Jagody Acai - Działanie i Zastosowanie

Jagody acai – Właściwości, zastosowanie i działanie

Jagody acai już od lat cieszą się dużym rozgłosem wśród osób naturalnie dbających o zdrowie. Jako żywność superfoods zawierają niezwykle dużo witamin, składników mineralnych i fitozwiązków, które posiadają korzystny wpływ na witalność, samopoczucie oraz przemianę materii. Acai to także ogromne bogactwo przeciwutleniaczy, które usuwają z organizmu wolne rodniki. Z czego wynika popularność tego brazylijskiego superowocu? Czy acai rzeczywiście pomaga na odchudzanie? Zobacz jakie cenne właściwości mogą zaproponować niepozorne jagody acai.

Acai (Euterpe oleracea) to niewielkie jagody jednopestkowe o ciemnofioletowym zabarwieniu. Znane są także pod nazwą acai berry, jagoda palmy brazylijskiej lub owoce palmy brazylijskiej. Swoim wyglądem owoce acai przypominają borówkę amerykańską, a ich średnica może osiągać ok. 2,5 cm.

Smak acai stanowi wyjątkowe połączenie jagody oraz gorzkiej czekolady. Owoce acai pozyskuje się z drzew palmowych porastających amazońskie dżungle w Ameryce Południowej. Na każdej palmie wyrasta ok. 3-4 łodyg, mogących obfitować łącznie nawet w 20 kg świeżych owoców jagody acai. Czas na zbiory tych owoców przypada od lipca do grudnia. Z racji tego, że świeże owoce są zdatne do spożycia jedynie przez ograniczony, krótki okres czasu, do innych krajów eksportuje się je zwykle już w postaci sproszkowanej lub jako sok acai. W jagodach acai znajduje się wiele naturalnych substancji, jak również składniki odżywcze wykazujące liczne właściwości prozdrowotne, hamujące procesy starzenia i posiadające działanie o największym potencjale antyoksydacyjnym.

Jagody Acai - Zastosowanie

Właściwości jagód acai

Ze względu na swoje nieocenione, prozdrowotne właściwości, jagody acai zaliczane są do grupy produktów określanych jako superfoods. Te niepozorne owoce z lasów tropikalnych ameryki południowej wykazują działanie przeciwutleniające i swoim działaniem opóźniają proces starzenia. Jagody acai zawierają bogactwo witamin, m.in.: B1, B2, B3, C, E, a także cenne kwasy tłuszczowe omega-6 oraz omega-9 i mikroelementy takie jak żelazo, wapń, fosfor, potas. Jagody acai są cenione szczególnie z racji wysokiej zawartości błonnika oraz antyoksydantów. Odznaczają się wyjątkowo niską zawartością cukru. W 100 gramach owoców znaleźć można ok. 50 g węglowodanów, 40 g błonnika, 8 g białek oraz 30 g tłuszczu (w tym kwas oleinowy).

Jagody acai – właściwości lecznicze

Mieszkańcy Ameryki Południowej wykorzystują cenne właściwości funkcjonalne jagody acai już od dziesiątków lat. Plemiona amazońskie sięgały po nie szczególnie w przypadku: problemów układu pokarmowego, krwotoków, stanów zapalnych skóry, gorączki, infekcji oraz bólów różnego pochodzenia. W celach leczniczych służyła im jagoda acai w całości lub też zmiażdżone nasiona owoców acai.

Właściwości – owoce acai berry

Lecznicze właściwości jagód acai mają swoje źródło zwłaszcza w przeciwutleniającym działaniu tych owoców. Wolne rodniki mogą stanowić bezpośrednią przyczynę starzenia się organizmu oraz rozwoju wielu groźnych chorób. Przyjmowanie antyoksydantów dostarczających reserwatrol oraz kwas ferulowy, wraz z odpowiednio zbilansowaną dietą pomaga zapewnić naturalną ochronę przed tym degradacyjnym działaniem.

Ponadto, jagody acai redukują zmęczenie i oczyszczają organizm. Dzieje się tak za sprawą polifenoli, które w naturalny i bezpieczny sposób usuwają z ustroju szkodliwe produkty przemiany materii. Polifenole działają też zbawiennie na problemy ze zgagą — wspierają regenerację dolnego odcinka przełyku nadwyrężanego przez kwaśną treść żołądka, która cofa się do przełyku.

Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6 (w tym także kwas linolowy) wpływają korzystnie na funkcjonowanie systemu nerwowego oraz sprawność umysłową. Dostarczanie odpowiedniej ilości kwasów tłuszczowych wpływa też korzystnie na lipidogram. Z kolei lipidy w owocach acai są odpowiedzialne za zwiększanie poziomu energii, wpływającego na zwiększenie wytrzymałości organizmu i lepsze funkcjonowanie na co dzień.

