Grzyby Reishi cieszą się popularnością jako składnik suplementów diety. Wspomagają pracę organizmu m.in. poprzez wsparcie odporności, łagodzenie objawów astmy. Sprawdź.
Maślan sodu a tycie – Czy pomoże w odchudzaniu? Jak może pomóc, efekty, stosowanie i przeciwwskazania
Strona główna - Blog - Maślan sodu a tycie – Czy pomoże w odchudzaniu? Jak może pomóc, efekty, stosowanie i przeciwwskazania
- Opublikowano: 25.07.2023 - Aktualizacja: 07.08.2023
Maślan sodu to substancja coraz częściej wykorzystywana przez osoby borykające się ze zbędnymi kilogramami. To składnik niezbędny do prawidłowego funkcjonowania komórek jelit. Dostarcza im większość potrzebnej energii. Co warto wiedzieć o maślanie sodu?
Spis treści
ToggleMaślan sodu a tycie
Maślan sodu to substancja, która naturalnie występuje w ludzkim przewodzie pokarmowym. U niektórych osób ilość tego związku jest jednak zdecydowanie za niska, co może wynikać z istniejących chorób czy prowadzonego trybu życia. Substancja ta wpływa na mikroflorę jelitową, dlatego jest stosowana w walce z wieloma dolegliwościami w obrębie układu trawiennego.
Maślan sodu cieszy się dużą popularnością w trakcie odchudzania. Może on pomóc uporządkować mikrobiotę jelit, zapobiegając powstawaniu metabolicznego zespołu. Flora bakteryjna jelit różni się bowiem w przypadku osób o prawidłowej masie ciała i tych borykających się z otyłością.
Maślan sodu jest krótkołańcuchowym kwasem tłuszczowym. Substancja ta może pomóc uregulować rozpad tkanki tłuszczowej i wspierać syntezę wielu innych związków znajdujących się w układzie pokarmowym. Maślan sodu najczęściej jest stosowany w celach profilaktycznych, ale może pomóc poradzić sobie także z już istniejącą tkanką tłuszczową. Wspiera funkcjonowanie jelit, wątroby, trzustki i mózgu. Warto jednak wiedzieć, że substancja ta może powodować także odwrotny efekt, czyli tycie. Do takiego zjawiska dochodzi u osób, których organizm jest wyniszczony chorobami związanymi z zaburzeniami wchłaniania składników odżywczych.
Czy maślan sodu przeciwdziała tyciu?
Maślan sodu wciąż jest substancją badaną, najczęściej w testach na zwierzętach. Zgodnie z aktualnie dostępną wiedzą nie ma możliwości jednoznacznego stwierdzenia, czy substancja ta może być stosowana w celach profilaktycznych. Obecnie nie jest jeszcze znana porcja, która byłaby pomocna w zapobieganiu przyrostowi masy ciała. Nie wiadomo, jak dużo można schudnąć, korzystając z maślanu sodu.
Maślan sodu może jednak pomóc zwiększyć wydatkowanie energii, zmniejszając apetyt. Na jego stosowanie decydują się osoby, które chcą zachować uczucie sytości na dłużej. Maślan może również pomóc zapobiegać tyciu związanemu z dużą podażą tłuszczu w diecie. Wspiera jego wykorzystanie jako energii.
Czy maślan sodu pomaga w odchudzaniu?
Maślan sodu jest składnikiem obecnym w jelitach. Wchodzi on w skład ich flory bakteryjnej. U osób o prawidłowej masie ciała oraz tych otyłych mikrobiota jelit znacznie się różni. Może to wynikać właśnie z zawartości maślanu sodu, dlatego wiele osób borykających się ze zbędnymi kilogramami decyduje się na stosowanie tej substancji.
Maślan może pomóc uregulować produkcję kwasów tłuszczowych i proces lipolizy, czyli rozpadu tkanki tłuszczowej. Badania dotyczące takiego zjawiska obecnie są przeprowadzane jedynie na zwierzętach, u których podawanie soli sodowej kwasu masłowego powoduje spadek masy ciała o kilka procent. W testach tych zaobserwowano również zwiększenie wrażliwości komórek na insulinę.
