skwalan

Skwalan – Właściwości, działanie, stosowanie, przeciwwskazania i skutki uboczne

Skwalan (squalane) jest substancją pochodzenia roślinnego. I choć jest na razie mało poznany, to jego popularność bardzo szybko rośnie. Dlaczego tak się dzieje? Okazuje się, że skawalan jest substancją pochodną skwalenu, a ten znajduje się w wydzielanym przez naskórek człowieka sebum. Jak działa ta substancja? Do czego może być wykorzystywana i jak ją stosować? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w naszym poradniku. Sprawdź!

Skwalan jest organicznym związkiem chemicznym. Może być pozyskiwany z trzciny cukrowej, oliwy z oliwek lub oleju ryżowego. Chemicznie jest związkiem lipidowym. Na początku XX wieku odkryli go japońscy naukowcy, którzy prowadzili badania nad rekinami. To właśnie z wątroby rekina pozyskiwano aż do lat 80 tych skwalen, będący podstawą skwalanu. Wzrost świadomości na temat praw zwierząt i konieczność ich chronienia sprawiły, że z biegiem czasu zaczęto pozyskiwać tę substancję z roślin. Obecnie wydobywa się ją głównie z trzciny cukrowej i oliwy z oliwek.

Skwalan w postaci nasyconej występuje naturalnie w hydrolipidowej warstwie skóry człowieka. Jest cieczą, która ze względu na swoją gęstość i konsystencję zaliczana jest do suchych olejów. Substancja jest lekka i nie pozostawia tłustej warstwy na skórze. Jego stosowanie nie zapycha porów, a tym samym nie przyczynia się do powstawania wągrów, pryszczy czy innych zmian skórnych. Może więc być stosowana również przez osoby, których cera jest szczególnie wrażliwa.

skwalan

Skwalan – właściwości

Z uwagi na swoje właściwości nawilżające skawalan często jest porównywany do kwasu hialuronowego. I podobnie jak on, tworzy na powierzchni skóry delikatny film, który zatrzymuje wilgoć i chroni skórę przed utratą wody.

Dodatkowo, wspiera transport składników rozpuszczalnych w tłuszczach w głąb skóry. Takie składniki to na przykład witaminy: A i E oraz koenzym Q10. Z tego względu kosmetyki, które w swoim składzie zawierają skwalan, często są wzbogacone właśnie w witaminy.

Istotne jest również to, że skwalan uchodzi za antyoksydant. Walczy z wolnymi rodnikami, a tym samym spowalnia proces starzenia i zmniejsza widoczność zmarszczek. Ponadto może stymulować produkcję kolagenu, który również odpowiada za młody wygląd skóry.

Badacze wskazują również na jego właściwości regenerujące i ochronne. Prawdopodobnie też ujędrnia i wygładza skórę. Przypuszcza się, że naturalny skwalan może również zmniejszać przebarwienia i zmiany trądzikowe. Jednocześnie może też łagodzić stany zapalne, które zazwyczaj prowadzą do powstania przebarwień. Skwalan może rozświetlać skórę, nie zatyka porów, a więc nie przyczynia się do powstawania kolejnych zmian.

Jego regularne stosowanie może chronić przed działaniem promieniowaniem uv oraz innymi szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi.

Działa nie tylko na skórę, ale również może pozytywnie wpływać na włosy. Może je nawilżać i natłuszczać. Do tego przypuszcza się, że ułatwia rozczesywanie, zmniejsza puszenie oraz ogranicza łamliwość kosmyków. Chroni włosy i zabezpiecza je w trakcie zabiegów stylizacyjnych czy suszenia włosów. Chroni włosy farbowane przed wypłukaniem koloru.

Skwalan – zastosowanie

Opisane powyżej właściwości powodują, że skwalan świetnie sprawdza się w produktach kosmetycznych. Znalazł więc zastosowanie jako składnik preparatów do codziennej pielęgnacji włosów. Może też być stosowany na skórę całego ciała oraz do cery suchej, podrażnionej czy ze szczególną skłonnością do wyprysków.

Stosowany na twarz i ciało zmiękcza naskórek, natłuszcza i nawilża. Może być wykorzystywany jako emolient. Jego szerokie spektrum działania powoduje, że może z powodzeniem zastąpić kosmetyki do twarzy, pod oczy, balsam do ciała, krem zmiękczający do stóp czy nawet bazę pod makijaż.

Może być składnikiem kremów do każdego rodzaju skóry, również tłustej i mieszanej. Ponieważ nie zatyka ujść gruczołów łojowych natłuszcza bez ryzyka powstawania wągrów, zaskórników i innych zmian.

Substancja stosowana w pielęgnacji skóry suchej i wrażliwej poprawia jej nawilżenie, łagodzi podrażnienia i chroni przed nadmierną utratą wody. Dodatkowo wygładza skórę.

