Odkryj tajniki zbioru czarnego bzu! Dowiedz się, kiedy i jak zbierać kwiaty i owoce, by wykorzystać ich właściwości zdrowotne.
Zioła na uchyłki jelita grubego – Jakie wybrać, jak stosować i jak dobrać dietę wspomagającą
Strona główna - Blog - Zioła na uchyłki jelita grubego – Jakie wybrać, jak stosować i jak dobrać dietę wspomagającą
- Opublikowano: 29.11.2022 - Aktualizacja: 05.01.2023
Choroba uchyłkowa to jedna z coraz częściej występujących w społeczeństwie chorób cywilizacyjnych. Jej cechą charakterystyczną jest tworzenie się uchyłków (czyli specyficznych uwypukleń w błonie śluzowej) w obrębie jelita grubego. Główną przyczyną choroby uchyłkowej jest prowadzona latami, uboga w błonnik pokarmowy dieta. W pierwszym etapie schorzenie zazwyczaj przebiega bezobjawowo, dlatego często odkrywane jest przypadkiem. Wraz z rozwojem choroby uchyłkowej pojawiają się dokuczliwe objawy, takie jak silne bóle brzucha czy problemy z wypróżnianiem. Nieleczone uchyłki mogą prowadzić do groźnych powikłań (takich jak krwotok jelitowy) stanowiących poważne zagrożenie dla zdrowia. Priorytetem przy chorobie uchyłkowej jest zmiana diety, ale niezwykle pomocne mogą być też zioła. Jakie zioła na uchyłki jelita grubego wybrać?
Spis treści
ToggleCzym są uchyłki jelita grubego?
Uchyłki jelita grubego to charakterystyczne, workowate uwypuklenia błony śluzowej jelita grubego (tzw. przepukliny jelita grubego) na zewnątrz jelita. Mogą być zlokalizowane w każdym fragmencie jelita grubego, ale przeważnie występują w esicy. Powstają w wyniku zagłębienia błony śluzowej jelita grubego w mięśniówkę. Uchyłki nabyte uważane są od jakiegoś czasu za chorobę cywilizacyjną.
Jak powstają uchyłki jelita grubego? Są one konsekwencją wieloletniej diety z niską zawartością błonnika pokarmowego (ubogoresztkowej). W związku z takim sposobem odżywiania jelita nie są w odpowiednim stopniu wypełniane, co owocuje wzrostem ciśnienia w ich obrębie i pogrubieniem ściany jelita.
Sama obecność uchyłków jelita grubego bez jakichkolwiek symptomów zwana jest także bezobjawową uchyłkowatością jelita grubego. Stan ten nie jest niebezpieczny dla zdrowia. Jednak w miarę upływu lat prowadzenia diety ubogiej w błonnik uchyłki często zaczynają dawać o sobie znać. Pojawia się stan zapalny uchyłków, który może nieść ze sobą poważne powikłania.
Występowanie uchyłków jelit wraz z objawami towarzyszącymi nazywamy chorobą uchyłkową. W niektórych przypadkach przebiega ona łagodnie, a w niektórych przybiera cięższą postać. Jednym z jej powikłań jest ostre zapalenie uchyłków przebiegające z takimi komplikacjami jak: krwotok, przetoka, niedrożność, wolna perforacja, ropień śródbrzuszny, guz w lewej dolnej części brzucha, wysoka gorączka. Niektóre z ostrych stanów, takie jak ropień czy perforacja, wymagają szybkiego leczenia operacyjnego.
Przyczyną uchyłków jelita grubego jest dieta, w której jest zbyt mało produktów z zawartością błonnika, za to przeważa żywność wysoko przetworzona i żywność z dużą ilością cukrów prostych. Pewne znaczenie w rozwoju uchyłkowatości mogą mieć też czynniki genetyczne. Inne czynniki sprzyjające chorobie uchyłkowej to palenie papierosów, siedzący tryb życia, nadwaga i otyłość.
Kluczowym badaniem, jakie wykonuje się w celu zdiagnozowania choroby uchyłkowej, jest tomografia komputerowa jamy brzusznej i miednicy mniejszej. W wykryciu zapalenia uchyłków pomagają także badania krwi (OB, CRP, liczba białych ciałek) oraz badania MR i USG.
Leczenie choroby uchyłkowej polega na jednoczesnym łagodzeniu symptomów oraz przeciwdziałaniu zaostrzeniu schorzenia, nawrotom i powikłaniom. Priorytetem jest zmiana sposobu odżywiania polegająca na wyeliminowaniu śmieciowej żywności i zwiększeniu podaży błonnika. Istotne znaczenie ma też odbudowa mikrobioty jelitowej.