Maślan sodu może pomóc w odchudzaniu osobom otyłym, jednak nie jest to jeszcze wystarczająco dobrze przebadana substancja. Nie ma jednoznacznych wyników testów, które wskazywałyby, że to maślan sodu wpływa na szybsze spalanie zbędnych kilogramów lub zapobieganie tyciu. Obecnie jednak coraz więcej osób decyduje się na przyjmowanie tej substancji. Wspiera ona bowiem syntezę kwasów tłuszczowych, ułatwiając rozpad tkanki tłuszczowej.
W jaki sposób maślan sodu może pomóc w odchudzaniu?
Kwas masłowy może przyczynić się do zmniejszenia ilości tkanki tłuszczowej, poprzez wspieranie jej rozpadu. Jest stosowany w celu przyspieszenia pracy błony śluzowej jelit, a także usprawnienia systemu antyoksydacyjnego wątroby. Wspiera wydzielanie insuliny i zmniejsza produkcję glukagonu.
Kwas masłowy jest stosowany również przez osoby, którym zależy na zmniejszeniu ochoty na podjadanie. Substancja ta może pomóc zmniejszyć apetyt i poprawić ekspresję receptorów opioidowych. Maślan wspiera również walkę ze stanami zapalnymi, wydzielanie leptyny oraz pozbywanie się nadmiernej tkanki tłuszczowej. Stymuluje tłuszcz brunatny.
Jakie jest wpływ maślanu sodu na insulinooporność?
Kwas masłowy może mieć potencjalny wpływ na regulowanie właściwości komórek na insulinę. Z tego powodu jest stosowany również przez osoby, które borykają się z insulinoopornością. Nieleczona choroba po wielu latach może doprowadzić do powstania cukrzycy typu 2. Co więcej, maślan sodu może również zmniejszyć wchłanianie złego cholesterolu w przewodzie pokarmowym.
Jakie są efekty stosowania maślanu sodu na odchudzanie?
Maślan sodu wspiera funkcjonowanie komórek nabłonka jelit. Może przyczynić się do zwalczenia stanów zapalnych i zwiększenia odporności jelit na czynniki zewnętrznej. Substancja ta jest stosowana w celu złagodzenia objawów zespołu jelita drażliwego, odżywienia nabłonka i poprawy wytrzymałości śluzówki jelita. Może pomóc zapobiec rozwojowi bakterii chorobotwórczych. Jest stosowany w walce z takimi problemami, jak zakażenia jelit, zapalenie jelita grubego, zbyt intensywne wydzielanie kwasu solnego i inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, w skład których wchodzi również maślan sodu, wspierają rozpad tkanki tłuszczowej. Z tego powodu po dłuższym stosowaniu mogą one przyczynić się do zmniejszenia masy ciała. Składnik ten występuje również w produktach spożywczych, jednak jego suplementacja cieszy się popularnością wśród osób, które prowadzą niepełnowartościową dietę lub borykają się z zaburzeniami pH w jelicie grubym. Na stosowanie tej substancji decydują się też pacjenci w podeszłym wieku, żyjący w stresie, mający obniżoną odporność lub chorzy na otyłość. Największą popularnością maślan sodu cieszy się wśród osób, które chcą zgubić zbędne kilogramy w nieco łatwiejszy sposób.
Jak stosować maślan sodu? – porcjowanie
Obecnie nie istnieją badania, które jednoznacznie wskazywałyby odpowiednią porcję maślanu sodu dla osoby dorosłej. Przyjmuje się jednak, że jest to od 150 do 350 mg i właśnie takie ilości są stosowane przez osoby suplementujące tę substancję. Zaleca się, by dzielić dzienną porcję na pół i spożywać ją dwa razy dziennie.
Trzeba również pamiętać, że na rynku znaleźć można różne postaci suplementów diety, w skład których wchodzi sól sodowa kwasu masłowego. Z tego powodu ustalając odpowiednią porcję dla siebie, należy kierować się wskazaniami producenta danego wyrobu. Jeśli określenie ilości maślanu stanowi dla Ciebie problem, możesz również skonsultować się z lekarzem. Specjalista określi, jaka porcja będzie bezpieczna dla danej osoby i czy w konkretnym przypadku suplementacja tej substancji nie będzie stanowiła zagrożenia dla zdrowia pacjenta.
Zakłada się, że stosowanie preparatów z maślanem sodu powinno trwać jedynie do uzyskania pożądanego efektu – zarówno jeśli chodzi o gubienie zbędnych kilogramów, jak i problemy żołądkowe. Po tym czasie konieczne jest zrezygnowanie z suplementacji. Osoby decydujące się na przyjmowanie maślanu sodu powinny też unikać przerw w suplementacji. Takie pauzy mogłyby bowiem doprowadzić do pogorszenia stanu zdrowia chorego. Podczas suplementacji warto być pod opieką dietetyka, stosując się do jego zaleceń. Maślan sodu jest bowiem zawarty także w niektórych produktach spożywczych.
