Sok z żurawiny jest chwalony za swoje właściwości prozdrowotne, ale czy wiesz, że może interagować z lekami i wywoływać skutki uboczne? Sprawdź nasz artykuł i bądź świadomy ryzyka!
Dzika róża – Właściwości, zastosowanie, działanie, wpływ na zdrowie i proste przepisy
Strona główna - Blog - Dzika róża – Właściwości, zastosowanie, działanie, wpływ na zdrowie i proste przepisy
- Opublikowano: 18.10.2022
Dzika róża uchodzi w Polsce za roślinę pospolitą. Nic w tym dziwnego, skoro spotkać można ją praktycznie wszędzie. Rośnie w parkach, miejskich klombach i przydomowych ogródkach. Znana jest jako bogate źródło witaminy C, ale mało kto wie, że to nie są jej jedyne właściwości. Dzika róża zastosowanie znalazła również w przemyśle kosmetycznym i kuchni. Sprawdź, jakie ma właściwości, jakie daje efekty jej stosowanie i jak może Ci pomóc.
Spis treści
ToggleDzika róża – co to takiego i jak wygląda?
Dzika róża jest krzewem, który należy do rodziny różowatych. Bywa określana również jako psia róża (rosa canina L; dog rose) lub szypszyna, choć te dwa określenia spotykane są znacznie rzadziej.
Jest to gęsty krzew, który potrafi dorastać nawet do 3 metrów wysokości. Jego pędy są grube i łukowato wygięte. Mogą mieć kolor zielony lub czerwony.
Krzew kwitnie od końca maja do czerwca. Kwiaty dzikiej róży pojawiają się na pędach dwuletnich. Mają bardzo przyjemny zapach, za który odpowiedzialne są olejki eteryczne. Po okresie kwitnienia zaczynają pojawiać się owoce róży, które najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach. Wtedy to stają się miękkie i zaczynają puszczać sok. Dojrzałe owoce dzikiej róży stosowane są w zielarstwie i medycynie naturalnej. Wykorzystywane są do tworzenia soku z dzikiej róży, nalewek, a nawet konfitur.
Krzew dzikiej róży nie jest wymagający. Lubi miejsca nasłonecznione. Gleba natomiast nie ma większego znaczenia. Jest to roślina odporna zarówno na mróz jak i suszę. Z tego powodu jest bardzo łatwa do wyhodowania.
Dzika róża – właściwości zdrowotne
Dzika róża właściwości zawdzięcza przede wszystkim składnikom, które się w niej znajdują. Jest bogatym źródłem witamin, nie tylko witaminy C, flawonoidów i garbników. To wszystko przekłada się na jej działanie.
Roślina pomaga bowiem wyregulować nadciśnienie, wzmacnia odporność organizmu, łagodzi ból gardła i leczy niestrawność. To jednak nie koniec. Jest również pomocna przy stanach zapalnych układu moczowego, w biegunkach czy innych problemach jelitowych. Wzmacnia naczynia krwionośne, wspiera pracę stawów oraz łagodzi bóle zwyrodnieniowe stawów. Usprawnia pracę wątroby i nerek.
Ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. Zapobiega rozwojowi miażdżycy. Działa przeciwalergicznie i zapobiega powstawaniu wrzodów. Łagodzi uczucie zmęczenia i wpływa kojąco na skórę. Ma też działanie moczopędne.
Roślina ma w sobie kilka razy więcej witaminy C niż cytrusy czy czarna porzeczka. To powoduje, że wzmacnia pracę układu odpornościowego. To roślina o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, która chroni przed przeziębieniami i stanami zapalnymi.
Jakie wartości odżywcze ma dzika róża?
Skoro więc składnikom, które znajdują się w owocach i kwiatach dzika róża zawdzięcza swoje szerokie właściwości zdrowotne, warto zapoznać się z nimi nieco bliżej.
W dzikiej róży znaleźć można przede wszystkim bogactwo witamin. To oczywiście wspomniane wcześniej duże ilości witaminy C, ale również:
witamina A;
witamina B1 i B2;
witamina E;
witamina K;
kwas foliowy.
Do tego dodać należy:
karotenoidy;
flawonoidy;
kwasy organiczne;
garbniki;
pektyny.
Taki skład sprawia, że dzika róża ma właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Chroni przed działaniem wolnych rodników, spowalnia procesy starzenia, a także zmniejsza zakres i liczbę stanów zapalnych (działanie przeciwzapalne), co w efekcie przekłada się również na jej działanie przeciwnowotworowe. Badania wykazały bowiem, że wśród przyczyn powstawania nowotworów znajduje się właśnie działalność wolnych rodników oraz przewlekły stan zapalny.
