czarny czosnek

Czarny czosnek – Jak go zrobić i stosować? Właściwości, działanie, zastosowanie i przeciwwskazania naturalnego antybiotyku

Dobroczynne właściwości czosnku nie są dla nikogo zaskakujące. Bardzo często słyszy się bowiem, że czosnek to naturalny antybiotyk, źródło wielu substancji odżywczych i o prozdrowotnym działaniu. Dlaczego więc tak rzadko po niego sięgamy? Cóż, główny powód jest tylko jeden. Zapach. Czosnek ma bardzo intensywny zapach, który nie jest szczególnie przyjemny. Zjedzenie natomiast czosnku powoduje, że ten szczególny aromat wydostaje się z naszego ciała wraz z potem. Czy da się jakoś to obejść i wykorzystać walory czosnku bez narażania się na nieprzyjemny zapach? Okazuje się, że tak! Rozwiązaniem jest właśnie czarny czosnek, o którym przeczytasz w niniejszym artykule.

Czarny czosnek znany jest już od starożytności. Pochodzi z północno – wschodniej Azji. Jego ojczyzną są głównie Korea, Japonia i Chiny. W krajach tych zyskał szczególne uznanie. Dawniej wierzono, że zapewnia nieśmiertelność. Dziś wykorzystuje się go, by nadać potrawom niepowtarzalny smak. Stosowany jest też jako suplement diety.

Czarny czosnek to nic innego, jak ten zwykły, biały, klasyczny, ale poddany procesowi fermentacji. Wygląda więc dokładnie tak samo (poza kolorem), jak ten, którego na co dzień używasz do doprawiania dań. Co ciekawe, okazuje się też, że proces fermentacji wcale nie odbiera czosnkowi jego właściwości odżywczych. Nadal pozostaje on tym samym naturalnym antybiotykiem.

Różnica między białym a czarnym czosnkiem leży w jego smaku i konsystencji. Ten sfermentowany traci na ostrości, a w zamian zyskuje łagodny, słodkawy smak. Ząbki natomiast przestają być twarde i soczyste, a stają się miękkie i kleiste.

czarny czosnek

Skąd się bierze czarny czosnek?

Czarny czosnek fermentowany powstaje w procesie fermentacji, który trwa około 90 dni i przebiega w specjalnych warunkach. Czosnek umieszcza się w specjalnej komorze o wysokiej temperaturze, która wynosi około 60 – 90 stopni Celsjusza, a wilgotność utrzymuje się na poziomie 80-90%. W takich warunkach zachodzi tak zwana reakcja Maillarda, która odpowiada również za zapach czekolady, piwa, prażonej kukurydzy czy kawy.

Podczas procesu fermentacji czosnek zmienia swój smak i zapach. Zmienia się również jego konsystencja. Staje się miękki, lepki i nieco gumowaty. Przekształceniom ulegają rownież zawarte w nim substancje odżywcze i składniki mineralne. To przekształcenie jest jednak korzystne dla człowieka, ponieważ stają się one wtedy lepiej przyswajalne. Można więc go spożywać dla zdrowia bez przykrego zapachu z ust.

Jak zrobić czarny czosnek w domu?

Okazuje się, że ten niesamowicie zdrowy i korzystny dla człowieka, a przy tym niezwykle smaczny czarny czosnek, można zrobić samodzielnie w domu. Jest to jednak procedura kosztowna i długotrwała. Czosnek musi bowiem przebywać w odpowiednich warunkach (temperatura i wilgotność) przez kilka tygodni, a w domu trudno będzie mu zapewnić ponad 70 stopni Celsjusza bez nakładów energetycznych i finansowych (może spędzić ten czas w ciągle uruchomionym piekarniku lub urządzeniu do gotowania ryżu).

Jak widać samodzielna produkcja czarnego czosnku jest mało opłacalna. Na szczęście jest on coraz bardziej dostępny na rynku i kupić go można pod różnymi postaciami (pasty, ząbków lub całych główek).

Czarny czosnek – właściwości

Czarny czosnek ma liczne właściwości prozdrowotne. Fermentacja sprawia, że w jego składzie wzrasta ilośc przeciwutleniaczy, co przekłada się na jego antyoksydacyjne właściwości. To zaś oznacza, że może chronić komórki ludzkiego organizmu przed stresem oksydacyjnym, który jest podłożem wielu poważnych chorób, jak miażdżyca czy nowotwory. Działanie antyoksydacyjne dodatkowo przeciwdziała procesom starzenia.

