Kardamon

Kardamon – Właściwości, działanie, zastosowanie i dlaczego warto go spożywać?

Kardamon – mielony, w formie strąków czy wyłuskanych ziaren – znakomicie podkreśla smak potraw i jest uważany za jedną najbardziej wartościowych przypraw. Jednak jego zastosowanie jest o wiele szersze i nie ogranicza się do kuchni. Wartości odżywcze kardamonu sprawiły, że jego spożywanie wspiera funkcjonowanie organizmu oraz wspomaga profilaktykę groźnych chorób. Dowiedz się więcej o tym, co kryją w sobie nasiona kardamonu, dlaczego i kiedy warto włączyć je do codziennej diety.

Kardamon pierwotnie porastał teren południowych Indii – rósł zwłaszcza w lasach tropikalnych. Dziś jest uprawiany także w innych częściach Azji (m.in. w Chinach), a ze względu na odpowiednie warunki klimatyczne hoduje się go również w Ameryce Środkowej.

Kardamon należy do rodziny imbirowatych. Osiąga nawet do 4 m wysokości, ma bulwiaste, długie kłącza i wąskolancetowate liście. Nasiona, z których powstaje jedna z najdroższych przypraw świata, są ukryte w strąkach i zbiera się je od października do grudnia. Następnie poddaje się je powolnemu suszeniu. Niekiedy są one mielone, a innym razem są pozyskiwane z nich olejki eteryczne.

Tak jak inne przyprawy korzenne kardamon ma wyrazisty, nieco ostry, charakterystyczny smak. Może się on nieco różnić w zależności od miejsca, w którym rosła roślina i jej gatunku. Najbardziej ceniony jest kardamon malabarski. Natomiast ten gorszej jakości – zwany czarnym – rośnie w Himalajach. Również kardamon majsurski, nepalski i jawajski nie mają tak wyrazistego smaku jak odmiana malabarska.

Roślina ta jest od stuleci wykorzystywana w medycynie naturalnej – jej właściwości prozdrowotne były znane już w starożytnych Chinach. Europejczycy poznali jej dobroczynny wpływ na organizm dopiero w średniowieczu.

Szczypta kardamonu może całkowicie zmienić smak potrawy, a ponadto w kuchni coraz częściej wykorzystuje się olejek kardamonowy. Znalazł on także zastosowanie w przemyśle kosmetycznym i jest spożywany w celach leczniczych.

Kardamon

Kardamon – właściwości

Elettaria cardamomum to roślina zielna wspierająca funkcjonowanie organizmu i najwyższej jakości przyprawa. Kardamon mielony, w nasionach i w strąkach ze względu na swoje właściwości ma szerokie zastosowanie. Jest on ceniony szczególnie za:

  • właściwości przeciwwirusowe i przeciwzapalne – dlatego picie herbaty z dodatkiem kardamonu jest zalecane osobom przeziębionym i walczącym z grypą;

  • właściwości detoksykujące – pomaga on pozbyć się produktów ubocznych przemiany materii;

  • wpływ na układ trawienny – spożywanie kardamonu wspomaga wydzielanie soków trawiennych;

  • wpływ na sprawność seksualną – kardamon uważano za afrodyzjak już setki lat temu. Pozyskany z niego olejek wcierano w okolicach intymnych tuż przed stosunkiem. Wpływało to na lepsze ukrwienie narządów płciowych;

  • właściwości antydepresyjne – spożywanie kardamonu pomaga poprawić nastrój.

Kardamon – wartości odżywcze

Kardamon zielony (zwany malabarskim) wyróżniają nie tylko nieprzeciętne walory smakowe. Znajduje się w nim także mnóstwo cennych dla zdrowia substancji, a w tym:

  • polifenole – wspomagają one profilaktykę nowotworów, wspierają funkcjonowanie mięśnia sercowego i pomagają uszczelnić nasiona. W kardamonie znajdują się katechiny, epikatechiny, mirycetyna, kwercetyna, kwas berylowy i elagowy;

  • wartościowe pierwiastki – wapń, potas, cynk, żelazo, magnez, sód;

  • witamina C (która jest silnym przeciwutleniaczem), witamina B6, ryboflawina, tiamina i niacyna;

  • błonnik.

Natomiast jedna łyżeczka zmielonego kardamonu ma zaledwie 6 kcal.

Kardamon – zastosowanie

Kardamon znalazł zastosowanie przy leczeniu infekcji dróg oddechowych i problemów trawiennych. Mimo tego ciągle ceniony jest jego największych atut – wyrazisty, korzenny smak.

