Mangostan to pyszny egzotyczny owoc, a zarazem jedno z najlepszych źródeł antyoksydantów. Z uwagi na zawartość HCA potrafi też skutecznie przyspieszyć redukcję wagi ciała.
Amla (Agrest indyjski) - Właściwości, działanie, zastosowanie i przeciwwskazania
Strona główna - Blog - Amla (Agrest indyjski) – Właściwości, działanie, zastosowanie i przeciwwskazania
- Opublikowano: 29.05.2023 - Aktualizacja: 08.08.2023
O zdrowie należy dbać przez całe życie, pamiętając jednocześnie o pielęgnacji włosów oraz skóry głowy i całego ciała. Można to robić na różne sposoby, lecz najlepiej wybierać metody naturalne, skorzystać z zalet, jakie niosą ze sobą rośliny o potwierdzonych właściwościach leczniczych. Jedną z takich roślin, od dawna używaną w tradycyjnej medycynie naturalnej jest z pewnością amla.
Spis treści
ToggleAmla – co to takiego?
Amla, nosząca łacińską nazwę Emblica officinalis, a polską liściokwiat garbnikowy albo agrest indyjski, to długowieczne drzewo, rosnące w naturze w Azji południowo-wschodniej, między innymi na Półwyspie Indyjskim. Dorasta nawet do 10 m wysokości, ma gęsto ułożone, niewielkie zielone liście i kwiaty skupione w charakterystyczne kwiatostany wyrastające w kątach liści.
Najważniejsze są jednak owoce amli, niewielkie, także zielone, o kwaśnym smaku, lecz dzięki swojemu składowi i właściwościom znajdujące wyjątkowo szerokie zastosowanie i to nie tylko w naturalnej medycynie indyjskiej. Oprócz owoców agrestu indyjskiego wykorzystuje się także jego nasiona, liście, świeże lub suszone, kwiaty oraz korę, a ich działanie w przeważającej większości zostało potwierdzone naukowo.
Amla – właściwości
Za własności, jakie cechują np. olejek amla i czy inne suplementy diety mające w składzie wyciągi ze świeżych owoców amli, odpowiadają zawarte w nich składniki odżywcze. Eksperci wskazują przede wszystkim na następujące ich działanie:
właściwości przeciwutleniające, wspomagające usuwanie wolnych rodników;
antynowotworowe;
wspierające układ krążenia;
obniżające poziom cukru we krwi;
redukujące poziom „złego” cholesterolu LDL;
wzmacniające układ trawienny i odporność organizmu;
zwiększające odporność na stres, ponieważ agrest indyjski jest zaliczany do grupy adaptogenów;
zapobiegające przedwczesnemu siwieniu i wypadaniu włosów, dbające o ich kondycję, wzmacniające cebulki włosowe;
przeciwdziałające zmianom chorobowym pojawiającym się na skórze głowy.
Amla na włosy i skórę
Jednym z głównych zakresów stosowania, jakie ma olejek do włosów z amla, nie tylko w medycynie ajurwedyjskiej, jest fakt, że poprawia ogólny wygląd oraz zdrowie włosów, działając korzystnie także na skórę głowy. Jest to możliwe dzięki zawartości składników odżywczych, sprawdzających się między innymi w pielęgnacji włosów suchych, a oprócz tego:
działa przeciwłupieżowo;
zapobiega wypadaniu włosów;
zapobiega przedwczesnemu siwieniu;
można go stosować na porost włosów;
wzmacnia cebulki włosów, zmniejsza łamliwość włosów;
odżywia włosy na całej długości i odbudowuje zniszczone włosy;
pogrubia włosy i przywraca naturalny kolor włosów.
Amla na długowieczność i witalność
Regularne spożywanie agrestu indyjskiego ma także korzystny wpływ na długowieczność i zwiększenie sił witalnych, zwłaszcza ajurwedyjski olejek. Wzmacnia organizm, reguluje funkcjonowanie wielu narządów i układów wewnętrznych, obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi, poprawia najważniejsze parametry życiowe i hamuje naturalne procesy starzenia się organizmu.
Amla dla mózgu
Agrestem indyjskim można skutecznie wspomóc pracę mózgu i całego układu nerwowego, wzmocnić swoje zdolności poznawcze, pamięć i koncentracje, co wykazały prowadzone w tej kwestii badania. Amla stosowana w postaci olejku lub leczniczych naparów poprawia samopoczucie psychiczne, dba o zachowanie dobrego nastroju. Jej właściwości sprawiają, że wspomaga walkę ze stresem i stanami lękowymi, łagodząc ich negatywny wpływ na organizm.
Amla na odchudzanie
Warto wiedzieć, że olejek amla czy wyciąg tej rośliny nie tylko wzmacnia włosy, czy wspiera wzrost włosów, lecz pomaga również pozbyć się ciężaru zbędnych kilogramów. Może stanowić element prowadzonej kuracji odchudzającej, najlepiej w połączeniu z lekkostrawną, odpowiednio zbilansowaną dietą i dużą codzienną dawką aktywności fizycznej.
