Zielares chlorella

Chlorella – Co to jest i jakie są jej właściwości ? Poznaj jej działanie i zastosowanie

Chlorella to bogata w składniki odżywcze alga słodkowodna, zaliczana do żywności zwanych superfoods. Jest bliskim kuzynem spiruliny.
Chlorella istnieje od narodzin Ziemi i rozmnaża się od trzech miliardów lat. Ponieważ ta niepozorna substancja ma zaledwie od 3 do 8 mikrometrów wielkości, dopiero w XIX wieku po wynalezieniu mikroskopu po raz pierwszy ją odkryto. Dokonał tego holenderski mikrobiolog dr Beijerinck w 1890 roku i nazwał składnik właśnie chlorella.
Podczas I wojny światowej chlorella była uprawiana w dużych ilościach w Niemczech jako źródło białka i wsparcie zdrowego trybu życia. W latach dwudziestych w Japonii udało się wyhodować czystą kulturę chlorelli, a po II wojnie światowej Stany Zjednoczone, Niemcy i Japonia przeprowadziły wspólne badania na tym składniku.
Lecznicze działanie chlorelli zostało potwierdzone już po II wojnie światowej. Odkryto wtedy słynny czynnik wzrostu chlorelli, który polega na tym, że co 20 godzin mnoży się ona czterokrotnie.
Agencja kosmiczna NASA badała chlorellę jako pokarm dla astronautów, ponieważ jest ona bogatym źródłem witamin, składników mineralnych, kwasu foliowego, kwasów nukleinowych, i zapewnia szereg właściwości prozdrowotnych.
W latach 70. była ona wielkim hitem w Japonii, ale boom zakończył z powodu wystąpienia incydentów nadwrażliwości na światło spowodowanych przez chlorellę.
Incydenty nadwrażliwości na światło wystąpiły u osób, które spożywały chlorellę i intensywnie opalały się. Odnoszą się do występowania pęcherzy skórnych po ekspozycji na słońce. Ponieważ chlorella ma twardą ścianę komórkową, niestrawną dla kwasów żołądkowych, chlorofil pozostaje nienaruszony w organizmie. Istnieje ryzyko, że chlorofil w organizmie zareaguje na światło słoneczne, powodując powstawanie pęcherzy.
Pęcherze nie rozwijają się u wszystkich, a na ich występowanie wpływa charakterystyka i budowa fizyczna danej osoby. Później opracowano technologię całkowitego sproszkowania ściany komórkowej i odkryto działanie przeciwnowotworowe chlorelli. W rezultacie substancja znów zaczęła przyciągać uwagę naukowców i tych, którzy ufają medycynie alternatywnej.