Czy kobiety w ciąży mogą stosować maślan sodu?
Nie ma jednoznacznych badań dotyczących możliwości stosowania maślanu sodu w ciąży. Z tego powodu kobiety spodziewające się dziecka, a także panie karmiące piersią powinny unikać przyjmowania tej nie do końca sprawdzonej substancji.
Decyzja na temat ewentualnego przyjmowania maślanu sodu w trakcie ciąży powinna być podjęta po konsultacji lekarskiej i wykonaniu podstawowych badań. Nie zaleca się stosowania takich suplementów na własną rękę. Nieprzebadane substancje mogą bowiem nieść ryzyko zarówno dla kobiety, jak i płodu. Podobnie jest również w przypadku wielu innych suplementów diety, nie tylko tych na zaburzenia flory jelitowej.
Kto nie powinien stosować maślanu sodu? – przeciwwskazania
Maślan sodu cieszy się rosnącą popularnością, jednak nie powinien być stosowany przez wszystkich. Na przyjmowanie tej substancji nie powinny decydować się np. osoby borykające się z przewlekłymi biegunkami, a także jelitem drażliwym. Zdarza się również, że u niektórych pacjentów z otyłością poziom maślanu jest wyższy niż u ludzi o prawidłowej masie ciała. Oznacza to, że w takim przypadku suplementacja kwasu masłowego jest zupełnie niezasadna.
Maślan nie powinien być przyjmowany także przez kobiety ciężarne i karmiące piersią. Szczególną ostrożność powinni zachować też pacjenci borykający się z alergią na którykolwiek ze składników suplementu, a także nadwrażliwością na błonnik. Maślan sodu nie jest odpowiedni również dla dzieci. Na jego przyjmowanie powinny decydować się wyłącznie osoby dorosłe, najlepiej po wykonaniu badań kału. Takie testy pozwalają określić, czy dana osoba cierpi na niedobór kwasu masłowego, czy wręcz przeciwnie – ma go zbyt wiele, dlatego suplementacja mogłaby pogłębić problem.
Zdarza się też, że suplementy diety wchodzą w reakcję z lekami przyjmowanymi w walce z różnymi schorzeniami, nie tylko tymi związanymi z układem pokarmowym. Osoby prowadzące farmakoterapię powinny skonsultować chęć stosowania jakichkolwiek dodatkowych preparatów z lekarzem. Specjalista sprawdzi, czy zmiana mikroflory jelitowej u danego pacjenta nie przyczyni się do zmniejszenia lub zwiększenia działania leków. Zjawiska te mogłyby bowiem stanowić duże zagrożenie dla stanu zdrowia konkretnej osoby.
Zielares
Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.
Czytaj także
GABA - aminokwas, który sprawdzi się zwłaszcza u zestresowanych i przemęczonych. Gdzie znaleźć to źródło naturalnej harmonii i odprężenia?
Poznaj możliwe skutki uboczne picia kolagenu. Dowiedz się czy można go przedawkować. Zobacz jak stosować go bezpiecznie by uniknąć interakcji i efektów ubocznych.
Polecane dla Ciebie
Kurkuma to nie tylko naturalny spalacz tłuszczu, ale również silny antyoksydant, zobacz, jak te właściwości wpływają na Twoje zdrowie!
Tasznik pospolity znany jako popularny i uporczywy chwast może przynieść wiele dobrego dla zdrowia Twojego organizmu, usprawni pracę serca, układu moczowego i powstrzyma krwawienia
Dziurawiec to nie tylko ziółko na dobre trawienie, ale też cenna pomoc w zaburzeniach depresyjnych i problemach nerwicowych. Pomaga odzyskać spokój wewnętrzny i okiełznać zły nastrój.
Stokrotka pospolita od wieków wykorzystywana jest w medycynie ludowej. Można ją stosować na trudno gojące się rany. Pomaga też w walce z kaszlem. Dowiedz się więcej.
Koper włoski ma wiele korzyści zdrowotnych, ale może również powodować skutki uboczne. Sprawdź, kto powinien go unikać, jakie są interakcje, objawy przedawkowania i środki ostrożności!