Zielares chlorofil

Chlorofil – Działanie, właściwości, zastosowanie i efekty

Chlorofile należą do grupy organicznych związków chemicznych (zielonych pigmentów). Występują w roślinach, algach i sinicach, zarówno pod wodą, jak i na lądzie. Te pigmenty odgrywają istotną rolę w procesie fotosyntezy, który wykorzystuje energię świetlną do produkcji cukrów z wody i dwutlenku węgla, emitując jednocześnie tlen, który jest tak niezbędny dla życia na Ziemi.
Nazwa chlorofil pochodzi od dwóch greckich słów: Chloros (zielony) i phyllon (liść). Po raz pierwszy został on wyizolowany w 1817 roku przez francuskich chemików Josepha Bienaimé Caventou i Pierre-Josepha Pelletiera. Dopiero w XX wieku, ponad 100 lat później, naukowcy odkryli, że istnieje kilka rodzajów chlorofilu i ustalili ich strukturę. Obecnie znanych jest sześć typów cząsteczek chlorofilu, każda oznaczona literą łacińską. Ostatnia z nich, chlorofil f, została wykryta dopiero w 2010 roku.
Jaka jest struktura chlorofilu? Podstawową strukturą jest pierścień porfirynowy z atomem magnezu w centrum. Ta struktura jest bardzo podobna do struktury cząsteczki hemu (barwnika krwi), która znajduje się w hemoglobinie w naszych czerwonych krwinkach.
Ze względu na swoją strukturę, chlorofil pochłania światło z niebieskiej i czerwonej części widma widzialnego i odbija światło zielone (o długości fali 500–600 nanometrów) z powrotem do naszych oczu. To dlatego rośliny i glony wydają się zielone. Różne rodzaje chlorofilu pochłaniają światło o różnych długościach fal, wpływając na absorbancję i wykorzystanie energii świetlnej przez roślinę.
W środowisku morskim chlorofil wpływa na pochłanianie i odbijanie światła przez wodę. W wodzie chlorofil znajduje się w jednokomórkowych algach zwanych fitoplanktonem oraz w sinicach.
Wyróżnia się wiele rodzajów chlorofili. Najczęściej występujące to chlorofil a oraz chlorofil b, które obecne są we wszystkich roślinach fotosyntetyzujących. Chlorofil skumulowany jest przede wszystkim w liściach i łodygach roślin. Chlorofile c i d występują jedynie u części glonów.
Cząsteczka chlorofilu składa się z 4 pierścieni pirolowych z centralnie umieszczonym atomem magnezu, który łączy się z atomem azotu każdego z pierścieni. Chlorofil w naturalnej postaci lub chlorofil w płynie najsilniej absorbuje światło w czerwonej oraz fioletowej części widma, najsłabiej zaś w jego części zielonej. W skład chlorofilu wchodzi 2,7% magnezu, który nadaje kolor liściom i igłom.
Suplementy diety i pokarmy bogate w ten zielony barwnik odgrywają znamienitą rolę w produkcji krwi i ochrony przed toksynami i wolnymi rodnikami. Ten „zielony kolor” eliminuje bakterie patogenne, pomaga oczyścić wątrobę, stymuluje regenerację komórek, wspomaga układ nerwowy, oczyszcza przewód pokarmowy, spowalnia proces starzenia i wspiera oczyszczanie organizmu, a to zaledwie kilka z wielu właściwości chlorofilu.
Niestety dieta większości z nas, jest bardzo uboga w surowe pokarmy roślinne, bo często zapominamy o zielonych warzywach. A są one najlepszymi źródłami chlorofilu: szpinak, jarmuż, sałata, kapusta, rzeżucha, trawa pszeniczna i trawa jęczmienna, natka pietruszki czy koperek, a także zioła, takie jak pokrzywa, czy mniszek lekarski. Co ważne, zdecydowanie więcej korzystnych efektów zdrowotnych przyniesie nam wypicie świeżo wyciśniętego soku niż zjedzenie surowych lub ugotowanych zielonych warzyw. Suplementacja chlorofilu jest też dobrym rozwiązaniem (substancja pozyskana np. z algi chlorella lub lucerny siewnej). Zielony składnik można otrzymać w tabletkach lub jako płynny chlorofil i ta opcja jest znacznie smaczniejsza. Napój z chlorofilem posiada orzeźwiający, lekko miętowy smak i intensywnie zielony kolor. Przyjęcie zalecanej dziennej porcji równa się spożyciu 1 kg zielonych warzyw.
Zielares chlorofil

