zdrowe przyprawy

27 przykładów przypraw i ziół o właściwościach zdrowotnych

Przyprawy i zioła to kluczowe elementy w kuchni, które od wieków są wykorzystywane nie tylko ze względu na ich aromat i smak, ale również ze względu na ich korzystny wpływ na zdrowie. Zioła i przyprawy są bogate w składniki odżywcze, antyoksydanty, witaminy i minerały, które pomagają wzmocnić układ odpornościowy, poprawić trawienie oraz redukować ryzyko chorób serca i cukrzycy. W tym artykule przedstawione zostanie 27 przykładów popularnych przypraw i ziół, wraz z ich właściwościami zdrowotnymi oraz sposobami ich wykorzystania w kuchni. Poznajmy razem te niesamowite rośliny i odkryjmy, jak mogą one przyczynić się do naszego dobrego samopoczucia i zdrowia.

Dodawanie przypraw nie tylko wzbogaca smak i zapach potraw. Dzięki nim można wydobyć z warzyw i mięsa ich dodatkowe aromaty i walory smakowe. A do tego wiele spośród powszechnie dostępnych i stosowanych przypraw zawiera liczne substancje odżywcze, które odpowiadają za ich właściwości zdrowotne. W efekcie uzyskujemy posiłek smaczny, pachnący, a do tego zdrowy. Oczywiście, to jakie korzyści zdrowotne przyniesie dana potrawa zależy od jej podstawowych składników oraz dobranych do niej przypraw. Inne właściwości ma gałka muszkatołowa, inne koper włoski, a jeszcze inne reprezentuje lukrecja. Zobacz, jak poszczególne zdrowe przyprawy i zioła służą naszemu zdrowiu i jakie efekty można dzięki nim uzyskać

zdrowe przyprawy

Gałka muszkatołowa

Zdrowe przyprawy otwiera gałka muszkatołowa ma bardzo charakterystyczny, korzenny smak. Gdy tylko raz jej spróbujesz, to w przyszłości bez problemu uda Ci się ją rozpoznać. Dodaje się ją najczęściej do potraw pieczonych.

Gałka ma w sobie właściwości odkażające. Jej dodawanie do napojów przeczyszczających pozwala szybciej pozbyć się szkodliwych substancji z organizmu, toksyn i innych niepotrzebnych produktów przemiany materii. Jej obecność w organizmie człowieka może też stymulować wątrobę do pracy oraz oczyszczać nerki. Przypuszcza się, że pozytywnie wpływa na cały układ trawienny, a jej dodatkową zaletą jest to, że może pomagać w zasypianiu.

Ważne jednak, by pamiętać, że przy swoich pozytywnych właściwościach, gałka może też poważnie zaszkodzić. Dzieje się tak szczególnie wtedy, gdy stosowana jest w nadmiarze. Przedawkowanie może doprowadzić do zatrucia.

Koper włoski

Koper włoski jest bardzo delikatny i tę delikatność wnosi do przygotowywanych z jego udziałem potraw. W smaku przypomina nieco lukrecję lub korzeń lukrecji. Jest szczególnym dodatkiem do potraw, ponieważ zestaw substancji odżywczych, które się w nim znajdują jest wyjątkowy i ma ogromne znaczenie dla zdrowia człowieka.

Przede wszystkim jest bogatym źródłem substancji antyoksydacyjnych, które ograniczają wolne rodniki i redukują skutki ich działania, jak na przykład stres oksydacyjny.

Dodatkowo, to ziele, które zawiera w sobie duże ilości witaminy C. Ta zaś jest nie tylko silnym przeciwutleniaczem, ale również wzmacnia odporność organizmu.

Koper włoski sprawdzi się jako dodatek do dań pieczonych i gotowanych. Można go wykorzystywać w zapiekankach, gulaszu czy zupach.

Pieprz Cayenne

Pieprz cayenne to jedna z ostrzejszych przypraw, jakie można znaleźć na naszych stołach. Tę ostrość wnosi również do przyprawianej potrawy, a to powoduje, że nawet niewielkie jego ilości mogą istotnie wpłynąć na smak dania.