Dzika róża – zastosowanie
Z uwagi na tak szerokie i różnorodne właściwości, dzika róża zastosowanie znalazła nie tylko w medycynie ludowej i ziołolecznictwie, ale również szerzej. Można ją znaleźć jako składnik kosmetyków, a przez wielu stosowana jest również w kuchni.
– Dzika róża na zdrowie
Z uwagi na dużą zawartość witamin roślina polecana jest jako sposób na uzupełnienie niedoborów. Dodatkowo, z uwagi na obfitą obecność witaminy C, zaleca się jej stosowanie w sezonie jesienno – zimowym. Nie tylko wzmacnia odporność, ale również pomaga w uporaniu się z przeziębieniami. Witamina C stymuluje układ odpornościowy do pracy, a to powoduje, że organizm szybciej i skuteczniej zwalcza wszelkie infekcje. Herbatka i sok z dzikiej róży działają wzmacniająco na cały organizm człowieka.
Z uwagi na właściwości przeciwzapalne, roślina polecana jest również w leczeniu schorzeń i bólów reumatoidalnych. Przeprowadzone badania dowiodły, że systematyczne spożywanie dzikiej róży łagodzi ból i zwiększa ruchomość stawów.
Dzika róża ma właściwości przeciwbakteryjne, dlatego też uchodzi za naturalny antybiotyk. Obecność flawonoidów powoduje, że jest antyutleniaczem. Stanowi więc naturalny środek zapobiegający chorobom nowotworowym.
Wspiera też pracę mózgu, dlatego polecana jest w przypadku okresów wzmożonego przemęczenia i trudności z koncentracją.
– Dzika róża w kuchni
Roślina charakteryzuje się specyficznym smakiem, dlatego też znalazła zastosowanie również w kuchni. Najbardziej popularna jest konfitura z płatków i owoców dzikiej róży. Często dodawana jest ona do pączków, które mają wówczas wyjątkowy aromat i smak. Z dzikiej róży zrobić można również nalewkę i przygotować susz do zaparzania herbaty. Z rośliny można przygotować również sok, dżem, syrop i wiele więcej.
– Dzika róża w kosmetyce
Dzika róża ma też zastosowanie w kosmetyce. Wykorzystuje się tu owoce dzikiej róży, nasiona i kwiaty. Roślina ma działanie nawilżające, zmiękczające i wygładzające. Kosmetykami z różą można nawet codziennie przemywać twarz. Zawarte w roślinie substancje zapobiegają pogrubianiu warstwy rogowej naskórka, a to sprawia, że skóra zachowuje swoją delikatność. Pozostaje gładka i miła w dotyku. Roślina ma właściwości złuszczające. Zmniejsza zmiany trądzikowe i potrądzikowe. Poprawia stan skóry. Szczególnie dobrze wpływa na kondycję skóry tłustej i cery wrażliwej.
Obecność beta karotenu ma działanie przeciwpiegowe. Rozjaśnia skórę, wyrównuje jej koloryt i zapobiega powstawaniu plam pigmentacyjnych. Witaminy z grupy B natomiast chronią przed wrażeniem szorstkości skóry, zapobiegają powstawaniu zmian trądzikowych i łojotokowych. Poprawia się ogólny wygląd skóry.
Jak działa dzika róża i na co pomaga?
Dzika róża działa przede wszystkim poprzez swój bogaty skład. Zestaw witamin pozwala na uzupełnienie ich niedoborów w organizmie, a ponadto wzmacnia organizm i poprawia jego kondycję oraz sposób funkcjonowania.
Witamina C ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Dlatego też roślina świetnie sprawdza się w łagodzeniu bólu reumatodialnego oraz poprawia ruchomość stawów. Jednocześnie hamuje działanie wolnych rodników, przez co ogranicza stan zapalny w organizmie i zapobiega nowotworom.
Wspiera pracę mózgu, łagodzi objawy zmęczenia i przemęczenia. Pomaga odzyskać energię i dobrą kondycję. Wzmacnia nie tylko układ odpornościowy organizmu, ale całe ciało. Dodaje wigoru i poprawia jasność myślenia.
Jak spożywać dziką różę – dawkowanie
Dziką różę można spożywać pod wieloma różnymi postaciami. Mogą to być konfitury, dżemy, soki, nalewki, syropy czy herbaty. Z owoców dzikiej róży można przygotować również wino.
Nie ma jednoznacznych wskazań odnośnie do dawkowania dzikiej róży. Jeżeli jest ona przyjmowana jako suplement diety, wówczas dobrze jest sugerować się ulotką producenta. Dawkowanie może być bowiem istotne z punktu widzenia innych substancji, które znajdują się w danym suplemencie.
