Triphala

Triphala – Właściwości, działanie, zastosowanie i opinie

Triphala to ziołowy produkt składający się z suszonych owoców o właściwościach wspierających prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Z uwagi na swoje korzystne działanie, od lat wykorzystywany jest przez medycynę ajurwedyjską i cieszy się rosnącą popularnością na całym świecie. Czym jest? Jakie ma właściwości i jakie jest zastosowanie triphali?

Triphala to wyjątkowo cenna mieszanka suszonych owoców (Emblica Officinalis, Terminalia Chebula, Terminalia Bellirica) pozyskiwanych z roślin o właściwościach prozdrowotnych. Wywodzi się z Indii i jest wykorzystywana w Ajurwedzie – ma ponad 1000-letnią historię. Od wieków stosowana jest jako wsparcie organizmu – szczególnie w zakresie funkcjonowania przewodu pokarmowego. Łagodzi pracę jelit, dlatego polecana jest osobom uskarżających się na uchyłkowatość jelita grubego, zespół jelita drażliwego. Wykazuje przy tym właściwości detoksykacyjne – pomaga oczyścić organizm ze zbędnych produktów przemiany materii, a także wspomaga regularne wydalanie kamieni z dróg moczowych.

W skład triphali wchodzą:

  • Amla (Emblica Officinalis) – jadalny owoc rosnący na niewielkich drzewkach; ekstrakt wspomaga funkcjonowanie jelit, dlatego likwiduje zaparcia; ponadto wspiera detoksykację – odtruwa organizm; stanowi bogactwo witamin, składników mineralnych, aminokwasów; na szczególną uwagę zasługuje witamina C – szacuje się, że owoc ten zawiera jej nawet 20 razy więcej niż cytryna! ponadto ta witamina jest bardziej odporna na ogrzewanie i nie ulega degradacji nawet przy długim przechowywaniu.

  • Haritaki (Terminalia Chebula) – drzewo słynące m.in. w Indiach z właściwości leczniczych z uwagi na to, że zawiera kwas sukcynytowy i sitosterol; jest też bogatym źródłem antocyjanów, flawonoidów, tanin i aminokwasów; wspomaga leczenie astmy, może być remedium na wrzodziejące zapalenie jelita grubego, likwiduje zaparcia; wspiera pracę serca; działa rozkurczowo, dzięki czemu zmniejsza nasilenie bolesnych skurczów mięśni; pomaga obniżyć ciśnienie krwi, co stanowi pomoc w walce z nadciśnieniem tętniczym.

  • Bibhitaki (Terminalia Bellirica) – owoce pozyskiwane z drzewa rosnącego w Indiach; uzyskiwane z nich wyciągi wykazują właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe; roślina pomaga na uporczywe biegunki; obniża podwyższone ciśnienie krwi oraz pomaga regulować poziom glukozy; wpływa na poprawę poziomu dobrego cholesterolu (HDL); ponadto pomaga oczyścić z toksyn wątrobę i wspomaga odbudowę nabłonka.

Triphala

Właściwości zdrowotne triphali

Właściwości prozdrowotne triphali wynikają z obecności składników aktywnych zawartych w poszczególnych owocach wykorzystywanych w tej mieszance. Jako że wszystkie są bogatym źródłem antyoksydantów (głównie witaminy C), przeciwdziałają negatywnej aktywności wolnych rodników. Tym samym pomaga opóźnić procesy starzenia i wzmocnić wzrok.

Z uwagi na zawartość Haritaki, triphala wykazuje działanie rozkurczowe. Dzięki temu pomaga zmniejszyć bolesne skurcze jelit, a także obniżyć podwyższone ciśnienie tętnicze krwi. Ponadto tonizuje przewód pokarmowy. Na uwagę zasługują także właściwości, które pomagają przeciwdziałać otłuszczeniu wątroby i serca.

Triphala wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Pośrednio wzmacnia odporność, zmniejszając podatność na różnego rodzaju infekcje.

Triphala – działanie

Triphala to produkt od wieków wykorzystywany w medycynie ajurwedyjskiej. Znany jest ze swojego wielokierunkowego działania – z uwagi na cenne właściwości owoców wchodzących w skład mieszanki.

