Kolagen do picia

Kolagen do picia – Właściwości, działanie, efekty i skutki uboczne stosowania

Kolagen do picia to cieszący się zainteresowaniem suplement diety, który stymulując proces odbudowy tkanek i ulepszając ich strukturę, korzystnie wpływa na wygląd skóry. Bazą preparatów zwanych kolagenem do picia jest kolagen, czyli typ białka stanowiący główny budulec tkanki łącznej. Kolagen jest też podstawowym składnikiem macierzy międzykomórkowej. Przyjmowanie suplementu z kolagenem przynieść nam może wiele profitów, nie tylko dla kondycji skóry. Jakie są efekty picia kolagenu? Jak działa na ludzki organizm? Jak wybrać kolagen do picia?

Kolagen to rodzaj białka strukturalnego stanowiący około 30% wszystkich białek ludzkiego organizmu i odgrywający w ustroju wiele istotnych funkcji. Cząsteczki białek kolagenowych mają charakterystyczną strukturę – złożone są z trzech lewoskrętnych łańcuchów polipeptydowych tworzących prawoskrętne spirale, tzw. superhelisy. Poszczególne włókna kolagenowe tworzą całe sieci stanowiące swojego rodzaju rusztowanie dla tkanek.

Z kolagenu zbudowana jest tkanka łączna, z której z kolei zbudowana jest skóra, a także chrząstki, ścięgna, stawy, kości. Kolagen obecny jest także w naczyniach krwionośnych i rogówce oka.

Jedną z głównych ról kolagenu jest łączenie ze sobą komórek w zwarte struktury. Inne funkcje kolagenu w organizmie to:

  • utrzymywanie odpowiedniej spoistości, sztywności i sprężystości tkanek,

  • utrzymywanie narządów wewnętrznych w odpowiedniej pozycji,

  • zapobieganie przedostawaniu się patogenów i toksyn do wnętrza organizmu,

  • utrzymywanie właściwej gęstości kości,

  • ochrona chrząstek przed uszkodzeniami i szybkim zużywaniem,

  • nadawanie ścięgnom odpowiedniej elastyczności,

  • zabliźnianie ran,

  • przyspieszanie regeneracji tkanek,

  • dbanie o prawidłowe funkcjonowanie stawów, zwiększanie ruchomości i odporności stawów,

  • zapewnianie kościom odpowiedniej gęstości i wspomaganie procesu zrastania się kości w przypadku złamań,

  • zapewnianie naczyniom krwionośnym odpowiedniej elastyczności, przepustowości i szczelności,

  • dbanie o odpowiednią gęstość, nawilżenie i sprężystość skóry.

Kolagen wraz z takimi związkami organicznymi jak elastyna i kwas hialuronowy zapewniają skórze szereg właściwości, dzięki którym ma ona młodzieńczy wygląd. Są to takie właściwości jak: nawilżenie skóry, właściwe napięcie, gładkość, jędrność, elastyczność, wytrzymałość.

Włókna kolagenowe wraz z upływem czasu zaczynają zanikać, czego skutkiem jest stopniowa utrata jędrności i sprężystości skóry, coraz niższy poziom jej nawodnienia oraz pogłębianie się zmarszczek. Dlatego preparaty z kolagenem, w tym kolagen do picia, cieszą się dużym zainteresowaniem, szczególnie wśród osób, które odnotowują u siebie oznaki starzenia się skóry.

Kolagen do picia to najbardziej ceniona forma przyjmowania tego składnika. Z uwagi na płynną formę substancje aktywne są bardzo szybko uwalniane i wchłaniane w układzie pokarmowym. Dzięki tej właściwości kolagen do picia wyprzedza kolagen w formie kapsułek i tabletek pod względem przyswajalności i skuteczności. Dodatkowo warto zaznaczyć, że większość preparatów typu kolagen do picia jest wzbogacona innymi składnikami, które wykazują zbliżone do niego właściwości oraz potęgują jego działanie (takimi jak witamina C, cynk).

Kolagen do picia dostępny jest w sprzedaży pod różnymi postaciami. Najczęściej spotykane są:

  • gotowe napoje z kolagenem,

  • kolagen w proszku,

  • kolagenowe szoty,

  • tabletki musujące z kolagenem.