Właściwości chlorella vulgaris

Chlorella zwyczajna to niezwykła alga pochodząca z Korei Południowej. Jest rośliną występującą w ponad 20 gatunkach. Dobrze znane gatunki to Chlorella vulgaris, Chlorella ellipsoidea, Chlorella saccharophila, Chlorella pyrenoidosa i Chlorella regularis. Większość chlorelli uprawianych i produkowanych w Japonii to Chlorella vulgaris, a na Tajwanie C. pyrenoidosa.
Chlorella składa się z jądra i bardzo dużych ilości chlorofilu, któremu zawdzięcza nie tylko swoje właściwości lecznicze, ale też niezwykle intensywny zielony kolor. Alga ta ma w swoim składzie najwięcej chlorofilu nie tylko wśród alg, ale w całym świecie roślin. Zawartość tej substancji wynosi aż 3 – 5%.
Oprócz wysokiego stężenia chlorofilu ten suplement diety ma bardzo dużą zawartość witamin i aminokwasów. Nie wszyscy wiedzą, że ta alga ma wiele wyjątkowych wartości odżywczych. Wspiera układ immunologiczny, wspomaga odchudzanie, a jeśli weźmiemy ją przed spożyciem alkoholu, możemy zapomnieć o kacu.
Trzy tabletki chlorelli (3,9 g) zawierają: 
  • Kalorie: 10
  • Białko: 2 gramy
  • Tłuszcz: 0
  • Węglowodany: 1 gram
  • Błonnik: 0
  • Cukier: 0
Potencjalne korzyści zdrowotne chlorelli stały się przedmiotem wielu badań klinicznych. Chlorella jest pełna składników odżywczych. W zależności od źródła zazwyczaj zawiera około 50-60% pełnego białka z wszystkimi dziewięcioma niezbędnymi aminokwasami. To dlatego ​​jest to świetna opcja dla osób na diecie roślinnej lub dla każdego, kto potrzebuje zastrzyku białka.
Ponadto chlorella usuwa szkodliwe toksyny i zapewnia wspomaganie oczyszczania organizmu. Nasze ciała są narażone na toksyny, takie jak metale ciężkie. Chociaż są uważane za bezpieczne w niewielkich ilościach, ich wysokie poziomy mogą prowadzić do problemów zdrowotnych, chorób lub uszkodzeń narządów. 
Badania wykazały, że chlorella może wiązać się z tymi metalami ciężkimi, wypłukując je z organizmu, zanim zostaną wchłonięte przez organizm. 
Inne badania pokazują, że składniki zawarte w chlorelli pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL) i trójglicerydów, które mogą obciążać serce. 
Kwasy tłuszczowe i minerały w chlorelli, takie jak potas, poprawiają pracę naczyń krwionośnych i obniżają ciśnienie krwi. Utrzymanie dobrego poziomu cholesterolu, ciśnienia krwi i naczyń krwionośnych zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca. 
Roślina zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych i wykazuje działanie antyoksydacyjne. Chlorella zawiera wiolaksantynę – przeciwutleniacz znajdujący się w zielonych liściach. Badania wykazały, że może on zmniejszyć stan zapalny organizmu, podobnie jak likopen.
Według Światowej Organizacji Zdrowia przewlekłe stany zapalne mogą prowadzić do cukrzycy, chorób serca, zaburzeń żołądkowo-jelitowych i zapalenia stawów.
Drogocenna alga zawiera również szeroką gamę przeciwutleniaczy, takich jak omega-3, witamina C, witamina e i karotenoidy, takie jak beta-karoten i luteina. Te składniki odżywcze zwalczają uszkodzenia komórek w naszych ciałach i pomagają zmniejszyć ryzyko cukrzycy, wystąpienia problemów z sercem, a nawet wystąpienia raka. 
Właściwości zdrowotne chlorelli to także wsparcie systemu immunologicznego. Przeciwutleniacze i inne składniki odżywcze wykazują działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe. Suplementacja chlorelli zwiększa produkcję białych krwinek, co może stymulować układ odpornościowy człowieka i pomagać w zwalczaniu infekcji. 
Preparaty zawierające chlorellę wspierają zdrowie układu oddechowego. Działanie przeciwzapalne chlorelli może pomóc w radzeniu sobie z chorobami układu oddechowego, takimi jak astma lub przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP). Badania pokazują, że chlorella działa, zmniejszając objawy kaszlu, świszczący oddech lub duszność. 
Chlorella może również wspierać lepszą funkcję płuc i wytrzymałość. Jedno z badań wykazało, że poprawia ona poziom tlenu w płucach. Pozwala to na lepsze dostarczanie tlenu do organizmu. 

Efekty stosowania chlorelli sprzyjające oczyszczaniu organizmu i wspierające funkcjonowanie organizmu

Właściwości zdrowotne chlorelli pomagają nawet w zakresie ograniczania ryzyka zachorowania na nowotwory. Zapobiegając rozwojowi raka piersi, a także jelita grubego. Substancja ta łagodzi także objawy fibromialgii, objawiającej się bólami w określonych miejscach i uporczywymi bólami mięśniowo – szkieletowymi. Już w ciągu dwóch miesięcy algi potrafią zmniejszyć bolesność.
Jak wspomnieliśmy, przyjęcie chlorelli przed spożyciem alkoholu może zapobiegać kacowi. Kluczowe jest tu zastosowanie jej przed napojami wyskokowymi, nie po nich, gdyż w tym drugim wypadku nie uzyska się pożądanych efektów ani nie ochroni wątroby przed zniszczeniami wyrządzonymi przez alkohol. Alga uzupełnia niedobory wszystkich składników, które są wypłukiwane przez procenty.
Wsparcie przy chudnięciu to powód, dla którego zainteresowały się tym składnikiem kobiety. Chlorella pomaga w zrzucaniu nadprogramowych kilogramów poprzez przyspieszenie detoksykacji. To umożliwia lepsze funkcjonowanie organizmu i powrót do równowagi.
Wysoka podaż błonnika wypełniającego jelita zapewnia uczucie sytości i ułatwia redukcję masy ciała. Chlorella utrudnia powstawanie komórek tłuszczowych. Jej stosowanie może zahamować akumulację trójglicerydów we krwi. Łącząc chlorellę ze zdrową dietą i treningiem, możemy szybciej uzyskać szczupłą sylwetkę.
To również dobry środek prebiotyczny wykazujący prozdrowotne działanie na jelita. Przyspiesza ona tempo rozwoju dobrych bakterii Lactobacillus. Składniki odżywcze w chlorelli wspomagają trawienie i pozwalają na zneutralizowanie gazów jelitowych, uporanie się z przewlekłymi zaparciami, zwalczenie zatruć pokarmowych i pomagają w przypadku zapalenia błony śluzowej jelit.
Osoby, u których występują zmiany trądzikowe, również mogą zażywać chlorellę. Alga pomaga zwalczać stany zapalne w każdym miejscu organizmu (także przyspiesza gojenie ran), zapobiega też jego zakwaszeniu. Wszystko dzięki witaminom, składnikom mineralnym i aminokwasom, które dostarcza.