Dzięki wielopłaszczyznowemu działaniu, triphala polepsza stan pacjentów – głównie tych uskarżających się na nieprawidłową pracę układu pokarmowego i mających problem z regularnym wypróżnianiem. Aktywne składniki zawarte w poszczególnych owocach wykazują działanie:

  • wspierające oczyszczanie organizmu,

  • skutkujące obniżeniem nadciśnienia tętniczego,

  • opóźniające procesy starzenia.

Na uwagę zasługuje też jej działanie przeciwzapalne – szczególnie w zakresie łagodzenia stanów zapalnych w rejonie okrężnicy.

Ponadto jest pomocna w łagodzeniu dolegliwości przy zespole jelita drażliwego, wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego. Sprzyja wydalaniu kamieni zgromadzonych w obrębie dróg moczowych, a nawet jest pomocna w zwalczaniu nadwagi (przez to, że wspomaga trawienie i sprzyja regulowaniu poziomu glukozy we krwi).

Triphala – zastosowanie

Fakt, że triphala wykazuje wielopłaszczyznowe działanie na organizm, wpływa na jej niezwykle szerokie zastosowanie. Suplement zawierający mieszankę suszonych owoców Amli, Haritaki i Bibhitaki może być stosowany jako wsparcie przy leczeniu wielu schorzeń – szczególnie tych „atakujących” przewód pokarmowy.

Wskazaniem do stosowania trihpali są m.in.:

  • zespół jelita drażliwego,

  • objawy w chorobach spastycznych jelita grubego,

  • dolegliwości żołądkowo-jelitowe (np. uporczywe biegunki, zaparcia, wzdęcia, niestrawność),

  • niektóre choroby układu krążenia (np. nadciśnienie tętnicze),

  • uchyłkowatość jelita grubego.

Ponadto suplementy diety mogą być stosowane jako wsparcie w leczeniu tłuszczaków, nadwagi i otyłości. Niektórzy stosują suplementy diety z triphalą, aby zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera i otępienia – z uwagi na wpływ na poprawę funkcji poznawczych. Preparaty znajdują zastosowanie także w przypadku problemów z libido. Wynika to z właściwości przyczyniających się do usprawnienia krążenia krwi.

Chociaż triphala znajduje przede wszystkim zastosowanie medycynie naturalnej, z jej cennych właściwości korzysta również kosmetyka. Mieszanka z trzech indyjskich roślin stosowana jest w pielęgnacji włosów i paznokci. Pomaga je wzmocnić, co przekłada się na ich zdrowszy i ładniejszy wygląd.

Triphala

Jakie korzyści niesie stosowanie triphali

Wielokierunkowe działanie, jakim charakteryzuje się wykorzystywana w naturalnej medycynie triphala, przekłada się na mnóstwo korzyści dla organizmu.

Suplement diety, zawierający suszone owoce cenione w medycynie ajurwedyjskiej:

  • wspomaga funkcje trawienne,

  • pomaga zwalczyć problemy z nieregularnym wypróżnianiem się,

  • tonizuje przewód pokarmowy,

  • poprawia sprawność umysłową,

  • posiada właściwości detoksykacyjne,

  • może zapobiegać powstawaniu choroby wieńcowej,

  • polepsza wchłanianie substancji odżywczych,

  • redukuje bolesne skurcze jelit.

Ponadto triphala obniża poziom glukozy. W efekcie wspomaga walkę z nadmiernymi kilogramami i pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę.

Jak stosować triphala – dawkowanie

Aby triphala przyniosła oczekiwane efekty, koniecznością jest przyjmowanie preparatu w odpowiednich ilościach. Wielkość dziennej porcji uzależniona jest przede wszystkim od formy preparatu.

Aby przygotować ziołowy napar, należy 1 łyżeczkę wsypać do szklanki i zalać 200 ml wrzącej wody. Zaleca się parzyć przez ok. 10 minut, a następnie odcedzić „fusy”.

Jeśli chcesz uzyskać mocniejsze działanie, 1 łyżeczkę mieszanki umieść w rondelku, zalej szklanką wody i gotuj przez kilka minut. Odstaw do ostygnięcia i odcedź. Ten sposób parzenia poleca się np. osobom chorującym, które chcą wspomóc pracę układu trawiennego.

Alternatywą jest suplement diety w postaci kapsułek. Dostępne są preparaty zawierające od 500 mg do nawet 2000 mg składnika aktywnego. W tym przypadku zaleca się przyjmowanie 1 kapsułki dwa razy dziennie – najlepiej w trakcie posiłku lub bezpośrednio po nim.

