bodziszek cuchnący

Bodziszek cuchnący – Właściwości, zastosowanie i działanie

Bodziszek cuchnący to roślina, której nazwa może i nie zachęca do stosowania, ale jej cenne, lecznicze właściwości już na pewno tak. Bodziszek działa przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie i regenerująco. Lista możliwych zastosować tego ziela jest naprawdę długa. Kto może sięgnąć po bodziszek cuchnący i dlaczego warto?

Bodziszek cuchnący (Geranium robertianum L.) znany także pod nazwami pychawiec, bociani nosek, żurawi nosek lub nosek chrościelowy. To gatunek dwuletniej rośliny zaliczany do rodziny bodziszkowatych. Spotkać ją można głównie w Europie, Azji oraz Afryce Północnej. W Polsce występuje niemal w każdym regionie, zwykle w skrajnych częściach lasów (co potwierdza przewodnik do oznaczania zbiorowisk roślinnych Polski).

Bodziszek cuchnący osiąga ok. 20-50 cm wysokości i posiada gęsto rozgałęzioną łodygę pokrytą włoskami o delikatnie różowej barwie. Liście, które ją porastają, mają długie ogonki, a drobne kwiaty kwitnące od maja do września przybierają kolor jasnoróżowy. Owoce bodziszka cuchnącego stanowi gładka rozłupnia. Surowcem zielarskim bodziszka jest kwitnące ziele (Herba Geranii). Zalecany okres zbiorów pokrywa się z czasem kwitnienia rośliny. Surowiec zielarski powinien być suszony w ciemności — przy zadbaniu o odpowiednich warunkach suszenia traci on swoją przykrą woń.

Nazwa bodziszek cuchnący wzięła się od intensywnego, dla większości ludzi nieprzyjemnego zapachu. W medycynie ludowej stosowano bodziszek już w I wieku naszej ery. Starożytni zielarze cenili go ze względu na właściwości regeneracyjne i zdolność do leczenia dolegliwości związanych z krążeniem oraz krwotokami.

bodziszek cuchnący

Bodziszek cuchnący – właściwości

Bodziszek cuchnący posiada wiele leczniczych właściwości, które zawdzięcza substancjom takim jak: flawonoidy, garbniki, kwasy fenolowe, olejek eteryczny, kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, witamina C. Dzięki temu bodziszek cuchnący może zaoferować właściwości o wysokim znaczeniu dla zdrowia i samopoczucia każdego człowieka:

Właściwości antyoksydacyjne. Stosowanie bodziszka cuchnącego neutralizuje negatywne działanie wolnych rodników w organizmie. Bodziszek wykazuje pozytywny wpływ na organizm — hamuje proces jego starzenia i chroni przed rozwojem nowotworów.

Właściwości przeciwzapalne. Bodziszek wzmacnia układ immunologiczny i pomaga w zwalczaniu atakujących go patogenów. Ziele bodziszka może pomóc uchronić się przed zachorowaniami, a także załagodzić uciążliwe objawy choroby.

Właściwości antyseptyczne i bakteriobójcze. Bodziszek przeciwdziała drobnoustrojom (wirusy, bakterie, grzyby) oraz pomaga powstrzymać ich namnażanie.

Właściwości ściągające. Bodziszek cuchnący stosowany na zmiany skórne działa ściągająco, czyli obkurcza naczynia krwionośne i wspiera gojenie się ran. Pomaga w naprężeniu skóry i zmniejsza ewentualny obrzęk.

Właściwości wzmacniające. Dotyczy to szczególnie naczyń krwionośnych, które dzięki dodatkowej ochronie mają mniejszą tendencję do uszkodzeń, a tym samym zmniejsza się ryzyko krwotoków.

Właściwości antywirusowe. Regularne przyjmowanie bodziszka cuchnącego, zwłaszcza w okresie wzmożonych zachorowań, pomaga uchronić się przed wirusami i wzmacnia odpowiedź immunologiczną organizmu.

Bodziszek cuchnący – zastosowanie

Bodziszek cuchnący posiada ogromny wachlarz możliwości w kwestiach zdrowotnych. Zastosowanie bodziszka można określić jako kompleksowe:

Bodziszek cuchnący na problemy skórne.

Substancje czynne występujące w bodziszku cuchnącym mają działanie odkażające, dezynfekujące i tonizujące dla skóry. Pomagają załagodzić stany zapalne pojawiające się w obrębie skóry, chronią przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych, wspierają leczenie łojotokowego zapalenia skóry, a także trądziku różowatego i młodzieńczego. Roślina znalazła zastosowanie jako środek, który wzmacnia barierę ochronną naskórka i chroni przed rozwojem chorób skóry. Bodziszek cuchnący dobrze sprawdza się także na wszelkie owrzodzenia, skórne wypryski i sączące się rany.