Właściwości chlorofilu

Fundamentalna rola w procesie wytwarzania związków organicznych to jedno, ale chlorofil ma także dobroczynny wpływ na cały organizm człowieka. Wpływa on korzystnie na pobudzenie produkcji krwi, a także przeciwdziała starzeniu. Obok beta-karotenu, potrafi zadbać, by wolne rodniki i toksyny nie dostały się do naszego organizmu.
Aby chlorofil zaczął działać – musimy zmienić dietę i wzbogacić ją o wspomniane zielone warzywa lub suplementy diety z tą substancją. Chlorofil ma również właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i regeneracyjne. Badania dostarczyły dowodów, że wykazuje on także działanie antyrakowe. Związek ten wzmacnia naszą odporność, poprawia krzepliwość krwi, obniża poziom cukru.
Osoby, które borykają się z nadwagą, powinny zastanowić się nad sięgnięciem po ten suplement diety. Chlorofil zmniejsza apetyt, wspiera pracę jelit, dba o florę bakteryjną i zmniejsza ryzyko wystąpienia zaparć. Jedząc dużo „zielonego”, pomożemy swojemu organizmowi zachować równowagę kwasowo-zasadową. Substancja ta działa na nieprzyjemny oddech i pomaga pozbyć się przykrego zapachu z ust (jest składnikiem wielu past do zębów). Zapobiega też tworzeniu się stanów zapalnych w jamie ustnej.
Chlorofil okazuje się niezrównanym suplementem dla osób, które z jakiejkolwiek przyczyny nie otrzymują światła słonecznego, np. dla pracowników biur.

Jak działa chlorofil?

Jego popularność stale rośnie, przybywa w wyszukiwarkach internetowych więc i wpisów w rodzaju: organizm chlorofil działanie, działanie chlorofilu, czy chlorofil niezbędny. Warto podkreślić, że jego działanie, takie jak stymulowanie układu odpornościowego, eliminacja grzybów w organizmie, detoksykacja krwi, regeneracja organizmu, oczyszczenie jelit, zostało potwierdzone w badaniach klinicznych.
Chlorofil pod postacią warzyw lub jako suplement diety wspomaga walkę z wirusami i bakteriami, zapobiegając chorobom i zakażeniom. Podobnie jak krzem działa przeciwstarzeniowo, dodatkowo wydłuża cykl życia naszych komórek. Łagodzi też podrażnienia skóry i wspomaga jej odżywienie.
Jego kompleksowy wpływ na organizm sprawia, że substancja ta jest doskonałym sprzymierzeńcem w walce z nadciśnieniem, nadmiarowymi kilogramami oraz przewlekłym stresem i zmęczeniem.

Dlaczego warto stosować suplement diety chlorofil?

Powodów jest tak wiele, że warto je wszystkie przytoczyć.
  • koncentraty chlorofilu pod dowolną postacią wspierają i regenerują organizm
  • chlorofil wzmacnia układ naczyniowy
  • wspiera leczenie cukrzycy
  • wspiera proces trawienia
  • wzmacnia odporność organizmu
  • eliminuje toksyny
  • usuwa nieprzyjemny oddech
  • oczyszcza krew i stabilizuje ciśnienie krwi
  • pobudza proces utleniania i stymuluje regenerację komórek w organizmie
  • uaktywnia enzymy do wytwarzania witamin E, A, i K
  • dostarcza tlen do mózgu i każdej komórki ciała
  • poprawia wydzielanie mleka u matek karmiących
  • łagodzi objawy astmy
  • przeciwdziała stanom zapalnym: ból gardła, ropotok, zapalenie dziąseł, zapalenia i owrzodzenia błony śluzowej żołądka i jelit
  • usprawnia pracę tarczycy i trzustki
  • zapobiega kamicy nerkowej
  • przyspiesza proces gojenia ran
  • przyspiesza gojenie się wrzodów
  • jest dobry na niedobory hemoglobiny
  • zmniejsza guzy i komórki rakowe
  • wspiera odchudzanie
  • jest skuteczny na nieprzyjemny zapach ciała
  • usuwa pozostałości po lekach
  • zmniejsza apetyt i pozwala zachować uczucie sytości na dłużej
  • obniża kwasowość środowiska wewnętrznego organizmu
  • eliminuje metale ciężkie

