Pyłek pszczeli

Pyłek pszczeli – Właściwości, działanie, przeciwwskazania, jak go rozpoznać i jak stosować

Pyłek pszczeli (pyłek kwiatowy) to bogactwo wielu substancji odżywczych, które mają dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka. Ostatnio ta naturalna substancja zyskuje coraz większe grono wielbicieli. Zainteresowanie rośnie ze względu na to, że pyłek pszczeli jest nie tylko świetnym uzupełnieniem diety, ale sprawdzić się może również w kosmetyce. Pyłek kwiatowy jest nie tylko źródłem cennych składników odżywczych, ale również działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Wzmacnia organizm człowieka i niesie dla niego wiele pozytywnych efektów. Co warto wiedzieć i jak stosować pyłek pszczeli? Sprawdź!

Pszczoły zbieraczki zbierają z kwiatów pyłek kwiatowy i nektar. Niektóre kwiaty jednak odwiedzają wyłącznie ze względu na pyłek. Tworzą go męskie komórki rozrodcze produkowane przez kwiaty. Pszczoły zbieraczki zbierają pyłek kwiatowy i mieszają go ze śliną i nektarem. W postaci obnóży przenoszą go do ula i umieszczają w komórkach plastra. Od tego momentu nazywany jest już pyłkiem pszczelim. Służy on pszczołom do zaspokajania ich bieżących potrzeb pokarmowych. Jednocześnie jest zapasem gromadzonym na trudniejsze chwile, gdy pyłku kwiatowego będzie mniej.

Młode pszczoły, które przebywają w ulu wzbogacają go liną i miodem, rozdrabniają i ubijają, a następnie zasklepiają woskiem i miodem.

Pyłek pszczeli po fermentacji beztlenowej, do której dochodzi w zamkniętych plastrach nazywany jest pierzgą. Ta substancja przeznaczona jest dla młodych pszczół. Ma w sobie jeszcze więcej wartości odżywczych i również służy jako zapas pokarmowy na okresy, w których pszczoły nie mogą zdobyć pyłku kwiatowego.

Ciekawostką jest natomiast fakt, że pyłek pszczeli jest fantastyczną substancją odżywczą nie tylko dla pszczół. Zawiera w sobie wiele witamin i substancji, które doskonale wzmacniają ludzki organizm oraz działają na niego leczniczo.

Pyłek zebrany z kwiatów służy więc pszczołom zarówno do produkcji miodu jak i pyłku pszczelego, którym pszczoły żywią się na co dzień.

Pyłek pszczeli

Co zawiera pyłek pszczeli? – Wartości odżywcze pyłku kwiatowego

Skoro więc jest to tak dobroczynna substancja, warto się dowiedzieć, jakie składniki wpływają na jej lecznicze właściwości.

Jego głównym składnikiem są proteiny, czyli białka. Bogaty jest też w węglowodany (glukoza i fruktoza) i tłuszcze. Trzeba pamiętać, że to podstawowy pokarm pszczół, musi więc być dla nich bardzo odżywczy. Zawiera w sobie również wiele witamin. Wśród nich warto wymienić chociażby:

  • witaminę A;

  • witaminę B1, B2, B3;

  • witaminę E;

  • witaminę PP;

  • witaminę D;

  • witaminę C.

Pyłek pszczeli zawiera również w swoim składzie kwas pantotenowy, biotynę i składniki mineralne pod postacią soli mineralnych. Wśród składników mineralnych można wymienić:

  • potas;

  • fosfor;

  • wapń;

  • magnez;

  • sód;

  • żelazo;

  • cynk.

W jego składzie znaleźć można ponad trzydzieści aminokwasów, enzymy i związki fenolowe.

Jak rozpoznać prawdziwy pyłek pszczeli?

Przed rozpoczęciem suplementowania swojej diety pyłkiem pszczelim, warto najpierw zapoznać się z najważniejszymi informacjami na jego temat. Bardzo ważna jest bowiem umiejętność odróżnienia prawdziwego pyłku pszczelego od produktów do niego podobnych.

Jedną z charakterystycznych cech pyłku pszczelego jest jego zapach. Będzie się on delikatnie różnił – zależnie od tego, z jakich kwiatów został pozyskany, ale cechą wspólną będzie specyficzna kwiatowo – miodowa nuta, która jest bardzo przyjemna.