Bodziszek cuchnący na krwawienia.

Związki występujące w bodziszku cuchnącym usprawniają krążenie krwi i mają pozytywny wpływ na procesy krwiotwórcze. Roślinę można stosować w przypadku stłuczeń i skaleczeń, jak również dla zahamowania krwawienia.

Bodziszek cuchnący na jelita i przewód pokarmowy.

Przeciwzapalne, ochronne i przeciwbiegunkowe właściwości bodziszka okazują się być szczególną pomocą przy wszelkich nieżytach jelit, owrzodzeniach przewodu pokarmowego, zapaleniu żołądka oraz jelit, a także przy zespole jelita nadwrażliwego.

Bodziszek cuchnący na wątrobę

W terapii zapalenia wątroby, ochronnie na miąższ wątroby, jak również niewydolności, marskości, czy stłuszczenia tego narządu, bodziszek cuchnący stanowi doskonałe, bezpieczne i naturalne wsparcie.

Bodziszek cuchnący na oczy.

Stosowanie bodziszka może okazać się naturalnym rozwiązaniem dla nadmiernie łzawiących oczu, na stany zapalne powiek lub spojówek, a także nazapalenia białkówki. Pomocniczo okłady z naparu bodziszka cuchnącego pomagają także w chorobach siatkówki oka.

Bodziszek cuchnący na pęcherz moczowy i narządy płciowe.

Po bodziszek można sięgnąć przy zapaleniach pęcherza moczowego lub uzupełniająco w leczeniu kamicy moczowej oraz stanów zapalnych nerek. Wszelkiego rodzaju nasiadówki oraz płukanki przynoszą również sporą ulgę w przypadku stanów zapalnych wewnętrznych i zewnętrznych narządów płciowych.

bodziszek cuchnący

Jak działa bodziszek cuchnący i na co pomaga?

Geranium robertianum oferuje bogaty leczniczo skład: garbniki (pochodne elagotaniny oraz gloiloglukozy), kwasy fenolowe (galusowy, ellagowy, ferulowy), flawonoidy (rutozyd, kwercytyna, astragalina) kwasy jabłkowy ora cytrynowy, witaminę C i olejek eteryczny. Wymienione substancje czynne mają działanie wzmacniające, przeciwzapalne, odkażające, regeneracyjne, ściągające i przeciwnowotworowe.

Zastosowanie bodziszka cuchnącego jest wskazane szczególnie w przypadku dolegliwości takich jak:

– biegunka

– krwotoki

– zapalenie spojówek

– zapalenie pęcherza moczowego

– łojotokowe zapalenie skóry

– hemoroidy

– zatrucie pokarmowe

– owrzodzenia przewodu pokarmowego

– obrzęki, skaleczenia, stłuczenia

– ropnie, czyraki, egzema

– atopowe zapalenie skóry

– odleżyny

– nieżyt górnych dróg oddechowych

– obfite miesiączki

– krwiomocz

– bielactwo

– schorzenia reumatologiczne

Lista możliwego zastosowania bodziszka cuchnącego jest niezwykle długa. Roślina stosowana zarówno wewnętrznie, jak i preparaty do użytkowania zewnętrznego przynoszą zadowalające efekty.

Jak stosować bodziszek cuchnący – dawkowanie

Dawkowanie bodziszka cuchnącego jest ściśle powiązane z formą jego stosowania. Jedną z najpopularniejszych metod przygotowania ziela jet wykonanie naparu, który może posłużyć do wypicia lub do przygotowania okładu. W tym przypadku wystarczy zachować odpowiednie proporcje: na każdą szklankę wrzątku należy dodać 1 łyżkę stołową ziela z bodziszka cuchnącego. Parzenie powinno trwać ok. 15-20 minut. Decydując się na napar z bodziszka, warto powtórzyć to ok. 3 razy w ciągu dnia.

Nieco inaczej będzie wyglądał sposób przyrządzania odwaru z bodziszka. W tym przypadku 1 łyżkę stołową ziela zalewamy szklanką zimnej wody, a następnie gotujemy wszystko razem przez ok. 30 minut. Po odcedzeniu należy wypić odwar w 4 odmierzonych porcjach.