  • Kardamon jako przyprawa

Kardamon ma ciekawy nieoczywisty smak. Przyprawa ta delikatnie piecze w język, a jednocześnie można wyczuć w niej wyraźną nutę słodyczy. Sproszkowane nasiona kardamonu doskonale pasują do potraw wytrawnych. W Indiach są one obowiązkowym składnikiem popularnego curry. Kardamon mielony można łączyć z potrawami mięsnymi, rybami, ryżem i dodawać do marynat. Oprócz tego wzmacnia smak grzanego wina i może podkreślać aromat ciast, lodów.

  • Kardamon do kawy

Taki napój będzie odpowiedni zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Kardamon jest pikantny, rozgrzewa, dlatego kawa z jego dodatkiem sprawdzi się w chłodniejsze dni. Aby ją przygotować, najlepiej dodać zmieloną przyprawę lub strąk kardamonu do kawiarki – tuż przed zaparzaniem napoju.

  • Kardamon w składnikach olejków do masażu

Kardamon ma właściwości odprężające i aromaterapeutyczne. Masaż z wykorzystaniem takiego olejku pomaga się zrelaksować, poprawić wygląd skóry, a nawet wyszczuplić sylwetkę.

Oprócz tego w kardamonie znajduje się octan terpinylu oraz cyneol. Są to związki mające silne właściwości antybakteryjne. Dlatego ekstrakt z kardamonu zabija bakterie bytujące w jamie ustnej, które są odpowiedzialne za nieświeży oddech.

Kardamon

Olejek kardamonowy w składnikach perfum i kosmetyków

W kosmetyce znalazł zastosowanie zwłaszcza olejek kardamonowy. Ze względu na swój wyrazisty, intensywny, słodko-ostry zapach jest wykorzystywany do produkcji perfum. Uważa się, że kardamon przyspiesza przemianę materii i spalanie tkanki tłuszczowej. Dlatego jest on składnikiem kremów, balsamów ujędrniających i wyszczuplających. Ponadto warto wlać kilka kropel olejku kardamonowego do kąpieli. Doskonale wpłynie to na skórę – będzie ona jedwabiście gładka i miękka.

Jak działa kardamon i na co pomaga?

Kardamon mielony, w strąkach w formie wyłuskanych ziaren oraz pozyskiwany z niego olejek wyróżniają wszechstronne właściwości zdrowotne. Z tego względu przyprawa ta jest od lat wykorzystywana w medycynie naturalnej.

  • Kardamon na problemy trawienne i żołądkowe

Kardamon – nie bez powodu nazywany królową przypraw – pobudza apetyt oraz wydzielanie soków trawiennych. Dlatego jego spożywanie wspomaga trawienie. Ponadto zwalcza on groźne bakterie H. pylori, które są odpowiedzialny za wrzody. Mielony kardamon może być stosowany w przypadku zgagi, wzdęć.

  • Kardamon na przeziębienie i grypę

Pomaga on zwalczyć wirusy, bakterie, a ponadto ma właściwości rozgrzewające. Może pomóc załagodzić uporczywy kaszel i przynosi ulgę, gdy przeziębieniu towarzyszy zatkany nos – sprawdzi się do tego zwłaszcza inhalacja przygotowana z olejku kardamonowego.

  • Kardamon w walce z otyłością

W kardamonie znajduje się melatonina. Uważa się, że stymuluje ona powstawanie brunatnej tkanki tłuszczowej, która pomaga spalać kalorie. Dlatego spożywanie kardamonu – w dowolnej postaci – może wesprzeć walkę z otyłością, cukrzycą oraz wspomóc obniżenie cholesterolu LDL we krwi.

  • Kardamon na erekcję i potencję

Kardamon zwiększa ukrwienie narządów płciowych, a w efekcie wydłuża erekcję. Ponadto niegdyś wierzono, że ciasto z jabłkami i dodatkiem tej przyprawy pomaga zdobyć serce wybranki.

  • Kardamon na odchudzanie

Przyprawa ta jest często wykorzystywana w dietach odchudzających i odchudzająco-oczyszczających. Wspiera on produkcję soków trawiennych, w efekcie czego podkręca przemianę materii i może przyspieszać utratę zbędnych kilogramów. Oprócz tego wspomaga on usuwanie z organizmu zalegających w nim toksyn.