Ponadto okazuje się, że czarny czosnek może również wykazywać działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe (łagodzi bóle stawów) i detoksykacyjne. Przypuszcza się, że może również wykazywać aktywność przeciwbakteryjną (jako naturalny antybiotyk) i przeciwgrzybiczą. Może wspomagać krążenie krwi i regulować procesy krzepnięcia.

Regularne spożywanie czarnego czosnku prawdopodobnie obniża również ciśnienie krwi i poziom trójglicerydów. Do tego można dodać regulację poziomu cukru i wspomaganie procesów trawienia. Przypuszczalnie, przyprawa ta również może działać ochronnie na wątrobę oraz wzmacniać włosy i paznokcie.

Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że czarny czosnek może stymulować pracę układu odpornościowego. Jest to możliwe, ponieważ obecne w czosnku fruktooligosacharydy stymulują aktywność makrofagów, w tym przeprowadzany przez nie proces fagocytozy. Proces ten jest niezwykle ważnym elementem odpowiedzi immunologicznej. Do tego fruktooligosacharydy są również pożywką dla „dobrych” bakterii, które bytują w okrężnicy. Dobrze rozwinięta mikroflora bakteryjna w jelitach wspiera pracę układu odpornościowego, a tym samym podnosi odporność całego organizmu.

Czarny czosnek – zastosowanie zdrowotne

Z uwagi na opisane powyżej właściwości zdrowotne czarnego czosnku znalazł on bardzo szerokie zastosowanie. W krajach azjatyckich od lat jest stosowany jako suplement diety. Jak dokładnie pomaga?

Układ krążeniowy

Czarny czosnek obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu we krwi. Jednocześnie przyczyniać się może również do wyrównania poziomu ciśnienia krwi. Może się więc sprawdzić jako uzupełnienie diety w różnorodnych schorzeniach, dotykających układu krążeniowego. Jego właściwości antyoksydacyjne dodatkowo mogą chronić przed zawałem serca i udarem mózgu. Czosnek może też przyczyniać się do regulowania procesów krzepnięcia krwi.

Układ odpornościowy

Jak wspomniano wcześniej, substancje zawarte w czosnku mogą przyczynić się do stymulowania aktywności makrofagów oraz do rozwoju mikroflory bakteryjnej, która bytuje w jelitach. To sprawia, że może ogólnie poprawiać odporność organizmu.

Do tego, czosnek przypuszczalnie działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo, co zapobiega rozwojowi różnorodnych stanów chorobowych w organizmie człowieka.

Właściwości antyoksydacyjne mogą powodować, że czosnek staje się ważnym i skutecznym środkiem w profilaktyce przeciwnowotworowej. One również odpowiadają za spowalnianie procesów starzenia organizmu.

Układ trawienny

Prawdopodobnie czarny czosnek może również przyczynić się do poprawy funkcjonowania układu trawiennego. Może zapobiegać rozwojowi nowotworów przełyku i chronić przed rozwojem zapalenia błony śluzowej żołądka.

Przypuszcza się też, że może wykazywać działanie ochronne i wspomagające pracę wątroby. Do tego jego zdolność do regulowania poziomu cukru powoduje, że układ trawienny nie jest obciążony. Ponadto czosnek może stanowić bardzo cenne źródło wapnia, magnezu, siarki, cynku i żelaza w diecie.

Dodatkowe korzyści

Przypuszcza się, że stosowanie czarnego czosnku może przyczynić się do poprawy kondycji skóry, włosów i paznokci. Dzieje się tak dlatego, że zawiera w sobie siarkę, a ta jest istotnym składnikiem aminokwasów takich jak: metionina i cysteina, które stanowią materiał budulcowy włosów.

czarny czosnek

Jak działa czarny czosnek i na co może pomóc?

Czarny czosnek działa poprzez zawarte w nim substancje aktywne i minerały. Może pomóc na wiele różnorodnych obszarów ludzkiego organizmu i wspierać w odbudowie zdrowia i odporności. Co jeszcze warto o nim wiedzieć?

