Sok z brzozy - Właściwości i Działanie

Sok z brzozy – Właściwości, przeciwwskazania, zastosowanie, działanie i na co pomaga

Sok z brzozy to dar natury oferujący cenne właściwości lecznicze. Odznacza się działaniem wzmacniającym i przeciwbólowym. Naturalny napój wspierający funkcjonowanie całego organizmu nie bez powodu został okrzyknięty eliksirem życia. Jakie działanie przynosi kuracja sokiem z brzozy? Czy każdy może go stosować? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w poniższym artykule.

Sok z brzozy — znany także jako oskoła lub bzowina — to płyn pozyskiwany brzozy. Najbardziej wartościowa woda brzozowa pochodzi z pnia drzewa i zaleca się zbieranie jej już wczesną wiosną. Aby otrzymać sok, należy naciąć lub nawiercić pień oraz zamocować rurkę, przez którą napój popłynie. Świeżo pozyskany sok z brzozy ma zwykle jasną, przezroczystą barwę.

Najbardziej popularny jest sok pozyskiwany z pnia drzewa. Istnieją jednak odmiany, które pozyskuje się z listków lub dojrzewających pączków brzozy.

Sok z brzozy - Na co pomaga

Sok z brzozy (oskoła) - właściwości

Naturalny sok z brzozy to bogactwo prozdrowotnych właściwości. Regularne picie soku z brzozy wspiera zdrowe funkcjonowanie organizmu i pomaga przeciwdziałać wielu schorzeniom.

Sok z brzozy ma działanie oczyszczające i ochronne. Dzięki temu może zapewnić wsparcie w okresie zwiększonej zachorowalności, przeciwdziałając sezonowym infekcjom. Detoksykujące właściwości ułatwiają także pozbywanie się szkodliwych produktów przemiany materii, przez co poprawia się praca wątroby i poprawia się ogólne samopoczucie.

Przeciwutleniacze zawarte w soku z brzozy zapewniają organizmowi ochronę przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników. Z kolei saponina pomaga uregulować poziom cholesterolu poprzez redukcję poziomu złego cholesterolu LDL i zwiększenie ilości dobrego cholesterolu HDL. W ten sposób właściwości lecznicze soku z brzozy działają pozytywnie również na układ krwionośny oraz pracę serca.

Woda brzozowa działa także nawilżająco i przeciwutleniająco. Te właściwości soku z brzozy sprawiają, że z powodzeniem można stosować go jako naturalne wsparcie dla wyglądu skóry lub poprawy kondycji włosów.

Sok z brzozy — zastosowanie

Sok z brzozy ceniony jest ze względu na szeroki wachlarz właściwości leczniczych. Składniki mineralne i witaminy pozyskane wprost z pnia brzozy okazują się być niezwykle przydatne w leczeniu najróżniejszych schorzeń i dolegliwości.

Najpowszechniejsze zastosowanie soku z brzozy:

Regularne stosowanie soku z brzozy zmniejsza intensywność bólów reumatycznych i redukuje nieprzyjemne dolegliwości towarzyszące uszkodzeniom nerwu kulszowego spowodowanym np. wypadkiem lub zmianami, które na niego uciskają. Zarówno picie soku z brzozu jak i robienie okładów na bolące miejsce pozwala uzyskać uczucie ulgi przy zmianach reumatycznych i rwie kulszowej.

Bzowina ma właściwości moczopędne i detoksykacyjne. Pomaga w pobudzaniu i właściwym przebiegu filtracji w obrębie układu moczowego, usprawnia proces wydalania moczu poza ustrój i przeciwdziała odkładania się złogów w układzie moczowym prowadzących do wystąpienia kamicy nerkowej (kamieni nerkowych).

Systematyczne picie oskoły poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego. Można stosować go zarówno w ramach zdrowej prewencji, jak i wtedy, kiedy przeziębienie lub infekcje wirusowe już zaatakują nasz organizm. Sok z brzozy jest także pomocny w zwalczaniu grypy: łagodzi bóle mięśniowe i bóle w obrębie kości i może obniżyć zbyt wysoką temperaturę, która towarzyszy zwykle tej chorobie.

Z cennych właściwości bzowiny skorzystać mogą także osoby zmagające się z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Dotyczy to szczególnie problemów takich jak wrzody żołądka, czy nieżyt żołądka. Sok z brzozy pomaga zminimalizować przykre objawy w obrębie układu pokarmowego.

W składzie soku z brzozy znajduje się ogromne bogactwo witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlatego sok z brzozy może stosować każdy, kto chciałby uzupełnić niedobory cennych składników i soli mineralnych takich jak: potas, magnez, wapń, żelazo, miedź, witaminy z grupy B, witamina C. Oskoła zalecana jest szczególnie osobom, które chorują na anemię, aby w naturalny sposób wyeliminować niebezpieczne deficyty.

W soku z brzozy znajdują się antyoksydanty, które stanowią naturalną ochronę organizmu przed nowotworami i neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników. Przeciwutleniacze wspierają także zdrowe działanie systemu krwionośnego i przeciwdziałają chorobom niedokrwiennym serca oraz zakrzepicy.