Skutki uboczne stosowania chlorelli

Badania kliniczne sugerują, że chlorella może być bezpieczna, gdy jest przyjmowana doustnie przez niedługi czas, do trzech miesięcy. Skutki uboczne ze strony układu pokarmowego obejmują wzdęcia, biegunki, gazy, mdłości i skurcze żołądka. Objawy te jednak samoczynnie ustępują po krótkim czasie.
U niektórych osób przyjmujących chlorellę zgłaszano nieliczne reakcje alergiczne. Obejmowały one problemy z oddychaniem i wstrząs anafilaktyczny. Nie ma wystarczających dowodów z badań, aby wykazać, czy chlorella jest bezpieczna dla kobiet w ciąży lub karmiących piersią.
Chlorella może utrudnić działanie warfarynie i innym lekom rozrzedzającym krew. Niektóre suplementy diety z chlorellą mogą zawierać jod, więc osoby z alergią na jod powinny ich unikać.
Osobom wrażliwym na słońce może się przytrafić efekt światłouczulający. Może również wystąpić zaostrzenie zmian trądzikowych związanych z detoksykacją.
Dobrze jest poinformować swojego lekarza o przyjmowanych suplementach, w tym tych naturalnych i zakupionych bez recepty.

Jak działa chlorella? Korzyści i zastosowanie

Imponujące wartości odżywcze i profil chlorelli sprawiły, że to jedno z najlepszych superfoods o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych. Podsumujmy działanie i zastosowanie chlorelli. Co zawiera ta alga?
  • Białko: Chlorella zawiera 50–60% białka. Co więcej, jest to kompletne źródło białka, co oznacza, że ​​zawiera wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów.
  • Witamina B12: Niektóre odmiany algi mogą zawierać witaminę B12.
  • Żelazo i witamina C: Chlorella może być dobrym źródłem żelaza. W zależności od suplementu może dostarczyć od 6 do 40% dziennego zapotrzebowania. To także doskonałe źródło witaminy C, która pomaga przyswajać żelazo.
  • Inne witaminy i minerały: Chlorella dostarcza niewielkie ilości magnezu, cynku, miedzi, potasu, wapnia, a także kwas foliowy.
  • Omega-3: Podobnie jak inne algi, chlorella zawiera pewne kwasy tłuszczowe omega-3. Zaledwie 3 gramy chlorelli dostarczają 100 mg kwasów omega-3.
  • Błonnik: Spożywana w dużych ilościach może być dobrym źródłem błonnika.
Korzyści ze stosowania algi chlorella:
1. Wiąże się z metalami ciężkimi, wspomagając oczyszczanie organizmu
Chlorella zyskała spory rozgłos ze względu na zdolność do odtruwania i oczyszczenia organizmu. Badania na zwierzętach rzeczywiście wskazują, że jest skuteczna w usuwaniu metali ciężkich i innych szkodliwych związków z organizmu (wątroba, mózg, nerki).
2. Może wzmocnić Twój układ odpornościowy
To złożony system składający się z wielu mechanizmów i komórek, które włączają się, gdy „wróg” wnika w ciało. Zarówno w badaniach na zwierzętach, jak i na ludziach stwierdzono, że chlorella wzmacnia odpowiedź immunologiczną organizmu. Alga stymuluje bowiem produkcję leukocytów, czyli białych krwinek.
3. Może pomóc w regulacji cholesterolu
Kilka badań sugeruje, że suplementy chlorelli mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu. Składniki odżywcze zawarte w chlorelli, w tym niacyna, błonnik, karotenoidy i przeciwutleniacze, mogą pomóc obniżyć ten poziom. Przyjmowanie 5–10 gramów chlorelli dziennie obniżyło cholesterol całkowity i LDL oraz poziom trójglicerydów u osób z wysokim ciśnieniem krwi i/lub nieznacznie podwyższonym poziomem cholesterolu.
4. Działa jako przeciwutleniacz
Chlorella zawiera kilka związków uważanych za przeciwutleniacze, w tym chlorofil, witaminę C, beta-karoten, likopen i luteinę. Te przeciwutleniacze mogą pomóc w walce z wieloma chorobami przewlekłymi. Badanie na ludziach wykazało, że suplementy z tą algą zwiększają poziom przeciwutleniaczy u chronicznych palaczy papierosów.