Wszystkie te formy kolagenu do picia dostępne są w różnych wariantach smakowych, najczęściej wzbogacane są aromatami owocowymi, np. pomarańczowym, cytrynowym, truskawkowym. W większości takich preparatów spotkać można hydrolizowany kolagen rybi uchodzący za najlepszy rodzaj kolagenu.

Kolagen do picia

Kolagen do picia – efekty stosowania

Dzięki kolagenowi nasze stawy są odpowiednio nawilżone, w pełni mobilne, mocne i odporne na uszkodzenia mechaniczne, a nasza skóra jest sprężysta, zdrowo wyglądająca, napięta, jędrna i wytrzymała. Jednak z wiekiem ilość kolagenu w organizmie człowieka jest coraz niższa. Już po 25 roku życia proces syntezy kolagenu traci na sile. Zaś po 60 roku życia jego produkcja w ogóle ustaje. W rezultacie im człowiek starszy, tym skóra coraz bardziej wiotka, a stawy coraz słabsze i gorzej pracujące. W celach profilaktycznych i naprawczych warto stosować kolagen do picia.

Efekty regularnego stosowania kolagenu do picia to przede wszystkim polepszenie gęstości skóry, poprawa jej kondycji, zwiększenie poziomu napięcia i nawodnienia, a co za tym idzie atrakcyjniejszy, świeższy wygląd. Zarówno dla młodszych, jak i dla starszych, picie kolagenu to dobry sposób na wizualne odjęcie sobie kilku lat.

W przypadku urazów, nadwyrężeń i przeciążeń stawów, chrząstek i mięśni, picie kolagenu to patent na szybszą regenerację i powrót do dobrej dyspozycji fizycznej. W przypadku seniorów stosowanie kolagenu do picia to metoda na wzmocnienie stawów, zwiększenie ich żywotności oraz poprawę sprawności ruchowej.

Kolagen do picia – skutki uboczne

Jak każdy lek, suplement i preparat prozdrowotny, również kolagen do picia niesie ze sobą ryzyko wystąpienia efektów ubocznych. Nie pojawiają się jednak zbyt często, nie są też ani specjalnie dotkliwe, ani groźne dla zdrowia. Żeby mieć pewność, że preparat nam nie zaszkodzi, warto trzymać się zalecanych przez producenta dawek.

Potencjalne skutki uboczne spożywania kolagenu do picia:

  • reakcje alergiczne (np. wysypki i inne zmiany skórne, duszność),

  • nieprzyjemny zapach z ust,

  • kwaśny posmak w ustach,

  • nadwrażliwość na niektóre składniki suplementu (objawiające się problemami trawiennymi takimi jak zaparcia, bóle brzucha, wzdęcia),

  • bóle mięśni i stawów,

  • osłabienie.

Czym się charakteryzuje najlepszy i najmocniejszy kolagen do picia?

Kolagen do picia to szeroka gama produktów, pośród których znajdziemy mniej i bardziej wydajne oraz mniej i bardziej skuteczne w działaniu. Wybierając kolagen do picia najlepiej wziąć pod uwagę następujące kryteria:

  • pojemność i ilość porcji w stosunku do ceny,

  • skład preparatu (czy są jakieś dodatkowe substancje aktywne, a jeśli są, to jakie, czy produkt nie zawiera sztucznych wypełniaczy),

  • dawka kolagenu w jednej porcji,

  • rodzaj kolagenu (w suplementach stosowany jest albo hydrolizat kolagenu, albo kolagen liofilizowany, różne są też źródła, z których pozyskuje się kolagen),

  • typ kolagenu (każdy z trzech typów kolagenu stosowanych w suplementach ma nieco inne właściwości).

Jak wybrać ten najbardziej efektywny, najmocniejszy, najlepszy kolagen? Zacznijmy od dawek i porcji. Warto stawiać na te preparaty o bogatym składzie, wyróżniające się wysoką wydajnością i zawierające dużą liczbę porcji w jednym opakowaniu. Ważne, aby suplement wystarczył nam na dłuższy czas, a nie na kilka dni. Jeśli wybierzemy szoty, upewnijmy się, czy dawka kolagenu w jednej buteleczce jest wystarczająco wysoka.