Jednak nie tylko sam smak jest jego zaletą. Okazuje się, że przyprawa ta może działać oczyszczająco na organizm, a dodatkowo uspokaja trawienie i usprawnia jego przebieg. Prawdopodobnie pieprz cayenne może podnosić temperaturę procesów metabolicznych. To oznacza, że do ich przeprowadzenia potrzeba więcej energii niż przy niższej temperaturze. Taka sytuacja wymusza, by organizm skorzystał z posiadanych zasobów energetycznych, ponieważ te spożyte wraz z posiłkiem mogą okazać się niewystarczające. Spala zatem tkankę tłuszczową, by pozyskać zmagazynowaną w niej energię. Przyprawy, które tak działają pozytywnie wpływają na odchudzanie.

Lukrecja

Korzeń lukrecji ma bardzo intensywny smak, dlatego też należy bardzo ostrożnie go dodawać do przygotowywanego posiłku. W przeciwnym razie nadmiernie zdominuje całą potrawę.

Lukrecja jest niezwykle charakterystyczna w smaku i nie każdemu może on odpowiadać. Najczęściej pierwsze spotkanie bywa trudne, ale po jakimś czasie można się do niego przyzwyczaić. Warto spróbować, ponieważ lukrecja ma w sobie wiele wartościowych substancji, które mogą pozytywnie wpłynąć na Twoje samopoczucie.

Przede wszystkim jest ona znana z tego, że uspokaja ciało i umysł. Pomaga zmniejszyć uczucie stresu i niepokoju. Prawdopodobnie również łagodzi ona objawy menopauzy.

Herbata z lukrecji może poprawić funkcjonowanie układu krążenia, a w trudnych chwilach obniżonego nastroju, może pomóc się wyciszyć i bardziej optymistycznie spojrzeć na otoczenie.

Kardamon

Kardamon to charakterystyczna dla kuchni indyjskiej przyprawa. Jest lekko ostrawa, ale nie na tyle, by zabić smak całego dania. Co jednak trzeba o niej powiedzieć to to, że bardzo się wyróżnia zarówno swoim smakiem, jak i aromatem.

Jej stosowanie sprawi, że Twoje potrawy zyskają indyjski charakter. Staną się bardziej orientalne i niezwykłe. To jednak nie wszystko. Prawdopodobnie bowiem kardamon może fantastycznie wpływać na układ trawienny. Może wspomóc trawienie szczególnie w przypadku zaburzenia w przebiegu tego procesu, może pomóc przy rozstroju żołądka i zgadze.

Do tego, przypuszcza się, że przyprawa ta jest bogatym źródłem antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia, ograniczają działanie wolnych rodników i niwelują skutki ich aktywności (stany zapalne i wiele innych).

Przyprawa zawiera błonnik. To sprawia, że powleka warstwą ochronną błonę śluzową jelit, a jednocześnie wspiera wymiatanie z nich złogów pokarmowych. Błonnik pomaga w wypróżnianiu. Kardamon uważany jest za przyprawę o właściwościach moczopędnych oraz obniżających ciśnienie krwi.

Kolendra

Kolendra może być stosowana zarówno w swojej świeżej postaci, jak i ususzona. Świeża kolendra jest ważnym składnikiem sosu typu salsa i to ona nadaje mu ten charakterystyczny smak. Może być też dodawana do wielu innych dań, ponieważ nie dominuje ich smaku.

Dodanie kolendry wpłynie jednak nie tylko na smak przygotowywanej przez Ciebie potrawy. Sprawi również, że Twoje ciało Ci za to podziękuje. Przypuszcza się bowiem, że kolendra może pomóc w detoksykacji Twojego organizmu oraz może mieć właściwości odprężające. W stanach lekkiego napięcia, zastosowanie kolendry może się okazać korzystniejsze niż stosowanie leków. Warto jednak skonsultować się z lekarzem specjalistą i samodzielnie nie podejmować decyzji na temat strategii leczenia.

Bazylia

Bazylia, podobnie jak kolendra, to przyprawa, która znajduje szerokie zastosowanie. Można wykorzystywać zarówno świeżą bazylię, jak i suszoną. Ma lekko pieprzny smak. Kojarzy się głównie z kuchnią śródziemnomorską i stanowi główny składnik pesto. To właśnie dzięki niej ma ono tak specyficzny smak.