W przypadku występowania uchyłków jelita grubego wyróżnia się:
bezobjawową uchyłkowatość,
objawową niepowikłaną chorobę uchyłkową,
niepowikłane, łagodne zapalenie uchyłków,
powikłane, ostre zapalenie uchyłków.
Najczęstsze objawy choroby uchyłkowej:
przewlekłe bądź nawracające bóle w lewym dolnym dole biodrowym,
skurcze brzucha,
nagłe, ostre bóle brzucha,
wzdęcia,
zaparcia lub naprzemienne zaparcia i biegunki,
gazy,
zatrzymanie stolca,
nudności, wymioty,
gorączka.
Czym są zioła na uchyłki jelita grubego?
Zioła na uchyłki jelita grubego to zestaw roślin leczniczych wykazujących dobroczynny wpływ na błony śluzowe jelit i usprawniających ich pracę. Za najbardziej wartościowe w profilaktyce uchyłkowatości jelit i choroby uchyłkowej składniki ziołowe uznawane są nasiona takich roślin leczniczych jak babka jajowata, babka płesznik, len zwyczajny (siemię lniane). Zawierają mnóstwo błonnika pokarmowego i cenne śluzy, przez co chronią i wspomagają przewód pokarmowy, poprawiają pracę jelit i zapobiegają uporczywym dolegliwościom takim jak zaparcia.
Na co mogą pomóc zioła na uchyłki jelita grubego?
W przypadku uchyłków jelita grubego niezwykle pomocne mogą być zioła o właściwościach osłonowych (takie jak nagietek) i rozkurczających (np. koper włoski), a także zioła stymulujące perystaltykę jelit (takie jak siemię lniane). Sprawdzą się też zioła rozluźniające mięśnie przewodu pokarmowego i wspomagające trawienie (takie jak kminek czy mięta pieprzowa).
Regularnie stosowane zioła na uchyłki jelita grubego pomogą zredukować dokuczliwe dolegliwości ze strony układu pokarmowego charakterystyczne dla tej dysfunkcji jelit, takie jak:
uczucie dyskomfortu w jamie brzusznej,
nadmierne napięcie mięśni żołądka i jelit skutkujące dotkliwymi skurczami,
przewlekłe i ostre bóle w jamie brzusznej,
zakłócony rytm wypróżnień,
wzdęcia, uczucie pełności w żołądku,
zaparcia,
biegunki,
gazy, niestrawność.
Jak działają zioła na uchyłki jelita grubego?
W specyficzny sposób na pracę jelit wpływa siemię lniane oraz inne surowce ziołowe w formie rozdrobnionych lub całych nasion i łusek nasiennych (np. łupiny babki jajowatej i babki płesznik, nasiona chia). Nie bez powodu przed spożyciem zalewa się je wodą. Zioła pęcznieją i przybierają śluzowatą postać, dzięki czemu skutecznie pokrywają błony śluzowe i wykazują działanie ochronne w obrębie przewodu pokarmowego. Dzięki znacznej ilości błonnika wypełniają jelita, pobudzają ich motorykę, stymulują wymiatanie złogów i resztek pokarmowych, redukują zaparcia i wzdęcia, działają kojąco i łagodząco na błony śluzowe jelit oraz normują cykl wypróżnień.
Jakie są właściwości ziół na uchyłek jelita grubego?
W zależności od składu i indywidualnych właściwości danego zioła, mogą one w różny sposób oddziaływać na zdrowie naszego układu pokarmowego i wspierać leczenie choroby uchyłkowej. Zioła takie jak liść mięty pieprzowej czy koszyczek rumianku przeciwdziałają bolesnym skurczom jelit. Liść melisy, korzeń kozłka lekarskiego czy szyszki chmielu działają lekko uspokajająco, odprężająco, zmniejszają też napięcie i stres, przez co pomagają lepiej radzić sobie z nieprzyjemnymi objawami.
Jakie są najsilniejsze zioła na uchyłki jelita grubego?
Picie herbatek ziołowych (po każdym posiłku) przy jednoczesnym stosowaniu zrównoważonej, zdrowej diety błonnikowej to patent na redukcję większości objawów uchyłkowatości jelita grubego i hamowanie jej rozwoju. Jedną z najbardziej polecanych ziołowych kuracji jest kuracja koprem włoskim (fenkułem). Warto też sięgać po herbatki z:
mięty pieprzowej,
buku,
orzecha włoskiego,
krwawnika,
lepiężnika,
rdestu ptasiego.