Efekty stosowania chlorofilu

Naturalny chlorofil ma wiele zgłoszonych korzyści zdrowotnych u ludzi. Jako uzupełnienie diety wpływa korzystnie na wiele aspektów zdrowego trybu życia. Jest uważany za silny przeciwutleniacz i może zapobiegać uszkodzeniom komórek, które powodują ich przedwczesne starzenie. Naukowcy potwierdzają, że działa regenerująco na problemy skórne i po silnym zatruciu. W uzasadnionych przypadkach stosuje się go także w leczeniu lub zapobieganiu artretyzmu, chronicznym zmęczeniu, drożdżycy jamy ustnej, czy drożdżycy pochwy.

Skutki uboczne stosowania chlorofilu

Wprowadzając nowy suplement do swojego menu, należy wziąć pod uwagę możliwe skutki uboczne. Skutki uboczne związane z przyjmowaniem takiego suplementu jak chlorofil w płynie są łagodne. Dotyczą głównie trawienia i wpływu na układ pokarmowy. Ponieważ chlorofil jest naturalnym pigmentem, a nie związkiem wytworzonym przez człowieka, uważa się, że jest nietoksyczny. W większości przypadków płynny chlorofil jest bezpiecznym i łagodnym suplementem.
Ponieważ chlorofil w płynie przechodzi przez przewód pokarmowy, to właśnie w nim występuje większość skutków ubocznych (mdłości, skurcze żołądkowo-jelitowe, biegunka, wymioty).

Jak stosować chlorofil — dawkowanie

Można stosować chlorofil w proszku lub chlorofil w płynie albo w postaci tabletek. Chlorofil w płynie jest dostępnym suplementem, który można kupić w wielu sklepach ze zdrową żywnością, w internecie i bez recepty w lokalnych aptekach.
Chlorofil w płynie jest powszechnie dodawany do koktajli i soków. Można go też znaleźć w proszkach zmieszanych z takimi substancjami jak spirulina, trawa pszeniczna i chlorella. Nie ma zalecanego dziennego spożycia płynnego chlorofilu. Dawki różnią się w zależności od płynnego suplementu chlorofilu, ale średnia dawka wynosi 100 mg na porcję. Płynny chlorofil można z powodzeniem podawać nawet małym dzieciom, ale po wcześniejszej konsultacji z lekarzem.

Chlorofil — przeciwwskazania

Jak wspomnieliśmy, skutki uboczne wynikające ze spożywania chlorofilu są rzadkie. Jednak nie ma wystarczających badań, aby stwierdzić, czy płynny chlorofil jest bezpieczny dla kobiet w ciąży lub karmiących piersią. Suplementacja nigdy nie zastąpi zróżnicowanej diety, obfitującej w warzywa i owoce.
Warto dodać, że suplementy chlorofilowe mogą również hamować działanie niektórych leków na receptę. W szczególności mogą zakłócać działanie leków zwiększających wrażliwość na światło słoneczne. Przyjmowanie go wraz z lekami fotouczulającymi może zwiększać ryzyko oparzeń słonecznych.

Na co zwracać uwagę podczas wyboru preparatu z chlorofilem?

Najlepiej wybierać produkty z chlorofilem, które zostały wyprodukowane w Polsce, Niemczech lub w Unii Europejskiej. Aktywny składnik w danym suplemencie powinien być naturalnie pozyskiwany z roślin, najlepiej z lucerny siewnej. Starajmy się unikać innych składników, takich jak substancje słodzące lub konserwanty, gdyż hamują one pozytywne działanie, chociażby na florę jelitową. Pamiętajmy, by esencje były sporządzane wyłącznie z dobrej wody, takiej jak woda źródlana.

