orzech czarny

Orzech czarny – Właściwości, działanie, stosowanie i na co może pomóc

Orzech czarny to bogactwo zdrowia, które nadal jeszcze często przyrównywane jest do popularnego kuzyna – orzecha włoskiego. Czy słusznie? Warto przyjrzeć się bliżej orzechowi czarnemu, zwłaszcza, że posiada on liczne właściwości lecznicze: przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. Czy jego działanie przyda się każdemu?

Orzech czarny (Juglans nigra L.) to drzewo liściaste z gatunku orzechowatych. Pochodzi z Ameryki Północnej i tam naturalnie występuje. Popularny jest zwłaszcza we wschodniej części stanów zjednoczonych. Do Europy orzech czarny dotarł ok. XVII wieku stając się ozdobą wielu ogrodów. W Polsce orzech czarny występuje głównie w obrębie upraw, rzadziej rosnąc dziko. Drzewo orzecha czarnego osiąga wysokość nawet 35 metrów. Najcenniejszym surowcem tej rośliny są kuliste, niewielkie owoce, które spadają z drzewa w jesiennych miesiącach (wrzesień i październik). Owoce orzecha otoczone są skórzastymi łupinami, które pękają i odpadają po osiągnięciu dojrzałości. Owoce orzecha czarnego są jadalne i posiadają delikatniejszy smak niż orzech włoski.

W medycynie naturalnej do celów leczniczych stosuje się także liście, z których przyrządza się wyciągi i herbaty wspierające zdrowie. Ze względu na ciemny kolor drewna, orzech czarny wykorzystuje się także do tworzenia mebli.

orzech czarny

Orzech czarny – właściwości

Orzech czarny posiada właściwości prozdrowotne. Są to przede wszystkim:

Właściwości przeciwzapalne. Czarny orzech to także związki redukujące wydzielanie cytokin prozapalnych, które mają istotny wpływ na nieprawidłowości w funkcjonowaniu układu immunologicznego. Wyciągi z owoców orzecha czarnego wykorzystuje się także do zapobiegania schorzeniom o podłożu zapalnym np. w obrębie stawów lub jelit.

Właściwości antyoksydacyjne. Zawartość kwasu elagowego w orzechu czarnym chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i pomaga zachować zdrową równowagę między wytwarzaniem i neutralizacją wolnych rodników.

Właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Kwasy fenolowe i flawonoidy wspierają leczenie infekcji bakteryjnych oraz w naturalny sposób przeciwdziałają niektórym szczepom drobnoustrojów. Dodatkowo ekstrakt z orzecha czarnego może okazać się skutecznym rozwiązaniem w przypadku zwalczania grzybicy wywołanej Candida albicans.

Właściwości przeciwpróchnicze. Orzech czarny zawiera substancje aktywne takie jak juglon, który poza zwalczaniem pasożytów bytujących w przewodzie pokarmowym wykazuje również działanie przeciwpróchnicze poprzez zahamowanie wzrostu bakterii Streptococcus.

Wartości odżywcze orzecha czarnego

Orzech czarny to nie tylko delikatny smak — owoce mają do zaoferowania wiele wartości odżywczych, takich jak:

– kwas foliowy

– witamina B5

– witamina B6

– tokoferole

– fosfor

– mangan

– magnez

– cynk

– potas

Poza witaminami i składnikami mineralnymi juglans nigra dostarcza do organizmu także jednonienasycone kwasy tłuszczowe i wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz związki bioaktywne i przeciwutleniacze. Mają one wpływ na metaboliczne i fizjologiczne funkcje ustroju i chronią przed rozwojem chorób.

orzech czarny

Orzech czarny – zastosowanie

Orzech czarny posiada liczne właściwości prozdrowotne, dlatego jest chętnie stosowany w celu ochrony zdrowia lub likwidowania niektórych schorzeń. Profilaktyczne stosowanie preparatów na bazie czarnego bzu może okazać się istotne zwłaszcza w przypadku osób przyjmujących duże ilości cukrów prostych, pijących chlorowaną wodę lub będące pod wpływem przewlekłego stresu. Czarny orzech wspiera zwalczanie kandydozy, czyli drożdżycy w układzie pokarmowym będącej dodatkowo pogłębianą przez powyższe czynniki.

Zastosowanie orzecha czarnego sprawdza się także w środowisku sportowców, którzy zmagają się nierzadko z grzybicą stóp. Juglon zawarty w roślinie ma działanie przeciwgrzybicze i pomaga naturalnie pozbyć się przykrego problemu. Ponadto czarny orzech pomaga zredukować również problemy skórne, a jego właściwości ściągające pomagają także przy problemie nadmiernego pocenia.

