zioła na cukrzycę

Zioła na cukrzycę – Jak wybrać, jak stosować, działanie, właściwości i przeciwwskazania

Cukrzyca jest chorobą z jednej strony genetyczną – jeżeli masz skłonności rodzinne, to jesteś w grupie ryzyka. Z drugiej natomiast jest chorobą cywilizacyjną. Biały cukier dostępny jest niemalże wszędzie, a dzieci wybierają słodycze jako podstawę swojego wyżywienia. to nie wróży dobrze. Zbyt wysoka podaż cukrów powoduje, że organizm coraz bardziej się do nich przyzwyczaja i coraz trudniej jest mu z nimi walczyć. To może doprowadzić do stanu przedcukrzycowego. Jeżeli w tym momencie nie zostaną wdrożone odpowiednie działania, stan przedcukrzycowy zmieni się w cukrzycę.

Są jednak sposoby by tego uniknąć. Przede wszystkim należy zmienić swoją dietę. wyeliminować z niej nadmiar białego cukru i zastąpić go zdrowszymi odpowiednikami. Po drugie, należy zwiększyć poziom codziennej aktywności fizycznej. Można też włączyć zioła do swojego codziennego jadłospisu. I choć nie wyleczą one cukrzycy, to pomogą zahamować jej rozwój w stanach przedcukrzycowych, a osobom chorym pomogą w regulowaniu poziomu cukru we krwi, usprawnią metabolizm węglowodanów i uchronią przed konsekwencjami choroby.

Zioła na cukrzycę to mieszanki ziołowe, które charakteryzują się pozytywnym wpływem na metabolizm tłuszczów i cukrów. Pomagają organizmowi w spalaniu nadmiaru tych produktów, przyspieszają procesy ich przemiany i usuwania z organizmu, a także wspierają pracę trzustki. To właśnie trzustka odpowiedzialna jest za regulowanie poziomu glukozy we krwi, więc jej sprawność ma tu decydujące znaczenie.

Niektóre z ziół działają też na komórki organizmu człowieka w taki sposób, że zwiększają wrażliwość tkanek na działanie insuliny. To także jest bardzo ważne. Skuteczne działanie insuliny ma istotne znaczenie w zapobieganiu chorobie, ale również w powstrzymywaniu jej rozwoju.

zioła na cukrzycę

Czy zioła na cukrzycę naprawdę mogą pomóc?

Tak, zioła na cukrzycę naprawdę mogą pomóc, trzeba tylko pamiętać, że skuteczność ich działania nie będzie polegała na wyleczeniu choroby. Osoba, która zachoruje, będzie się mierzyć z cukrzycą już na stałe – niestety. Można jednak podnieść sobie komfort życia, usprawnić działanie leków przyjmowanych w cukrzycy oraz zmniejszyć negatywne konsekwencje, jakie wiążą się z wystąpieniem tego schorzenia.

W przypadku osób zdrowych, ale zagrożonych cukrzycą, przyjmowanie ziół zadziała profilaktycznie. Pomoże wyregulować poziom cukru we krwi, usprawni pracę trzustki, zwiększy wrażliwość tkanek na działanie insuliny oraz podniesie skuteczność przemian metabolicznych.

Naturalnie, same zioła nie zdziałają wiele, jeżeli nie zostanie wdrożona zdrowa i zbilansowana dieta oraz aktywność fizyczna. Zdrowy tryb życia jest w tej sytuacji podstawą.

Jak działają zioła na cukrzycę?

Zioła na cukrzycę działają przede wszystkim poprzez zawarte w nich substancje aktywne o pozytywnym wpływie na organizm człowieka. Wspierają one wątrobę i trzustkę, wpływają na prawidłową gospodarkę węglowodanową i pomagają organizmowi w procesach przemiany glukozy pod wpływem insuliny.

Dodatkowym aspektem ich działania jest redukcja objawów towarzyszących chorobie. Pomagają w zwalczaniu uczucia senności i napadów głodu, które pojawiają się na skutek wahań poziomu glukozy we krwi.

Wiele z nich pomaga w usuwaniu nadmiaru cukru, ale również daje uczucie sytości, co zmniejsza chęć na podjadanie między posiłkami. Jakie to ma znaczenie? Takie podjadanie to ciągłe dostawy kolejnych porcji cukru. Przez to jego poziom utrzymuje się na zbyt wysokim poziomie. Rezygnacja z podjadania powoduje, że organizm musi korzystać ze zgromadzonych zasobów energetycznych i wykorzystuje cukier, który otrzymał wraz z głównym posiłkiem.