Jagody acai – właściwości kosmetyczne

Właściwości acai zostały dostrzeżone także w zakresie możliwości kosmetycznych. Ekstrakty z jagody acai mogą spowolnić proces starzenia się skóry i pomagają jej uzyskać większą jędrność i promienność. Wyciąg z jagód acai stosowany jest także w zabiegach pielęgnacyjnych na włosy. Olejki z jagody acai wcierane na skórę głowy pomagają odżywić cebulki włosów i przeciwdziałają rozdwajaniu i nadmiernemu niszczeniu włosów.

Działanie jagód acai

Jagody acai zawierają dużą ilość polifenoli — organicznych związków z grupy fenoli, które naturalnie niszczą wolne rodniki i wykazują silne działanie przeciwutleniające. Polifenole stanowią niezwykle istotny składnik każdej zdrowej diety. Wpływają pozytywnie na naczynia krwionośne, pomagają znacząco obniżyć ryzyko rozwoju chorób układu krwionośnego oraz chorób nowotworowych. Podobnie jak jagody goji, owoce acai działają antyoksydacyjnie, co wpływa pozytywnie na system sercowo-naczyniowy oraz odpornościowy. Polifenole zapewniają ochronę mięśnia sercowego i przeciwdziałają wirusom, bakteriom i grzybom chcącym przedostać się do organizmu.

W jagodach acai znajdziemy także niezwykle duża ilość naturalnego błonnika, który przyspiesza przemianę materii i wspiera prawidłowy proces trawienia. Choć jagody acai uznawane są za dość kaloryczne, już ich niewielka ilość dostarczana do organizmu wraz z pożywieniem może zapewnić długotrwałe uczucie sytości i gwarantuje regularność wypróżnień. W ten sposób, rozsądne ilości jagody acai w codziennej diecie mogą wpłynąć pozytywnie na proces odchudzania.

Białko, witaminy i składniki mineralne dostarczane przez spożywanie jagód acai wspierają układ odpornościowy i wpływają na poprawę ogólnego samopoczucia — regulację poziomu stresu, poprawę sprawności umysłowej (acai bogate jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) oraz zwiększenie wydajności i wytrzymałości organizmu (białko w jagodach wzmacnia narządy wewnętrzne i pozwala uzyskać lepsze rezultaty w zakresie sprawności fizycznej). Obecność zdrowych kwasów tłuszczowych jest też niezwykle pomocna w profilaktyce miażdżycy naczyń krwionośnych.

Jagody acai działają również oczyszczająco — usprawniają proces trawienia, wymiatają wolne rodniki oraz szkodliwe dla organizmu toksyny, które wchłaniane są wraz z pożywieniem oraz zanieczyszczonym powietrzem.

Zastosowanie jagód acai

Stosowanie jagód acai może okazać się korzystne szczególnie dla osób: uskarżających się na dolegliwości ze strony układu pokarmowego, pragnących poprawić rezultaty kuracji odchudzającej, chcących zadbać o prawidłowe działanie gospodarki lipidowej, a także poszukujących sposobu na naturalne spowolnienie procesu starzenia w ich organizmie.

Spożywanie soku z acai lub sprawdzonych suplementów z jagody acai ma swoje zastosowanie w wielu dziedzinach dotyczących zdrowia i urody:

– Wsparcie dla serca i układu krwionośnego (prawidłowy przepływ krwi)

– Pomoc w profilaktyce miażdżycy naczyń

– Regulacja poziomu cholesterolu LDL i HDL

– Zwiększenie sytości i poprawa metabolizmu w odchudzaniu

– Poprawa funkcjonowania układu odpornościowego

– Obniżenie ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych

– Hamujące działanie na proces starzenia (naturalna poprawa jędrności skóry)

Jagody acai — skutki uboczne

Dołączenie owoców jagody acai do diety nie powinno wywoływać niepożądanych skutków ubocznych. Ich właściwości są na tyle łagodne, że po spożyciu bezpiecznej ilości nie pojawiają się zwykle skutki uboczne. Warto jednak pamiętać, że ich nadmierne spożycie — tak jak w przypadku wielu innych owoców — może prowadzić do pojawienia się problemów żołądkowych.

Na każdym z gotowych produktów mających w swoim składzie jagody acai powinny znajdować się zalecenia co do bezpiecznej dziennej dawki. Dotyczy to wszystkich produktów, bez względu na to, czy jest to suplement diety, sok, czy proszek z acai. Aby ustrzec się więc przed uciążliwymi efektami ubocznymi, w większości przypadków wystarczy stosować się do instrukcji zawartych w ulotce stosowanych produktów i nie dopuszczać do przyjmowania nadmiernej ilości preparatów z jagodami acai.

U niektórych osób jagody acai mogą być przyczyną pojawienia się reakcji alergicznej takiej jak wysypka lub utrudnione oddychanie. Zanim rozpocznie się więc regularne spożywanie owoców, bądź używanie kosmetyku na bazie acai, zaleca się wykonanie próby uczuleniowej wraz z 24-godzinną obserwacją reakcji organizmu.