W smaku, pyłek pszczeli może być słodkawy, kwaskowaty, gorzki czy nawet odrobinę piekący. Niektóre osoby, które decydują się na jego spożywanie od razu go lubią i wydaje się im smaczny. Są jednak i tacy, którzy w pierwszej chwili nie bardzo są tym smakiem zachwyceni. Co jednak ważne, do smaku pyłku pszczelego trzeba się po prostu przyzwyczaić. Z czasem staje się on co najmniej neutralny, a dla większości jest wręcz przyjemny.

Pyłek pszczeli – właściwości

Pyłek pszczeli wzmacnia wzrok i pomaga wyregulować poziom cukru we krwi – to za sprawą zwiększonego wydzielania insuliny. Ponadto, wzmacnia apetyt i wpływa pozytywnie na przemianę materii. Jego spożywanie sprzyja utracie zbędnych kilogramów. Jednocześnie przyspiesza regenerację mięśni po intensywnym wysiłku fizycznym. Bogaty skład sprawia, że pyłek pszczeli wzmacnia organizm człowieka, a obecność żelaza pomaga zapobiegać anemii.

Pyłek pszczeli ma też właściwości detoksykacyjne. Jego systematyczne spożywanie pomaga zredukować lub całkowicie wyeliminować toksyczne działanie wielu czynników chemicznych. To przekłada się bezpośrednio na stan i funkcjonowanie wątroby, która jest odpowiedzialna za odtruwanie organizmu. Pyłek chroni wątrobę, usprawnia jej regenerację i przyczynia się do jej skuteczniejszego i bardziej efektywnego działania.

Ciekawostką niewątpliwie jest fakt, że pyłek pszczeli ma też działanie antydepresyjne, antyalergiczne i antybiotyczne. To jednak nie wszystkie jego właściwości.

Pyłek pszczeli wpływa na zmniejszenie nerwowości i rozdrażnienia. Wspomaga leczenie depresji. Jednocześnie zwiększa koncentrację, co przekłada się na usprawnienie funkcji poznawczych.

Regularnie spożywanie pyłku pomaga zwalczyć katar sienny i astmę. Jednocześnie leczy również ich objawy. To sprawia że pyłek pszczeli ma właściwości antyalergiczne. Sprawdza się więc do leczenia chorób alergicznych.

Badania wykazały, że pyłek pszczeli ma silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwmiażdżycowe. Jego stosowanie wspomaga leczenie nadciśnienia i stanów pozawałowych. Ważne jest również to, że obniża poziom cholesterolu, a to sprawia, że pomaga zapobiegać miażdżycy i związanym z nią zagrożeniom.

Osoby, które cierpią z powodu zaparć lub choroby wrzodowej żołądka również powinny zwrócić swoją uwagę na pyłek pszczeli. Nie tylko pomaga się z nimi uporać, ale również działa korzystnie na florę bakteryjną przewodu pokarmowego. Ta zaś jest niezbędna dla jego prawidłowej pracy.

Ci, którzy regularnie przyjmują pyłek pszczeli obserwują u siebie znacznie większą odporność na infekcję. W razie jednak zachorowania, dostrzegają też, że przebieg choroby jest łagodniejszy, a czas chorowania zauważalnie się skraca.

Ciekawostką niewątpliwie jest fakt, że pyłek w znacznym stopniu zmniejsza ryzyko poronienia, a do tego przyczynia się do podniesienia płodności.

Warto wspomnieć, że pyłek pszczeli ma też właściwości antyoksydacyjne. Jak widać pyłek pszczeli właściwości ma bardzo zróżnicowane i bardzo korzystne działanie dla ludzkiego organizmu.

Pyłek pszczeli

Pyłek pszczeli – zastosowanie

Pyłek pszczeli można stosować doraźnie, w razie dolegliwości lub systematycznie, jako suplement diety. W pierwszym przypadku jego działanie nie będzie tak spektakularne. W przypadku regularnego stosowania nie tylko efekty będą lepsze, ale też utrzymają się znacznie dłużej.

Można go stosować w połączeniu z miodem. Wtedy pyłek rozpuszcza się w miodzie i jest znacznie łatwiej przyswajalny. Można go również dodawać do dżemu lub twarożku i smarować na kanapki. Z szejkiem, sokiem lub z mlekiem może być codziennie wypijany, jako dodatek do śniadania lub deseru.

