Żyworódka pierzasta to popularna roślina doniczkowa, a mało kto wie, jak wiele dobroczynnych właściwości leczniczych w sobie skrywa.
Chaga – Właściwości, działanie, zastosowanie, efekty, stosowanie i przeciwwskazania
Strona główna - Blog - Chaga – Właściwości, działanie, zastosowanie, efekty, stosowanie i przeciwwskazania
- Opublikowano: 30.01.2023
Grzyb chaga, inaczej błyskoporek podkorowy (Inonotus obliquus) znany jest także pod nazwą huba brzozowa lub czyr. Roślina należy do rodziny szczeciniakowatych (Hymenochetaceae). Jest to grzyb pasożytniczy, który wykazuje sporo właściwości zdrowotnych. Substancje zawarte w grzybni mogą mieć dobry wpływ na kondycję człowieka. Korzystne działanie chaga wykazuje między innymi na układ odpornościowy, dzięki czemu może zapobiegać różnym chorobom. Czym jest grzyb chaga, jak go stosować i jakie ma właściwości?
Spis treści
ToggleGrzyb chaga – czym jest guz brzozowy?
Grzyb chaga (Inonotus obliquus) pochodzi z rodziny szczeciniakowatych, która obejmuje ponad 100 gatunków grzybów na świecie. Cztery z nich, w tym grzyb czaga, zdobył popularność na terenie Europy. Naturalnym środowiskiem pochodzenia grzyba jest Syberia, wschodnie regiony Rosji oraz północne tereny Chin. Zastosowanie grzyba chaga jest bardzo popularne wśród mieszkańców Syberii, którzy gotują z niego wywary i stosują jako suplement diety, wspomagający np. leczenie nowotworów. W tych rejonach grzyb witalny chaga nazywany jest także „Darem Boga”
Leczenie grzybem chaga wykorzystywane jest w różnych chorobach autoimmunologicznych i zakaźnych. Według dostępnych badań, działanie grzyba chaga polega na tym, że w organizmie wyszukuje on szkodliwe patogeny i likwiduje je. Aktualnie stosowanie grzyba chaga skierowane jest przede wszystkim na wątrobę i układ trawienny.
Jakie substancje zawiera w sobie czaga?
Właściwości inonotus obliquus zawdzięczamy bogatemu składowi grzyba. W surowcu występują takie składniki odżywcze, jak: polisacharydy, polifenole, triterpenoidy, sterole roślinne, czy melanina.
Dodatkowo ekstrakt chaga bogaty jest w związki mineralne, między innymi: miedź, potas, wapń, mangan, cynk, selen, rubid, żelazo. Znajdziemy w nim też witaminę D oraz witaminy z grupy B, aminokwasy i olejki lotne.
Dlaczego chaga zawiera w sobie tak dużo antyoksydantów?
Chaga znany jest przede wszystkim z tego, że zawiera duże ilości antyoksydantów, a więc wykazuje zdolność hamowania działania wolnych rodników tlenowych. Jest to związane z zawartością melaniny, czarnego pigmentu, wykazującego właściwości ochronne oraz enzymu SOD (antyoksydant komórkowy).
Ilość antyoksydantów w grzybach chaga jest tak duża, że surowiec ten znalazł się na pierwszym miejscu w klasyfikacji ORAC (ang. Oxygen Radical Absorbance Capacity), uważanej za uniwersalną miarę właściwości antyoksydacyjnych pokarmów.
Chaga – właściwości
Wysoka zawartość substancji odżywczych wpływa na szerokie właściwości zdrowotne surowca. Grzyb nieśmiertelności, jak czasem nazywa się chagę, dzięki zawartości prozdrowotnych ekstraktów, wspomaga walkę z wolnymi rodnikami. Grzyb stosowany jest w problemach jelitowych i wspomaganiu trawienia. Może redukować zaparcia.
Chaga działa ochronnie na błonę śluzową żołądka. Wykazuje działanie przeciwbólowe i działanie przeciwzapalne. Zawarte w grzybie składniki korzystnie wpływają na układ odpornościowy, dlatego surowiec może okazać się przydatny w profilaktyce chorób o charakterze autoimmunologicznym. Szacuje się, że jest to grzyb o działaniu przeciwnowotworowym, wykorzystuje się go w konwencjonalnej terapii raka wątroby i jelit.
Grzyb chaga może chronić i regenerować wątrobę. Ma silne właściwości przeciwutleniające i adaptogenne, a więc pomaga organizmowi przystosować się do panujących warunków.