Jak stosować kardamon – dawkowanie

Obecnie kardamon jest łatwo dostępny – można kupić go zarówno w ziarnach, jak i w formie proszku. Obie postacie tej rośliny są odpowiednie do tego, aby przygotowywać na ich bazie napar. Jednak ziarenka należy zawsze wcześniej zmielić w młynku lub roztłuc na pył w moździerzu.

Jeśli chcesz przygotować aromatyczny, korzenny napar, zaparz go z 1 łyżeczki sproszkowanego kardamonu. Ilość ta odpowiada czterem jego ziarnom, które powinny być zmielone. Napar będzie gotowy po 15 minutach parzenia. Możesz dodać do niego miód lub plasterki świeżego imbiru. Zaleca się, aby pić do 3 filiżanek takiego napoju dziennie.

Taką porcję kardamonu możesz dodać też do zaparzonej herbaty, a nawet do kawy. Ziarna kardamonu mogą podkreślić także smak domowych alkoholi.

Kardamon – przeciwwskazania

Olejek kardamonowy jest wykorzystywany przy masażach relaksujących, a jego ziarna pomagają uporać się z chociażby z przeziębieniem czy bólem żołądka. W niektórych sytuacjach należy jednak unikać jego spożywania i stosowania zewnętrznego. Dotyczy to:

  • tych, u których stwierdzono alergię na kardamon lub inne przyprawy korzenne;

  • osób, które cierpią na choroby błony śluzowej żołądka i wrzody – kardamon pomaga zapobiegać ich wystąpieniu , jednak jego spożywanie, kiedy się pojawią, jest zabronione.

Z kardamonu powinny zrezygnować też kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.

Kardamon

Kardamon – skutki uboczne

Niekiedy spożywanie kardamonu, stosowanie kosmetyków, których jest składnikiem czy dodawanie olejku eterycznego do kąpieli terapeutycznych może wiązać się z wystąpieniem skutków ubocznych. Może zdarzyć się, że pojawią się:

  • silna reakcja alergiczna – może mieć ona postać palącej, czerwonej wysypki. W przypadku spożycia kardamonu może dojść do problemów z oddychaniem, obrzęku gardła, bólu i ucisku w klatce piersiowej. Taka reakcja może niekiedy pojawić się po zjedzeniu niewielkiej ilości tej przyprawy – np. wypiciu herbaty z kardamonem;

  • problem z kamieniami żółciowymi – spożywanie kardamonu w postaci proszku, pyłu nie eliminuje ryzyka odkładania się jego drobinek w drogach żółciowych – dzieje się tak, gdyż układ pokarmowy ma problemy z ich przyswojeniem. W związku z tym kardamon to zakazana przyprawa dla osób, którym dolega kamica żółciowa.

Dlaczego warto stosować kardamon?

Kardamon pomaga uporać się z popularnymi, często spotykanymi dolegliwościom. Wspomaga zwalczanie zgagi, wzdęć, gazów, a nawet nudności i wspiera procesy trawienne. Ponadto dodawanie kardamonu do herbaty lub picie naparów na jego bazie wspiera walkę z przeziębieniami i grypą. Oprócz tego za jego właściwościami prozdrowotnymi stoją jego nietuzinkowe walory smakowe – wzbogaca ona smak wytrawnych potraw, wypieków, kaw, a nawet domowych nalewek. Natomiast pozyskiwany z niego olejek eteryczny to aromatyczny dodatek do pachnącej kąpieli i składnik perfum.

KATEGORIE

ZIOŁA

ZIOŁA

WITAMINY I MINERAŁY

WITAMINY I MINERAŁY

SUPLEMENTACJA

SUPLEMENTACJA

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Soplówka jeżowata to grzyb, którego składniki aktywne wspierają funkcjonowanie organizmu. Wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, wspomagające odporność.
Dowiedz się, co sprawia, że l karnityna jest popularna wśród osób odchudzających się i dlaczego jest tak istotna dla dobrego poziomu cholesterolu oraz testosteronu i tarczycy.
Jeśli rozglądasz się za silnymi antyoksydantami zapewniającymi długą młodość, wysoką witalność i kompleksową ochronę przed patogenami, astaksantyna powinna zwrócić twoją uwagę!
Kolagen: Jak dostarczyć go do organizmu, aby zachować jędrną skórę i zdrowe stawy? Lepiej dietą, czy suplementami?
Grzyby Reishi cieszą się popularnością jako składnik suplementów diety. Wspomagają pracę organizmu m.in. poprzez wsparcie odporności, łagodzenie objawów astmy. Sprawdź.