Z bodziszka cuchnącego można przygotować także nalewkę. Najłatwiejszy przepis mówi o zalaniu 100 g ziela ok. 500 ml alkoholu 40-60 procentowego. Po około tygodniu odfiltrować ziele bodziszka cuchnącego, zalać je gorącą wodą, zagotować, połączyć z alkoholem, odfiltrować i umieścić w butelkach. Osoby dorosłe mogą spożywać taką nalewkę w celach leczniczych ok. 3-4 razy w ciągu dnia po kilka mililitrów.

Na rynku dostępne są także gotowe produkty na bazie bodziszka cuchnącego. Kupując preparaty apteczne lub zielarskie, należy podążać za instrukcją umieszczoną na opakowaniu produktu.

bodziszek cuchnący

Bodziszek cuchnący – przeciwwskazania

Geranium robertianum jest uznawany za roślinę o łagodnym i bezpiecznym działaniu, dlatego nie ma zbyt wielu przeciwwskazań co do stosowania prepatatów wykorzystujących właściwości tego ziela.

Każdego rodzaju nadwrażliwość alergiczna wyklucza stosowanie uczulających preparatów ziołowych. Nie zbadano także dokładnych efektów stosowania bodziszka cuchnącego przez kobiety ciężarne, dlatego nie zaleca się im stosowania ziela inaczej jak tylko zewnętrznie. Zioła nie powinny być podawane także dzieciom do 2 roku życia.

Przed podjęciem jakiejkolwiek długotrwałej kuracji ziołami, warto skonsultować to ze swoim lekarzem. W ten sposób możliwe będzie potwierdzenie bezpieczeństwa stosowania, a także braku ewentualnej kolizji z innymi przyjmowanymi środkami.

Bodziszek cuchnący – skutki uboczne

Bodziszek cuchnący to cenna roślina lecznicza, która posiada liczne zastosowanie, a mimo to nieznane są jak dotąd żadne skutki uboczne jego przyjmowania. Jest to roślina bezpieczna, a stosowanie jej w umiarze nie powinno skutkować wystąpieniem niepożądanych efektów zdrowotnych.

Jedynie przy stosowaniu nalewki z bodziszka cuchnącego należy zachować szczególną ostrożność. Zawarty w niej alkohol może działać uzależniająco przy długotrwałym stosowaniu, dlatego kuracja nalewką powinna odbywać się jako krótka seria z wyraźnymi odstępami czasowymi.

Dlaczego warto stosować bodziszka cuchnącego?

Bodziszek cuchnący jest rośliną łatwo dostępną, bezpieczną i oferującą bardzo wiele właściwości prozdrowotnych. Kuracja zielem bodziszka cuchnącego może wpłynąć korzystnie między innymi na odporność, krążenie krwi oraz kondycję skóry. Napar z bodziszka łagodzi podrażnienia skóry i stany zapalne, pomaga regulować gospodarkę wodną organizmu, nadmierne łzawienie, trądzik różowaty – posiada liczne właściwości lecznicze.

Preparaty na bazie bodziszka można przygotować samodzielnie, zarówno w wersji do stosowania doustnego, jak i formę nadającą się do aplikacji na skórę lub do nasiadówki, płukania jamy ustnej czy wcierki.

Skuteczność bodziszka cuchnącego ujawnia się także w przypadku wykorzystania go jako środka odstraszającego komary oraz kleszcze. Wystarczy spryskać się roztworem z bodziszka lub natrzeć nim skórę – roślina o nieprzyjemnym zapachu sprawdza się doskonale jako tarcza ochronna przed pasożytami i insektami.

KATEGORIE

ZIOŁA

ZIOŁA

WITAMINY I MINERAŁY

WITAMINY I MINERAŁY

SUPLEMENTACJA

SUPLEMENTACJA

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Maślan sodu to substancja ciesząca się rosnącą popularnością wśród osób, które borykają się z nadmiernymi kilogramami. Dowiedz się więcej na temat jego o suplementacji.
Chlorek magnezu to suplement, który pomoże uzupełnić niedobory tego pierwiastka w Twoim organizmie, zobacz, jak działa i jak go bezpieczenie stosować!
Chlorella to niezwykła alga o wyjątkowych właściwościach, wykorzystywanych od wieków w medycynie alternatywnej. Sprawdź, w jaki sposób może wspomóc funkcjonowanie organizmu.
Kwas kaprylowy, najlepszy na choroby jelit i układu pokarmowego, działający przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie. Dostarczając go organizmowi, szybko poprawisz swój stan zdrowia.
Kolagen: Jak dostarczyć go do organizmu, aby zachować jędrną skórę i zdrowe stawy? Lepiej dietą, czy suplementami?