Zioła te wykazują właściwości rozkurczowe, minimalizują wytwarzanie gazów jelitowych i usprawniają procesy trawienne.
Jednym z najsilniejszych ziół na uchyłki jelita grubego bezsprzecznie jest babka jajkowata. Jej łupiny w bardzo korzystny, wielotorowy sposób oddziałują na stan jelit. W połączeniu z płynem łupiny babki jajowatej tworzą gęsty, lepki śluz, który sprawia, że masy kałowe stają się luźniejsze i bardziej miękkie, co z kolei wpływa na łatwiejsze wypróżnianie. Równocześnie babka jajowata pozytywnie wpływa na ruchy perystaltyczne jelit. Zawarte w niej substancje tworzą też powłokę ochronną na błonach śluzowych jelit i chronią je przed uszkodzeniami.
Jakie są popularne zioła na uchyłki jelita grubego?
Metoda leczenia choroby uchyłkowej jest uzależniona od nasilenia problemu. W wielu przypadkach (głównie przy niepowikłanej chorobie uchyłkowej albo przy lekkich objawach) wystarczy wprowadzenie odpowiedniej diety i zerwanie z siedzącym trybem życia. Fitoterapia z udziałem kompozycji ziół wspomagających funkcjonowanie układu trawiennego jest najskuteczniejsza, jeśli stosowana jest przez dłuższy czas, minimum kilka tygodni. Jako alternatywę dla ziół można też wypróbować gotowe leki rozkurczowe i wspomagające trawienie.
Popularne zioła na uchyłki jelita grubego to:
Siemię lniane na uchyłki jelita grubego
Siemię lniane ma wielopłaszczyznowy korzystny wpływ na organizm. Wspomaga m.in. układ pokarmowy, układ nerwowy, układ krążenia i układ oddechowy. Jest jednym z najcenniejszych ziół na uchyłki jelita, ale sprawdza się także w innych chorobach jelit, w tym w zespole jelita drażliwego. Ma działanie powlekające i ochronne. Redukuje też stan zapalny w obrębie przewodu pokarmowego. Niweluje zaburzenia trawienne, stymuluje pasaż jelitowy i przywraca regularny rytm wypróżnień.
Babka płesznik na uchyłki jelita grubego
Nasiona babki płesznik pęcznieją w jelitach, pobudzają ich pracę i przyspieszają wydalanie niestrawionych resztek. Działają też ochronnie na jelita.
Łupiny babki jajowatej na uchyłki jelita grubego
Wypełniają jelita i przywracają ich prawidłową pracę. Wpływają ma nawodnienie mas kałowych i ułatwiają ich wydalanie. Wspomagają trawienie, są też pomocne w usuwaniu toksyn i złogów z organizmu.
Tasznik pospolity na uchyłki jelita grubego
Jest pomocny w zwalczaniu stanu zapalnego w obrębie jelit. Redukuje bóle pojawiające się w przebiegu choroby uchyłkowej. Wykazuje również właściwości przeciwkrwotoczne.
Koper włoski na uchyłki jelita grubego
Wykazuje właściwości wiatropędne i rozkurczowe. Przynosi ulgę w dolegliwościach bólowych towarzyszących chorobom jelit, w tym chorobie uchyłkowej. Redukuje uczucie pełności po posiłku, wzdęcia i gazy. Reguluje procesy trawienia i wspomaga perystaltykę jelit.
Kminek na uchyłki jelita grubego
Pobudza produkcję soków trawiennych, dzięki czemu dba o prawidłowy przebieg procesów trawienia pokarmów. Redukuje dokuczliwe dolegliwości, szczególnie po ciężkostrawnych posiłkach. Rozluźnia mięśnie przewodu pokarmowego, aktywizuje jelita do pracy.
Jak stosować zioła na uchyłki jelita grubego? – Dawkowanie
Zioła na uchyłki jelita grubego, takie jak mięta, rumianek, rdest, tasznik, nagietek, melisa, kminek stosuje się w postaci naparów. 1 łyżkę ziół zalewa się wrzącą wodą (ok. 200 ml), naparza się 15 minut pod przykryciem i wypija (najlepiej po posiłkach).
Siemię lniane oraz babkę jajowatą i babkę płesznik (jak również inne zioła w formie nasion i łupin) zalewa się ciepłą wodą (w proporcji 1-2 łyżki ziół na szklankę wody), czeka się do napęcznienia ok. pół godziny i wypija.
