Sok z pigwy to jeden z popularniejszych, domowych przetworów przygotowywanych jesienią. Jest on stosowany jako dodatek do herbaty lub wody. Co warto o nim wiedzieć? Sprawdź.
Orzeszki piniowe (piniole) - Właściwości, działanie, zastosowanie i przeciwwskazania
Strona główna - Blog - Orzeszki piniowe (piniole) – Właściwości, działanie, zastosowanie i przeciwwskazania
- Opublikowano: 19.05.2023 - Aktualizacja: 08.08.2023
Orzeszki piniowe to bardzo popularne orzechy, pełne cennych składników odżywczych. Od setek lat są one uważane za afrodyzjak, ze względu na zawartość cynku, który wspiera męską płodność. Co warto wiedzieć o orzeszkach piniowych i w jakich celach wykorzystuje się je w medycynie alternatywnej?
Spis treści
ToggleOrzeszki piniowe – czym są i jak wyglądają?
Orzeszki piniowe (hiszp.: piñones, ang.: pignolia, wł.: pinoli, fr.: pignons) to jadalne nasiona niektórych gatunków sosny. Cechują się dużą zawartością składników odżywczych cenionych przez zwolenników naturalnej medycyny alternatywnej. Nasiona te po obraniu z łusek są jadalne.
Orzechy piniowe są niewielkie. Mają lekko maślany smak, dlatego wykorzystuje się je do przygotowywania zarówno dań wytrawnych, jak i słodkich. Z biologicznego punktu widzenia nie są to orzechy, lecz nasiona. Są one zbierane również z sosny Gerarda, sosny koreańskiej, sosny syberyjskiej i sosny himalajskiej.
Orzechy pinii rosną na półkuli północnej – w Ameryce Północnej, Azji oraz Europie. Nasiona sosny są niewielkie – mają maksymalnie 5 cm długości. W starożytności stanowiły ważne źródło pożywienia dla Greków. Rzymian, rdzennych mieszkańców Ameryki, Dalekiego Wschodu i Syberii.
Orzeszki piniowe – właściwości
Nasiona te są znane z faktu, że mają imponujące wartości odżywcze. Orzeszki piniowe zawierają przede wszystkim cynk i witaminę E. Substancji wspierających funkcjonowanie ludzkiego organizmu, które występują w tych nasionach, jest jednak znacznie więcej.
Orzeszki pinii mają też charakterystyczny, lekko maślany smak, dlatego od dziesiątek lat wykorzystuje się je jako dodatek do wykwintnych potraw. Pasują zarówno do owoców, jak i warzyw, mięs czy deserów.
Orzeszki te cieszą się ogromną popularnością m.in. wśród osób praktykujących dietę DASH. Nasiona te wspierają walkę z nadmiernymi kilogramami, niewłaściwym poziomem cholesterolu, obniżoną odpornością, procesami starzenia, problemami z widzeniem i wieloma innymi dolegliwościami, dotyczącymi różnych organów w ludzkim ciele.
Wartości odżywcze orzeszków piniowych
Orzeszki są znane z dużej zawartości białka, minerałów i tłuszczów wielonienasyconych. W skład tych ciekawych nasion wchodzą takie substancje, jak:
magnez,
żelazo,
fosfor,
potas,
cynk,
mangan,
tokoferol,
foliany,
witamina A, C, E i K,
witaminy z grupy B,
błonnik.
W orzeszkach pinii znaleźć można również substancje, które nie są pożądane przez ludzki organizm. To np. szczawiany wpływające negatywnie na przyswajalność wapnia i magnezu. Z tego powodu orzechy piniowe należy traktować jedynie jako dodatek do dań, a nie ich główny składnik.
Orzeszki piniowe – zastosowanie w kuchni
Orzeszki z sosny pinii są bardzo aromatyczne, miękkie i lekko maślane. Po ich rozgryzieniu można wyczuć zapach charakterystyczny dla iglastych drzew. Są ważnym składnikiem w kuchni włoskiej. Orzeszki te wykorzystuje się do przyrządzania pesto, czyli zielonego, gęstego sosu z bazylii, parmezanu, oliwy i czosnku.
Orzeszki pasują również do dań z makaronem. Komponują się doskonale z jagnięciną i łagodnymi serami. Pasują też do słodkich wypieków, w tym ciast i deserów. Z orzechów pinii powstaje również olej i miód.
Nasiona sosny pasują do fig, awokado, granatów, mandarynek, melonów i truskawek. Można dodawać je do zup krem, a także sałatek. Stanowią ciekawą dekorację wykwintnych posiłków, dlatego często stosuje się je w jakościowych restauracjach.