5. Chlorella pomaga utrzymać ciśnienie krwi w ryzach
Suplementy zawierające chlorellę mogą pomóc w promowaniu zdrowia serca i nerek, co jest niezbędne dla prawidłowego ciśnienia krwi.
6. Obniża poziom cukru we krwi
Jedno z badań klinicznych wykazało, że przyjmowanie chlorelli przez 12 tygodni obniżyło poziom cukru we krwi zarówno u osób zdrowych, jak i u osób z wysokim ryzykiem chorób związanych z niezdrowym stylem życia.
7. Może pomóc w chorobach układu oddechowego
Monitorowanie astmy i przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP) często wymaga kontrolowania stanu zapalnego. Chlorella ma pewne składniki, które mogą pomóc w jego zmniejszeniu, w tym wiele przeciwutleniaczy.
8. Może wspierać zdrowie oczu
Chlorella zawiera luteinę i zeaksantynę, dwa karotenoidy, które chronią oko i zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej.
9. Wspiera zdrowie wątroby
Wykazano, że alga z Korei Południowej poprawia wskaźniki zdrowia wątroby u osób z chorobami tego narządu.
10. Wpływa na lepsze trawienie
Chlorella ułatwia trawienie, zmniejsza wzdęcia, pomaga w przypadku zatruć pokarmowych.
11. Może łagodzić PMS
To dobra wiadomość dla kobiet ze strony działania tych alg – chlorella zawiera wapń i witaminy z grupy B, które, jak wykazano, zmniejszają objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS).
12. Może wspierać energię i pamięć
Stosowanie algi może poprawić pamięć oraz zdolność koncentracji. Dzieje się tak na skutek wzajemnie wzmacniającego się oddziaływania takich substancji jak CGF (Czynnik Wzrostu Chlorelli), witamin z grupy B i chlorofilu. Kwasy nukleinowe zawarte w CGF stymulują energię i siły życiowe.

Jak stosować Chlorellę — dawkowanie

Nie ma konkretnych wytycznych dotyczących prawidłowego stosowania chlorelli. Większość tabletek jest oferowana w preparatach od 500 mg do 1000 mg. Przyjmować się powinno zalecaną dawkę, najlepiej 6 – 12 tabletek w ciągu doby w porcjach po 2 – 4 tabletki trzy razy dziennie.
Pamiętaj, by nigdy nie przekraczać dawki zalecanej przez producenta. Jeśli już, zacznij od najmniejszej możliwej dawki i stopniowo ją zwiększaj. Może to pomóc w uniknięciu żołądkowo-jelitowych skutków ubocznych.
Najłatwiejszą w użyciu formą chlorelli jest jej przyjmowanie w postaci tabletek, ponieważ dawka jest kontrolowana i stała. Jeśli stosujesz algi w proszku lub w płynie, użyj dokładnych miarek, aby uniknąć przedawkowania.

Chlorella — przeciwwskazania

Mimo że ryzyko wystąpienia skutków ubocznych jest niewielkie, a alga chlorella jest na ogół bardzo dobrze tolerowana przez organizm, to istnieją potencjalne zagrożenia związane z chlorellą, o których wspomnieliśmy.
Problemy żołądkowe
Chlorella może u niektórych osób powodować nudności, gazy lub biegunkę. Skonsultuj się z lekarzem przed zażyciem i powoli dodawaj ją do swojej diety.
Alergie
U niektórych osób występują alergie na glony, takie jak spirulina i chlorella. Chociaż rzadko, może to prowadzić do problemów z oddychaniem lub wstrząsu anafilaktycznego.
Ciąża
Brakuje badań potwierdzających, czy chlorella jest bezpieczna dla kobiet w ciąży. Również matki karmiące nie zostały jak dotąd objęte wiążącymi badaniami.
Interakcje z lekami i innymi składnikami
Chlorella może stymulować układ odpornościowy, dlatego też może zmniejszać skuteczność leków immunosupresyjnych. Ze względu na wysoką zawartość witaminy K, składnika odżywczego, który wspiera krzepnięcie krwi, chlorella może również wchodzić w interakcje z lekami rozrzedzającymi krew.
Chlorelli w dużych dawkach nie należy łączyć z witaminą C. Przyjmowanie jej wspomaga oczyszczanie organizmu z metali ciężkich. Witamina C zaś może niekorzystnie wpływać na łączenie tych metali z algą, co osłabia efekt detoksykacyjny.