Gdzie naturalnie występuje chlorofil

Jak już wiemy, jego najwyższe stężenie znajduje się w zielonych warzywach. Na przykład szpinak ma wysokie stężenie chlorofilu, około 24 miligramów na jedną porcję. To warzywo jest łatwe w przygotowaniu, ponieważ można je jeść na surowo lub gotować na różne sposoby. Inne warzywa liściaste zawierają od 4 do 15 miligramów chlorofilu na surową porcję (kapusta chińska, sałata, botwinka, zielona kapusta, wodorosty, rzepa, pietruszka, jarmuż).
Również inne zielone warzywa są dobrym źródłem chlorofilu. Zawierają go do 15 miligramów na porcję (brokuły, ogórki, zielona fasolka, szparagi, pory, brukselka, groszek).
Niewielkie ilości chlorofilu są obecne w zielonych owocach, takich jak kiwi i zielone winogrona. W zielonych orzechach, takich jak pistacje, występuje również niewielkie stężenie chlorofilu.
Co ciekawe, dwieście lat po odkryciu tej substancji, świat nauki nadal interesuje się chlorofilem. Naukowcy poszukują nowych odmian, badając jego mechanizm działania i opracowując sposoby na jego naśladowanie. Uważnie śledzą zmiany klimatyczne i ich wpływ na fotosyntezę – niezbędny proces, który dostarcza nam pożywienia i tlenu.

FAQ

To, który produkt wybierzesz, jest kwestią gustu. Jednakże niektóre postacie dawkowania zawierają również dodatki. W wersji płynnej chlorofil często ma poniższy skład: chlorofilina sodowo-miedziowa – 15 mg (zawartość składników w 1 łyżeczce 5 ml), woda oczyszczona, gliceryna rozpuszczalna (stabilizator), olejek miętowy (substancja aromatyczna). To jedna z najlepiej tolerowanych postaci chlorofilu, a przy tym dość smaczna.

Z kolei chlorofil w proszku ma długi okres przydatności do spożycia, ale pozostaje w tyle, co do skuteczności formy płynnej. Większość preparatów jest wzbogacona o zbędne dodatki, takie jak środki oddzielające, cukier czy słodziki. Podobnie jest z tabletkami, które również zawierają wiele zbędnych dodatków.

Zakup najwyższej jakości płynnego chlorofilu to koszt około 50 do 90 zł za butelkę o pojemności 400-500 ml, co wystarcza na 2 miesiące. Dostępne są także koncentraty chlorofilu w kroplach (30-40 zł). Za koncentrat w kroplach zapłacimy już od 30 zł za butelkę.
Pomimo braku stwierdzonych skutków ubocznych nie zaleca się przyjmowania suplementu w tym okresie. Ten ważny fitoskładnik warto jednak uzupełniać, wzbogacając swoją dietę w zielone warzywa lub świeżo wyciskane soki.
Nie ma najmniejszych przeciwwskazań do tego, aby chlorofil mogły spożywać dzieci. Jednak zawsze warto zachować umiar i trzymać się ustalonych dawek. Suplementacja chlorofilu nie zastąpi nam zróżnicowanej diety, pełnej warzyw i owoców.
Korzyści dla zdrowia są oczywiste: zdrowsza krew, skóra i system odpornościowy, to tylko niektóre z możliwych skutków regularnego stosowania preparatów. Skutki uboczne najczęściej samoistnie mijają, dlatego nie należy się obawiać stosowania chlorofilu. Warto jednak zasięgnąć porady lekarza przed suplementacją.

KATEGORIE

ZIOŁA

ZIOŁA

WITAMINY I MINERAŁY

WITAMINY I MINERAŁY

SUPLEMENTACJA

SUPLEMENTACJA

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Probiotyki nie tylko przy antybiotkach! Zobacz co trzeba wiedzieć o probiotykach. Sprawdź w jakich sytuacjach stosowanie probiotyków jest pomocne!
Jasnota biała to roślina o wielu walorach prozdrowotnych. Stanowi wsparcie w bolesnym miesiączkowaniu, wspomaga proces trawienia, przyczynia się do łagodzenia niestrawności.
Melisa lekarska jest wykorzystywana na szeroką skalę w ziołolecznictwie. Słynie z właściwości uspokajających, ale drzemie w niej znacznie większy potencjał. Poznaj jej działanie.
Łopian jest od wieków wykorzystywany w medycynie naturalnej oraz kosmetyce. Wspiera trawienie, pomaga regulować poziom cukru, a także wpływa pozytywnie na skórę i włosy.
Nawłoć pospolita - wszechstronna roślina na zapalenie pęcherza, bolące gardło i problemy skórne. Zobacz na czym polega kuracja!