Ta przyprawa ma również świetny wpływ na Twój organizm. Prawdopodobnie może chronić Twoje DNA, działać przeciwzapalnie oraz wspierać prawidłową pracę układu krążenia. Przypuszcza się, że bazylia może również mieć właściwości antybakteryjne.

Tymianek

Wiele potraw tradycyjnej kuchni polskiej zawiera w sobie tymianek. Wśród nich można by wymienić chociażby pieczeń rzymską, klopsy czy kotlety mielone. Tymianek ma dość charakterystyczny smak, ale nie jest on na tyle mocny, by móc zdominować czy zagłuszyć smaki pozostałych składników. Pasuje do mięs i zup.

Okazuje się, że ta popularna przyprawa może mieć również bardzo pozytywny wpływ na Twoje zdrowie. W tymianku znajdują się liczne substancje o właściwościach antyoksydacyjnych, które powodują, że może mieć on również właściwości przeciwzapalne. Tymianek prawdopodobnie wpływa też na prawidłową pracę serca, tym samym usprawniając cały układ krążenia. Istnieją również przypuszczenia, że tymianek może mieć działanie antynowotworowe oraz działanie antybakteryjne.

Imbir

Imbir jest lekko ostrawy, ale gdy poddaje się go obróbce termicznej, wówczas zmienia nieco swój charakter. Wprowadza wówczas do potrawy odrobinę słodyczy i goryczy.

Korzeń imbiru jest bogaty w różnorodne olejki eteryczne, a te mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Przede wszystkim mówi się o nim, że może mieć duże znaczenie w profilaktyce przeciwnowotworowej. Przeprowadzone dotychczas badania wstępnie potwierdzają te założenia.

Ponadto, imbir może bardzo pozytywnie działać na układ pokarmowy. Stosuje się go często w przypadku choroby lokomocyjnej, jako naturalny sposób na jej zahamowanie. Właściwości imbiru powodują, że powstrzymuje nudności i hamuje odruch wymiotny.

Do tego, imbir świetnie sprawdza się w przypadku przeziębienia i podobnych do niego infekcji. Pomaga uporać się z objawami i pomaga również w walce z gorączką.

Curry

Curry to nie jest pojedyncza przyprawa, ale mieszanka różnorodnych ziół i przypraw. Nawet niewielka zmiana w proporcjach może spowodować, że jej specyficzny smak i aromat nieco się zmieni. Curry to jednak nie tylko charakterystyczny smak Azji. To coś więcej. W tej mieszance znajdziesz również liczne wartościowe substancje odżywcze oraz całą gamę różnorodnych przeciwutleniaczy.

Skład mieszanki powoduje, że ma ona właściwości przeciwzapalne i zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej. Jest to niezwykły zestaw, który sprawi, że Twoje dania zyskają niepowtarzalny smak, a Twój organizm wsparcie zdrowotne.

Lawenda

Lawenda to kwiat, który stosowany jest do doprawiania potraw. Nadaje im lekko słodki smak. Trzeba jednak pamiętać, że przy dodaniu jej w nadmiernych ilościach może spowodować, że potrawa lekko zgorzknieje.

Ze względu na obecność olejków eterycznych bardzo często stosowana jest ona w aromaterapii. Może działać uspokajająco i kojąco. Wpływa na odprężenie i poprawę nastroju.

Może być stosowana jako dodatek do dań lub parzona jak herbata.

Goździki

Goździki to suszone pąki kwiatowe zbierane zanim zaczną się otwierać, a następnie suszone. Służą jako dodatek głównie do deserów. Można jednak je również wykorzystywać do niektórych dań mięsnych. Ich smak kojarzy się głównie ze świętami Bożego Narodzenia.

Jednak warto wiedzieć, że ich stosowanie wpływa nie tylko na smak potraw, ale również na nasze zdrowie. Całe goździki zawierają w sobie substancje, które hamują aktywność enzymów odpowiedzialnych za stan zapalny. Tym samym przyczyniają się do ograniczenia występowania stanów zapalnych. Ponadto, te same substancje mogą hamować rozwój infekcji drożdżowej. Niektórzy wskazują również na skuteczność goździków w hamowaniu rozwoju nowotworów.