Jakie są właściwości ziół na cukrzycę?

Do najważniejszych właściwości ziół na cukrzycę należy regulowanie poziomu cukru we krwi, usprawnianie procesów metabolicznych oraz wsparcie dla trzustki i wątroby.

Pomocne mogą też być zioła moczopędne, które pomagają w oczyszczaniu organizmu i usuwaniu toksyn oraz zbędnych produktów przemiany materii.

Ważne też, by wybrane rośliny wspomagały organizm w produkcji insuliny i podnosiły wrażliwość komórek na jej działanie. Uzyskanie takiego efektu sprawia, że procesy przemiany glukozy we krwi zachodzą sprawniej i skuteczniej, a nadmiar cukrów prostych nie może negatywnie oddziaływać na organizm.

Istotne są właściwości obniżające cukier poprzez zapewnienie uczucia sytości i eliminowanie chęci na podjadanie między posiłkami. Dzięki temu do organizmu nie są nieustannie dostarczane nowe porcje cukru, a organizm wykorzystuje te już zgromadzone. To wpływa na zmniejszenie jego poziomu w skali dłuższego czasu.

Jakie są najsilniejsze zioła na cukrzycę?

Skoro zioła mogą być tak pomocne w zapobieganiu cukrzycy i wspierają osoby chore, warto poznać gatunki, które są w tym zakresie najskuteczniejsze.

Do najsilniejszych i najważniejszych ziół na cukrzycę zalicza się:

  • morwę białą;

  • mnieszek lekarski;

  • korę cynamonu;

  • ziele rutwicy;

  • szałwię lekarską;

  • owoc jałowca;

  • pokrzywę;

  • liście poziomki;

  • liście borówki czernicy;

  • kwiat bzu czarnego;

  • kozieradkę.

Choć lista ta jest długa to i tak nie wyczerpuje wszystkich darów natury, które mogą pomóc w zagrożeniu cukrzycą lub w przypadku zachorowania. Zobacz, jakie jeszcze zioła mogą stać się Twoimi sprzymierzeńcami.

zioła na cukrzycę

Jakie są popularne zioła na cukrzycę?

Natura obdarowała nas wieloma różnorodnymi ziołami, które wspierają nas w walce z nadchodzącą cukrzycą oraz konsekwencjami jej wystąpienia. Sprawdź, z jakich ziół warto korzystać i jaki wpływ mają one na organizm człowieka.

Morwa biała – Zioła na obniżenie cukru

Liść morwy białej wpływa na obniżenie cukru we krwi. Najczęściej wykorzystywany jest w postaci wyciągu. hamuje wydzielanie enzymów, które są odpowiedzialne za rozkład sacharozy i skrobii, a tym samym uniemożliwia ich przemianę w glukozę. Liść morwy białej w postaci naparu uniemożliwia też wzrost poziomu cukru po posiłku.

Mniszek lekarski – Zioła na obniżenie cukru

Mniszek lekarski sprawdzi się przede wszystkim we wczesnym stadium cukrzycy. Zawiera w sobie inulinę, która pozytywie wpływa na gospodarkę węglowodanową i obniża poziom glukozy we krwi.

Jednocześnie zmniejsza indeks glikemiczny spożywanych pokarmów i spowalnia proces wchłaniania cukrów z pożywienia. jego dodatkową zaletą jest stymulowanie metabolizmu.

Cynamon – Zioła na obniżenie cukru

Cynamon to doskonale znana przyprawa deserowa. Dodawana jest do ciast, wypieków i deserów na zimno. Tymczasem jest to również bardzo silny przeciwutleniacz, który stymuluje aktywność receptorów insuliny, znajdujących się na powierzchni błon komórkowych. W ten sposób zwiększa ich wrażliwość na insulinę i podnosi jej skuteczność działania. to przekłada się na obniżenie cukru.

Szałwia lekarska – Zioła na obniżenie cukru

Szałwia lekarska aktywuje receptor, który usuwa z krwi nadmiar wolnych kwasów tłuszczowych, a dzięki temu w organizmie rośnie wrażliwość na insulinę.

Badania nad szałwią wykazały, że obniża poziom cukru we krwi podobnie do leków przeciwcukrzycowych. Mimo tego, że jej działanie jest tak podobne, trzeba pamiętać, by samodzielnie nie zastępować farmaceutyków ziołami. Włączenie ziół należy skonsultować z lekarzem prowadzącym.