Kiedy warto stosować zioła na uchyłki jelita grubego? – Zastosowanie
Zioła na uchyłki jelita są na tyle uniwersalne, przyjazne dla organizmu, biodostępne i skuteczne, że mogą być cennym wsparciem i w początkowych, i bardziej zaawansowanych fazach schorzenia. Jedynie przy ostrych stanach zapalnych lepiej nie stosować żadnych środków na własną rękę, a udać się po pomoc lekarską. Zioła doskonale sprawdzają się również w przypadku innych schorzeń jelit.
Czy zioła na uchyłki jelita grubego są bezpieczne? – Przeciwwskazania
Dobrej jakości surowce ziołowe pochodzące od sprawdzonych producentów są w pełni bezpieczne dla organizmu. Każdy gatunek ma jednak kilka przeciwwskazań, a są to m.in.: stosowanie niektórych leków, ostre bóle niewiadomego pochodzenia, choroby wątroby, okres ciąży i karmienia piersią.
Skutki uboczne stosowania ziół na uchyłek jelita grubego?
Jeśli stosujemy zioła w ilościach zgodnych z zaleceniami, rzadko zdarzają się skutki uboczne. Jednak niekiedy mogą pojawić się: bóle brzucha, nudności, wymioty, reakcje alergiczne, bóle i zawroty głowy, zakłócenia snu.
Dlaczego warto stosować zioła na na uchyłek jelita grubego?
Uchyłkowatość jelita grubego to jedna z tych dolegliwości, których rozwój hamuje się głównie poprzez modyfikację diety, wprowadzenie zdrowszego stylu życia i stosowanie naturalnych preparatów wspomagających. Dodanie do jadłospisu produktów z dużą zawartością błonnika i eliminacja żywności przetworzonej to podstawowa kwestia. Ważna jest też redukcja masy ciała (w przypadku nadwagi) oraz zwiększenie poziomu aktywności fizycznej. Nieocenionym wsparciem jest także stosowanie odpowiednich ziół. Nie tylko ochraniają jelita, ale też szybko przynoszą ulgę w uporczywych dolegliwościach jelitowych i trawiennych.
Produkty zakazane przy uchyłkach jelita grubego
Cierpiąc na chorobę uchyłkową jelita grubego, warto unikać takich produktów jak:
żywność wysoko przetworzona (gotowe dania i dania instant, fast foody, konserwy, pasztety i inne kiepskiej jakości wędliny),
ciężkostrawne warzywa (por, cebula, kapusta),
tłuste mięsa i tłuste wędliny,
słodycze,
białe pieczywo,
biały ryż,
dania mączne,
kasza manna,
pieczywo cukiernicze,
alkohol.
Dieta przy uchyłkach jelita grubego – Co najlepiej jeść?
Produkty zalecane przy chorobie uchyłkowej jelita grubego to:
chudy nabiał (jogurty, kefiry, maślanki, sery twarogowe),
jaja,
warzywa i owoce,
soki,
pieczywo razowe i pełnoziarniste,
ryż brązowy,
makarony pełnoziarniste,
grube kasze,
otręby i płatki zbożowe,
chude mięso, ryby,
oleje roślinne, oliwa.
Zielares
Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.
Czytaj także
Uczep trójlistkowy to roślina wykorzystywana w walce z wieloma dolegliwościami. Składniki aktywne pomagają uporać się z bólami stawów, wspierają gojenie się ran. Sprawdź.
Odkryj różnice między mniszkiem lekarskim a mleczem! Sprawdź, jak ich nie pomylić ze sobą, zobacz kluczowe różnice i podobieństwa. Zaczniesz skutecznie rozróżniać te 2 zioła między sobą.
Polecane dla Ciebie
Hupercyna A - przyjaciel Twojego mózgu. Badania wykazały, że stosowanie hupercyny poprawia koncentrację i zdolność uczenia się. Jakie jeszcze zastosowanie ma ta substancja?
Poznaj sekrety magnezu! Odkryj, czy można go przyjmować bez przerwy, jakie są skutki nadmiaru, zalecane dawki i naturalne źródła. Czytaj nasz artykuł i dowiedz się więcej!
Dowiedz się wszystkiego o wodzie z brzozy, która w medycynie ludowej jest od lat z sukcesem używana na wzmocnienie odporności, reumatyzm, kamienie nerkowe, anemię czy wrzody.
Dowiedz się, co sprawia, że l karnityna jest popularna wśród osób odchudzających się i dlaczego jest tak istotna dla dobrego poziomu cholesterolu oraz testosteronu i tarczycy.
Smocza krew wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, ochronne, przeciwbakteryjne i odnawiające, przez co staje się coraz bardziej pożądanym składnikiem w świecie kosmetyki.