marzanka wonna 00

Marzanka wonna - Właściwości, działanie, zastosowanie, stosowanie i przeciwwskazania

Marzanka wonna to roślina z rodziny marzanowatych, wykorzystywana w tradycyjnym ziołolecznictwie. Warto jednak pamiętać, że jest to surowiec trujący, który można stosować jedynie w określony sposób. Co warto wiedzieć o marzance wonnej i jak ją przyjmować?

Marzanka wonna to roślina o pięknym zapachu i wyglądzie. Pojawia się przede wszystkim w zacienionych miejscach, w tym w lasach liściastych, a najczęściej – bukowych. Należy do grupy roślin wieloletnich. Można ją znaleźć w Polsce, jednak na nasze tereny trafiła z rejonów Europy i Azji o klimacie suboceanicznym. Obecnie występuje najczęściej na terenach nizinnych.

Przytulia wonna, marzanka wonna (Galium odoratum) rośnie gęsto, w charakterystycznych łanach, które pachną sianem. Zapach ten wynika z dużej zawartości kumaryny. Roślina jest określana także jako przytulia pospolita, marzanka pachnąca, przytulia wonna, barsznica, barwica wonna, barwica kumarynowa czy tabaka leśna.

Marzanka ma cienką łodyżkę z lekko szorstkimi liśćmi wyrastającymi z przylistków. Kwiaty tej rośliny są delikatne i białe, dlatego prezentują się niezwykle estetycznie. Marzanka wonna osiąga maksymalnie 30 cm wysokości. Kwitnie wiosną i wczesnym latem, zwykle od kwietnia do czerwca.

marzanka wonna 01

Czy marzanka wonna jest trująca?

Marzanka to roślina trująca. Wszystko ze względu na zawartość dużej ilości kumaryny. Z tego powodu osoby stosujące ten surowiec w ramach terapii wspierających walkę z wybranymi dolegliwościami powinny robić to z rozwagą. Konieczne jest przestrzeganie maksymalnych porcji dziennych wskazanych przez producentów suszu lub suplementów diety z dodatkiem marzanki wonnej.

Większe ilości kumaryny mogą doprowadzić do wystąpienia wielu skutków ubocznych. Do najczęstszych z nich należy zaliczyć ból głowy i nudności.

Marzanka wonna – właściwości

Marzanka cechuje się przede wszystkim charakterystycznym zapachem, który delikatnie przypomina siano. Roślina ta zawiera również wiele składników odżywczych, które wspierają walkę z różnymi dolegliwościami i problemami zdrowotnymi. Marzanka może pomóc poradzić sobie z infekcjami bakteryjnymi, skurczami i uczuciem lęku oraz niepokoju. Może być stosowana wewnętrznie w przypadku takich chorób, jak zaburzenie krążenia obwodowego, żylaki nóg, podudzi i odbytu, zastoje żylne, zaburzenia snu, nerwica wegetatywna, stany skurczowe jelit czy migrena.

marzanka wonna 02

Jakie składniki zawiera marzanka wonna?

Marzanka wonna zawiera wiele surowców cenionych przez osób, które preferują tradycyjną medycynę. Wśród najważniejszych z nich warto wyróżnić sole mineralne, witaminę C czy flawonoidy. Nie można jednak zapomnieć o tym, że ziele marzanki zawiera także kumarynę, która jest trująca.

W medycynie alternatywnej wykorzystuje się ziele tej rośliny. Pozyskuje się je w początkowej fazie kwitnienia. Aby surowiec ten nadawał się do użytku, musi zostać wysuszony w przewiewnym, zacienionym miejscu. Suche ziele ma ciemną barwę, często prawie czarną.

Jakie są wartości odżywcze marzanki wonnej?

Suszone ziele marzanki wonnej jest wykorzystywane w tradycyjnym ziołolecznictwie ze względu na fakt, że zawiera wiele ciekawych składników odżywczych. Do najważniejszych z nich warto zaliczyć:

  • flawonoidy,

  • kumarynę,

  • asperulozyd,

  • kwasy organiczne,

  • związki goryczowe,

  • garbniki,

  • glikozydy,

  • witamina C,

  • sole mineralne,

  • polifenolokwasy.

W marzance rosnącej blisko pól uprawnych i dróg mogą pojawić się też inne, niepożądane substancje. Z tego powodu w medycynie alternatywnej stosuje się wyłącznie surowiec pochodzący ze sprawdzonych źródeł.

