Pyłek pszczeli ma wiele korzyści zdrowotnych, ale nie jest odpowiedni dla każdego. Sprawdź przeciwwskazania i potencjalne skutki uboczne, aby bezpiecznie korzystać z jego właściwości!
Lucerna siewna – Właściwości, działanie i zastosowanie
Strona główna - Blog - Lucerna siewna – Właściwości, działanie i zastosowanie
- Opublikowano: 18.10.2022
Lucerna siewna to roślina strączkowa wykorzystywana przez ludzkość od setek lat. Wykazuje ona szereg cennych właściwości, które pozwalają na wspieranie działania niemal całego organizmu. Naturalnie rośnie w Polsce, dlatego cieszy się tak ogromną popularnością wśród miłośników niekonwencjonalnych metod wspierania zdrowia. Czym dokładnie jest lucerna, jak można ją wykorzystać i kiedy sprawdzi się jej stosowanie? Poznaj niesamowite właściwości tej rośliny i zobacz, gdzie można ją znaleźć.
Spis treści
ToggleLucerna – co to takiego?
Lucerna siewna jest rośliną strączkową, występującą naturalnie na terenie środkowej Azji i wschodniej Europy, czyli m.in. w Polsce. Roślina ta jest pełna cennych witamin i składników aktywnych. Znajduje swoje zastosowanie zarówno w suplementacji przez ludzi, jak i w produkcji pasz dla zwierząt hodowlanych. Rośnie szybko, a jej właściwości pozwalają na zastosowanie na wiele różnych sposobów.
Lucerna jest znana ludzkości ze swoich cennych właściwości już od 500 roku p.n.e. Była stosowana przede wszystkim do karmienia zwierząt, ale z czasem znalazła swoje zastosowanie również w diecie ludzi. Lucerna jest rośliną bardzo odporną na działanie mrozu, dlatego odradza się samoistnie. Często sadzi się ją na polach, zwłaszcza na glebach, na których dobrze rośnie pszenica. Obie rośliny mają bowiem podobne wymagania środowiskowe.
Lucerna w wielu miejscach rośnie samoistnie, ponieważ rozsiewa się ona dość łatwo. Rolnicy często zakładają jednak jej uprawy, głównie z myślą o produkcji paszy dla zwierząt. Istnieją też plantacje lucerny wykorzystywanej do tworzenia suplementów diety. Roślina ta wykazuje bowiem pozytywne działanie także na organizm ludzki. Można spożywać ją w formie suchej, a także świeżej. Kiełki lucerny da się wyhodować samodzielnie, we własnym domu.
Lucerna – właściwości
Lucerna siewna wykazuje szereg cennych właściwości, dlatego jest ona tak powszechnie wykorzystywana od wielu lat. Zawiera m.in.:
witaminy: C, D, E, K, P, z grupy B
beta karoten,
sole mineralne.
Składniki te sprawiają, że lucerna ma m.in. właściwości odtruwające. Podwyższa pH treści żołądkowej, dlatego często jest stosowana w celu łagodzenia dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Wspiera też układ krążenia i pomaga osobom, które borykają się z przewlekłym zapaleniem pęcherza lub prostaty.
W korzeniach lucerny znaleźć można m.in. saponiny triterpenowe, które sprawiają, że roślina ta działa przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie. Frakcje flawonoidowe przyczyniają się natomiast do ograniczania liczby wolnych rodników, odpowiedzialnych za procesy starzenia. Właściwości lecznicze tej rośliny są jednak znacznie szersze. Zawiera ona bowiem także szereg innych składników pozytywnie działających na ludzki organizm.
Lucerna – składniki mineralne i związki aktywne
Lucerna siewna jest pełna wspomnianych już substancji odżywczych. Wśród nich można wyróżnić witaminy B, K, P, E, D i C, a także beta karoten czy sole mineralne. To przede wszystkim żelazo, wapń, mangan, fosfor czy krzem. W skład liści lucerny wchodzą również takie substancje odżywcze, jak:
alkaloidy – głównie stachydryna i homostachydryna,
kumaryny,
saponiny,
steroidy,
składniki lotne,
kwasy organiczne,
puryny,
pektyny,
chlorofil.
Tak cenny skład lucerny sprawia, że jest ona powszechnie wykorzystywana przez osoby o różnych potrzebach. Dostarcza składniki odżywcze także zwierzętom hodowlanym, co przekłada się na jakość pozyskiwanych od nich produktów.
