cebula

Cebula – Właściwości, działanie, zastosowanie i dlaczego warto ją regularnie jeść

Cebula to warzywo, które wielu osobom kojarzy się z walką z przeziębieniem. To jeden z najpopularniejszych produktów używanych w polskiej kuchni. Roślina ta od lat jest wykorzystywana również w medycynie ludowej. Co warto o niej wiedzieć? Kiedy można stosować cebulę?

Cebula to warzywo, które na całym świecie występuje w co najmniej kilkudziesięciu odmianach. Było ono znane już przed naszą erą, zwłaszcza na terenie Egiptu i Chin. Charakterystyczną budowę cebuli uznawano za symbol życia wiecznego.

Cebula należy do rodzaju Allium, tak samo jak czosnek, szalotka, por czy szczypiorek. Nadaje się do spożycia zarówno w wersji surowej, jak i po poddaniu obróbce termicznej. Cebula ma ostry smak i silny zapach. Sok wydzielający się podczas jej krojenia często powoduje łzawienie.

Cebulę uprawia się na całym świecie, choć w Polsce cieszy się ona szczególnie dużą popularnością. Roślina ta preferuje klimat umiarkowany, jednak radzi sobie też w warunkach tropikalnych i subtropikalnych. Największą popularnością cieszy się cebula cukrowa, żółta, biała, zielona, czerwona czy szalotka.

cebula

Jakie są składniki odżywcze cebuli?

Cebula jest pełna cennych substancji odżywczych. To właśnie dlatego od lat wykorzystuje się ją w tradycyjnym ziołolecznictwie. Warzywo to składa się przede wszystkim z wody, ale zawiera także:

  • witaminę C,

  • witaminy z grupy B,

  • kwas siarkowy,

  • kwas foliowy,

  • potas,

  • wapń,

  • mangan,

  • żelazo,

  • magnez,

  • siarkę,

  • fosfor,

  • kwercetynę,

  • fitochemikalia.

Cebula zawiera liczne antyoksydanty, które wspierają walkę z wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za procesy starzenia organizmu i rozwój nowotworów. Warzywo to jest cennym źródłem wielu witamin i minerałów, a jednocześnie wykazuje niewielką kaloryczność.

Cebula zawiera też rozpuszczalne włókna zwane fruktonami. To błonniki prebiotyczne, którymi żywią się pożyteczne bakterie znajdujące się w ludzkich jelitach. Pozwalają one na tworzenie krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania okrężnicy.

Cebula zwyczajna zawiera też cenny błonnik, fruktozę, glukozę i sacharozę.

Cebula – właściwości

Cebula w medycynie ludowej od setek lat jest stosowana jako naturalna alternatywa dla antybiotyków. Wspiera bowiem w walce z infekcjami bakteryjnymi, w tym gronkowcem złocistym. Może być wykorzystywana także w przypadku pęknięć skóry, oparzeń, czyraków czy trądziku.

Cebula zawiera cenne związki siarki, które mogą pomóc ustabilizować poziom dobrego cholesterolu we krwi, eliminując ten zły. Co więcej, roślina ta jest wykorzystywana również w walce z infekcjami górnych dróg oddechowych i ich objawami, jak zapalenie gardła i zatok przynosowych oraz problemy z funkcjonowaniem krtani. Syrop z cebuli może pomóc poradzić sobie z wydzieliną zalegającą w gardle.

Cebula – zastosowanie w kuchni

Cebula stosowana w kuchni pozwala nadać potrawom głęboki smak. Przez wiele osób jest traktowana jako przyprawa. Pojawia się w licznych sałatkach, kanapkach, zapiekankach, surówkach, daniach mięsnych czy zupach. Często łączy się ją ze śledziami w oleju lub occie. Karmelizowana cebula wchodzi też w skład burgerów, a prażona jest wykorzystywana jako posypka do wytrawnych dań. W restauracjach można znaleźć również liczne pizze z cebulą.

Cebulę można przygotować na wiele różnych sposobów. Warzywo to nadaje się do grillowania, prażenia, smażenia, pieczenia czy gotowania. Wchodzi w skład mieszanek włoszczyzny, niezbędnych do przygotowania bulionu. Najlepiej jednak jeść cebulę w wersji surowej.

cebula

Jak działa cebula i na co może pomóc?