Marzanka wonna – zastosowanie

Marzanka jest stosowana doustnie w przypadku żylaków, zaburzeń krążenia i zastojów żylnych. Na jej przyjmowanie decydują się też osoby, które borykają się z kamicą nerkową i nadpobudliwością nerwową. Roślina ta może pomóc w walce ze schorzeniami wątroby.

Marzankę można stosować także zewnętrznie. Powstają z niej okłady na czyraki i stany zapalne skóry. Trzeba jednak pamiętać, że zazwyczaj w tym celu stosuje się mieszanki ziołowe. Marzanka jest wówczas dodatkiem do rumianku, nagietka lub arniki.

Zastosowanie marzanki wonnej w kosmetyce

Inny sposób użycia marzanki wonnej to przygotowanie naparu. Jego picie może przyczynić się do lekkiego przyciemnienia jasnej skóry. Wyciąg z marzanki jest stosowany także jako dodatek do kąpieli. w przemyśle kosmetycznym wykorzystuje się też kumarynę, którą można znaleźć w tej ciekawej roślinie. Substancja ta znajduje zastosowanie przy produkcji perfum.

Zastosowanie marzanki wonnej w kuchni

Marzanka, inaczej przytulia wonna, jest używana też w kuchni. Wykorzystuje się ją przy produkcji likierów, nalewek, ciast, cukierków, napojów, zup, sosów i ziołowych herbatek. W Berlinie tradycyjnie seruje się piwa pszeniczne z sokiem z rośliny, jaką jest właśnie marzanka wonna. Ziele tej rośliny jest też surowcem wykorzystywanym do produkcji niemieckich nalewek zwanych napojem majowym.

Trzeba jednak wiedzieć, że w ostatnich latach zabroniono stosowania marzanki wonnej do produkcji żywności na dużą skalę. Surowiec ten jest więc używany jedynie przy tworzeniu domowych przetworów i suplementów diety.

Co ciekawe, marzankę wykorzystuje się też do tworzenia girland, które wiesza się w kościołach. Niegdyś zielem tej rośliny wypychano materace. Układano ją też między prześcieradłami i rozrzucano po podłodze.

Jak działa marzanka wonna i na co może pomóc?

Napar z marzanki może pomóc zmniejszyć napięcie ścian naczyń krwionośnych i mięśni gładkich układu pokarmowego oraz moczowego. Roślina ta cieszy się zainteresowaniem wśród osób, które borykają się z zaburzeniami krążenia, żylakami i hemoroidami. Może być stosowana przy skurczach, nerwicach wegetatywnych, zaburzeniach snu, kamicy i dolegliwościach wątroby. Roślina ta wspiera krążenie żylne oraz wydzielanie moczu. Asperula odorata może przyczynić się do ograniczenia dolegliwości wynikających z nieżytu przewodu pokarmowego i jelit. Stosują też osoby borykające się z migrenami.

Marzanka wonna i jej wpływ na układ krążenia

Marzanka wonna zawiera flawonoidy, w tym rutynę i kwercetynę. Substancje te mogą pomóc zmniejszyć napięcie naczyń krwionośnych i rozszerzyć ich średnicę. Dzięki temu roślina wspiera krążenie, a co za tym idzie – walkę z zastojami żylnymi, określanymi jako żylaki.

Ziele marzanki może pomóc także obniżyć ciśnienie tętnicze krwi. Z tego powodu z rośliny tej korzysta się w przypadku migreny i chorób reumatycznych.

Marzanka wonna i jej wpływ na układ moczowy

Marzanka może również pomóc obkurczyć mięśnie gładkie układu moczowego. Ekstrakty z tej rośliny wspierają hamowanie resorpcji zwrotnej w cewkach nerkowych. Mogą przyczynić się do zwiększenia ilości wydalanego moczu.

marzanka wonna 03

Jak stosować marzankę wonną – porcjowanie

Z marzanki wonnej najczęściej przygotowuje się napary. Aby je stworzyć, wystarczy zalać łyżeczkę suszu gorącą wodą i trzymać pod prysznicem przez około 10-15 minut. Nie należy przyjmować takich mieszanek w sposób przewlekły. Optymalnym czasem kuracji jest okres 2-3 tygodni.

Dziennie nie należy spożywać więcej niż 1 g ziela marzanki. Większe ilości zawierają bowiem szkodliwe, trujące substancje.