Chaga – zastosowanie
Grzyby witalne chaga stosowane są przez miłośników zdrowego trybu życia oraz specjalistów z zakresu ziołolecznictwa i medycyny naturalnej. Zastosowanie tego surowca jest dość szerokie. W praktyce grzyby chaga stosuje się w celu:
wsparcia układu immunologicznego w przypadku infekcji bakteryjnych i wirusowych;
regulacji poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi;
wspiera układ sercowo-naczyniowy;
oczyszczenie i wzmocnienie jelit;
redukcji stanów zapalnych;
ze względu na to, że chaga może hamować komórki nowotworowe, grzyb stosuje się jako uzupełnienie terapii nowotworowej.
Zwolennicy medycyny ludowej stosują grzyb chaga także w celu leczenia cukrzycy, łagodzenia bólu (działanie przeciwbólowe), ochrony wątroby, wspomagania funkcji umysłowych (pamięć, koncentracja), detoksykacji organizmu, walki z wolnymi rodnikami (działanie przeciwutleniające), do poprawy trawienia i złagodzenia dolegliwości żołądkowych.
Jak działa chaga i na co może pomóc?
Choć wśród mieszkańców Syberii chaga często wykorzystywana jest ze względu na swoje działanie prozdrowotne, np. w profilaktyce nowotworów, w Europie jej działanie ukierunkowane jest głównie na ochronę wątroby oraz wspomaganie układu trawiennego. Badania naukowe potwierdzają, że guz brzozy wykazuje działanie chroniące wątrobę, a jednocześnie ma właściwości przeciwzapalne i przeciwrakowe, które zawdzięczamy kwasowi brzozowemu. W medycynie naturalnej można wspomagać grzybem terapię raka szyjki macicy, jajników, prostaty, płuc, żołądka czy jelit.
Działanie antyoksydacyjne
Inonotus obliquus, znany też jako grzyb nieśmiertelności, popularność zdobył między innymi dzięki właściwościom antyoksydacyjnym. Jako naturalny antyoksydant chaga może wykazywać skuteczność w zakresie profilaktyki miażdżycy i cukrzycy, hamowania przedwczesnych procesów starzenia organizmu, profilaktyce chorób układu nerwowego i nowotworów. Grzyb hamuje wolne rodniki, a to oznacza, że ma duże znaczenie w zapobieganiu różnym schorzeniom.
Działanie immunomodulacyjne i przeciwzapalne
W badaniach wykryto właściwości przeciwzapalne grzybów chaga. Według niektórych naukowców inonotus obliquus działa podobnie do popularnych niesteroidowych leków przeciwzapalnych i wykazuje zdolność do hamowania stanu zapalnego w organizmie człowieka. Dołączenie suplementacji grzybem do profilaktyki odporności, może wspomóc jej skuteczność.
Działanie zasadowe
Sproszkowana chaga zawiera wiele minerałów, które wspierają równowagę zasadową organizmu. Jest to bardzo ważne działanie grzyba, ponieważ odpowiednie środowisko zasadowe może chronić organizm przed rozwojem różnych chorób.
Działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne
W aptekach i sklepach zielarskich można kupić preparaty z chaga o różnej zawartości polisacharydów. To właśnie ekstrakt wodny z polisacharydami w dużym stopniu odpowiada za działanie hamujące wirusy.
Działanie hipoglikemiczne i insulinowrażliwość
Zdrowie metaboliczne badania laboratoryjne na komórkach tłuszczowych eksponowanych na działanie chaga wykazały, że grzyb może wpływać na ograniczenie insulinooporności i dyslipidemii.
Działanie na układ sercowo-naczyniowy
Grzyb chaga wykazuje właściwości ochraniające układ sercowo-naczyniowy. Co więcej, grzyb może regulować poziom cholesterolu we krwi, zapobiegając nadmiernemu odkładaniu się komórek piankowych i hamując postęp choroby, jaką jest miażdżyca.
Chaga – korzyści z suplementacji
Do przygotowywania prozdrowotnych ekstraktów wykorzystuje się owocniki grzyba chaga. Z tego powstają suplementy, które wybierane są przede wszystkim ze względu na:
silne działanie antyoksydacyjne,
stymulowanie układu immunologicznego,
działanie przeciwzapalne,
pozytywny wpływ na pracę mózgu,
działanie przeciwwirusowe,
dobroczynny wpływ na gospodarkę cukrową i wrażliwość insulinową,
potencjalne korzyści antynowotworowe,
działanie hepatoprotekcyjne.
Jak stosować chaga – dawkowanie
Przyjmując suplementy chaga należy stosować się do instrukcji podanej na opakowaniu przez producenta. Jeżeli mamy do czynienia z herbatą chaga, którą możemy wygodnie dawkować, najlepiej grzybnię pokruszoną lub sproszkowaną (1-2 łyżeczki) zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 15 minut. Lepiej smakuje, gdy po usunięciu grzyba dodamy do smaku trochę miodu. W przypadku guza brzozowego w kawałkach należy rozkruszyć, zalać wodą i gotować przez kilkanaście minut. Kawałki grzybni można zaparzać kilkakrotnie.