Jak działają orzeszki piniowe i na co mogą pomóc?
Z orzechów piniowych chętnie korzystają osoby, które chcą zadbać o funkcjonowanie różnych organów w swoim ciele. Nasiona te wspierają układ immunologiczny, a także mogą pomóc zwalczyć wolne rodniki odpowiedzialne za procesy starzenia. Są stosowane w celu zmniejszenia ryzyka wystąpienia nowotworów, problemów z wątrobą czy narządem wzroku. Zastosowań tych orzechów jest znacznie więcej.
Orzeszki piniowe – wsparcie męskiej płodności
Orzeszki piniowe zawierają cynk. Substancja ta wspiera produkcję testosteronu i proces tworzenia spermy. Może pomóc wydłużyć żywotność plemników i zwiększyć ich liczbę. Niedobór cynku szybko prowadzi do zaburzenia poziomu testosteronu w ludzkim organizmie.
Orzeszki piniowe przy raku wątroby
Orzeszki zawierają witaminę E. Może ona pomóc zmniejszyć ryzyko rozwoju raka wątroby. Podobnie jest również w przypadku migdałów, orzechów ziemnych i suszonych moreli. Wszystkie te produkty są bowiem bogate w antyoksydanty.
Orzeszki piniowe na odchudzanie
Kwas pinolenowy zawarty w orzechach może pomóc w kontrolowaniu masy ciała. Wspiera hamowanie apetytu, dlatego jest chętnie wykorzystywany przez osoby w trakcie odchudzania. Trzeba jednak pamiętać, że w 100 g orzechów piniowych znajduje się prawie 700 kalorii. Z tego powodu w trakcie odchudzania powinno się stosować jedynie symboliczne ilości tego produktu.
Orzeszki piniowe na długie życie
Orzeszki piniowe mogą pomóc wydłużyć życie, zmniejszając ryzyko wystąpienia różnych chorób, w tym nowotworów. Wspierają bowiem walkę z wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za procesy starzenia.
Orzeszki piniowe przy zapaleniach
Orzeszki pinii wspierają walkę ze stanami zapalnymi i powstawaniem substancji prozapalnych, jak tlenek azotu, prostaglandyna E2 czy interleukina-6.
Orzeszki piniowe przy cukrzycy
Orzeszki mogą pomóc zwiększyć sekrecję insuliny na czczo i poprawić wrażliwość tkanek na insulinę. Wspierają także zachowanie stałej masy ciała – chudnięcie jest bowiem zjawiskiem charakterystycznym dla rozwijającej się cukrzycy. Orzechy mogą pomóc kontrolować apetyt i zwiększyć wydzielanie insuliny oraz insulinowrażliwość tkanek.
Orzeszki piniowe i antyoksydacja
W orzeszkach znajdują się też przeciwutleniacze wspierające walkę z wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym. Mogą pomóc zapobiec rozwojowi chorób cywilizacyjnych, w tym tych w obrębie układu sercowo-naczyniowego, schorzeń zwyrodnieniowych i nowotworów.
Orzeszki piniowe dla serca
Orzeszki mogą przyczynić się do obniżenia cholesterolu. Są stosowane w celu wzmocnienia naczyń krwionośnych i ich elastyczności. Nasiona te mogą pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia różnych chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego, w tym nowotworów.
Orzeszki piniowe i hamowanie apetytu
Orzeszki piniowe mogą pomóc zahamować apetyt, co skutkuje przyjmowaniem mniejszej liczby kalorii w ciągu dnia. Z tego powodu często pojawiają się w diecie osób, którym zależy na zgubieniu zbędnych kilogramów. Mogą być stosowane jako wsparcie diety i aktywności fizycznej.
Jak stosować orzeszki piniowe – porcjowanie
Nie ma informacji na temat maksymalnej dopuszczalnej porcji orzeszków piniowych. Podobnie jak inne orzechy, powinny być one stosowane z rozwagą. Nasiona te najczęściej są używane jako dodatek do bardziej skomplikowanych dań.
Warto pamiętać, że orzeszki zawierają nie tylko cenne substancje odżywcze, lecz także szczawiany, które wpływają negatywnie na ludzki organizm. Z tego powodu przyjmowanie ich w nadmiernych ilościach może spowodować poważne skutki uboczne.
Orzeszki piniowe – przeciwwskazania
Orzeszki piniowe mogą wywoływać alergie. Podobnie jak w przypadku innych orzechów, po ich spożyciu może dojść do wstrząsu anafilaktycznego, także u osób, które nie są uczulone na ten składnik. Często już niewielka ilość nasion wystarczy, by wystąpiły reakcje alergiczne, objawiające się najczęściej swędzeniem, dusznościami czy zmianami skórnymi.