Te ususzone pąki kwiatowe mają dobry wpływ również na poziom cholesterolu (obniżają go), ból gardła, kaszel i zatkany nos. Mogą pomóc w uśmierzeniu bólu zęba oraz usunąć nieprzyjemny zapach z ust.

zdrowe przyprawy

Pietruszka

Pietruszka ma bardzo łagodny smak, a jako dodatek do dań praktycznie niczym się nie wyróżnia. Trudno też zauważyć jej obecność, szczególnie w daniach na ciepło. Co innego, gdy świeże liście pietruszki położy się na danie już na talerzu. Wówczas staje się ona znacznie wyraźniejsza i łatwiej rozpoznawalna.

Co ciekawe, pietruszka może pomóc w przywróceniu świeżego oddechu po posiłku. Jeżeli chodzi o właściwości zdrowotne, to pietruszka zawiera w sobie duże ilości witaminy C i K oraz różnorodne przeciwutleniacze. Witamina C może wzmocnić Twoją odporność i złagodzić bóle wywołane stanami zapalnymi . Witamina K sprzyja krzepnięciu krwi, a co za tym idzie może sprawdzić w przypadku osób, które z tą krzepliwością mają problemy. Natomiast przeciwutleniacze ograniczają aktywność wolnych rodników.

Dodatkowo pietruszka może wzmocnić serce wszystko za sprawą witamin z grupy B, których w pietruszce znaleźć można pod dostatkiem.

Ziela angielskie

Ziele angielskie to kulki nieco większe od pieprzu i o bardziej gładkiej powierzchni. Mają lekko kwaskowy, bardzo charakterystyczny smak i zapach. Choć same w sobie nie są najsmaczniejsze, to jako dodatek do dań i potraw sprawdzają się świetnie. Doskonale pasują do dań z kapusty, do mięs i do niektórych zup. Sprawiają, że stają się one bardziej wyraziste w smaku. Nabierają mocy i charakteru.

Co jednak ciekawe, to dodanie ziela angielskiego nie tylko poprawia smak potrawy, ale wzbogaca ją również w liczne przeciwutleniacze, spowalniające procesy starzenia.

Kurkuma

Kurkuma to podstawowy składnik mieszanki przypraw curry. Ma żółty kolor i bardzo intensywny smak. Bardzo często określany jest on jako cierpki lub gorzki. Dobrze komponuje się z takimi przyprawami jak kmin rzymski.

Jakie są właściwości kurkumy? to przede wszystkim działanie przeciwzapalne. Może pomóc w przypadku zapalenia stawów, ale też świetnie może się sprawdzić jako przyprawa wspierająca pracę układu pokarmowego. Najważniejszym składnikiem kurkumy jest kurkumina. To właśnie ona odpowiada za działanie przeciwzapalne. Największe ilości tej substancji zawiera świeże kłącze (jest najbardziej wartościowe), ale dostępna w sklepach sproszkowana postać przyprawy też zawiera jej duże ilości. Kurkumę warto łączyć z czarnym pieprzem. Pieprz czarny jest bogaty w piperynę, a jej spożywanie zwiększa przyswajanie kurkuminy. Ciekawostką jest również fakt, że z kurkumy można przygotować tzw. „złote mleko”, które świetnie sprawdza się podczas przeziębienia.

Dodatkowo kurkuma może poprawić stan flory bakteryjnej.

Kmin rzymski

Kolejną z drogocennych przypraw jest kmin rzymski. Ma charakterystyczny smak i w interesujący sposób wpływa na potrawy, do których jest dodawany. Warto jednak zwrócić uwagę na właściwości zdrowotne, jakie niesie ze sobą ten niezwykły dodatek do dań.

Okazuje się, że może on pozytywnie wpływać na trawienie, dostarczać wartościowych substancji odżywczych oraz prawdopodobnie może zapobiegać cukrzycy.

Dodatkowo przypuszcza się, że kmin rzymski może być pomocny w walce z chorobami, które towarzyszą diabetykom. Nie wolno jednakże włączać go do diety całkowicie samodzielnie. Cukrzyca jest na tyle poważną chorobą, że wszelkie dodatkowe opcje leczenia wymagają konsultacji z lekarzem prowadzącym pacjenta.

Kmin może też być źródłem cennych minerałów, takich jak: fosfor, tiamina i potas.

