Cykoria to warzywo zawierające bardzo dużo składników odżywczych, witamin i minerałów. Stanowi cenny składnik diety, doskonale smakuje i pozytywnie wpływa na zdrowie.
Borówka czernica - Właściwości, działanie, zastosowanie i przeciwwskazania
Strona główna - Blog - Borówka czernica – Właściwości, działanie, zastosowanie i przeciwwskazania
- Opublikowano: 18.05.2023 - Aktualizacja: 08.08.2023
Borówka czernica to krzewinka pojawiająca się w lasach sosnowych i świerkowych. Jest chętnie stosowana przez osoby zainteresowane medycyną alternatywną. Wszystko ze względu na zawartość cennych substancji, jak garbniki, antocyjany czy witaminy i minerały. Co warto wiedzieć o borówce czernicy?
Spis treści
ToggleBorówka czernica – co to takiego i jak wygląda?
Borówka czernica (Vaccinium myrtillus) to mała krzewinka pojawiająca się w lasach iglastych. Przez niektórych jest nazywana także borówką czarną, czarną jagodą czy borówką europejską. Należy do rodziny Ericaceae – wrzosowate. W Polsce jest to roślina często spotykana. Wchodzi w skład poszycia rodzimych lasów. Krzewinki borówki dorastają do maksymalnie 30 cm. Są mocno rozrośnięte na boki, dzięki czemu tworzą duże połacie. Ich kłącza mogą osiągnąć powierzchnię nawet kilku metrów kwadratowych.
Borówka czarna ma charakterystyczne, drobne listki i czerwono-zielone lub zielono-białe kwiaty. Owoce tej rośliny przyjmują postać wielonasiennej jagody
Borówka czernica – właściwości
Borówka czernica cieszy się dużą popularnością wśród zwolenników medycyny alternatywnej. Wszystko ze względu na zawartość antocyjanów, garbników, witamin i minerałów.
Borówka może pomóc w walce ze stanami zapalnymi, cukrzycą, nowotworami, zbyt wysokim poziomem cholesterolu, miażdżycą czy infekcjami w obrębie dróg moczowych. Wyciągi z tej rośliny wspierają wydzielanie moczu. Mogą też przyczynić się do ściągnięcia tkanek i zwalczenia infekcji bakteryjnych. Roślina ta cieszy się zainteresowaniem również wśród osób, które chcą zadbać o funkcjonowanie narządu wzroku.
Borówka czernica – zastosowanie i kiedy ją stosować
W medycynie alternatywnej wykorzystuje się owoc borówki czernicy i jej liście. Na rynku znaleźć można też gotowe suplementy diety zawierające tę roślinę oraz suszone ziele.
Świeże owoce borówki są stosowane przede wszystkim przy zaparciach i zaburzeniach trawienia. Wspierają zachowanie prawidłowego widzenia. Owoce suszone mogą natomiast pomóc poradzić sobie z dolegliwościami ze strony jelit, zapobiegając utracie wody. Są polecane przede wszystkim dzieciom. Mogą być stosowane przy stanach zapalnych jamy ustnej i gardła. Suszone jagody są wykorzystywane także w celu zwalczenia pasożytów w organizmie.
Suszone liście borówki znajdują natomiast zastosowanie w przypadku stanów zapalnych pęcherza. Wspierają walkę z bakteriami, nieodpowiednim poziomem cukru we krwi i skąpym wydzielaniem moczu.
Z borówki czernicy przygotowuje się przede wszystkim napar. Można go stworzyć samodzielnie, zalewając odpowiednią ilość suszu gorącą wodą.
Jak działa borówka czernica i na co może pomóc?
Borówka zawiera wiele cennych składników aktywnych, dlatego jest wykorzystywana m.in. przy wspomaganiu leczenia chorób cywilizacyjnych. Co więcej, jest ona stosowana także w walce z dolegliwościami układu pokarmowego, jak zaparcia i biegunki.
Borówka może również pomóc:
zahamować przepuszczalność błon śluzowych jelit,
zniszczyć drobnoustroje chorobotwórcze,
związać toksyny bakteryjne i inne szkodliwe związki występujące w przewodzie pokarmowym, utrudniając ich wchłanianie,
zwalczyć bakterie z rodzaju salmonella i gronkowce,
zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworów lub zahamować ich rozwój,
rozluźnić naczynia krwionośne, zwłaszcza w przypadku zaburzeń mikrokrążenia,
zwiększyć ilość wydzielanego moczu,
obniżyć poziom cukru we krwi,
poprawić ostrość widzenia w słabym świetle.