Z uwagi na swoje właściwości antyoksydacyjne, skawalan chroni skórę twarzy przed działaniem wolnych rodników, spowalnia proces starzenia i zmniejsza widoczność zmarszczek.

Jego wykorzystanie w przemyśle kosmetycznym nie ogranicza się jedynie do pielęgnacji cery i skóry całego ciała. Sprawdzi się również do pielęgnacji włosów.

Sięgnąć po niego powinny szczególnie te osoby, które borykają się z problemem puszenia i łamliwymi końcówkami. Regularne stosowanie skwalanu powoduje, że stają się bardziej nawilżone, miękkie i elastyczne. Jednocześnie zyskują one odporność na łamanie.

Regularne stosowanie skwalanu sprawia, że włosy nie niszczą się pod wpływem termo modelowania, stają się więc odporne na działanie wysokich temperatur. Łatwiej też jest je rozczesać, nawet zaraz po umyciu.

Ciekawostką jest to, że stosowanie tej substancji na włosy farbowane, zapobiega wypłukiwaniu farby, a więc koloryzacja utrzymuje się znacznie dłużej.

Jak działa skwalan i na co może pomóc?

Skwalan ma przede wszystkim silne właściwości nawilżające, a to powoduje, że chroni skórę twarzy i całego ciała, nawilża ją i zabezpiecza przed nadmierną utratą wody. Przyczynia się do transportowania ważnych składników odżywczych, które są rozpuszczalne w tłuszczach w głąb skóry.

Wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznym do produkcji różnego rodzaju produktów pielęgnacyjnych, a wiele z nich wykorzystywanych jest jako emolienty.

W przypadku cery tłustej nie dopuszcza do powstawania wyprysków. Natomiast stosowany do pielęgnacji cery suchej okazuje się dobrym sposobem na jej nawilżenie, złagodzenie podrażnień i stanów zapalnych.

Dzięki temu może być dobry do pielęgnacji każdego rodzaju skóry. Działanie antyoksydacyjne opóźnia proces starzenia, a dodatkowo substancja chroni skórę przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych.

Zabezpiecza skórę przed utratą wody, ujędrnia skórę i nadaje jej elastyczność. Stosowany na twarz wyrównuje koloryt skóry.

skwalan

Jak stosować skwalan – dawkowanie

Skwalan można stosować do każdego rodzaju skóry, choć zaleca się go szczególnie dla tej przesuszonej, podrażnionej i z wyraźnymi oznakami starzenia.

Nie zatyka porów (nie jest komadogenny), więc jest też bezpieczny dla osób z cerą tłustą i ze skłonnością do trądziku, choć warto zachować ostrożność, jeżeli wypryski już są i trzeba się z nimi zmagać.

Skwalan, znajduje zastosowanie w kosmetykach, ale również może być wykorzystywany samodzielnie. Jako składnik kosmetyków powinien być stosowany zgodnie z zaleceniami producenta. Natomiast ten 100% stosowany samodzielnie należy nakładać na oczyszczoną, ale lekko wilgotną skórę. Po nałożeniu można go wmasować lub wklepać i pozostawić do wchłonięcia. Substancja czysta 100%, z uwagi na swoją oleistą konsystencję może być stosowana również do olejowania włosów.

Ciekawostką jest również fakt, że można go dodawać do perfum, ponieważ jest świetnym nośnikiem zapachów. Jeżeli zastosujesz go na swojej skórze nadgarstków czy szyi, a dopiero potem spryskasz te miejsca perfumami, zapach będzie się znacznie dłużej utrzymywał.

Skwalan w kosmetyce: na twarz i włosy

Ze względu na silne właściwości nawilżające skwalan świetnie sprawdza się jako środek nawilżający i chroniący przed utratą wody przez jej parowanie. Wzmacnia warstwę lipidową skóry i wspomaga jej regenerację. Jego stosowanie może zmniejszyć blizny potrądzikowe. Do tego nie powoduje powstawania wyprysków, więc nie nasili problemów. Może być składnikiem kremów do pielęgnacji twarzy i produktów do mycia twarzy. W przypadku kremów zalecany jest niemalże do wszystkich rodzajów skóry, ale warto sugerować się oznaczeniami producenta. Inne składniki, które występują w kremie obok skwalanu mogą być już bardziej dopasowane do cery suchej lub tłustej.

Olejek stosowany do cery suchej koi stany zapalne, pełni funkcję ochronną.

Poprawia kondycję włosów, zwiększa ich odporność na uszkodzenia mechaniczne i uszczelnia łuski włosów, co powoduje, że włosy stają się gładkie, bardziej podatne na działanie odżywek i kosmetyków pielęgnujących oraz farbowanie.