FAQ

Odpowiedź na pytanie jak ją stosować – w formie sproszkowanej czy w formie tabletek, nie jest taka prosta. Tabletki ułatwiają dawkowanie chlorelli. Z kolei proszek może okazać się lepszy dla tych, co lubią kulinaria.

Proszek z chlorelli można mieszać z wodą, sokiem jabłkowym, jogurtem i koktajlami, ale należy pamiętać, że ma lekko rybny zapach i smak. Niektórzy uważają, że dodanie go do sosów winegret lub zupy miso może ukryć zapach i smak. Gotowanie chlorelli nie zmniejsza jej wartości odżywczych, chociaż może niekorzystnie wpłynąć na wchłanianie jej do organizmu.

Chlorella i spirulina są prozdrowotnymi algami, których popularność cały czas rośnie. Zawarte w nich związki wspierają pracę układów całego organizmu. Występuje między nimi wiele podobieństw, ale także kilka różnić. Odróżnia ich ilość chlorofilu, zawartość kwasów tłuszczowych czy też celulozy. Warto zapoznać się z dokładnym opisem zarówno chlorelli, jak i spiruliny, by sprawdzić, który z produktów będzie charakteryzował się właściwym dla nas działaniem.
Decydując się na spożywanie chlorelli, warto dokładnie zapoznać się z jej składem. Stuprocentowo czysta chlorella będzie oczywiście najlepszym wyborem. Wybierając suplement diety z algami z Korei Południowej, należy postawić na sprawdzonych producentów, którzy zagwarantują wysoką jakość tego składnika.

Warto spożywać chlorellę w przypadku osłabienia i problemów zdrowotnych, o których wyżej pisaliśmy. Wykazuje ona silne działanie antyoksydacyjne, a dzięki zawartości niezbędnych składników odżywczych wspiera i oczyszcza organizm. Zmniejsza uczucie ociężałości i jest bardzo skuteczna w przypadku dolegliwości, chociażby ze strony układu oddechowego czy odpornościowego.

Chlorella to bogate źródło wyjątkowych składników odżywczych, witamin i innych substancji, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układów wewnętrznych człowieka. Wśród nich możemy wyróżnić kwasy tłuszczowe Omega-3, żelazo, magnez, witaminę B12, witaminę A czy aminokwasy. Wszystkie cechuje sprawdzone prozdrowotne działanie.

Produkty z chlorellą można łatwo pozyskać w sklepach internetowych, a także w wielu sklepach z naturalną żywnością i sklepach specjalizujących się w suplementach diety. Chlorellę należy kupować od znanych i renomowanych producentów. Najlepszą ofertę znajdziemy w sklepach ze zdrową żywnością. Dostępne tam produkty będzie cechował sprawdzony skład i gwarantowana wysoka jakość.

KATEGORIE

ZIOŁA

ZIOŁA

WITAMINY I MINERAŁY

WITAMINY I MINERAŁY

SUPLEMENTACJA

SUPLEMENTACJA

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Tojad jest wykorzystywany do produkcji preparatów homeopatycznych. Wspomaga walkę ze stanami lękowymi, infekcjami, dolegliwościami bólowymi. Poznaj więcej właściwości tej rośliny.
Czerwona herbata cieszy się sławą zdrowego naparu, ale ma też swoją ciemną stronę. Poznaj 24 właściwości zdrowotne i 7 negatywnych skutków ubocznych tego popularnego napoju. Bądź świadomy!
Herbata oolong, gatunek nie tylko o zróżnicowanym smaku, ale i o licznych własnościach zdrowotnych wynikających ze składu bogatego w substancje odżywcze, witaminy i minerały.
Poznaj jedną z najważniejszych witamin i jej super skutki - witamina C na twarz to odkrycie, które pomaga wyrównać koloryt skóry, zniwelować przebarwienia, pozbyć się trądziku!
Odkryj moc czystka. Poznaj, jak to naturalne zioło wzmacnia odporność, poprawia skórę i wspiera zdrowie. Nie przegap tych cennych informacji.