Marzanka występuje też pod postacią herbatek ziołowych i suplementów diety. Z tego powodu przed spożyciem takich produktów należy zapoznać się z ulotkami dołączonymi do opakowania. Porcjowanie zależy od ilości wyciągu lub ziela marzanki w preparacie.

Marzanka wonna – przeciwwskazania

Marzanka wonna nie powinna być przyjmowana przez osoby, które borykają się z wrzodami żołądka i jelit oraz zaburzeniami krzepliwości krwi. Przeciwwskazaniem do stosowania tej rośliny jest też ciąża i okres karmienia piersią. Podobnie jak inne zioła, marzanka może wchodzić w reakcje z niektórymi lekami. Z tego powodu osobom w trakcie farmakoterapii przed rozpoczęciem suplementacji powinny skonsultować się z lekarzem.

Leki, które nie powinny być łączone z marzanką, to preparaty z syntetycznymi pochodnymi kumaryny, niesteroidowe leki przeciwzapalne, sulfonamidy, sterydy anaboliczne, niektóre antybiotyki, środki na cukrzycę, sterydy anaboliczne i preparaty tarczycowe.

Marzanka wonna – skutki uboczne i działania niepożądane

Stosowanie marzanki wonnej może przyczynić się do powstania skutków ubocznych. Wśród nich warto wyróżnić takie dolegliwości, jak nudności, wymioty, zawroty głowy, zaburzenia krzepliwości krwi, ból głowy i uszkodzenie wątroby. Takie problemy mogą wystąpić zarówno przy przewlekłym spożywaniu marzanki, jak i w przypadku jej przedawkowania.

W przypadku osób uczulonych na marzankę może pojawić się świąd, wysypka, bąble i problemy z oddychaniem. Przyjmowanie preparatów z tą rośliną w połączeniu z niektórymi lekami może przyczynić się do osłabienia lub wzmocnienia ich działania, co stanowi zagrożenie dla zdrowia i życia.

Dlaczego warto stosować marzankę wonną?

Marzanka wonna jest rośliną pojawiającą się w Polsce. Z tego powodu można zbierać ją samodzielnie. Trzeba jednak pamiętać, by rośliny przyjmowane w ramach medycyny alternatywnej pochodziły ze sprawdzonych źródeł. Nie jest wskazane spożywanie marzanki rosnącej w okolicach pól uprawnych i dróg.

Marzanka wonna jest surowcem dość tanim i uniwersalnym. Może być stosowana w celu zwalczenia dolegliwości ze strony układu nerwowego czy pokarmowego. Ziele pozwala na przygotowanie zarówno naparu, jak i odwaru czy nalewki. Marzanka często wchodzi także w skład bardziej złożonych kompozycji ziołowych, dopełniając inne surowce roślinne.

Marzanka może być stosowana w przypadku powszechnych dolegliwości. Osoby borykające się z chorobami przewlekłymi powinny traktować ją jedynie jako wsparcie terapii zaleconej przez specjalistę. Konieczne jest też zachowanie szczególnej ostrożności. Marzanka spożyta w zbyt dużej ilości może bowiem przyczynić się do zatrucia organizmu zawartą w niej kumaryną.

KATEGORIE

ZIOŁA

ZIOŁA

WITAMINY I MINERAŁY

WITAMINY I MINERAŁY

SUPLEMENTACJA

SUPLEMENTACJA

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Kwercetyna to jeden z najcenniejszych flawonoidów. Jest nieoceniona w zwalczaniu objawów alergii, wzmacnia odporność i ma zdolność do hamowania rozwoju komórek nowotworowych.
Poznaj 32 źródła naturalnego wystepowania witaminy B6. Dowiedz się jakie jest jej dzienne zapotrzebowanie oraz jakie są przyczyny i skutki jej niedoboru oraz nadmiaru
Sprawdź, co wiesz o zaletach witaminy C, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, przydaje się też w tak różnych dolegliwościach jak rak czy też przeziębienie.
Laktoferyna to białko, które ze względu na dobroczynny wpływ na układ odpornościowy i silne właściwości antybakteryjne, jest coraz częściej stosowane w formie suplementów diety.
Kolagen rybi charakteryzuje się budową podobną do kolagenu ludzkiego. Dlatego cieszy się coraz większą popularnością. Poznaj jego właściwości i zastosowanie.