Warto pamiętać, że wskazówki dotyczące sposoby przygotowania i dziennej ilości są podawane przez producentów.

Triphala – przeciwwskazania do stosowania

Stosowanie triphali jest w pełni bezpieczne, ponieważ jest to produkt składający się z naturalnych surowców. Warto jednak mieć świadomość, że istnieją pewne przeciwwskazania do stosowania.

Preparaty nie są polecane:

  • dzieciom poniżej 12. roku życia,

  • kobietom w ciąży,

  • dla kobiet karmiących piersią.

Warto przy tym mieć świadomość, że triphala może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami (tj. osłabiać lub nasilać ich działanie na organizm). Z tego powodu należy skonsultować się z lekarzem w przypadku chęci rozpoczęcia suplementacji. Pozwoli to uniknąć nieprzyjemnych konsekwencji zdrowotnych.

Triphala

Efekty stosowania triphali

Triphala wspomaga funkcjonowanie organizmu na wielu płaszczyznach. Ma to związek z właściwościami poszczególnych owoców wchodzących w skład mieszanki.

Wśród efektów stosowania preparatu na uwagę zasługuje przede wszystkim poprawa pracy przewodu pokarmowego, a także silne oczyszczanie organizmu. Osoby przyjmujące tego typu suplementy przestają uskarżać się na kurczowe bóle jelit, zgagę, bóle brzucha, biegunki czy wzdęcia. Wszystko dlatego, że triphala wspomaga pracę układu pokarmowego w szerokim zakresie.

Niektóre osoby zauważają wyraźną poprawę odporności, tj. mniejszą podatność na różnego rodzaju infekcje. Efektem stosowania triphali jest także wzmocnienie narządu wzroku oraz poprawa funkcji poznawczych.

Stosowanie triphali może przyczynić się także do zmniejszenia ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego. Ma to związek nie tylko z obniżaniem ciśnienia tętniczego, ale również podwyższaniem cholesterolu HDL (wpływ na to ma zawarty w Bibhitaki kwas linoleinowy będący głównym kwasem tłuszczowym związanym z regulowaniem gospodarki lipidowej).

Aktywne składniki zawarte w owocach wchodzących w skład mieszanki przyczyniają się również do poprawy kondycji włosów i paznokci. Wiele osób podkreśla fakt, że triphala działa anabolicznie, dzięki czego wzmacnia mięśnie.

Skutki uboczne stosowania triphali

Suplementacja wykorzystująca mieszankę suszonych owoców Amli, Haritaki i Bibhitaki jest względnie bezpieczna. Jednak niestosowanie się do zaleceń, może skutkować wieloma skutkami ubocznymi.

Zbyt duże ilości preparatu mogą działać przeczyszczająco, a także powodować dyskomfort w obrębie jamie brzusznej. Ponadto należy zachować ostrożność w przypadku przyjmowania leków rozrzedzających krew.

Triphala – opinie

Triphala – jako suplement diety – cieszy się dobrymi opiniami, co wynika ze skuteczności stosowania. Sprawdza się przede wszystkim w przypadku problemów jelitowych, łagodząc dolegliwości bólowe, wzdęcia czy zaparcia.

KATEGORIE

ZIOŁA

ZIOŁA

WITAMINY I MINERAŁY

WITAMINY I MINERAŁY

SUPLEMENTACJA

SUPLEMENTACJA

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Odkryj naturalną siłę piołunu w walce z pasożytami. Poznaj bezpieczne metody stosowania i skuteczność tego zioła. Przeczytaj teraz i zadbaj o swoje zdrowie.
Poznaj naturalne wsparcie w przypadku bolesnych miesiączek i dolegliwości związanych z menopauzą (uderzenia gorąca), które jak wynika z badań naukowych łagodzi pluskwica groniasta.
Sprawdź, jakie zioła na Hashimoto pomogą Ci uporać się z dokuczliwymi objawami choroby.
Złocień maruna: niezwykły środek na migrenę dostępny w Twoim ogródku. Sprawdź działanie tego ziela i zobacz jak przygotować przeciwbólowy napar.
Poznaj inulinę - naturalny prebiotyk pełen korzyści! Dowiedz się, jak poprawia zdrowie jelit, wspomaga odchudzanie i obniża cholesterol. Odkryj, jak ją stosować i czy ma skutki uboczne.