Orzechy piniowe rzadko wykazują krzyżowe reakcje z innymi gatunkami orzechów. Mogą one jednak wpływać negatywnie na działanie leków zapisanych przez lekarza, dlatego osoby w trakcie farmakoterapii powinny skonsultować możliwość jedzenia orzechów piniowych ze specjalistą.
Orzeszki piniowe – skutki uboczne i działania niepożądane
Małe ziarenka pinii mogą powodować uczulenie, które u każdej osoby objawia się w nieco inny sposób. Jedzenie tych orzechów niekiedy powoduje nawet wstrząs anafilaktyczny. To kwestia bardzo indywidualna. U niektórych osób niepożądane reakcje mogą pojawić się już po zjedzeniu niewielkich ilości orzechów pinii, np. zawartej w tradycyjnym włoskim pesto.
Dlaczego warto stosować orzeszki piniowe?
Orzeszki piniowe zawierają wiele cennych substancji odżywczych. Z tego powodu warto włączyć je do codziennej diety. Są polecane zarówno kobietom, jak i mężczyznom. Mogą pomóc zadbać o funkcjonowanie wątroby, układu krwionośnego, serca czy narządu wzroku. Wspierają walkę z wolnymi rodnikami, które odpowiadają za procesy starzenia i rozwój wielu chorób, w tym nowotworów.
Orzeszki te są również bardzo smaczne. Prażone na suchej patelni, pasują doskonale do dań wytrawnych. Mogą być wykorzystane również do przygotowania wypieków, w tym ciast i słodkich bułek. Ich charakterystyczny zapach dopełnia potrawy słodkie i słone.
Orzeszki piniowe – gdzie kupić?
Orzeszki piniowe są jednymi z najdroższych orzechów na całym świecie. Cena za kilogram to nawet ponad 400 zł. W Polsce orzeszki piniowe można znaleźć w niektórych supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością. Produkty dostępne w internecie zwykle są tańsze – za 100 g jest to około 25 zł. Trzeba jednak pamiętać, że cena zależy w dużej mierze od tego, skąd pochodzą orzechy.
Jak przechowywać orzeszki piniowe?
Orzeszki piniowe mają tendencję do kurczenia się pod wpływem działania wysokich temperatur. Wszystko ze względu na zawartość dużej ilości wody. Z tego powodu orzeszki najlepiej przechowywać w hermetycznym opakowaniu w lodówce. Co ciekawe, można je również mrozić. Taki krok nie tylko uchroni orzeszki przed kurczeniem, lecz także jełczeniem. W ten sposób można również poporcjować nasiona zakupione w większych ilościach, by wykorzystać je później.
KATEGORIE
ZDROWA DIETA
ZDROWA DIETA
PRZEPISY
PRZEPISY
OLEJE
OLEJE
MIODY
MIODY
SUPERFOODS
SUPERFOODS
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
Zielares
Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.
Czytaj także
Pokrzywa może wspomagać leczenie chorób dróg moczowych oraz przewodu pokarmowego i skóry. Pomaga także zatroszczyć się o tłustą cerę ze skłonnością do trądziku. Poznaj ją bliżej.
Odkryj sekrety błonnika bambusowego! W naszym artykule zgłębisz jego zdrowotne korzyści, zastosowania w kuchni i wpływ na dietę keto. Idealny dla fanów zdrowego odżywiania i nowych smaków.
Polecane dla Ciebie
Olej z ogórecznika to cenny produkt naturalny stosowany w medycynie do pielęgnacji skóry atopowej oraz do łagodzenia innych problemów zdrowotnych.
Zastanawiasz się, jak ocet jabłkowy wpływa na zdrowie? Poznaj jego korzyści, sposoby bezpiecznego spożycia i ewentualne skutki uboczne w naszym kompleksowym przewodniku!
Zapraszamy do lektury artykułu o nalewce z pędów sosny! Dowiesz się, jak ją przygotować, jakie ma właściwości zdrowotne i kiedy zbierać pędy. Odkryj naturalne dobrodziejstwo!
Złote mleko to napój przyjmowany przede wszystkim w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienie. Jak przygotować tę miksturę i kiedy najlepiej ją pić? Sprawdź.
Sprawdź, czym są antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, i jak ważne są dla prawidłowego działania organizmu. Zapoznaj się też z listą produktów, w których jest ich najwięcej.