gwiazdnica pospolita

Gwiazdnica pospolita – Na co może pomóc? Właściwości, działanie, stosowanie i zastosowanie

Spacerując po ogrodzie, zwracamy uwagę na różne rośliny, niektóre z nich błędnie zaliczając do pozornie bezwartościowych chwastów i pozbywając się ich zupełnie niepotrzebnie. Wiele, i to znanych od niepamiętnych czasów i używanych w medycynie ludowej, ma liczne właściwości lecznicze, a należy do nich również gwiazdnica pospolita, znajdująca także zastosowanie w kuchni.

Przede wszystkim powinniśmy dowiedzieć się, czym właściwie jest ta roślina, jak wygląda, gdzie rośnie w naturze i czy nadaje się do uprawy. Gwiazdnica pospolita (Stellaria media) jest popularną rośliną należącą do licznej rodziny goździkowatych, spotykaną w naturze praktycznie na całym świecie, kosmopolityczną, niemającą dużo wymagań, wystarczą jej niezbyt żyzne gleby i rośnie wręcz na nieużytkach. Można ją zaliczyć do chwastów zarastających pola uprawne, zwłaszcza roślin strączkowych i kukurydzy, kwitnie od maja do października, a zaczyna już w temperaturze oscylującej koło 0 stopni.

Rosnąca Stellaria media ma długie, rozgałęzione pędy, rozmnaża się z nasiona znajdującego się w ziemi, a same nasiona zachowują zdolność kiełkowania w glebie wynoszącą blisko 70 lat, dlatego tak często występuje na polach uprawnych. Jej łodygi są mocno ukorzenione w węzłach, liście z kolei niewielkie, jajowate, a liścienie dolne długoogonkowe, z ostro zakończonymi wierzchołkami. Wydaje także niewielkie owoce w postaci torebki mieszczącej właśnie kuliste, nerkowate nasiona, a jedna roślina wytwarza ich nawet kilkanaście tysięcy.

gwiazdnica pospolita

Czy gwiazdnica pospolita to roślina jadalna?

Gwiazdnica pospolita jest ceniona nie tylko ze względu na własności sprzyjające zdrowiu, doskonale sprawdza się też w kuchni, a jej liście są naprawdę smaczne. Używa się ich na surowo jako dodatku np. do sałatek, lecz szefowie kuchni polecają je ugotować, zawierają bowiem mogące zaszkodzić saponiny. Liście zalicza się w Chinach do 7 najważniejszych ziół, które trzeba spożyć w 7 dniu Nowego Roku, a w Japonii są smakowitym dodatkiem do popularnej zupy ryżowej hakobe, robionej z nasion gwiazdnicy. Wiedząc, że preferuje gleby wilgotne, warto ją zasadzić w swoim ogrodzie, a to, że kwitnie od maja do października, zapewni jej stałą dostawę do kuchni i domowej apteczki.

Gwiazdnica pospolita – właściwości

Do zastosowań kulinarnych jeszcze powrócimy, lecz ważniejsze są właściwości lecznicze, a w tej kwestii ta roślina naprawdę ma czym się pochwalić. Zastosowanie znajdują przede wszystkim liście gwiazdnicy pospolitej oraz jej nasiona, które w mitologii celtyckiej zaliczano do tzw. magicznych ziół. Do najważniejszych właściwości sprzyjających zdrowiu, jakie cechują ziele gwiazdnicy, można przede wszystkim zaliczyć:

  • wydajniejszą przemianę materii, spalanie węglowodanów i tłuszczów, co sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała;

  • dogłębne oczyszczenie organizmu z toksyn;

  • lepszą pracę układu trawiennego, mniej zaburzeń trawienia;

  • wzmocnienie i uszczelnienie ścian naczyń krwionośnych;

  • poprawę funkcjonowania układu moczowego;

  • wspomaganie pracy serca, nerek i wątroby;

  • regulację ciśnienia krwi;

  • zapobieganie odkładaniu się płytek miażdżycowych;

  • mniejsze reumatyczne bóle stawów oraz skutków zapalenia korzonków nerwowych;

  • nawilżenie i przywrócenie elastyczności skórze;

  • pomoc w zwalczaniu stanów zapalnych skóry;

  • łagodzenie objawów infekcji dróg oddechowych;

  • przyspieszenie gojenia się ran, owrzodzeń, obrzęków i oparzeń;

  • złagodzenie skutków ukąszenia owadów;

  • przeciwdziałanie otyłości i cukrzycy.

Jakie są składniki odżywcze gwiazdnicy jadalnej?