Oczyszczające i wzmacniające właściwości soku z brzozy znajdują swoje zastosowanie także w pielęgnacji włosów. Zarówno picie wody z brzozy jak i stosowanie zewnętrzne w formie wcierek pomaga zwiększyć objętość włosów i reguluje pracę gruczołów łojowych w obrębie skóry głowy.

Sok z brzozy — przeciwwskazania

Sok brzozowy wykazuje łagodne działanie, które w naturalny sposób poprawia witalność i samopoczucie. Istnieją jednak pewne okoliczności, które mogą stanowić przeszkodę w przyjmowaniu bzowiny. Są to przede wszystkim:

– reakcja alergiczna na pyłek brzozy

– przewlekła niewydolność serca lub nerek

– niedrożność układu moczowego

– nadwrażliwość powodująca wysypkę lub swędzenie skóry

Wbrew niektórym opiniom, ciąża ani karmienie piersią nie stanowią przeciwwskazania do stosowania soku z brzozy. Wręcz przeciwnie — ze względu na jego moczopędne działanie może okazać się dużą ulgą u ciężarnych z obrzękami, a według niektórych badań może on również pobudzać laktację.

Nie posiadając pełnej wiedzy w kwestii uczulenia na pyłki brzozy, można sprawdzić to wykonując test na ten alergen. Łatwym sposobem na sprawdzenie, czy pyłek brzozy nam szkodzi może być też obserwacja swoich reakcji w okresie od kwietnia do maja, kiedy z pączków brzozy wydobywa się najwięcej pyłków.

Sok z brzozy — działanie i na co pomaga

Sok uzyskany z pnia brzozy posiada wszechstronne właściwości prozdrowotne — nie bez powodu nazywany jest eliksirem życia. Oprócz tego ma również łagodny smak, dzięki czemu bez trudu można dołączyć go do codziennej diety. Sok z brzozy można pić w ramach szeroko pojętej ochrony zdrowia, sprawdza się także w przypadku konkretnych dolegliwości.

Kiedy warto stosować sok z brzozy?

– Przy spadkach odporności i sezonowych infekcjach

– Przy bólach reumatycznych

– Przy anemii i niedoborach kluczowych składników odżywczych

– Przy zaburzeniach pracy układu krwionośnego

– Przy gorączce i bólach kostno-stawowych

– W sytuacji zwiększonego ryzyka wystąpienia kamieni nerkowych

– Przy nieprawidłowościach ze strony układu trawiennego

– Przy osłabionej kondycji skóry oraz włosów

Sok z brzozy — dawkowanie i ile go pić

Aby uzyskać zauważalne i zadowalające efekty stosowania soku z brzozy należy zadbać o regularność jego przyjmowania. Zaleca się wypijanie dziennie ok. 150 ml soku z brzozy z zachowaniem podziału na 2-3 dawki. Bzowinę można więc stosować rano, w południe oraz wieczorem w porcjach po 50 ml. Decydując się na gotowe produkty dostępne w sklepach, warto zawsze przeanalizować ulotkę producenta, w ktorej powinna znaleźć się informacja na temat tego jak dawkować sok.

Stosowanie soku z brzozy w celach leczniczych powinno trwać minimum 2-3 tygodnie. Proponowany sposób podania soku z brzozy to napój na zimno — w takiej formie dostarcza największą ilość cennych składników.

Co znajduje się w soku z brzozy?

Mimo że naturalny sok z brzozy to w ponad 90% woda, w dalszym ciągu ma on ogromny potencjał prozdrowotny. Substancje, które dostarczamy do organizmu, pijąc sok z brzozy to:

– elementy bioaktywne: polifenole, garbniki

– minerały: potas, magnez, fosfor, cynk, żelazo, wapń

– witaminy: witaminy z grupy B, witamina C

– aminokwasy: kwas asparginowy, glutamina, izoleucyna

– kwasy organiczne: kwas jabłkowy, kwas cytrynowy

– cukry proste: glukoza, fruktoza

Jak pić sok z brzozy?

Kluczem do uzyskania dobrych efektów picia soku z brzozy jest regularność. Ważne też, aby nie przerywać raz rozpoczętej kuracji, kontynuując ją co najmniej przez 14-21 dni. Tylko 150 ml oskoły na dzień wystarczy, aby przekonać się o jej dobroczynnym działaniu.

Sok z brzozy można spożywać bez żadnych dodatków, albo też w towarzystwie miodu lub soku z malin. Soku z brzozy nie należy podgrzewać — aby zachować jego najcenniejsze właściwości, najlepiej pić go na zimno.

Jak przechowywać sok z brzozy?

Świeżo pozyskany sok z brzozy należy przechowywać w niskiej temperaturze (najlepiej w lodówce). Pozostawiony w zbyt ciepłym pomieszczeniu może skwaśnieć i utraci swoje odżywcze właściwości.

Sok brzozowy może być przechowywany w lodówce nie dłużej niż 4 dni, natomiast w zamrażarce nawet do kilku tygodni. W przypadku produktów zakupionych w sklepie należy zapoznać się z zasadami przechowywania zaproponowanymi przez producenta.