Cynamon

Cynamon to składnik wielu ciast i deserów. Nadaje im charakterystyczny, wyrazisty smak. Najczęściej występuje w towarzystwie jabłek (w szarlotce lub musie jabłkowym) lub jako charakterystyczny składnik bułek (bułki cynamonowe).

Warto go spożywać nie tylko ze względu na jego specyficzny smak, ale również dlatego, że ma bardzo liczne właściwości zdrowotne. To jakie są najważniejsze właściwości cynamonu? Przede wszystkim są to właściwości antyseptyczne. To oznacza, że może pomóc Ci w oczyszczeniu organizmu z bakterii. Ponadto przypuszcza się, że może również obniżyć poziom cholesterolu.

Uważa się, że cynamon może mieć właściwości przeciwazapalne oraz przeciwnowotworowe. Jego stosowanie prawdopodobnie wpływa również na poziom cukru we krwi oraz przyspiesza metabolizm.

Warto jednak wiedzieć, że cynamon dostępny jest w dwóch odmianach. To cynamon cassia (cynamon chiński), który jest łatwo dostępny i powszechny. Jest też cynamon cejloński. Różnią się one przede wszystkim zawartością kumaryny. Cynamon cassia zawiera większą ilość kumaryny, niż cejloński. Kumaryna stosowana w nadmiarze może nieść ze sobą bardzo szkodliwe skutki. Z tego właśnie względu lepiej wybierać cynamon cejloński, który tej kumaryny ma mniej i dlatego jest bezpieczniejszy.

Cynamon może też przyspieszać przemianę materii i spalanie tłuszczu oraz poprawia apetyt. Może pomóc na wrzody żołądka i prawdopodobnie hamuje rozwój pierwotniaków. Dodatkowo przypuszcza się, że cynamon obniża poziom cholesterolu.

Lubczyk

Lubczyk znany jest już od lat. Szczególne miejsce zajmował w dawnej, staropolskiej kuchni. Dodawany był do rosołu i bulionu. Można stosować jego suszone liście, jak i rozdrobniony korzeń. Szczególny smak ma natomiast świeży liść lubczyku.

Jego stosowanie nie tylko wzbogaca smak przygotowywanego dania, szczególnie zupy, ale również uzupełnia je w liczne prozdrowotne substancje. Niektóre z nich mogą się okazać pomocne na przykład podczas zapalenia pęcherza moczowego. Jakie jeszcze są właściwości lubczyku?

Przypuszcza się, że lubczyk może też działać uspokajająco. Do tego może poprawiać ukrwienie narządów płciowych oraz wspierać kobiety przy zaburzeniach miesiączkowania. Od lat uważany jest za jeden z afrodyzjaków.

Oregano

Oregano dostępne jest w wielu różnorodnych odmianach. Niektóre z nich mają lekko gorzkawy posmak, a w innych daje się wyczuć nutkę mięty. Warto je stosować nie tylko dlatego, że pasuje do wielu różnorodnych dań, ale również dlatego, że zawiera w sobie duże ilości witamin i przeciwutleniaczy.

Przyprawa ta jest bogatym źródłem minerałów, błonnika i kwasów omega-3. Ważne jednak, że wszystkie te wartościowe substancje znajdują się jedynie w świeżym oregano, a nie przetworzonym.

Czarnuszka

Czarnuszka jest jeszcze za bardzo niedocenianą przyprawą, a niesie ze sobą mnóstwo wartościowych efektów dla zdrowia. Przede wszystkim uważa się, że jest ona naturalnym antybiotykiem. Zwalcza bakterie i nie dopuszcza do ich namnażania. Jakie jeszcze są właściwości czarnuszki?

Okazuje się, że może też być pomocna w leczeniu zakażenia candidy oraz prawdopodobnie wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

Przypuszcza się, że czarnuszka może obniżać poziom glukozy we krwi oraz pomaga łagodzić objawy alergii. Może też wspierać układ pokarmowy oraz zapobiegać wrzodom żołądka. Nasiona czarnuszki prawdopodobnie poprawiają odporność organizmu.

Według medycyny ajurwedyjskiej nasiona czarnuszki mogą działać rozgrzewająco, wzmacniać umysł i działać przeciwlękowo.

Rozmaryn

Rozmaryn może kojarzyć się z sosną, ponieważ podobnie pachnie i smakuje. Z sosną łączy go również lekki posmak mięty. Rozmaryn świetnie pasuje do dań z ziemniaków i drobiu.