Borówka czernica przy zaparciach i biegunce
Borówka może pomóc zmniejszyć przepuszczalność błon śluzowych i ograniczyć nadmierne wydalanie mas kałowych. Wspiera także walkę z odwodnieniem w trakcie rozwolnienia. W przypadku biegunki zaleca się stosowanie naparu z czarnej borówki lub spożywanie suszonych owoców.
Borówka czernica na raka
Borówka czernica jest naturalnym antyoksydantem. Wspiera walkę organizmu z nowotworami. Roślina ta może być przyjmowana również w celach profilaktycznych. Jako antyoksydant wspiera usuwanie wolnych rodników, które odpowiadają za destrukcję komórek i zaburzenia w ich funkcjonowaniu. Roślina ta może pomóc ograniczyć ryzyko wystąpienia zmian nowotworowych.
Borówka czernica jako wsparcie dla oczu
Czarne jagody borówki mogą być stosowane także w przypadku problemów z narządem wzroku. Wspierają widzenie i jego ostrość. Mogą pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej. Borówka zawiera antocyjany i antyoksydanty, które są ważnymi składnikami dla prawidłowego funkcjonowania wzroku.
Borówka czernica przy cukrzycy
Borówka może pomóc ograniczyć ryzyko powstawania powikłań cukrzycowych, jak np. retinopatia. Roślina ta wspiera walkę z już istniejącymi skutkami cukrzycy.
Borówka czernica na ciśnienie krwi
Owoce borówki czarnej mogą być stosowane również przez osoby, które borykają się z nadciśnieniem. Wspierają walkę z chorobami krążenia i serca.
Borówka czernica dla mózgu
Suszone owoce borówki mogą pomóc poprawić pamięć i opóźnić starzenie umysłowe. Wspierają procesy poznawcze i pracę mózgu.
Jakie składniki zawiera borówka czernica?
Popularność owoców borówki czernicy wynika przede wszystkim z zawartości cennych substancji odżywczych. W skład tej rośliny wchodzą:
antocyjany – odpowiadają za charakterystyczny kolor owoców borówki. Wśród najważniejszych związków z tej grupy można wyróżnić delfinidynę, cyjanidynę, petunidynę, malwidynę i peonidynę,
garbniki katechinowe – galotaniny i elagotaniny,
kwasy organiczne,
kwasy fenolowe,
flawonoidy – kwercetyna i katechiny,
kwasy hydroksycynamonowe – kwas chlorogenowy,
witamina C,
resweratrol – silny antyutleniacz.
Zawartość substancji odżywczych może zależeć od miejsca, z którego pochodzi surowiec roślinny.
Jak stosować borówkę czernicę – porcjowanie
Borówka jest surowcem dość bezpiecznym. Nie ma limitów dotyczących spożywania owoców tej rośliny. W przypadku gotowych suplementów diety warto jednak przestrzegać zaleceń umieszczonych w ulotce dołączonej do opakowania. Najczęściej jest to 2o-60 g suszonych owoców dziennie.
Odwar z liści
Liście borówki mogą być wykorzystane do przygotowania odwaru. Wystarczy zalać łyżkę suszu 200 ml wody i zagotować pod przykryciem przez 5 min. Następnie należy pozostawić mieszankę na 10 min do lekkiego ostygnięcia i przecedzić. Taki odwar może być spożywany po 1/4 szklanki kilka razy dziennie, najlepiej między posiłkami.
Napar z owoców
1-3 łyżki suszu można również zalać wodą i pozostawić do zaparzenia. W ten sposób powstaje napar. Stosuje się go w podobnych ilościach jak w przypadku odwaru.
Proszek
Z czarnych jagód powstaje też proszek stosowany w walce z glistami jelitowymi. Aby go przygotować, wystarczy zmieszać sproszkowane owoce borówki, kwiaty wrotycza i korzenie omanu. Do mieszanki można dodać też miód. Taką kompozycję zaleca się spożywać na czczo, popijając szklanką wody.
Borówka czernica – interakcje z lekami
Borówka może wchodzić w interakcje z lekami przeciwzakrzepowymi. Osoby stosujące takie preparaty powinny skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem suplementacji.
Borówka czernica – przeciwwskazania
Przeciwwskazaniem do stosowania borówki są zaburzenia krzepliwości krwi i związane z tym choroby. Roślina nie może być przyjmowana również przez kobiety w ciąży i pacjentów stosujących leki przeciwzakrzepowe.
Czy można stosować borówkę czernicę w ciąży?