Wybierając kolagen do picia, zwróćmy też uwagę na rodzaj kolagenu. Doskonale spełnia swe zadania kolagen morski (kolagen rybi) – jest najlepiej przyswajalny i najbardziej przypomina budową kolagen ludzki. Jeśli chodzi o typ kolagenu, warto sięgnąć po kolagen typu I, gdy głównie zależy nam na poprawie jakości skóry, po kolagen typu II, gdy liczymy na wzmocnienie i regenerację stawów lub na inne działania w obrębie układu ruchu (albo na ogólną poprawę wydolności fizycznej). Kolagen typu III będzie zaś optymalną opcją w przypadku chęci ochrony i wzmocnienia układu sercowo-naczyniowego.

Właściwości kolagenu do picia

Nie tylko wiek, ale również takie czynniki jak stres, promieniowanie słoneczne, nadmiar używek, przemęczenie, zła dieta czy smog, mogą przekładać się na zmniejszenie ilości produkowanego w naszym organizmie kolagenu. Przyjmowanie kolagenu w formie suplementu do picia to najprostszy, najbardziej przystępny sposób na zrównoważenie poziomu tego białka w ustroju.

Zalety kolagenu do picia:

  • wyróżnia się wysokim stopniem wchłanialności i przyswajalności,

  • jest łagodny dla żołądka,

  • przeważnie wyposażony jest w dodatkowe składniki stymulujące produkcję kolagenu w organizmie,

  • usprawnia proces regeneracji stawów, wzmacnia je i zwiększa ich żywotność,

  • polepsza sprawność ruchową, redukuje bóle stawowo-mięśniowe,

  • poprawia stan włosów,

  • poprawia kondycję skóry i paznokci,

  • hamuje wypadanie włosów,

  • spowalnia procesy starzenia się organów i tkanek oraz pomaga w kompleksowym odmładzaniu organizmu.

Kolagen do picia

Kolagen do picia – działanie

Kolagen to spoiwo, dzięki któremu tkanki zachowują spójność i integralność. Jego suplementacja w płynnej formie łączy się z całym szeregiem pozytywnych działań takich jak:

  • zwiększenie gęstości skóry,

  • poprawa jędrności, elastyczności, napięcia i nawilżenia cery,

  • redukcja cellulitu, zmian skórnych, rozstępów,

  • redukcja przebarwień i pajączków naczyniowych,

  • rewitalizacja i odmłodzenie skóry,

  • spłycenie zmarszczek,

  • zahamowanie wypadania włosów,

  • zagęszczenie włosów, poprawa kolorytu, odzyskanie blasku,

  • poprawa pracy stawów,

  • redukcja sztywności i bólu stawów,

  • lepsza praca układu krążenia,

  • większa witalność organizmu.

Jakie są rodzaje kolagenu?

Główne rodzaje kolagenu stosowane w suplementach i preparatach miejscowych to:

  • kolagen rybi (kolagen morski),

  • kolagen wieprzowy,

  • kolagen wołowy.

Kolagen w suplementach można podzielić również ze względu na technologię produkcji. Dwa najbardziej popularnej rodzaje to: kolagen hydrolizowany (hydrolizat kolagenu) i kolagen liofilizowany (liofilizat kolagenu).

Ten pierwszy wariant uznawany jest za najlepiej przyswajalny. W trakcie hydrolizy cząsteczki kolagenu są rozbijane na peptydy. Mają one niską masę cząsteczkową i dlatego są lepiej wchłaniane. Z drugiej strony kolagenowi w postaci hydrolizatu brak jest tzw. delikatnych peptydów sygnałowych (dających intensywny bodziec do produkcji kolagenu w organizmie), które posiada liofilizat kolagenu. Nie ulega jednak wątpliwości, że obie te formy kolagenu są wartościowe.

Czy kolagen do picia pomaga na stawy?

Płynny kolagen zawiera szereg ważnych dla zdrowia stawów aminokwasów. Preparat stymuluje odbudowę chrząstki stawowej, dba o prawidłowe nawilżenie struktur stawowych oraz zwiększa ilość mazi stawowej, co sprawia, że stawy lepiej funkcjonują, są odporniejsze na działanie czynników zewnętrznych i mniej intensywnie się zużywają.