Lucerna – zastosowanie
Najpopularniejszym i pierwotnym zastosowaniem lucerny jest karmienie nią zwierząt hodowlanych. Cechuje się ona bowiem dobrą wydajnością i dostarcza trzodzie cennych składników odżywczych. Zastosowanie lucerny dla ludzi to natomiast produkcja suplementów diety, a także kiełki i liście wchodzące w skład mieszanek sałat.
Lucernę można stosować zarówno w formie świeżych liści, jak i suszonych korzeni czy nasion. Tradycyjnie wykorzystywano ją w celu walczenia z bólami. Obecnie wiadomo jednak, że substancje zawarte w lucernie pozwalają na opóźnienie procesów starzenia, a także zminimalizowanie dolegliwości związanych z działaniem układu pokarmowego. Właściwości lecznicze tej rośliny są doceniane również przez osoby, które cierpią na cukrzycę. Pomagają one bowiem ustabilizować poziom glukozy we krwi.
Inne zastosowania preparatów lucerny to łagodzenie bólów reumatycznych, poprawa samopoczucia, podnoszenie stężenia hemoglobiny w surowicy krwi, a także wpływanie na libido czy leczenie chorób pęcherza i nerek. Lucerna stanowi doskonały dodatek do zbilansowanej diety. Obecnie na rynku znaleźć można nie tylko sproszkowane ziele tej rośliny, lecz także liście i kiełki w świeżej formie, a nawet suplementy diety z ich dodatkiem.
Jak działa lucerna i na co pomaga?
Lucerna w postaci zielonki i sproszkowanego ziela wykazuje szereg właściwości. Działa ona pozytywnie na wiele organów i funkcji ludzkiego organizmu.
lucerna a nowotwory
Lucerna zawiera chlorofil, który pomaga zapobiegać występowaniu zmian nowotworowych w organizmie. Jest wykorzystywany m.in. w leczeniu raka w obrębie układu pokarmowego.
lucerna a układ pokarmowy
Lucerna jest wykorzystywana też w celu leczenia chorób układu pokarmowego. Pomaga ona np. poradzić sobie z przewlekłymi zaburzeniami trawienia. Stymuluje apetyt i minimalizuje występowanie wzdęć. Wiele osób wykorzystuje lucernę w leczeniu wrzodów trawiennych.
lucerna dla diabetyków
Lucerna zawiera składniki, które pomagają ustabilizować poziom cukru we krwi. Jest chętnie wykorzystywana jako dodatek do codziennej diety dla osób borykających się z cukrzycą i insulinoopornością
lucerna jako antyoksydant
Roślina ta jest źródłem dużej ilości witaminy C, która jest silnym przeciwutleniaczem. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Spowalnia procesy starzenia i zapobiega występowaniu wielu infekcji.
Preparaty z dodatkiem lucerny pobudzają regresję miażdżycy, wpływają pozytywnie na układ odpornościowy i wykazują wiele innych, cennych właściwości. Roślina ta działa moczopędnie, zapewnia lepszy sen i pozwala na pozbycie się uciążliwych dolegliwości. Jest ciekawym dodatkiem do potraw, pod warunkiem że stosuje się ją zgodnie z zaleceniami producenta.
Jak stosować lucernę – dawkowanie
Lucerna jako suplement diety powinna być stosowana w odpowiednich ilościach, by zachować swoje cenne właściwości i nie doprowadzić do problemów zdrowotnych. W przypadku gotowych preparatów informacje na temat dawkowania i sposobu przygotowania zwykle są dostępne w ulotce lub na opakowaniu.
Jedna dawka naparu z lucerny obejmuje około 5-10 g sproszkowanego ziela. Taki napój można pić nawet 2-3 razy dziennie. W tych ilościach roślina wykazuje wiele cennych właściwości, pozwalających na prowadzenie zdrowego trybu życia i poradzenie sobie z wieloma dolegliwościami. W przypadku preparatów w formie tabletek i kapsułek, a także świeżych liści i kiełków dawkowanie może się nieco różnić.
Lucerna – przeciwwskazania
Lucerna to roślina dość bezpieczna, dlatego jej stosowanie jest polecane wielu osobom. Istnieje jednak kilka przeciwwskazań do przyjmowania preparatów z dodatkiem tego składnika. Nie powinno się podawać ich dzieciom. Stosowanie preparatów z lucerną nie jest wskazane także w przypadku osób, które przyjmują leki zmniejszające krzepliwość krwi. Wszystko ze względu na dużą zawartość witaminy K.