Wszystkie przedstawione powyżej właściwości zdrowotne gwiazdnicy pospolitej bezpośrednio wynikają z jej składu, a liście tej rośliny to prawdziwe bogactwo wartościowych składników odżywczych. Zawiera blisko 50 substancji korzystnie wpływających na osłabiony stan zdrowia, a najważniejsze spośród nich, wskazywane także przez specjalistów od zdrowego żywienia, to:

  • witaminy z grupy B, przede wszystkim tiamina, czyli witamina B1, ryboflawina, witamina B2 oraz niacyna, witamina B3;

  • duże ilości witaminy C, kwasu askorbinowego będącego silnym antyoksydantem;

  • flawonoidy, rutyna i luteolina;

  • saponiny steroidowe;

  • glikozydy trójterpenowe;

  • alkohole cukrowe;

  • garbniki;

  • minerały, cynk, fosfor, jod, krzem, magnez, mangan, potas, selen, sód, wapń i żelazo.

gwiazdnica pospolita

Gwiazdnica pospolita – zastosowanie

Można śmiało powiedzieć, że tak bogaty skład automatycznie sprawia, że gwiazdnica pospolita jest używana w celu poprawy stanu zdrowia. Stosuje się ją na wiele sposobów, zarówno zewnętrznie w postaci okładów nakładanych bezpośrednio na skórę, jak i wewnętrznie, stanowi bowiem ważny składnik wielu suplementów diety. W pierwszym przypadku do sporządzenia okładu używa się zmiażdżonych liści lub nasion, zmniejszających dolegliwości bólowe w obrębie stawów, łagodzących objawy reumatyzmu, redukujących opuchliznę i swędzenie, przyspieszających gojenie się ran i ewentualnych podrażnień naskórka.

Równie istotne jest zastosowanie wewnętrzne, a z liści gwiazdnicy pospolitej można sporządzać wyciągi sprawdzające się przy wielu przypadłościach. Regularnie pite napary mogą pomóc przy problemach z sercem i układem krążenia, chorobach nerek i układu moczowego, zaburzeniach pracy wątroby i układu pokarmowego, problemach trawiennych oraz stanach zapalnych gardła, skutecznie zwalczając kaszel i chrypkę.

Gwiazdnica pospolita – zastosowanie kulinarne

Znamy już zastosowanie prozdrowotne gwiazdnicy pospolitej, warto także zapoznać się z jej użyciem w kuchni, jako samodzielnej potrawy i dodatków podkreślających smak innych. Gwiazdnicę można jeść na surowo, dodając ją do sałatek, serów, a nawet jajecznicy. Ma smak łagodny, lekko kwaskowaty, przypominający nieco szpinak, jednakże zawartość saponin sprawia, że lepiej je wcześniej ugotować. Używa się również zmielonych ziaren, którymi można zastąpić mąkę, jaką np. zagęszczamy sosy.

Inne zastosowanie gwiazdnicy pospolitej

Gwiazdnica pospolita znajduje zastosowanie nie tylko w medycynie naturalnej i w kuchni, można ją również stosować w innych celach. Kuliste nasiona i liście tej zielonej rośliny, mające w składzie liczne witaminy i sole mineralne stosuje się i stosowano kiedyś jako:

  • zdrową i pożywną paszę dla zwierząt, przede wszystkim drobiu, indyków i kurczaków;

  • kompost powstały z jej zielonych części;

  • barwnik w kolorze szarym, obecnie nie używany, lecz dawniej stosowany do barwienia tkanin;

  • komponent do produkcji kosmetyków, jest między innymi składnikiem kremów do codziennej pielęgnacji cery.

Jak działa gwiazdnica pospolita i na co może pomóc?

Działanie prozdrowotne liści i nasion gwiazdnicy pospolitej warto podsumować, co może stanowić zachętę do jej zakupu. Aktywuje procesy metaboliczne, co docenią nie tylko osoby odchudzające się, przeciwdziała niekorzystnym zmianom zakrzepowym w naczyniach krwionośnych, jest regulatorem ciśnienia krwi. Jest też doceniana także za silne działanie detoksykujące, antynowotworowe, przeciwdziałające krwotokom, moczopędne, ściągające skórę, łagodzące kaszel i antyreumatyczne. Efekty stosowania rośliny odczują także stawy, wzmocnione oraz mniej podatne na kontuzje i urazy.