Cebula zawiera wiele cennych substancji, które wspierają funkcjonowanie różnych organów w ludzkim organizmie. Jej spożywanie to dobra praktyka. Jedzenie cebuli może być sposobem na zapobieganie wystąpieniu niektórych chorób i dolegliwości, a także walkę z tymi już istniejącymi.

Cebula na serce

Cebula zawiera związki, które wspierają walkę ze stanami zapalnymi. Może przyczynić się też do obniżenia poziomu złego cholesterolu, a co za tym idzie – zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób serca. Cebula wspiera utrzymanie właściwego ciśnienia krwi. Może pomóc uchronić organizm przed zakrzepami.

Jedzenie cebuli jest zalecane osobom, które borykają się z wysokim ciśnieniem krwi. Wszystko ze względu na kwercetynę zawartą w tym warzywie.

Cebula dla układu krwionośnego

Cebula wspiera funkcjonowanie całego układu krwionośnego. Może przyczynić się do zmniejszenia poziomu złego cholesterolu, a także ustabilizowania ciśnienia krwi.

Cebula przy nowotworach

Cebula może być stosowana też przez osoby, które chorują na raka jelita grubego i żołądka. Warzywo to zawiera też duże ilości witaminy C, czyli silnego przeciwutleniacza. Substancja ta może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory, zwłaszcza w obrębie układu pokarmowego.

Cebula dla cukrzyków

Cebula może być stosowana także przez cukrzyków. Jej regularne spożywanie wspiera utrzymanie właściwego poziomu cukru we krwi. Substancje zawarte w tej roślinie mogą przyczynić się też do zmniejszenia ryzyka wystąpienia cukrzycy.

Cebula na mocne kości

Cebula może być wykorzystywana też przez osoby, które borykają się z osteoporozą, a także kobiety po menopauzie. Roślina ta wspiera funkcjonowanie układu kostnego. Może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka jego uszkodzenia.

Cebula przy wysokim cholesterolu

Cebula zawiera wiele składników odżywczych, jak np. flawonoidy. Substancje te pomagają zapobiec przywieraniu krwi i cholesterolu do ścian tętnic. Warzywo to jest stosowane również w celu podniesienia poziomu dobrego cholesterolu, czyli LDL.

Cebula na trawienie

Cebula zawiera błonnik, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. W jej skład wchodzą też substancje, które stanowią pożywienie dla pożytecznych bakterii w okrężnicy. Mogą one pomóc obniżyć pH w tym organie, co sprzyja wchłanianiu minerałów. Wiele z nich wspiera układ odpornościowy.

Cebula przy nadciśnieniu tętniczym

Cebula może pomóc ustabilizować ciśnienie krwi. Jest polecana osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze. Wszystko ze względu na zawartość takich związków, jak np. allicyna.

Cebula na grypę i przeziębienia

Różne rodzaje cebuli są wykorzystywane w walce z objawami przeziębienia i grypy. Warzywo to zawiera bowiem fitochemikalia, które wpływają na witaminę C. Składnik ten wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego. Cebula może przyczynić się do łatwiejszego odkrztuszania wydzieliny. Wspiera też w walce z suchym kaszlem oraz bakteriami i wirusami.

Cebula na trądzik

Cebula wspiera w walce z bakteriami, wirusami i stanami zapalnymi. Może więc pomóc poradzić sobie z trądzikiem i drobnymi wypryskami.

Jak stosować cebulę – porcjowanie

Cebula stanowi ciekawy dodatek do wielu dań. Pod postacią syropu może być stosowana po jednej łyżce w przypadku dorosłych i po jednej łyżeczce w przypadku dzieci w ciągu doby. Warto spożywać ją na co dzień, jednak nie należy przesadzać z jej ilością.

W jakiej postaci cebula jest najzdrowsza?

Surowa cebula zawiera najwięcej cennych substancji odżywczych. Po poddaniu obróbce termicznej częściowo traci swoje właściwości. Z tego powodu ogromną popularnością cieszy się syrop z surowej cebuli. Przygotowuje się go poprzez zalanie plasterków warzywa cukrem lub miodem. To naturalna metoda walki z przeziębieniem stosowana w wielu polskich domach.