Jagody Acai - Działanie

Jagody acai a odchudzanie

Często można spotkać się z opinią, że jagody acai dają niezwykle skuteczne rezultaty w kwestii odchudzania. Rzeczywiście — owoce acai zawierają dużą ilość błonnika wspierającego metabolizm i zapewniającego uczucie sytości. Prawidłowo funkcjonująca przemiana materii oraz regularne wypróżnienia są nadzwyczaj istotne w procesie redukcji wagi. Substancje zawarte w jagodach acai pomagają także uregulować poziom cholesterolu, który u osób z nadwagą często odbiega od zalecanej normy.

Mimo powyższych zalet, przyjmowania jagód acai, warto jednak pamiętać, że samo ich stosowanie bez wprowadzenia dodatkowych nawyków takich jak zdrowe odżywianie oraz regularna aktywność ruchowa może nie przynieść oczekiwanych rezultatów. Ponadto, owoce acai są uznawane za względnie wysokokaloryczne, dlatego należy pilnować ilości ich dziennego spożycia. Nie warto przekraczać zalecanych dawek jagody acai, ponieważ już niewielkie ilości tego preparatu wystarczą, aby dostarczyć do organizmu cenne właściwości odżywcze i wpłynąć pozytywnie na detoksykację organizmu oraz funkcjonowanie całego układu pokarmowego.

Jagody acai — gdzie kupić

Świeże owoce jagody acai są dostępne wyłącznie na terenie tropikalnych lasów ameryki południowej, w bezpośredniej bliskości miejsc zbiorów. Do krajów europejskich acai trafiają już w postaci gotowych produktów — soków, proszków, kapsułek, oleju. W niektórych sklepach można zetknąć się także z suszonymi owocami acai.

Obecnie jagody acai można kupić stacjonarnie w sklepach ze zdrową żywnością, a także internetowo. W przypadku zakupów online, przed dokonaniem zakupu warto zawsze sprawdzić opinię na temat konkretnego sprzedawcy oraz przeanalizować dokładny skład wybranego produktu. Im prostszy skład, tym większa pewność, że produkt będzie spełniał oczekiwane wymagania.

Co wybrać: Jagody acai suszone, w tabletkach czy w proszku

Osoba poszukująca jagód acai w Polsce oraz w innych krajach Europejskich natknie się na produkty poddane odpowiedniej obróbce. Bez względu na wybraną formę owoców acai, warto zwrócić uwagę na kluczowe wytyczne.

Wybierając suszone jagody acai, należy sięgać wyłącznie po te, które w swoim składzie nie zawierają żadnych innych dodatków — zwłaszcza cukru. Najlepiej postawić na owoce z ekologicznych upraw, ponieważ w ten sposób można uniknąć ryzyka pojawienia się niezdrowych konserwantów i barwików w składzie.

Sproszkowane jagody acai to zamrożone owoce, które zostały poddane liofilizacji, a następnie dokładnemu rozdrobnieniu. Należy wrócić uwagę na skład takiego proszku w produkcie — idealną wersją jest preparat ze 100% sproszkowanych owoców acai. Zaletą produktów w tej postaci jest to, że zajmują niewiele miejsca. Proszek można też w łatwy sposób włączać do diety, dodając go do jogurtów, soków lub ciast. Łatwo wchłanialna forma zdrowego posiłku to także koktajl z jagodami acai.

Popularną formą przyjmowania owoców acai są także tabletki lub suplementy diety. Przy ich zakupie acai w postaci tabletek warto przeanalizować dokładnie skład oraz zawartość substancji czynnych w każdej porcji preparatu.

KATEGORIE

ZIOŁA

ZIOŁA

WITAMINY I MINERAŁY

WITAMINY I MINERAŁY

SUPLEMENTACJA

SUPLEMENTACJA

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Jod to ważny mikroelement, który powinien mieć stałe miejsce w diecie. Jest nieodzowny dla zdrowia tarczycy, reguluje proces wzrostu i dojrzewania komórek, wpływa na odporność.
Kolagen to białko młodości - i choć wiadomo, że świetnie wpływa na stawy, to nawet nie wiesz, jak szerokie ma zastosowanie i jak dobroczynnie działa.
Tauryna ma bogaty repertuar cennych właściwości. Dodaje energii, zwiększa wydajność mięśni, poprawia pracę mózgu, chroni komórki przed uszkodzeniami, wspiera serce i wątrobę...
Kwas foliowy kojarzy się głównie z kobietami w ciąży, a tymczasem jego znaczenie i zastosowanie jest znacznie szersze; pomaga w utrzymaniu sprawności mózgu, prawidłowej pracy serca i syntezie DNA.
Grzyby shiitake to azjatycki patent na długowieczność, witalność i wysoką odporność. Oprócz właściwości zdrowotnych mają walory kulinarne. Są też sojusznikiem szczupłej sylwetki.