Jeżeli zaś chodzi o właściwości zdrowotne rozmarynu, to wskazuje się przede wszystkim jego działanie wzmacniające odporność organizmu. Ma też istotne znaczenie dla przepływu krwi przez całe ciało, szczególnie przez mózg. Jego wpływ na poprawę ukrwienia mózgu przekłada się jednocześnie na poprawę funkcji intelektualnych. Dodatkowo jego spożywanie wpływa uspokajająco na układ pokarmowy.

Szafran

Szafran jest przyprawą szczególną. Jego niewielkie ilości sprawiają, że potrawa zyskuje delikatny miodowy posmak, ale za to w nadmiarze sprawia, że gorzknieje.

Najwięcej właściwości zdrowotnych szafranu kryje się w ekstrakcie, a nie samej przyprawie. Nie oznacza to jednak, że nie warto jej stosować. Warto, bo ona również jest bardzo zdrowa.

Prawdopodobnie szafran może mieć działanie antydepresyjne oraz pomagać podczas dolegliwości związanych z menstruacją. Przypuszcza się również, że stosowanie szafranu może mieć znaczenie profilaktyczne w przypadku chorób neurodegeneracyjnych, jak na przykład Alzheimer.

Szałwia

Szałwia ma bardzo specyficzny smak i zapach, a jej stosowanie bardziej kojarzy się z płukaniem gardła, niż doprawianiem dań. Warto jednak wiedzieć, że jej niewielkie ilości w potrawie mogą naprawdę całkowicie ją odmienić. I to na lepsze.

Co więcej, dodanie szałwii do przygotowywanego dania sprawi, że stanie się ono bogate w przeciwutleniacze, a te hamują wolne rodniki, ograniczają stany zapalne i mogą przeciwdziałać rozwojowi poważnych chorób.

Szałwia stosowana jest jako płukanka do gardła, o czym było wspomniane, głównie dlatego, że ma właściwości przeciwzapalne. Łagodzi ból gardła i przyspiesza leczenie górnych dróg oddechowych. Może również sprawdzić się jako środek na bóle stawów.

Kozieradka

Kozieradka jest świetnym dodatkiem do rosołu. Jest delikatnie gorzkawa, a to powoduje, że świetnie współgra ze słodkimi warzywami. Jej regularne spożywanie może przynieść Ci wiele korzyści zdrowotnych. Jakie są zdrowotne właściwości kozieradki?

Przede wszystkim przypuszcza się, że ma ona działanie przeciwzapalne oraz pobudza wydzielanie soku trzustkowego, żołądkowego i jelitowego. Tym samym wspomaga pracę układu pokarmowego. Dodatkowo może również wspierać produkcję krwinek zarówno białych, jak i czerwonych. Prawdopodobnie może też poprawiać odporność.

Medycyna ajurwedyjska wskazuje, że kozieradka może rownież rozgrzewać oraz pozytywnie wpływać na układ moczowy, oddechowy i rozrodczy.

Czosnek

Czosnek zyskał sobie miano naturalnego antybiotyku. Dzieje się tak ze względu na jego przeciwbakteryjne działanie. Jako przyprawa ma bardzo charakterystyczny i wyrazisty smak. Trzeba pamiętać, by nie dodawać go zbyt wiele, ponieważ może zdominować smak potrawy i zabić smak i zapach innych składników. Jego spożywanie skutkuje też nieprzyjemnym zapachem z ust.

Jednak jego właściwości zdrowotne są warte każdego poświęcenia. Jak wspomniano, ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i pomaga zwalczać przeziębienie. Prawdopodobnie przyspiesza metabolizm, może obniżać poziom cholesterolu i regulować ciśnienie.

zdrowe przyprawy

Czosnek niedźwiedzi

Czosnek niedźwiedzi to kuzyn klasycznego czosnku, który wszyscy znają. Różni się tym, że jest łagodniejszy w smaku i nie pozostawia nieprzyjemnego zapachu. Poza tym jest bardzo podobny do swojego popularniejszego odpowiednika.