Czarny czosnek ma liczne właściwości zdrowotne, a to przekłada się na jego szerokie działanie. Może być pomocny w zakresie profilaktyki nowotworowej, może działać przeciwgrzybicznie, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalenie. Silne działanie antyoksydacyjne powoduje, że przeciwdziała procesom starzenia, a do tego wzmacnia układ odpornościowy. Może być składnikiem codziennej diety, nie tylko jako przyprawa, ale również jako składnik o wyjątkowych właściwościach.

Świetnie sprawdza się jako sposób na wspomaganie krążenia, obniża poziom cholesterolu i może pomagać w leczeniu przeziębienia.

Czarny czosnek i działania przeciwnowotworowe

Prawdopodobnie fermentowany czosnek może wykazywać działanie przeciwnowotworowe, chroniąc szczególnie przed rakiem wątroby, jelita grubego oraz przed rakiem piersi.

Przeprowadzone badania wykazały, że ekstrakt z czosnku czarnego może hamować wzrost komórek nowotworowych oraz przyczyniać się do rozpoczęcia procesu apoptozy. Jest to naturalny zaprogramowany proces śmierci komórek nowotworowych, który czosnek może po prostu szybciej indukować. W ten sposób przyprawa ta przyczynia się do spowolnienia rozwoju choroby.

Do tego, obecność związków o działaniu antyoksydacyjnym hamuje aktywność wolnych rodników, które zdaniem badaczy również są odpowiedzialne za rozwój nowotworów.

Czarny czosnek i antyoksydacja

Świeży czosnek zawiera w swoim składzie duże ilości alliiny. Jest to jednak substancja bardzo niestabilna, a to powoduje, że w procesie fermentacji ulega ona przekształceniom. Powstaje s allilocysteina, która wykazuje bardzo silne działanie antyoksydacyjne. Redukuje ilość wolnych rodników, a tym samym ogranicza ich niekorzystne działanie, takie jak wywoływanie stresu oksydacyjnego, stany zapalne czy mutacje DNA. Do tego okazuje się, że s allilocysteina wykazuje 10 krotnie większą skuteczność w zakresie usuwania wolnych rodników, niż jej wcześniejsza forma, którą zawiera w sobie świeży czosnek.

Stosowanie antyoksydantów nie tylko chroni przed poważnymi chorobami, ale również ogranicza stany zapalne odpowiedzialne za choroby cywilizacyjne oraz spowalnia procesy starzenia.

Czarny czosnek i działania przeciwalergiczne

Badania wykazały, że podawanie czarnego czosnku hamuje wydzielanie histaminy, która jest mediatorem odczynu alergicznego. Inne badania natomiast wykazały, że stosowanie czosnku może zmniejszyć objawy alergicznego zapalenia dróg oddechowych.

Czarny czosnek a stymulacja układu oddechowego

Substancje zawarte w czarnym czosnku mogą zmniejszyć objawy alergicznego zapalenia dróg oddechowych, a to przyczynia się do sprawniejszej pracy tego układu.

Czy czarny czosnek obniża ciśnienie?

Należący do superfood czarny czosnek może obniżać ciśnienie krwi, ponieważ wpływa na rozszerzenie naczyń wieńcowych. Dodatkowo może pozytywnie wpływać na elastyczność tętnic, a tym samym przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia. Związek z tym ma również fakt, że stosowanie czarnego czosnku może przyczyniać się do obniżenia poziomu cholesterolu.

Jak stosować czarny czosnek?

Czarny czosnek to przyprawa, ale nie powinno się go stosować, jako zamiennik dla świeżego czosnku. Przede wszystkim dlatego, że jest zupełnie inny w smaku. Jest łagodniejszy i lekko słodki.

Sprawdzi się jako dodatek do dressingów, sosów czy potraw mięsnych. Dobrze komponuje się z tłustymi rybami, czerwonym mięsem, makaronami i warzywami korzeniowymi (marchewką, pietruszką, selerem).

Można go też zażywać jako suplement diety. Zaleca się wówczas przyjmowanie od jednego do trzech ząbków przed i po śniadaniu. Z uwagi na jego lekkie działanie pobudzające, nie zaleca się stosowania go wieczorem, przed snem.

Ile czarnego czosnku można jeść dziennie?

Zaleca się, by czarny czosnek spożywać w ilościach od jednego do trzech ząbków dziennie.

Jak zrobić pastę z czarnego czosnku?