Pyłek pszczeli rozpuszczony w wodzie należy zostawić na noc i dopiero rano wypić. W tym przypadku należy pamiętać, by dodać do niego odrobinę cytryny.

Pyłkiem można posypać jogurt, owsiankę lub naleśniki. Takie danie nie tylko jest pożywne, ale również zdrowe.

Jak działa pyłek pszczeli i na co pomaga?

Pyłek pszczeli działa poprzez zawarte w nim składniki odżywcze, witaminy i sole mineralne. To właśnie one odpowiadają za jego prozdrowotne i lecznicze działanie. Pyłek może być dodatkiem do posiłków. Wtedy nie tylko wzbogaca smak jogurtu lub soku, ale przede wszystkim wnosi wiele dobrego i wzmacnia organizm ludzki. Pyłek pszczeli polecany jest na okresy rekonwalescencji i osłabienia organizmu.

– Pyłek pszczeli na odchudzanie

Pyłek pszczeli pobudza apetyt, ale jednocześnie usprawnia przemianę materii, co sprzyja trawieniu i wykorzystywaniu zapasów energetycznych, zgromadzonych w postaci tkanki tłuszczowej. Tym samym spożywanie pyłku pszczelego przyczynia się do utraty nadmiarowych kilogramów, a więc wspiera odchudzanie.

Jak stosować pyłek pszczeli?

Pyłek pszczeli najlepiej stosować w okresie jesienno – zimowym, kiedy nasza odporność jest narażona na najcięższe próby. Warto również wdrożyć go do swojej diety w czasie wzmożonego wysiłku zarówno psychicznego, jak i fizycznego. Jest to również produkt wartościowy i wskazany w czasie rekonwalescencji po chorobie. Sprawdzi się w czasie, gdy czujesz się osłabiony, wycieńczony i brakuje Ci sił.

Jak prawidłowo spożywać pyłek pszczeli?

Pyłek pszczeli można spożywać poprzez zmieszanie go z miodem, dżemem, twarożkiem, mlekiem, sokiem lub z wodą. Niektóre odmiany pyłku mają gorzkawy posmak, więc lepiej zmieszać je z produktami słodkimi. Goryczka jest wówczas mniej odczuwalna.

Można również dodać go do owsianki, jogurtu lub naleśników. Wtedy wzbogaci ich smak i wartości odżywcze.

Przy mieszaniu należy zachować odpowiednie proporcje. Powinny się mieścić one w granicach od 1:1 do 1:4. Przed zmieszaniem pyłku z innymi produktami należy pamiętać, by był on dokładnie i starannie rozdrobniony. W takiej postaci jest lepiej przyswajalny.

Jeżeli jest to świeży pyłek, to łatwo rozpuszcza się w ustach. Suszony otoczony jest specyficzną twardą otoczką. Gdy jest to suszony pyłek, wówczas rozdrabnianie lub mielenie staje się koniecznością. Suszony pyłek można też rozpuścić w podgrzanej wodzie lub mleku. Tu trzeba jednak pamiętać, by zostawić go na kilka godzin aż napęcznieje.

Zapotrzebowanie na pyłek pszczeli – dawkowanie

Pyłek pszczeli powinno się przyjmować trzy razy dziennie, pół godziny przed posiłkiem. Jeżeli jest dobrze rozmieszany z wodą, sokiem, mlekiem bądź twarożkiem, miodem czy konfiturami, to wystarczy zjeść. Jeżeli jednak nie jest dobrze rozpuszczony, a grudki są wyczuwalne, należy je dobrze przeżuć – tak jest bardziej przyswajalny.

Jeżeli chodzi o ilości pyłku to jego dawkowanie zależne jest od wieku osoby, która go przyjmuje. Dzieci w wieku od trzech do pięciu lat powinny spożywać maksymalnie 10 g, co daje równowartość dwóch łyżeczek do herbaty. Jest to dawka dzienna, nie jednorazowa.

Dzieci w wieku od sześciu do dwunastu lat mogą przyjmować 15 g pyłku, co łatwo podzielić na jedną łyżeczkę na jedną porcję.

Dzieci powyżej dwunastego roku życia oraz dorośli mogą spokojnie spożywać 20 g pyłku dziennie. Natomiast w celach leczniczych dorośli mogą spożywać od 30 do 40 g dziennie, czyli dwie łyżki stołowe.