Co wybrać: skwalan z trzciny cukrowej czy skwalan z oliwy

Jak wspomniano, na początku skwalan pozyskiwany był ze skwalenu z wątroby rekinów. Z czasem jednak, z uwagi na ochronę tych zwierząt zrezygnowano z jego zwierzęcego źródła. Obecnie wykorzystywany jest wyłącznie skwalan roślinny. Może być pozyskiwany z trzciny cukrowej, oliwy z oliwek lub oleju ryżowego.

Który z nich jest najlepszy?

Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ każdy z nich działa nieco inaczej.

Skwalan pozyskiwany z oliwy z oliwek wspomaga wnikanie substancji odżywczych w głąb skóry, do tego redukuje niektóre zmarszczki i przebarwienia. Jego zalety mogą stanowić właściwości nawilżające, zmiękczające, wygładzające i stabilizujące strukturę lipidów w skórze.

Drugi popularny skwalan roślinny to skwalan z trzciny cukrowej. Ta substancja działa wygładzająco, ujędrniająco, zmiękczająco. Ważną jego zaletą może być to, że chroni przed utratą wody z organizmu.

Który więc będzie lepszy? Ten, który bardziej odpowiada na potrzeby Twojej cery.

Skwalan – przeciwwskazania

Najważniejszym przeciwwskazaniem do stosowania skwalanu jest uczulenie na tę substancję lub inne składniki kosmetyku, w którym on występuje. Jeżeli nie masz pewności odnośnie do swojej alergii, przed zastosowaniem kosmetyku zrób próbę alergiczna. Nałóż niewielką ilość produktu na mały obszar skóry i odczekaj 24 godziny. Jeżeli nie wystąpi podrażnienie, to znak, że nie ma alergii.

Skwalan – skutki uboczne i działania niepożądane

Z uwagi na biokompatybilność skwalanu uważa się, że jest on całkowicie bezpieczny i nietoksyczny. Nie odnotowano skutków ubocznych jego stosowania, ani żadnych działań niepożądanych.

skwalan

Skwalan – efekty stosowania

Stosowanie skwalanu pozytywnie wpływa na stan i kondycję skóry i włosów. Zapewnia intensywne nawilżenie, złagodzenie podrażnień i stanów zapalnych. Jego wykorzystywanie przyspiesza regenerację skóry i zapewnia jej ochronę przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych.

Skwalan powoduje, że naskórek staje się miękki, płaszcz hydrolipidowy wzmacnia, a skóra staje się bardziej gładka i jędrna. Ma działanie antyoksydacyjne, a to sprawia, że spowalnia procesy starzenia.

Dlaczego warto stosować skwalan?

Skwalan jest pochodną skwalenu, a ta substancja jest naturalnym składnikiem ludzkiego sebum. Jest to organiczny związek chemiczny, który zanika wraz z naturalnym procesem starzenia. Zmniejsza się wówczas wydzielanie sebum, które potrzebne jest do zapewnienia skórze ochrony. Dlatego też dostarczanie do organizmu skwalanu uzupełnia te braki, spowalnia procesy starzenia i zapewnia skórze właściwe natłuszczenie i ochronę. Do tego skwalan nawilża skórę i zapewnia jej właściwą kondycję.

Skwalan a skwalen – Czym się różnią?

Skwalan i skwalen choć brzmią w nazwie bardzo podobnie i wykazują podobne właściwości, to nie są tym samym. Różnią się przede wszystkim swoją chemiczną budową. W skalanie wysycone są podwójne wiązania skwalenu.

Zarówno skwalan jak i skwalen są elementami, które wchodzą w skład płaszcza lipidowego skóry i pełnią w skórze podobne funkcje. Skwalan jest formą bardziej trwałą i stabilną formą, a przez to właśnie może być wykorzystywany w kosmetyce.

KATEGORIE

URODA
I PIELĘGNACJA

URODA
I PIELĘGNACJA

KOSMETYKI

KOSMETYKI

WELLNESS

WELLNESS

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Zielona glinka znalazła swoje zastosowanie w kosmetyce szczególnie ze względu na właściwości oczyszczające i regulujące wydzielanie sebum.
Aloes to roślina o wielu prozdrowotnych właściwościach, przynosi korzyści przy stosowaniu jej od wewnątrz, jak i w formie kosmetyku.
Masło shea to naturalny olej roślinny, który przywróci Twojej skórze młody i zdrowy wygląd, włosom blask, a paznokciom trwałość i odporność na łamanie, sprawdź jak to możliwe!
Dziegieć to naturalna substancja od lat wykorzystywana w medycynie ludowej i kosmetyce naturalnej. Warto poznać szerokie właściwości zdrowotne tego składnika.
Palma sabałowa to roślina, na którą uwagę zwrócić powinni szczególnie mężczyźni - to właśnie ona może pomóc w problemach z przerostem prostaty i łysieniem - sprawdź, jak!