W przypadku nalewki zaleca się spożywanie jednego kieliszka dwa razy dziennie. Jest to jednak produkt na bazie alkoholu, dlatego należy zrezygnować z niego przed planowaną jazdą samochodem. Nie można też podawać go dzieciom.
Dzika róża – przeciwwskazania
Choć dzika róża niesie ze sobą wiele pozytywnych zmian w naszym organizmie, nie każdy może ją bezpiecznie stosować. Zdecydowanie przeciwwskazaniem będzie przebyty zawał serca.
Roślina zawiera w sobie składnik o nazwie rugosyna E – jest to substancja, która może prowadzić do zagęszczenia krwi i zakrzepów, co może poskutkować kolejnym zawałem. Nie powinny jej stosować (z tego samego względu) również osoby po zakrzepicy żył głębokich oraz po przebyciu zatoru płucnego. Ryzykują bowiem zwiększoną krzepliwością krwi.
Ostrożność powinny też zachować osoby, które mają problem z prawidłowym wchłanianiem żelaza. Witamina C zwiększa wchłanialność tego pierwiastka i pogorszyć stan zdrowia.
Czy można spożywać dziką różę w ciąży
Dzika róża jest bezpieczna dla kobiet w ciąży. Jak się okazuje, jej stosowanie wzmacnia odporność przyszłej mamy i jednocześnie nie wpływa negatywnie na rozwój dziecka. Naturalnie należy tutaj zachować zdrowy rozsądek i ograniczyć suplementację wyłącznie do produktów spożywczych.
Czy dzieci mogą jeść i pić dziką różę?
Dzika róża jest bezpieczna również dla dzieci. Można ją podawać już od szóstego miesiąca życia. Trzeba jednak pamiętać, że wskazane dla dzieci będą soki, syropy czy konfitury. Nalewka z racji tego, że jest przygotowana na alkoholu nie może być podawana dzieciom.
Dzika róża – skutki uboczne
Nadmierne spożywanie dzikiej róży może wywoływać określone skutki uboczne. Wśród nich najczęściej wskazuje się na nudności, wymioty, czy biegunkę. Mogą się też pojawiać zaparcia, zgaga oraz skurcze żołądka. Niektórzy uskarżają się również na uczucie zmęczenia, ból głowy czy też bezsenność.
Warto tutaj nadmienić, że przyjmowanie dzikiej róży w nadmiernych ilościach nie poprawi ani nie wzmocni efektów. Przeciwnie, jak widać może jedynie przysporzyć dodatkowych problemów.
Dlaczego warto pić herbatę z dzikiej róży?
Herbata z dzikiej róży podnosi odporność organizmu oraz wzmacnia jego siły w walce z przeziębieniem. Wszystko dzięki temu, że zawiera kilka razy więcej witaminy C niż cytrusy czy czarna porzeczka. Ponadto wesprze w problemach z układem trawienia, przede wszystkim przy dolegliwościach dwunastnicy i biegunkach.
Regularne picie herbaty z dzikiej róży wpływa też pozytywnie na wygląd i kondycję skóry. Rozjaśnia ją, wyrównuje koloryt i nadaje elastyczność.
Ponadto herbatka wzmacnia naczynia krwionośne, a tym samym wpływa na cały układ krążenia. Dodatkową korzyścią jest też jej wpływ na kondycję stawów. Łagodzi ból spowodowany zapaleniem, zwiększa ruchomość stawów i poprawia ich funkcjonowanie.
Jak sporządzić herbatę z dzikiej róży?
Herbatę z dzikiej róży przyrządza się z owoców, które zbierane są między sierpniem a wrześniem. Należy je przekroić na pół i wydrążyć środek, ponieważ miąższ owoców dzikiej róży jest szkodliwy i może spowodować zatrucie.
Puste połówki należy ususzyć. Po ususzeniu zalewa się je gorącą wodą i zostawia do naparzenia. Potrzeba na to ok. 15 – 20 minut. Owoców róży nie zalewa się wrzątkiem. Jeżeli jednak chcesz, by herbata była cieplejsza, możesz ją podgrzać po zaparzeniu.
Kiedy zbierać owoce dzikiej róży?
To, kiedy zbierać w pełni dojrzałe owoce dzikiej róży zależy przede wszystkim od tego, do czego mają być one stosowane. Najlepszym momentem na zbiory jest wrzesień, zanim przyjdą przymrozki. Wtedy owoce dzikiej róży są najbardziej czerwone i jędrne. Mają też najwięcej witamin. Jednak owoce na wino lepiej zbierać po pierwszych przymrozkach, ponieważ są wtedy bardziej miękkie i lepiej puszczają sok.