Pyłek pszczeli – przeciwwskazania i skutki uboczne

Przeciwwskazaniem do spożywania pyłku pszczelego jest na pewno alergia na produkty pszczele i pyłki kwiatów. W takiej sytuacji może dojść do reakcji alergicznej, która objawia się zaczerwienieniem spojówek, pokrzywką, zaburzeniami ze strony układu pokarmowego (wzdęcia, bóle brzucha, nudności, zgaga). Mogą również pojawić się obrzęki.

Nie zaleca się go również kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią.

Pozostałe przeciwwskazania to ciężkie uszkodzenie nerek, skłonności do zaburzeń jelitowo – żołądkowych czy też nowotwory gruczołu krokowego. W takich sytuacjach warto skonsultować się z lekarzem.

Pyłek pszczeli

Pyłek pszczeli – efekty stosowania

Stosowanie pyłku pszczelego podnosi odporność organizmu i wzmacnia organizm. Chroni go przed infekcjami. Wzmaga apetyt i usprawnia procesy trawienia. Reguluje przemianę materii i wspomaga odchudzanie. Pyłek wzmacnia serce i pomaga uzupełnić niedobory witamin i minerałów. Pomaga wyregulować poziom cukru we krwi, oczyszcza organizm z toksyn i zapobiega anemii. Jest bardzo wartościowym uzupełnieniem codziennej diety.

Działa antydepresyjnie, antyalergicznie i antybiotycznie. Łagodzi przebieg infekcji i skraca czas jej trwania.

Dlaczego warto stosować pyłek pszczeli?

Pyłek pszczeli warto stosować, ponieważ jest w pełni naturalnym źródłem witamin i wielu innych substancji odżywczych. Wzmacnia odporność organizmu, chroni przed infekcjami i pomaga w oczyszczaniu organizmu. Wzmacnia wątrobę i usprawnia procesy trawienia. Jest źródłem mikroelementów i soli mineralnych, które niezbędne są dla zachowania zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Czy pyłek pszczeli może się przeterminować?

Pyłek pszczeli może się przeterminować z uwagi na to, że nie posiada w sobie żadnych substancji, które by go naturalnie konserwowały. Dlatego też, jako produkt organiczny może ulegać nie tylko fermentacji, ale również innym procesom, które mogą spowodować jego popsucie się.

Jak przechowywać pyłek pszczeli?

Najlepszy do spożycia jest świeżo zebrany pyłek pszczeli, maksymalnie do jednej doby od zbioru. Rozpuszcza się w ustach i jest bardzo łatwo przyswajalny. Jego wadą jest jednak to, że bardzo szybko rozwijają się w nim bakterie i inne drobnoustroje, które powodują jego psucie. Dlatego też w calach komercyjnych stosuje się suszenie. Suszony pyłek pszczeli jest trudniejszy do spożycia i trzeba go mielić bądź inaczej rozdrabniać, by dało się go zjeść. Tak przygotowany należy przechowywać w słoiku, szczelnie zamkniętym woreczku lub pojemniczku. Trzeba pamiętać, by opakowanie pyłku stało w ciemnym miejscu. Działanie promieniowania słonecznego może spowodować utratę składników biologicznie czynnych. Suszony pyłek można przechowywać przez dwanaście miesięcy.

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOODS

SUPERFOODS

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Syrop z buraka, smaczny, zdrowy, pełen składników odżywczych korzystnie wpływających na zdrowie, który każdy może samodzielnie zrobić w domu i pić go niezależnie od pory roku.
Sprawdź wszystkie zdrowotne korzyści migdałów, które są nie tylko smaczne i pożywne, minimalizują zgagę i wspierają pracę mózgu, ale też znajdują zastosowanie w kosmetyce.
Chrzan to warzywo korzenne o charakterystycznym smaku, które doskonale jest znane od tysięcy lat, warto wiedzieć, jak można je wykorzystać leczniczo.
Kumin rzymski to przyprawa wykorzystywana w kuchni. Wykazuje wiele cennych właściwości, głównie wspierając pracę przewodu pokarmowego. Dowiedz się więcej.
Odkryj moc goździków! Dowiedz się, jak naturalnie łagodzić ból i wzmacniać odporność. Przeczytaj teraz i poznaj 10 właściwości zdrowotnych.