Jak stosować gwiazdnicę pospolitą – dawkowanie

Jeśli gwiazdnica ma zadziałać z pełną swoją skutecznością, ważne jest, aby zachować jej zalecane dawkowanie. Przyrządzenie naparu jest bardzo proste, wystarczy tylko wziąć 2 łyżki ziela, zalać szklanką gorącej wody i parzyć co najmniej 15 minut pod przykryciem. Taki ostudzony napar pije się w ilości pół szklanki 4 razy dziennie. Można też nasączyć nim gazę i przykładać w miejscu odczuwania bólu, występowania obrzęku skóry czy innych zewnętrznych efektów stanu zapalnego.

Jak zrobić nalewkę z gwiazdnicy?

Można również zrobić alkoholową nalewkę z nasion gwiazdnicy. Bierzemy pół litra spirytusu, którym zalewamy 50 g nasion i po wymieszaniu odstawiamy na 2-3 tygodnie. Potem wystarczy ją przepuścić przez gazę, usuwając zanieczyszczania, trzymać w ciemnym miejscu i pić 3 razy dziennie w ilości 25-30 kropel rozpuszczonych w wodzie lub na kostce cukru.

gwiazdnica pospolita

Gwiazdnica pospolita – przeciwwskazania

Gwiazdnica pospolita nie ma zbyt wielu przeciwwskazań do jej spożycia, nie jest przede wszystkim zalecana kobietom w ciąży i w czasie karmienia piersią, trzeba też się liczyć z wystąpieniem indywidualnych reakcji alergicznych.

Gwiazdnica pospolita – skutki uboczne i działania niepożądane

Skutki uboczne występują jedynie przy przedawkowaniu, w takim przypadku trzeba się liczyć z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego i są to nudności, bóle brzucha, wymioty i silna biegunka. Mogą również wystąpić bóle i zawroty głowy, a wszystkie symptomy zazwyczaj przechodzą samoistnie po odstawieniu gwiazdnicy.

Gwiazdnica pospolita – efekty stosowania

Stosowanie Stellaria media zgodnie z zaleceniami niesie ze sobą liczne korzyści zdrowotne. Odczuje je praktycznie cały organizm, wpłynie na niego opisane powyżej działanie tej rośliny i przestaniemy narzekać na problemy z układem krążenia, spowolnienie przemiany materii, bóle i obrzęki stawów. Poprawi się też stan skóry, która nie tylko będzie jędrna oraz elastyczna, ale i doskonale nawilżona aż do najgłębszych warstw.

Regularna suplementacja dostarczy osłabionemu organizmowi wiele niezbędnych składników odżywczych regulujących pracę układu trawiennego, nadciśnienie tętnicze, poprawiających pracę układu moczowego, nerek i wątroby, oczyszczających organizm z toksyn. Kuracja ziołowa z użyciem nasion i liści gwiazdnicy pospolitej sprawi, że poczujemy się lepiej, będziemy mieli więcej energii i siły do działania, sprostaniu każdemu codziennemu wyzwaniu w życiu prywatnym i zawodowym.

Dlaczego warto stosować gwiazdnicę pospolitą?

Warto zawsze mieć w swojej apteczce ziele gwiazdnicy pospolitej ze względu na jej rozliczne właściwości zdrowotne i bogaty skład uzupełniający ewentualne niedobory najważniejszych składników potrzebnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przestańmy więc wreszcie zaliczać gwiazdnicę do pospolitych chwastów, podobnie, jak pokrzywę, można ją uznać za wartościowe zioło, zalecane także przez specjalistów od fitoterapii, czyli ziołolecznictwa. Warto zacząć uprawiać gwiazdnicę na szerszą skalę, nie tylko w przydomowych ogródkach i cieszyć się z jej wzrostu, od chwili kiełkowania, aż do zbioru.

KATEGORIE

ZIOŁA

ZIOŁA

WITAMINY I MINERAŁY

WITAMINY I MINERAŁY

SUPLEMENTACJA

SUPLEMENTACJA

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Jak działają naturalne spalacze tłuszczu? To mityczne substancje cudotwórcze, czy realne i skuteczne suplementy diety? Czy są bezpieczne? Które są najlepsze i czy mają skutki uboczne?
Żelazo jest ważnym składnikiem w ludzkim organizmie. Wiele osób decyduje się na jego suplementację. Jakie skutki uboczne mogą powodować preparaty z żelazem? Sprawdź.
Poznaj, jak skutecznie działa zawarty w zielonych warzywach chlorofil, który ma dobroczynny wpływ na nasz organizm, pobudza produkcję krwi oraz przeciwdziała starzeniu!
GABA - aminokwas, który sprawdzi się zwłaszcza u zestresowanych i przemęczonych. Gdzie znaleźć to źródło naturalnej harmonii i odprężenia?
Magnez: komu grozi niedobó i jak go rozpoznać? Poznaj proste sposoby na włączenie magnezu do codziennej diety.