Kozieradka pospolita – Zioła na obniżenie cukru

Nasiona kozieradki są bogatym źródłem związków fenolowych i flawonoidów. Zwiększają one wrażliwość komórkową na insulinę, a tym samym zmniejszają wchłanianie cukrów prostych do krwi. W efekcie po posiłku nie dochodzi do szybkiego wzrostu glukozy.

Regularnie stosowane nasiona kozieradki poprawiają tolerancję glukozy i zmniejszają stężenie insuliny w surowicy krwi.

Ziele rutwicy

Ziele rutwicy jest bogate we flawonoidy i sole chromu – biorą one udział w metabolizowaniu węglowodanów. Ponadto roślina ta spowalnia syntezę glukagonu, który bierze udział w uwalnianiu glukozy z glikogenu.

Zielona herbata

Zielona herbata skutecznie przyczynia się do zwiększenia wrażliwości komórkowej na insulinę. Z tego też powodu świetnie sprawdzi się w przypadku insulinooporoności, która często jest stanem przedcukrzycowym i jej zaniedbanie prowadzi właśnie do rozwoju cukrzycy. Jej stosowanie przez osoby chore sprawia, że ich organizm znacznie lepiej radzi sobie z metabolizowaniem cukrów.

Trawa cytrynowa

Trawa cytrynowa przyczynia się zarówno do obniżenia poziomu glukozy, jak i obniżenia cholesterolu we krwi. Tym samym staje się bardzo ważnym składnikiem w terapii wspomagającej leczenie cukrzycy – poprawia wydolność organizmu, usprawnia jego pracę i metabolizm.

Korzeń cykorii

Korzeń cykorii sprawdzi się szczególnie w przypadku osób, które są dopiero zagrożone cukrzycą. Pomoże im ochronić się przed rozwojem choroby, spowolni negatywne objawy i pomoże odbudować prawidłową gospodarkę węglowodanową.

Cuti cuti

Cuti cuti nie jest w Polsce popularną rośliną. Jest jednak bardzo ważną w kontekście leczenia cukrzycy. Napar z ziela cuti cuti obniża poziom glukozy we krwi, regeneruje trzustkę i przywraca jej zdolność do wydzielania insuliny.

Gurmar

Liście gurmaru pomagają w obniżaniu poziomu glukozy we krwi, stymulują komórki trzustki do produkcji insuliny, poprawiają jakość jej pracy i zmniejszają chęć na słodycze. Ziele gurmaru zalecane jest zarówno chorym na cukrzycę, jak i osobom, które jeszcze nie są chore, ale już borykają się z podwyższonym poziomem glukozy lub insuliny.

Pokrzywa

Pokrzywa sprawdza się w leczeniu cukrzycy typu II. Ma działanie przeciwzapalne i anytoksydacyjne. Dodatkowo działa moczopędnie, wypłukuje osady z nerek i dróg moczowych, czym przyczynia się do ich skuteczniejszej pracy.

Moringa

Meringa obniża poziom cukru we krwi, ale ma też inne ważne zadanie. Otacza ochroną komórki beta trzustki, które odpowiedzialne są za produkcję insuliny. Jest antyoksydantem. Ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, czym przyczynia się do wzmocnienia całego organizmu człowieka.

Owoce fasoli

Owocnia fasoli wykazuje działanie moczopędne i hipoglikemiczne. Skład rośliny zapobiega rozpadowi insuliny, a to przekłada się na jej większą skuteczność i efektywność działania.

Jak stosować zioła na cukrzycę? – Dawkowanie

Zioła na cukrzycę powinny być stosowane już przy pierwszych problemach z trawieniem i metabolizowaniem cukrów. Obniżają poziom cukru, a tym samym przyczyniają się do ograniczenia jego negatywnego wpływu na organizm i organy człowieka.

Niektóre wpływają na obniżenie poziomu glukozy, inne przywracają prawidłowy poziom cukru, a jeszcze inne wpływają na emisję enzymów trzustkowych. To wszystko sprawia, że jako suplementy diety mogą powstrzymać rozwój choroby w stanach przedcukrzycowych i łagodzą jej przebieg w razie gdy już się rozwinie.

Ważne jednak, by stosować je zgodnie z zaleceniami producenta mieszanki lub lekarza prowadzącego. Istotny jest bowiem nie tylko moment ich przyjmowania (przy spożyciu posiłków, przed nimi lub po nich) oraz utrzymanie odpowiedniej dawki. Nieprawidłowe stosowanie może obniżyć poziom cukru nadmiernie, a to już nie jest bezpieczna sytuacja.