W medycynie ludowej wykorzystuje się też macerat z cebuli. Wymaga on zastosowania miodu oraz wina. Taka mikstura powinna być macerowana przez 2 dni. Następnie może być stosowana w walce z dolegliwościami wątrobowymi.

Cebula – przeciwwskazania

Jeść cebuli nie powinny przede wszystkim osoby borykające się z poważnymi chorobami wątroby, jak marskość, niewydolność czy zapalenie. Przeciwwskazaniem jest też alergia na to warzywo.

cebula

Cebula – skutki uboczne i działania niepożądane

W przypadku osób cierpiących na choroby wątroby spożywanie cebuli może przyczynić się do zaognienia problemu i dodatkowego podrażnienia tego organu. W przypadku osób uczulonych najczęściej pojawia się wysypka, bąble czy duszności, w zależności od typu i stopnia nasilenia alergii.

Cebula – efekty stosowania

Cebula zawiera cenne substancje odżywcze, które wspierają funkcjonowanie różnych organów w ludzkim organizmie. Mogą pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia takich chorób, jak nadciśnienie tętnicze, cukrzyca czy nowotwory. Cebula jest stosowana także w walce z objawami przeziębienia i grypy. Syrop z tego warzywa może pomóc ułatwić odkrztuszanie zalegającej wydzieliny.

Cebula wspiera też proces produkcji czerwonych krwinek. Wspomaga w walce z trądzikiem spowodowanym przez bakterie. Jest polecana cukrzykom i kobietom po menopauzie. Można stosować ją także przy niektórych dolegliwościach ze strony układu pokarmowego. Cebula żółta, czerwona czy cukrowa to tanie warzywa, które bez wątpienia warto włączyć do swojej diety.

Dlaczego warto stosować cebulę?

Żółta, biała czy czerwona cebula wspierają funkcjonowanie układu pokarmowego, odpornościowego i krwionośnego. To bardzo popularne rośliny lecznicze, stosowane w medycynie ludowej od setek lat. Mają szczególne znaczenie w przypadku walki z objawami przeziębienia i grypy. Mogą pomóc poradzić sobie z wieloma uciążliwymi dolegliwościami.

Cebula czerwona, żółta i cukrowa to także ciekawe dodatki do wielu dań. Pozwalają na podkreślenie charakteru wytrawnych potraw. Produkt ten jest jednym z ważniejszych składników wielu polskich dań, jak np. sałatka jarzynowa czy marynowane śledzie. Surową cebulę można dodawać też do kanapek. To jedno z najtańszych i najlepiej dostępnych warzyw w Polsce.

Dlaczego płaczemy przy krojeniu cebuli?

Pod wpływem zapachu cebuli ludzkie oczy zaczynają błyskawicznie wydzielać łzy. Cebula zawiera bowiem enzym LFS, który po zmieszaniu z kwasami sulfonowymi zawierającymi siarkę przekształca się w lakrymator LF. Następnie zamienia się on w 1-sulfinylopropan. Substancja ta wydzielona do powietrza powoduje podrażnienie śluzówki oka podczas krojenia cebuli, a co za tym idzie – łzawienie.

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOODS

SUPERFOODS

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Miód malinowy to jeden z najzdrowszych produktów żywnościowych, a jednocześnie doskonała alternatywa dla białego cukru i niebanalny specjał, który urozmaici każdy jadłospis.
Picie wody z cytryną to coraz popularniejsza praktyka wśród osób, które chcą zadbać o swój organizm. Czy taki napój może doprowadzić do skutków ubocznych? Sprawdź.
Goździki to nie tylko aromatyczna przyprawa, lecz także ludowy sposób na walkę z bólem zęba. Stosuje się je pod postacią olejku czy papki z rozdrobnionych pąków. Sprawdź więcej.
Poznaj tajniki erytrytolu i ksylitolu! Ten artykuł ujawnia kluczowe różnice, zalety i porady, które pomogą Ci wybrać najlepszy słodzik dla Twojego zdrowia i smaku.
Olejek rozmarynowy charakteryzuje się szerokim zastosowaniem, co jest zasługą jego dobroczynnych właściwości. Sprawdź, jak może wspomóc organizm.