Orzech czarny może być wykorzystywany także w kuchni — jako smaczna przekąska, czy też dodatek do deserów lub sałatek.

Jak działa orzech czarny i na co może pomóc?

Liście, korzenie i łupiny orzecha czarnego zawierają bogactwo aktywnych związków chemicznych. Posiadają one wielokierunkowe działanie lecznicze, kosmetyczne i przeciwpasożytnicze.

Orzech czarny i działanie przeciwzapalne

Związki występujące naturalnie w czarnym orzechu obniżają ilość uwalnianych cytokin prozapalnych. Dzięki temu lepiej funkcjonuje układ odpornościowy, który jest w stanie lepiej odpowiadać na różnego typu choroby zapalne.

Orzech czarny i działanie przeciwdrobnoustrojowe

Czarny orzech pomaga łagodzić negatywne objawy chorób skórnych, zwalcza pasożyty, a do tego wykazuje korzystne działanie w kwestii leczenia chorób grzybiczych. Grzybica może dotyczyć zewnętrznych zmian, ale bardzo często dotyka także narządów wewnętrznych, zwłaszcza układ pokarmowy, płuca, drogi moczowe. Zapobieganie grzybicy jest o wiele łatwiejsze, niż jej leczenie. Z tego powodu stosowanie czarnego orzecha hamującego rozwój grzybicy wydaje się uzasadnione.

Orzech czarny na obniżanie poziomu cholesterolu

Preparaty przygotowane na bazie orzecha czarnego obniżają poziom cholesterolu LDL nawet o kilka procent. W ten sposób juglans nigra wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia.

Czarny orzech jako wsparcie w kuracji przeciwnowotworowej

Zgodnie z najbardziej aktualnymi badaniami naukowymi cytotoksyczne działanie juglonu może przyczyniać się do unicestwiania komórek nowotworowych.

orzech czarny

Czy czarny orzech i zawarty w nim juglon mogą pomóc na pasożyty?

Orzech czarny znany jest przede wszystkim ze swojego działania przeciwpasożytniczego. Jest to zasługa juglonu, który zwalcza nawet bardzo małe organizmy żywe w ciele. Stosowanie czarnego orzecha jest więc skazane zwłaszcza w ramach zapobiegania rozwojowi chorób pasożytniczych.

Systematyczne stosowanie wyciągu z czarnego orzecha pomaga ustrzec się przed częstymi nawrotami objawów takich jak: bóle brzucha, słaba odporność, ciągłe zmęceznie, problemy trawienne. Są one zwykle objawem obecności pasożytów w organizmie, w tym: tasiemców, owsików oraz pasożytów wątroby i krwi.

Jak stosować orzech czarny – dawkowanie

Dokładne stosowanie produktu z orzecha czarnego jest powiązane z formą, w jakiej on występuje, jak również z zamierzonym efektem jego przyjmowania. Obecnie najczęściej spotykane formy preparatów z orzecha czarnego to: herbata, wyciąg, krople, nalewka. Można stosować je jako odpowiedź na konkretne schorzenie lub też w ramach profilaktyki zdrowotnej. Zalecane dawkowanie: należy przygotować roztwór składający się z 7-15 kropel wyciągu z orzecha czarnego oraz wody lub soku. Tak przygotowaną miksturę można pić nawet do 3 razy dziennie, zaczynając od najniższej dawki i stopniowo zwiększając ją w ciągu kolejnych dni. Po dwóch tygodniach zaleca się zrobić tygodniową przerwę w kuracji.

Roztwór z owoców orzecha czarnego można nakładać również zewnętrznie na chorobowo zmienione miejsca. Szczegóły stosowania czarnego bzu warto zawsze ustalać ze swoim lekarzem, który znając aktualną listę przyjmowanych leków, będzie umiał podpowiedzieć najbardziej dopasowane dawkowanie.

Jak zrobić wyciąg z czarnego orzecha?

Wyciąg z czarnego orzecha zawiera drogocenny juglon oraz witaminy z grupy B, witaminę A oraz minerały takie jak mangan, wapń, magnez, selen potas, żelazo i kobalt.

Wyciąg z czarnego orzecha przyrządza się z zielonej okrywy owocu. Tego typu preparaty są powszechnie dostępne w sklepach ze zdrową żywnością, w aptekach oraz w sklepach internetowych.

Jak zrobić nalewkę z czarnego orzecha?