Roślina ta nie powinna być przyjmowana przez kobiety w ciąży i okresie karmienia piersią.
Borówka czernica – skutki uboczne i działania niepożądane
Nadmierne stosowanie borówki może doprowadzić do anemii i żółtaczki. U osób uczulonych występują też reakcje alergiczne czy typowe objawy zatrucia pokarmowego – wymioty, nudności i biegunka. Borówkę powinno się stosować z umiarem. Pacjenci przyjmujący leki zapisane przez specjalistę mogą zaobserwować nasilenie lub osłabienie ich działania, co jest niebezpieczne dla zdrowia.
Dlaczego warto stosować borówkę czernicę?
Stosowanie borówki czernicy cieszy się zainteresowaniem wśród osób, które borykają się z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, krwionośnego i narządu wzroku. Roślina ta zawiera szereg cennych substancji odżywczych, a jednocześnie jest bardzo łatwo dostępna. Można zbierać ją w polskich lasach i suszyć na słońcu. Jej owoce mają charakterystyczny, lekko kwaśny smak, dzięki czemu ich suplementacja dla wielu osób jest przyjemna. Czarna jagoda nadaje się też do spożycia bezpośrednio po zerwaniu z krzewu, jednak warto pamiętać, że przed zjedzeniem musi zostać dokładnie umyta.
Borówka czernica to roślina bardzo uniwersalna. Jest uznawana też za dość bezpieczną, choć warto pamiętać, by nie spożywać jej w nadmiernych ilościach.
Jak zbierać i suszyć owoce borówki czernicy do celów leczniczych?
Vaccinium myrtillus L zbiera się zgodnie z ministerialnym rozporządzeniem. Zapisy w nim zawarte określają, że zbiory mogą przebiegać z zastosowaniem wyłącznie metod ręcznych, bez użycia narzędzi i urządzeń uszkadzających rośliny.
Zebrane owoce należy rozłożyć pojedynczą warstwą, a następnie wysuszyć w słońcu lub piekarniku, w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza.
Cenne substancje odżywcze znajdują się też w liściach borówki. Ich zbiór przeprowadza się w maju, podczas kwitnienia roślin. Liście należy suszyć w miejscu zacienionym i przewiewnym lub piekarniku, jednak w niższej temperaturze niż w przypadku owoców – do 35 stopni Celsjusza.
Zbieranie borówki czernicy – środki ostrożności i na co trzeba uważać
Do spożycia nadają się jedynie dojrzałe owoce borówki. Nie zaleca się zbierać ich po deszczu lub w momencie, gdy są mokre od rosy. Owoce nie powinny być przechowywane w szczelnych naczyniach. Podczas zbioru warto także uważać, by nie pognieść delikatnych jagód.
Zbierając borówki w lesie, należy pamiętać, by nie brać owoców opadłych na ziemię, ponieważ mogą być one zakażone bąblowicą. Przed spożyciem jagody należy dokładnie umyć.
KATEGORIE
ZDROWA DIETA
ZDROWA DIETA
PRZEPISY
PRZEPISY
OLEJE
OLEJE
MIODY
MIODY
SUPERFOODS
SUPERFOODS
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
Zielares
Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.
Czytaj także
Odkryj tajemnice gumy guar: Dowiedz się, jak bezpiecznie korzystać z jej korzyści zdrowotnych i uniknąć skutków ubocznych.
Cukinia to warzywo, które skrywa bogactwo składników odżywczych. Może być wykorzystywana nie tylko do sałatek, ale też ciast. Dowiedz się, dlaczego jej spożywanie jest polecane.
Polecane dla Ciebie
Dowiedz się wszystkiego o miodzie lipowym - jego cennych właściwościach w przypadku przeziębienia i grypy, a także na stany zapalne, gorączkę, bezsenność i wrzody.
Olejek miętowy to świetne wsparcie w czasie infekcji czy niestrawności, ale na tym nie koniec; zobacz, jak jeszcze może Ci pomóc ten dar natury!
Olej z awokado to jeden z najzdrowszych tłuszczy, wzmacnia serce i układ krwionośny, łagodzi ból stawów i dba o wygląd skóry i włosów; co jeszcze potrafi?
Poznajcie maść cholesterolową, korzystnie oddziałującą na zdrowie skóry, której skład skomponowano z bezpiecznych w użyciu składników, niepowodujących żadnych skutków ubocznych.
Jak działa sok z buraka? Zobacz jak może poprawić się Twoje zdrowie i samopoczucie po wprowadzeniu kuracji buraczanej!