Kiedy zbierać chagę?
Inonotus obliquus można zbierać przez cały rok. Warto wiedzieć, że chaga jako pasożyt, to grzyb rosnący na pniach drzew; lubi przebywać na drzewach liściastych, najczęściej na pniach brzozy, z której uzyskuje się betulinę i kwas betulinowy.
Jak pić chagę?
Najbardziej tradycyjnym sposobem stosowania chagi, jest picie herbaty. Napar można wykonać według przepisu, podanego powyżej. Pić jak zwykłą herbatę, ok. 3 razy dziennie, najlepiej 20 minut po posiłku.
Jak zrobić nalewkę z czagi?
Zmielone grzyby witalne maceruj a alkoholu 50% przez jeden miesiąc
Chaga – przeciwwskazania
Według badań ekstrakty chaga korzystnie działają na organizm człowieka i są bezpieczne w użyciu. Odmierzając odpowiednią dawkę, można wiele zyskać z suplementacji. Spożywając suplement diety, warto wziąć pod uwagę wszystkie zalecenia, podane przez producenta.
Grzyb chaga wpływa na zmniejszenie poziomu glukozy we krwi, przez co może być przeciwwskazany osobom, które już przyjmują leki na obniżenie cukru. Inne przeciwwskazania to stosowanie leków przeciwzakrzepowych oraz ciąża i karmienie piersią.
Chaga – skutki uboczne i działania niepożądane
Nie zaobserwowano skutków ubocznych stosowania inonotus obliquus zgodnie z zaleceniami. Z wyjątkiem osób, u których występują przeciwwskazania, można stosować chaga w różnych kuracjach, nie wnosząc żadnej toksyczności dla zdrowia i zdrowych komórek.
Chaga – efekty stosowania
Do przygotowania pysznej herbaty z chaga nie trzeba wiele, a przy codziennym spożywaniu naparu można zauważyć efekty już po kilku tygodniach. Grzyb witalny chaga znany jest z tego, że wyłapuje szkodliwe związki z organizmu i pomaga je usuwać. Najszybsze widoczne efekty to poprawa witalności i samopoczucia. Można zauważyć rezultaty także w zakresie lepszego trawienia i funkcjonowania układu pokarmowego.
Dlaczego warto stosować chaga?
W jednym z badań wykazano, że wyciąg wodny z grzyba chaga chroni przed degeneracyjnym działaniem nadtlenku wodoru, a tym samym może redukować uszkodzenia DNA. Istnieje też przypuszczenie, że systematyczne spożywanie grzyba pomaga obniżać wolne kwasy tłuszczowe, takie jak cholesterol. Choć nie ma wystarczających badań na ludziach, aby wyciągnąć zdecydowane wnioski, co do skuteczności chaga w leczeniu, (większość badań została wykonana na izolowanych komórkach lub zwierzętach), chaga mushroom inonotus obliquus to niewątpliwie ciekawy grzyb, którego właściwości warto poznać.
Już wiesz, czym jest chaga i jakie ma właściwości. Stawiając na suplementację tego grzyba, masz szansę wspomóc swoje zdrowie pod wieloma względami. Leczenie grzybem chaga nie jest stosowane powszechnie, jednak w medycynie ludowej ten bogaty w składniki odżywcze surowiec cieszy się coraz większą popularnością.
Zielares
Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.
Czytaj także
Krwiściąg lekarski to wyjątkowa roślina zdobywająca coraz większą popularność wśród zwolenników naturalnych metod leczenia. Wykazuje wiele właściwości leczniczych i prozdrowotnych.
Odkryj skutki uboczne chagi i dowiedz się, kto powinien jej unikać. Poznaj bezpieczne metody stosowania tego grzyba i ciesz się jego korzyściami bez ryzyka dla zdrowia.
Polecane dla Ciebie
Węgiel aktywny to doskonały i skuteczny środek na biegunki i zaparcia, sprawdzi się również w przypadku zatruć i może być wsparciem w leczeniu przeziębień.
Maślan sodu to naturalne wsparcie dla Twoich jelit, zobacz, w jakich sytuacjach warto go przyjmować i jak robić to bezpiecznie!
Omułek zielonowargowy ma wiele korzyści dla zdrowia, ale jak każdy suplement, może mieć pewne działania niepożądane. Dowiedz się więcej o jego właściwościach i ryzykach!
Melatonina to naturalny hormon snu, ale w razie zaburzeń jej wydzielania można skorzystać z syntetycznych odpowiedników, które przywrócą równowagę
Kwercetyna to jeden z najcenniejszych flawonoidów. Jest nieoceniona w zwalczaniu objawów alergii, wzmacnia odporność i ma zdolność do hamowania rozwoju komórek nowotworowych.