Aby wykonać nalewkę z czarnego orzecha, należy przygotować ok. 150 ml etanolu, czystej wódki lub spirytusu oraz ok. 50 g łupin z owoców tej rośliny. Warto zaopatrzyć się zawczasu także w butelki posiadające grubsze i ciemniejsze szkło. Można zwiększać dowolnie ilości składników, dopasowując je do swoich potrzeb. Warto jednak pamiętać, aby na 1 część czarnego orzecha zawsze przypadały 3 części odpowiedniego płynu.

Do butelki należy wsypać łupny orzecha, następnie zalać wybranym alkoholem i szczelnie zamknąć. Po odstawieniu do ciemnego pomieszczenia wystarczy od czasu do czasu wstrząsać butelką, a na koniec odcedzić w celu oddzielenia od łupin. Zwykle, aby przygotować nalewkę z czarnego orzecha, wystarczy 7 dni.

Orzech czarny – przeciwwskazania

Ze względu na swoje naturalne, lecznicze właściwości, wyciąg z orzecha włoskiego jest uznawany za bezpieczny. Istnieją badania, które wskazują na przeciwnowotworowe działanie juglonu zawartego w czarnym orzechu. Ma on zdolność do niszczenia komórek rakowych bez pogarszania zdrowia stosujących go pacjentów. Preparat z orzecha czarnego jest również zalecany osobom leczącym się na cukrzycę oraz nadciśnienie.

Jedyne przeciwwskazania do stosowania tej rośliny dotyczą kobiet w ciąży oraz karmiących piersi — nadal nie powstały badania jednoznacznie stwierdzające działanie, jakie czarny orzech wywiera na płód oraz niemowlęta poniżej 1 roku życia. Z tego powodu zaleca się profilaktyczne unikanie niesprawdzonych wyciągów.

Orzech czarny – skutki uboczne i działania niepożądane

Juglans nigra może okazać się silnym alergenem dla osób uczulonych na tę grupę pokarmów. Zastosowanie orzecha czarnego przez alergika mogłoby spowodować wystąpienie silnej reakcji skórnej. Przyjmowanie czarnego orzecha w nadmiarze może także być przyczyną wystąpienia biegunki, nudności lub innych dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.

Warto pamiętać, że podejmując kurację, należy przestrzegać okresu 2 tygodni ciągłego wewnętrznego stosowania wyciągu z czarnego orzecha. Po tym czasie należy zawsze zrobić przerwę w kuracji.

Dlaczego warto stosować orzech czarny ?

Czarny orzech to dar natury, który pomaga zadbać o zdrowie i pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Jest to wysoce bezpieczna roślina, którą można stosować profilaktycznie oraz jako rozwiązanie problemów ze zgagą, kolkami lub nadciśnieniem tętniczym. Stanowi doskonałe źródło kwasu foliowego, witamin B5 i B6 oraz liznych skłanikó mineralnych. Zastosowanie kuracji z tego rodzaju orzecha przynosi działanie przeciwzapalne antyoksydacyjne oraz neuroprotekcyjne. Orzechy czarne – podobnie zresztą jak orzechy włoskie – zawierają melatoninę, która pomaga uregulować dobowy rytm snu.

Poza dziećmi, kobietami w ciąży i osobami wykazującymi alergię na orzechy, preparaty na bazie orzecha czarnego są bezpieczne dla zdrowia, oczyszczają organizm z toksyn i poprawiają profil lipidowy. Stosowane zewnętrznie, pomagają zwalczyć trądzik i inne zmiany skórne.

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOODS

SUPERFOODS

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Olej lniany to niezwykle wartościowy produkt, który uchodzi również za bardzo bezpieczny, jest jednak grupa ludzi, która powinna na niego szczególnie uważać - sprawdź, czy do niej należysz!
Jarzębina znajduje zastosowanie m.in. w kuchni oraz kosmetyce. Można z niej przyrządzić jadalne sosy do mięsa, a także preparaty do pielęgnacji skóry. Sprawdź.
Olejek z drzewa herbacianego zaskakuje swoimi właściwościami, które wykorzystywane są nie tylko w medycynie, ale i kosmetyce. Dowiedz się, jak może wspomóc Twój organizm.
Picie wody z cytryną to coraz popularniejsza praktyka wśród osób, które chcą zadbać o swój organizm. Czy taki napój może doprowadzić do skutków ubocznych? Sprawdź.
Odkryj sekrety kimchi, smak i zdrowie kuchni Korei! Dowiedz się, jak przygotować, serwować i czerpać korzyści z tej kultowej potrawy. Przeczytaj teraz!