W tym aspekcie zdrowotnym działa korzystnie dlatego, że obniża poziom cukru w krwi, przeciwdziałając gwałtownym wyrzutom insuliny i zapobiegając w ten sposób niekontrolowanemu podjadaniu. Jednocześnie wspomaga układ trawienny i przebieg wielu procesów metabolicznych zachodzących w organizmie.
Amla jako źródło witaminy C
I to nie zwykłe źródło, lecz wyjątkowo bogate, w pełni zaspokajające dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy. Niestety w naszym kraju nie można kupić świeżych owoców amli zawierających go najwięcej, w 100 g aż 600 mg tej cennej witaminy, czyli ponad 10 razy więcej niż cytryny lub pomarańcze. Nieco mniej jest jej w suplementach diety mających agrest indyjski w składzie, lecz to w zupełności wystarczy, aby zaspokoić dobowe potrzeby i uniknąć wszystkich komplikacji zdrowotnych powodowanych przez niedobory witaminy C.
Amla na wątrobę
Prowadzone badania wykazały, że te owoce mogą mieć także pozytywny wpływ na pracę wątroby. Przeciwdziałają jej nadmiernemu stłuszczeniu, zwłaszcza przy wysokotłuszczowej diecie, stanom zapalnym oraz zbliznowaceniu tkanki tworzącej ten narząd, co stanowi ważny element profilaktyki przeciwko marskości wątroby.
Amla przy wysokim cholesterolu
Warto także docenić działanie agrestu indyjskiego obniżające poziomu „złego” cholesterolu we krwi. Badania prowadzone na grupie mężczyzn pokazały, że ci, którzy zaczęli stosować olejek amla, zaobserwowali redukcję ilości cholesterolu LDL, z jednoczesnym zwiększeniem „dobrej” frakcji HDL.
Amla na obniżenie poziomu cukru we krwi
Działanie tych owoców polega także na skutecznym obniżeniu poziomu glukozy we krwi, co ma istotne znaczenie nie tylko podczas odchudzania. Doskonale sprawdzą się też jako element profilaktyki przeciwcukrzycowej, zwiększając jednocześnie wrażliwość komórek tłuszczowych na insulinę.
Amla – zastosowanie
Skoro znamy już właściwości prozdrowotne owoców Emblica officinalis, to czas zapoznać się z najważniejszym zakresem ich zastosowania, który obejmuje:
dbanie o kondycję włosów i zapobieganie ich wypadaniu;
korzystny wpływ na skórę głowy, zapobieganie jej infekcjom o podłożu bakteryjnym i grzybiczym;
ochronę komórek mózgowych przed stresem oksydacyjnym;
poprawę koncentracji, pamięci i zdolności poznawczych;
zachowanie dobrego samopoczucia psychicznego;
wspomaganie kuracji odchudzającej.
Amla – zastosowanie w kuchni
Agrest indyjski jest używany nie tylko w medycynie naturalnej, znajduje zastosowanie także w kuchni, jako dodatek do wielu potraw. Owoce można np. zamarynować w oleju z solą i przyprawami, czy zrobić jako kandyzowane z cukrem, używa się ich również do sporządzenia chyawanprash. Jest to popularna w Indiach mieszanka złożona z amla, klarowanego masła, oleju sezamowego, miodu i cukru trzcinowego połączona z aż 40 ziołami.
Jak działa amla i na co może pomóc?
Owoce, liście i kwiaty amla oddziałują na ludzki organizm kompleksowo, z siłą swoich wszystkich składników odżywczych, wpływając pozytywnie między innymi na:
podniesienie wydajności metabolizmu lipidów i cholesterolu;
poprawę gospodarki lipidowej;
wzmocnienie osłabionego układu immunologicznego;
usprawnienie pracy wątroby i mózgu;
zapobieganie wypadaniu włosów, a włosy stają się zdrowsze, mocniejsze i mają naturalny koloryt;
zahamowanie naturalnych procesów starzenia się organizmu.
Jakie składniki aktywne zawiera amla?
Amla jest rośliną mającą wiele potwierdzonych badaniami właściwości leczniczych, wynikających przede wszystkim obecności w niej wartościowych składników odżywczych. Korzystnie wpływają praktycznie na cały organizm, wzmacniając osłabione zdrowie, a owoce i inne części agrestu indyjskiego zawierają:
witaminę C, kwas askorbinowy i to w wyjątkowo dużych ilościach, przewyższających dzienne zapotrzebowanie;
flawonoidy;
polifenole, w tym kwas elagowy;
kwasy fenolowe, w tym kwas galusowy;
składniki mineralne, sole chromu, cynku, miedzi, wapnia i żelaza;
garbniki;
kwercetynę;
alkaloidy;
rutynę, kurkuminoidy i emblikol.