Jak zrobić sok z dzikiej róży?
Sok z dzikiej róży można przygotować w bardzo prosty sposób. 2 kg owoców należy zalać wrzącą wodą (ok. 1 – 2 l). Całość podgrzać. Przecedzić, znów dolać wrzącej wody i 5 g kwasku cytrynowego. Całość podgrzewać jeszcze przez 10 minut. Znów przecedzić, dodać cukru i przelać do butelek.
Jak zrobić nalewkę z dzikiej róży? – Przepis
Ciekawą propozycją jest też nalewka z dzikiej róży. Owoce należy umyć, osuszyć i włożyć na dobę do zamrażarki. Po wyjęciu ponakłuwać je szpilką i wrzucić do słoja. Dodać ziół i zalać spirytusem. Mieszankę należy postawić w cieple na 4 – 6 tygodni, a co kilka dni wstrząsnąć słojem. Po tym czasie mieszankę trzeba odcedzić, mocno wyciskając sok z owoców dzikiej róży.
Odciśniętą mieszankę ponownie odstawić na tydzień i kilka razy przefiltrować. Miód należy wymieszać z ciepłą wodą, podgrzać i zebrać szumowiny. Gdy wystygnie należy dodać do niego wódkę i połączyć z wcześniej przygotowaną mieszaniną z owoców dzikiej róży. Tak przygotowana mieszanka musi dojrzewać w chłodnym miejscu przez około 2 miesiące.
Jak spożywać suszoną dziką różę?
Suszoną dziką różę najlepiej spożywać w postaci naparu. Kilka suszonych owoców wystarczy wsypać do szklanki lub dzbanka i zalać gorącą wodą. Następnie odstawić na dziesięć minut do zaparzenia. Warto wzbogacić smak i walory zdrowotne poprzez dodanie czarnego bzu lub czarnej porzeczki.
Jaka jest różnica pomiędzy dziką różą a wodą różaną?
Woda różana jest produktem ubocznym w procesie wytwarzania olejku różanego. Może służyć do oczyszczania twarzy w przypadku zarówno cery suchej, jak i tłustej. Pomaga utrzymać prawidłowe pH skóry, ujędrnia skórę i oczyszcza ją. Odtyka pory. Pozwala odświeżyć cerę.
Ma właściwości przeciwzapalne, więc łagodzi podrażnienia i egzemę. Ma właściwości przeciwbakteryjne, sprawdzi się więc do przemywania ran. Woda różana pomaga w redukowaniu zmarszczek. Doskonale nadaje się do kąpieli. Działa kojąco, uspokajająco i poprawia nastrój. Sam olejek różany natomiast to świetny sposób na wprowadzenie przyjemnego nastroju do sypialni. Wystarczy skropić nim pościel, a to ułatwia zasypianie.
KATEGORIE
ZDROWA DIETA
ZDROWA DIETA
PRZEPISY
PRZEPISY
OLEJE
OLEJE
MIODY
MIODY
SUPERFOODS
SUPERFOODS
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
Zielares
Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.
Czytaj także
Dowiedz się, kiedy rabarbar staje się trujący i jak uniknąć ryzyka. Poznaj bezpieczne sposoby korzystania z tej rośliny. Odkryj, jak cieszyć się rabarbarem bez obaw.
Zbierasz dziką różę? Zobacz, kiedy i jak to robić, by czerpać z niej maksymalne korzyści zdrowotne. Najlepsze porady na złote jesienne plony czekają!
Polecane dla Ciebie
Chcesz mieć piękne i długie rzęsy w naturalny sposób? Dowiedz się, jak olejek rycynowy może Ci w tym pomóc! Odkryj jego tajemnice, zalety i ewentualne ryzyka.
Poznaj silne działanie pospolitego oregano, które wspomaga leczenie stanów zapalnych, problemów grzybiczych, infekcji bakteryjnych, takich jak wrzody żołądka i dwunastnicy.
Odkryj sekrety olejku z oregano. Dowiedz się, jak bezpiecznie go stosować, by czerpać zdrowotne korzyści. Zadbaj o swoje zdrowie naturalnie.
Złote mleko to napój przyjmowany przede wszystkim w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienie. Jak przygotować tę miksturę i kiedy najlepiej ją pić? Sprawdź.
Olej z ogórecznika to cenny produkt naturalny stosowany w medycynie do pielęgnacji skóry atopowej oraz do łagodzenia innych problemów zdrowotnych.