Zioła mają wpłynąć na regulację metabolizmu węglowodanów, a nie doprowadzić do ich całkowitej eliminacji.

zioła na cukrzycę

Ziołowe mieszanki na obniżenie cukru

Ziołowe mieszanki mogą przyczynić się do obniżania poziomu glukozy, ale nie zastąpią leczenia farmakologicznego. Dostępne są w postaci tabletek i herbatek do picia. Trzeba pamiętać, by stosować je we właściwym momencie (np. po spożytym posiłku). Tego rodzaju preparaty ziołowe nie mogą być jednak traktowane jako właściwe leczenie cukrzycy.

Dostępne są one w sklepach zielarskich i aptekach. A ich przyjmowanie musi być skonsultowane z lekarzem.

Kiedy warto stosować zioła na cukrzycę? – Zastosowanie

Skuteczne zioła na obniżenie cukru można stosować zawsze, gdy poziom cukru utrzymuje się na zbyt wysokich wartościach, ale nie można jeszcze mówić o schorzeniu. Oczywiście diabetycy również mogą się nimi wspierać. Muszą jednak pamiętać, że leczenia cukrzycy typu II i I nie można opierać na samych ziołach. Mogą one być jedynie wsparciem. Najważniejsze jest bowiem, by skutecznie i trwale trzymać poziom cukru we krwi w normie.

Czy zioła na cukrzycę są bezpieczne? – Przeciwwskazania

Zasadniczo zioła są bardzo bezpieczne i mogą przynieść znaczną poprawę wyników. Trzeba jednak wiedzieć, że istnieją pewne przeciwwskazania do ich stosowania. Wśród nich najważniejsza jest nadwrażliwość na poszczególne rośliny, alergia na ich skład, czy niewydolność serca czy nerek.

W takiej sytuacji lepiej skonsultować się z lekarzem, który albo dobierze inną mieszankę, albo zaleci całkowitą rezygnację z naturalnego wsparcia.

Cukrzyca ciążowa – czy kobiety w ciąży mogą stosować zioła na cukrzycę?

Cukrzyca ciążowa jest okresowym zaburzeniem prawidłowych wartości stężenia cukru, do którego dochodzi w okresie ciąży. Po otrzymaniu takiej diagnozy należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem prowadzącym ciążę. Samodzielne dobieranie ziół może bowiem sprowadzić zagrożenie dla rozwijającego się płodu. Na przykład morwa biała, która skutecznie obniża poziom cukru we krwi jest całkowicie wykluczona w ciąży.

Wiele ziół, choć pomaga na nadmierne uwalnianie glukozy, może szkodzić dziecku. Dlatego trzeba zachować szczególną ostrożność.

Skutki uboczne stosowania ziół na cukrzycę

Mimo tego, że stosowanie ziół korzystnie wpływa na regulację metabolizmu węglowodanów to niektóre z nich mogą powodować skutki uboczne. Można za bardzo obniżyć poziom glikemii, zaburzyć pracę układu moczowego, serca czy innych organów.

Dlaczego warto stosować zioła na na cukrzycę?

Warto stosować zioła na obniżenie cukru, ponieważ to naturalna forma wsparcia zarówno w stanach przedcukrzycowych, jak i w przypadku choroby. I choć nie zastąpią leczenia farmakologicznego, to napewno ułatwią kontrolę cukru, uchronią przed negatywnymi konsekwencjami cukrzycy i pomogą utrzymać zdrowie całego organizmu.

KATEGORIE

ZIOŁA

ZIOŁA

WITAMINY I MINERAŁY

WITAMINY I MINERAŁY

SUPLEMENTACJA

SUPLEMENTACJA

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Dowiedz się więcej o znanej od setek lat w medycynie chińskiej i ajurwedzie substancji, która obniża poziom cukru we krwi, powoduje utratę wagi i poprawia zdrowie serca!
Zastanawiasz się nad suplementacją magnezu? Dowiedz się, jak uniknąć ryzyka przedawkowania i zadbać o swoje zdrowie. Przeczytaj teraz i bądź bezpieczny.
Poznaj 32 źródła naturalnego wystepowania witaminy B6. Dowiedz się jakie jest jej dzienne zapotrzebowanie oraz jakie są przyczyny i skutki jej niedoboru oraz nadmiaru
Zioła szwedzkie: regularne stosowanie tej mieszkanki przynosi szereg korzyści dla zdrowia i samopoczucia. Sprawdź czy niezwykłe właściwości ziół szwedzkich działają na każdego!
Kwas kaprylowy, najlepszy na choroby jelit i układu pokarmowego, działający przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie. Dostarczając go organizmowi, szybko poprawisz swój stan zdrowia.