Kto powinien szczególnie sięgnąć po amla?
Prawie każdy może stosować olejek amla na włosy, do skóry głowy czy na poprawę ogólnego stanu zdrowia, a oprócz tego jest zalecany w przypadku:
chorych na cukrzycę;
przy podwyższonym poziomie cholesterolu;
podczas diety odchudzającej;
u osób z obniżoną odpornością;
dla osób cierpiących na hemoroidy;
przy cerze skłonnej do trądziku i przetłuszczającej się;
chęci wzmocnienia pamięci i zdolności uczenia się.
Jak stosować amla – dawkowanie
Agrest indyjski można nabyć w formie proszku, nie tylko jako olejek amla. Niezależnie, na co się zdecydujemy, istotne jest odpowiednie dawkowanie, proszek miesza się z wodą w ilości 4 łyżek i zostawia na 2 godziny do naciągnięcia. Taki płyn można używać do swojej pielęgnacji włosów i skóry, jeśli zaś zdecydujemy się stosować amlę w postaci suplementów diety, to należy bezwzględnie przestrzegać zalecanego dawkowania opisanego na opakowaniu.
Amla – przeciwwskazania
Proszku z owoców amla i suplementów diety z nią w składzie, nie może stosować każdy, istnieją bowiem istotne przeciwwskazania do jej spożycia:
zaburzenia krzepliwości krwi;
ciąża i okres karmienia piersią;
nieprawidłowości gospodarki glukozowej;
reakcja alergiczna na na tę roślinę, warto przed jej użyciem przeprowadzić próbę uczuleniową.
Amla – skutki uboczne i działania niepożądane
Amla stosowana w zalecanych ilościach na pewno nie szkodzi, lecz przekroczenie jej dozwolonych dawek może spowodować pewne skutki uboczne, takie jak:
suchość i łuszczenie się skóry;
zaburzenia funkcjonowania nerek;
gwałtowny wzrost ciśnienia krwi;
hipoglikemia, czyli spadek poziomu cukru;
zaburzenia ze strony układu pokarmowego, zaparcia i nadkwaśność.
Dlaczego warto stosować amla?
To egzotyczne drzewo znajduje szerokie zastosowanie dzięki swoim własnościom pozytywnie wpływającym na stan zdrowia. Jego owoc ma w składzie liczne substancje odżywcze, zwłaszcza olbrzymią ilość cennej witaminy C, silnego antyoksydantu najlepiej radzącego sobie z destrukcyjnym działaniem wolnych rodników. Amla sprawdza się nie tylko na osłabione zdrowie, używa jej również przemysł kosmetyczny, warto np. kupić szampon, w którym jest jednym ze składników.
Doskonale pielęgnuje włosy, wzmacnia cebulki, jest skuteczny także na siwe włosy, a z kolei preparaty do pielęgnacji skóry łagodzą jej podrażnienia, stany zapalne, wspomagają walkę z trądzikiem i nadmiernym wydzielaniem sebum. Jak widać na powyższych przykładach, zalet stosowania amli nie da się zbagatelizować, dlatego powinna się znaleźć w każdej domowej apteczce.
KATEGORIE
ZDROWA DIETA
ZDROWA DIETA
PRZEPISY
PRZEPISY
OLEJE
OLEJE
MIODY
MIODY
SUPERFOODS
SUPERFOODS
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
Zielares
Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.
Czytaj także
Zbierasz dziką różę? Zobacz, kiedy i jak to robić, by czerpać z niej maksymalne korzyści zdrowotne. Najlepsze porady na złote jesienne plony czekają!
Odkryj sekrety sukralozy! Dowiedz się czym dokładnie jest. Poznaj fascynującą naukę stojącą za sukralozą, jej wpływ na zdrowie i dlaczego jest tak popularna.
Polecane dla Ciebie
Zastanawiasz się nad pyłkiem pszczelim? Przeczytaj i dowiedz się, jak go stosować, by poprawić zdrowie. Wszystkie kluczowe fakty w naszym artykule!
Olej z awokado to składnik wielu kosmetyków, sprawdź, jakie ma działanie i jak może poprawić kondycję Twoich włosów, skóry i paznokci.
Ból gardła? Poznaj 24 skuteczne i naturalne sposoby na pozbycie się dyskomfortu! Dowiedz się także, kiedy czas udać się do lekarza. Odkryj teraz!
Olej z dziurawca korzystnie wpływa na organizm, wspomaga układ nerwowy i poprawia samopoczucie, ponadto działa przeciwzapalnie, przyciwbakteryjnie i przeciwbólowo.
Kapary, kojarzone jako aromatyczny dodatek do dań, wykazują szereg cennych właściwości. Wspomagają np. pracę układu odpornościowego. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto je spożywać.