Jak zbierać sok z brzozy?

Sok z brzozy można pozyskać samodzielnie — wystarczy wczesną wiosną znaleźć zdrową, co najmniej 10-letnią brzozę. Ważne również, by rosła ona z dala od ruchliwych i często uczęszczanych miejsc.

Otwór należy wywiercić w pniu drzewa, na wysokości ok. 40-50 cm mierząc od dołu. Nawiert powinien być głęboki na co najmniej 3-4 cm. Po przygotowaniu otworu należy umieścić w środku rurkę, a po drugiej stronie butelkę lub inny, dowolny zbiornik. Podczas jednego zbioru można uzyskać nawet kilka litrów soku z brzozy.

Kiedy zbierać — spuszczać sok z brzozy?

Najlepszy okres na zbiory soku z brzozy to wczesna wiosna. Najlepiej robić to na przełomie marca oraz kwietnia, zanim na drzewie pojawią się pierwsze pąki. Aby mieć pewność, że trafimy na odpowiednią porę, po sok z brzozy można udać się po kilku dniach, w których temperatura będzie utrzymywać się na poziomie 8-10 stopni Celsjusza. W tym czasie pień drzewa zawiera w sobie najwięcej drogocennego soku, który w przyszłości posłuży mu do rozwoju liści i kwiatów.

Kiedy zrobić sok z brzozy na zimę?

Świeży sok z brzozy można przechowywać nie dłużej niż 4 dni. Aby utrwalić zebrany płyn aż do zimy, najlepiej go zamrozić lub zapasteryzować i zamknąć w szczelnych słoikach. Innym popularnym sposobem jest także dodanie cukru i zapasteryzowanie tak przygotowanego syropu z brzozy lub też dolanie spirytusu i przygotowanie nalewki.

Jak pasteryzować sok z brzozy?

Pasteryzacja soku z brzozy polega na podgrzaniu go do temperatury 80-90 stopni Celsjusza, a następnie zamknięciu w szczelnych słoikach. Tak przygotowane naczynia z sokiem należy podgrzewać jeszcze przez kilkanaście-kilkadziesiąt minut.

Mimo że pasteryzacja soku z brzozy jest możliwa, warto jednak pamiętać, że bzowina poddana procesowi pasteryzacji traci większość swoich drogocennych składników odżywczych.

Czy sok z brzozy wspomaga odchudzanie?

Sok brzozowy ma właściwości oczyszczające oraz moczopędne. Pomaga usunąć z organizmu nadmiar wody oraz szkodliwe produkty powstałe w wyniku przemiany materii. Jednocześnie jest to też napój o niskiej kaloryczności – w 100 ml znajduje się zaledwie ok. 3 kcal. Właściwości odchudzające soku z brzozy przypisuje się także zawartemu w nim kwasowi chlorogenowemu, który działa pozytywnie na metabolizm tłuszczu.

Sok z brzozy a cukrzyca

Sok z brzozy ma naturalnie słodki posmak, co wynika z zawartości ksylitolu w jego składzie. Ksylitol jest substancją, którą stosuje się przy wytwarzaniu słodzików dla diabetyków. Można więc uznać, że spożywanie soku z brzozy w umiarkowanych ilościach jest bezpieczne i nie powoduje niekontrolowanych wyrzutów insuliny. Dla pełnego bezpieczeństwa przed ropoczęciem kuracji warto jednak skonsultować picie soku z brzozy ze swoim diabetologiem.

Sok z brzozy — gdzie kupić i jaka jest cena

Sok brzozowy można zakupić stacjonarnie w sklepach ze zdrową żywnością oraz w aptekach. Dostępny jest również w sklepach internetowych oferujących naturalne, organiczne wyroby. W zależności od dystrybutora oraz pojemności opakowania, cena za sok z brzozy może wahać się od kilku do kilkudziesięciu złotych.

KATEGORIE

ZIOŁA

ZIOŁA

WITAMINY I MINERAŁY

WITAMINY I MINERAŁY

SUPLEMENTACJA

SUPLEMENTACJA

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Czeremcha to roślina, która słynie z kwiatów i owoców o walorach prozdrowotnych. Wspiera pielęgnację cery trądzikowej czy wspomaga leczenie wrzodów na skórze.
Poznaj jedną z najważniejszych witamin i jej super skutki - witamina C na twarz to odkrycie, które pomaga wyrównać koloryt skóry, zniwelować przebarwienia, pozbyć się trądziku!
Anielskie ziele od zamierzchłych czasów było stosowane w przypadku bólu żołądka, bólów reumatycznych, nerwowości, w problemach skórnych, a także na wzmocnienie odporności.
Jod to ważny mikroelement, który powinien mieć stałe miejsce w diecie. Jest nieodzowny dla zdrowia tarczycy, reguluje proces wzrostu i dojrzewania komórek, wpływa na odporność.
Żelazo jest mikroelementem, którego niedobór może doprowadzić m.in. do anemii. Pierwiastek wspomaga odporność i utrzymanie sprawności umysłowej. Dowiedz się więcej.