Do przygotowania pasty z czarnego czosnku potrzebujesz osiem ząbków czosnku, 50 ml oliwy z oliwek, łyżeczka soku z cytryny, duża szczypta kuminu, duża szczypta ostrej papryki, łyżeczka czarnuszki i sól do smaku.

W pierwszej kolejności ząbki czosnku obrane z wierzchniej warstwy należy zapiec przez 30 minut w 180 stopniach, żeby stały się miękkie w środku. Po ostudzeniu wybierz miąższ i roznieć na gładką masę. Kolejnym krokiem jest dodanie soku z cytryny. Po jego połączeniu z czosnkiem należy stopniowo dodawać oliwę, cały czas dynamicznie mieszając. Po wymieszaniu należy dodać wymienione przyprawy. Można podawać z pieczywem.

czarny czosnek

Jak przechowywać czarny czosnek?

Najlepiej przechowywać go w temperaturze pokojowej w suchym i ciemnym miejscu. Alternatywnie można go schować również do lodówki, ale należy pamiętać, by był szczelnie zamknięty.

Czarny czosnek – przeciwwskazania

Z uwagi na substancje zawarte w czarnym czosnku uważa się go za produkt bezpieczny, który może być powszechnie stosowany. Jednakże z uwagi na brak odpowiednich danych i badań nie zaleca się go kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią. Należy z niego zrezygnować również wtedy, gdy po pierwszym spożyciu wystąpiły objawy uczulenia.

Ostrożnie do czarnego czosnku powinny również podejść osoby, które biorą leki rozrzedzające krew oraz te, które cierpią na zaburzenia krzepnięcia.

Czarny czosnek – skutki uboczne i działania niepożądane

Okazuje się, że poza możliwą reakcją alergiczną, czarny czosnek nie powoduje żadnych skutków ubocznych ani nie generuje działań niepożądanych. Warto jednak zachować ostrożność, szczególnie przy pierwszym kontakcie z produktem.

Czarny czosnek – efekty stosowania

Regularne stosowanie czarnego czosnku może przynieść liczne korzyści zdrowotne. Wśród nich najczęściej wskazuje się obniżenie poziomu trójglicerydów i cholesterolu we krwi oraz obniżenie ciśnienia, a tym samym mniejsze ryzyko miażdżycy.

Do tego otoczenie ochroną komórek wątroby, działanie przeciwzapalne i mniejsze ryzyko rozwoju choroby nowotworowej.

Dodatkowym efektem może być poprawa kondycji włosów, skóry i paznokci.

Dlaczego warto stosować czarny czosnek?

Warto stosować czarny czosnek, ponieważ zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych, miażdżycy, udaru i zawału. Działa przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie, przeciwgrzybicznie i przeciwbakteryjnie. Zachowuje się jak naturalny antybiotyk, podobnie jak świeży czosnek, ale nie pozostawia brzydkiego zapachu. Jest też łagodniejszy w smaku, lekko słodki i mniej ostry.

Może pozytywnie wpływać na układ krwionośny, układ krążenia oraz układ odpornościowy. Dodatkową korzyścią jest fakt, że interesująco wpływa na smak potraw.

Gdzie kupić czarny czosnek?

Czarny czosnek fermentowany można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, z żywnością ekologiczną oraz w internetowych sklepach sprzedających naturalne produkty zdrowotne, w tym superfoods.

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOODS

SUPERFOODS

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Znany z orzechowego posmaku olej z pestek dyni to wyjątkowe źródło zdrowych tłuszczów i sposób na problemy z prostatą, odpornością, skórą i włosami, sercem, a także z pasożytami.
Cebula to powszechne warzywo, słynące z prozdrowotnych właściwości. Pomaga ustabilizować ciśnienie tętnicze, wspiera w walce z przeziębieniami. Dowiedz się więcej.
Syrop z kwiatów czarnego bzu to smaczne wsparcie Twojej odporności; pomoże w infekcjach i skróci czas ich trwania, zobacz, co warto o nim wiedzieć
Borówka czernica jest źródłem wielu cennych substancji, które odpowiadają za jej właściwości. Wspomaga leczenie cukrzycy, sprzyja pracy mózgu. Dowiedz się więcej.
Czubryca zielona to pełna walorów prozdrowotnych mieszanka ziołowa rodem z kuchni bułgarskiej. Dodaje potrawom nietuzinkowego smaku, a zarazem wspomaga procesy trawienne.