Nie zaleca się przyjmowania lucerny również w przypadku kobiet w okresie ciąży i karmienia piersią. Każdorazowo chęć suplementacji warto skonsultować ze specjalistą – lekarzem lub farmaceutą. Nie można także przekraczać dziennej dawki ziela lucerny.
Lucerna nie może być traktowana jako substytut zróżnicowanej diety. To dodatek do innych składników, które powinny pojawiać się w codziennym jadłospisie osób dorosłych. Występuje ona w postaci świeżej i suchej, sproszkowanej. Z tego powodu pozwala na zastosowanie w wielu formach, głównie w potrawach słonych.
Suplementacja lucerny – czy jest bezpieczna? Możliwe skutki uboczne
Lucerna na ogół jest bardzo bezpieczną rośliną ciepłolubną, która pozwala na poprawę funkcjonowania wielu organów w ludzkim ciele. Stosowana pomimo przeciwwskazań może jednak doprowadzić do osłabienia działania przyjmowanych leków oraz zwiększać krzepliwość krwi.
Przyjmowanie lucerny powinno być świadome i zgodne z zaleceniami zawartymi na ulotce. Warto też skontaktować się z lekarzem przed rozpoczęciem stałej suplementacji, zwłaszcza jeśli na co dzień korzystasz z leków. Wiele preparatów farmaceutycznych może bowiem reagować z lucerną, zmieniając swoje działanie.
Lucerna – efekty stosowania
Lucerna działa pozytywnie na system immunologiczny i wzmacnia cały organizm. Pomaga w profilaktyce raka piersi i reguluje przyswajanie węglowodanów. Zmniejsza bóle reumatyczne i pozwala na leczenie ostrego zapalenia pęcherza. Substancje w niej zawarte zmniejszają insulinooporność i pomagają w trzymaniu odpowiedniej diety osobom, które borykają się z cukrzycą. Co więcej, włączenie lucerny do swojej codziennej diety może poprawić wydolność fizyczną, pod warunkiem że dana osoba regularnie uprawia sport.
Dlaczego warto stosować lucernę?
Roślina z rodziny bobowatych wykazuje wiele pozytywnych właściwości, wpływających na działanie całego organizmu. Zwiększa poziom żelaza we krwi, reguluje ilość cukru, wzmacnia system immunologiczny i łagodzi objawy menopauzy. Jest bezpieczna i dostępna w wielu formach. Pozwala to na włączenie jej do codziennej diety, zarówno jeśli chodzi o przygotowywanie naparów, jak i dodanie świeżych liści i kiełków np. do sałatek.
Lucerna jest niezwykle łatwo dostępna, dlatego włączenie jej do codziennej diety może być doskonałym sposobem na poradzenie sobie z wieloma dolegliwościami. Ma ona dość neutralny smak, dlatego jest niemal niezauważalna w potrawach. Dostarcza organizmowi cennych substancji odżywczych. Warto spróbować suplementacji lucerny siewnej i sprawdzić, jak wpłynie ona na organizm danej osoby. Ziele może stanowić ciekawy dodatek do wielu potraw, poprawiając ich wartości odżywcze.
Zielares
Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.
Czytaj także
Forskolina wspomaga metabolizm tłuszczów i węglowodanów oraz hamuje apetyt, przez co przyspiesza proces odchudzania i chroni przed dalszym przyrostem tkanki tłuszczowej.
Odkryj bezcenne właściwości odżywcze aromatycznej bazylii, która jest cennym źródłem wielu niezbędnych mikroelementów i witamin, poprawiających odporność i samopoczucie!
Polecane dla Ciebie
Biotyna to naturalna substancja, która odpowiedzialna jest za wiele procesów zachodzących w ciele człowieka, jest też nazywana witaminą piękna, z uwagi na jej wpływ na włosy, skórę i paznokcie.
Laktoferyna to białko, które ze względu na dobroczynny wpływ na układ odpornościowy i silne właściwości antybakteryjne, jest coraz częściej stosowane w formie suplementów diety.
Zauważyłeś łamliwe włosy czy słabe paznokcie? Może to być sygnał niedoboru biotyny! Dowiedz się, jak ta witamina wpływa na zdrowie i jak jej brak może się objawiać. Nie przegap!
Co to jest inozytol? Poznaj go w odpowiedziach na najczęściej zadawane przez użytkowników pytania. Dowiedz się czym jest, jak działa, jak go stosować i jakie ma skutki uboczne i przeciwwskazania.
Wspieraj odporność organizmu za pomocą żeń szenia indyjskiego, czyli ashwaghandy, która zwiększa energię, poprawia ogólny stan zdrowia i zmniejsza stan zapalny, ból i niepokój!