Naturalny kolagen do picia – na co zwrócić uwagę?

Przy wyborze kolagenu do picia warto zwrócić uwagę na skład. Jeśli chcemy zmaksymalizować skuteczność preparatu, a dodatkowo pobudzić organizm do intensywniejszego wytwarzania kolagenu, wybierajmy preparaty z kolagenem wzbogacone takimi składnikami jak:

  • witamina C,

  • flawonoidy,

  • witamina A,

  • witamina E,

  • kwas foliowy,

  • kwas hialuronowy,

  • biotyna,

  • miedź,

  • MSM,

  • cynk.

Kolagen do picia

Dlaczego warto stosować kolagen do picia?

Kolagen to tak zwany eliksir młodości lub białko młodości. Decydując się na systematyczną suplementację kolagenu, uzupełnimy jego deficyty w organizmie, zahamujemy tempo zanikania włókien kolagenowych, wspomożemy proces odbudowy tkanek i spowolnimy procesy starzenia.

Jak stosować kolagen do picia – dawkowanie

Jeśli chcemy uzyskać optymalne efekty, pamiętajmy, że kolagen musi być przyjmowany regularnie i że dzienna dawka tej substancji musi być odpowiednio wysoka. Najczęściej zaleca się stosowanie około 4000-5000 mg kolagenu na dobę. Maksymalna dobowa dawka kolagenu to 10000 mg.

Kolagen do picia – przeciwwskazania i działania niepożądane

Działania niepożądane po kolagenie do picia występują rzadko. Niekiedy może dojść do reakcji alergicznej w postaci wykwitów skórnych lub duszności. Możemy też odczuwać bóle mięśni, kwaśny posmak w ustach, możemy czuć się osłabieni, przemęczeni.

Przeciwwskazaniami do stosowania kolagenu do picia jest uczulenie na kolagen, ciąża i okres karmienia piersią.

Czy kolagen do picia jest bezpieczny?

Kolagen do picia jest składnikiem naturalnym i jest w pełni bezpieczny dla zdrowia.

Co wybrać: kolagen w kremach, do picia czy w proszku?

Zarówno kolagen do picia, jaki i miejscowe preparaty z kolagenem są skuteczną metodą na poprawę jakości skóry lub stawów. Jeśli chcemy zwielokrotnić efekty, warto równolegle sięgnąć po miejscowe preparaty z kolagenem i po kolagen do picia. Z całą pewnością kolagen do picia działa bardziej kompleksowo i dogłębnie niż miejscowe preparaty.

Jakie są skutki niedoboru kolagenu?

Najczęstsze skutki niedoboru kolagenu to:

  • skóra wiotka, szara i ziemista, chropowata, mało sprężysta, skłonna do powstawania zmarszczek,

  • włosy słabe, wypadające, łamliwe, matowe, cienkie,

  • zaburzenia metabolizmu,

  • pogorszenie widzenia,

  • osłabienie naczyń krwionośnych, zaburzenia krążenia,

  • pogorszenie pracy stawów,

  • zmniejszenie gęstości kości.

KATEGORIE

ZIOŁA

ZIOŁA

WITAMINY I MINERAŁY

WITAMINY I MINERAŁY

SUPLEMENTACJA

SUPLEMENTACJA

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Biotyna to naturalna substancja, która odpowiedzialna jest za wiele procesów zachodzących w ciele człowieka, jest też nazywana witaminą piękna, z uwagi na jej wpływ na włosy, skórę i paznokcie.
Ogórecznik lekarski to wsparcie dla Twojego organizmu w infekcjach górnych dróg oddechowych oraz wzmocnienie układu odpornościowego - zobacz, co jeszcze potrafi
Szczodrak krokoszowaty, roślina o właściwościach adaptogennych, doskonale radząca sobie ze skutkami stresu i innymi dolegliwościami, kompleksowo wspierająca osłabione zdrowie.
Majeranek to popularna przyprawa, która wyróżnia się ciekawym smakiem i wieloma właściwościami zdrowotnymi. Sprawdź działanie majeranku i zobacz, jak go stosować.
Estragon na problemy trawienne? Przyprawa, którą docenili kucharze na całym świecie ma także zbawienny wpływ na układ pokarmowy. Zobacz jak stosować.