Jego spożywanie może przynieść Ci wiele korzyści zdrowotnych. Wśród nich warto wskazać chociażby to, że może przyczyniać się do wzmocnienia Twojej odporności, ma właściwości antyoksydacyjne, a więc może zwalczać wolne rodniki oraz wspomaga oczyszczanie organizmu. Dodatkowo może przyczynić się do oczyszczenia krwi i nie obciąża układu trawiennego tak, jak zwykły czosnek.

Papryka chili

Papryka chili najczęściej stosowana jest w postaci ostrych papryczek lub sproszkowanego pieprzu kajeńskiego. Jest niezwykle pikantna i dodanie jej do potrawy w zbyt dużych ilościach może poskutkować tym, że potrawa będzie ciężka do zjedzenia lub w ogóle niezjadliwa ze względu na ostrość. Dlatego zawsze należy stosować ją w małej ilości.

Warto jednak wiedzieć, że ta piekielna przyprawa ma w sobie wiele wartościowych składników. Wśród nich znajduje się między innymi kapsaicyna. Dlaczego jest ona ważna dla naszego organizmu? Przede wszystkim dlatego, że stymuluje ona organizm do spalania tłuszczu. Ponadto obniża poziom złego cholesterolu i prawdopodobnie ma właściwości antybakteryjne i przeciwnowotworowe.

Jak przygotować przyprawy?

Przyprawy można mielić lub rozcierać w moździerzu. Zmielone tuż przed dodaniem do potrawy wzbogacą jej smak i aromat. Zmielone wcześniej mogą utracić swoje właściwości. W moździerzu można ucierać pojedyncze przyprawy lub ich mieszanki. W ten sposób skuteczniej się ze sobą połączą tworząc aromatyczną mieszankę.

W przypadku ziół przydadzą się nożyce i siekacz do ziół. Najlepiej jest uprawiać je w kuchni w doniczce. Dzięki temu zawsze masz dostęp do świeżych liści. To właśnie wtedy przydadzą Ci się nożyce i siekacz. Dzięki nim bezpiecznie oddzielisz liście od reszty rośliny bez kaleczenia łodygi. Jeżeli potrzebne Ci są drobniejsze elementy niż całe liście – siekacz pomoże Ci to osiągnąć.

Dlaczego przyprawy są zdrowe?

Przede wszystkim wzbogacają smak i aromat przygotowywanych posiłków. Jednakże znacznie ważniejsze jest to, że przyczyniają się do lepszego trawienia potraw, przyspieszają metabolizm oraz ułatwiają przebieg procesów trawienia. Do tego zmniejszają utratę składników odżywczych z pożywienia. Przyprawy mogą też zmniejszać aktywność bakterii i grzybów.

Ponadto, wiele z przypraw zawiera liczne i różnorodne przeciwutleniacze, a te mają ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Redukują liczbę wolnych rodników, ograniczają ich działanie i zmniejszają stany zapalne, nie pozwalając im się rozwijać i rozprzestrzeniać. Przez to przyprawy mogą działać przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Niektóre z przypraw usprawniają krążenie, zwalczają bakterie i wirusy, część poprawia apetyt, a jeszcze inne sprzyjają leczeniu infekcji.

KATEGORIE

ZIOŁA

ZIOŁA

WITAMINY I MINERAŁY

WITAMINY I MINERAŁY

SUPLEMENTACJA

SUPLEMENTACJA

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Krzem to pierwiastek życia. Wspomaga walkę z infekcjami, wspiera pracę układu kostnego, pomaga w utrzymaniu włosów i paznokci w dobrej kondycji. Dowiedz się więcej.
Grzyby shiitake to azjatycki patent na długowieczność, witalność i wysoką odporność. Oprócz właściwości zdrowotnych mają walory kulinarne. Są też sojusznikiem szczupłej sylwetki.
Pycnogenol to preparat na bazie wyciągu z sosny nadmorskiej, po który chętnie sięgają diabetycy i kobiety w okresie menopauzy. Sprawdź, w czym jeszcze może pomóc.
Kwas alfa - liponowy to świetne wsparcie kuracji odchudzającej, ale również substancja działająca profilaktycznie przeciwko cukrzycy, miażdżycy stwardnieniu rozsianemu.
Magnez jest życiodajnym pierwiastkiem, od którego zależy prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Wspomaga odporność, pracę układu nerwowego czy sercowo-naczyniowego.