krokosz barwierski

Krokosz barwierski – Właściwości, działanie, zastosowanie, przeciwwskazania, stosowanie i jak go używać

W medycynie naturalnej wykorzystuje się różne surowce roślinne. Wśród nich można wyróżnić m.in. krokosza barwierskiego. Czym jest ta roślina, gdzie rośnie i jak może wpłynąć na ludzki organizm?

Krokosz barwierski, czyli carthamus tinctorius, to roślina jednoroczna. Przypomina swoim wyglądem astry. Ma żółto-pomarańczowe kwiaty z domieszką czerwieni. Z płatków pozyskuje się nich substancję, która może być wykorzystywana jako barwnik. Od takiego zastosowania krokosza pochodzi jego nazwa zwyczajowa. Po arabski karkhum oznacza farbowanie.

Krokosz barwierski najczęściej pojawia się w Azji, jednak jest uprawiany na prawie całym świecie. Wykorzystywano go nawet w starożytności – w Grecji i Egipcie. To jeden z najważniejszych składników stosowanych w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej. niegdyś był wykorzystywany do fałszowania szafranu, ze względu na podobny wygląd jego kwiatów.

krokosz barwierski

Krokosz barwierski – właściwości

Krokosz barwierski od lat jest wykorzystywany w walce z niektórymi dolegliwościami. Znajduje swoje zastosowanie także w kuchni, jako zamiennik szafranu. Zawiera takie składniki, jak:

  • flawonoidy,

  • poliacetyleny,

  • glukozydy,

  • steroidy

  • lignany,

  • naturalny barwnik.

Olej z krokosza barwierskiego pozyskuje się z nasion, a ekstrakt – z kwiatów. Substancje te mogą pomóc oczyścić organizm, uśmierzyć ból i ograniczyć skurcze. Są stosowane w naturalnych suplementach diety, a także kosmetykach. Dla przykładu, olej z krokosza może pomóc uchronić skórę przed działaniem promieniowania UV, dlatego często wchodzi w skład preparatów do pielęgnacji twarzy.

Krokosz barwierski – zastosowanie

Krokosz barwierski znajduje zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu. Najczęściej wykorzystuje się go w medycynie alternatywnej, ale pojawia się też w kosmetykach pielęgnacyjnych. Jest ciekawym dodatkiem do wytrawnych potraw. Można dodawać go np. do sałatek i dań mięsnych.

Krokosz barwierski dla zdrowia

Wyciąg z kwiatów krokosza barwierskiego może pomóc oczyścić organizm i ustabilizować ciśnienie krwi, chroniąc przed jego nagłymi zmianami. Roślina ta cieszy się popularnością również wśród diabetyków. Wspiera utrzymanie insuliny na odpowiednim poziomie. Napar z krokosza barwierskiego może pomóc ograniczyć ryzyko wystąpienia chorób serca i zmian miażdżycowych.

Z krokosza korzystają także osoby, które borykają się z silnymi skurczami menstruacyjnymi, zapaleniem oskrzeli, krwotokami poporodowymi czy rwą kulszową. Może być też stosowany w przypadku objawów zatrucia. Wspiera prawidłowe krążenie krwi i układ immunologiczny, dlatego jest dobrym wyborem dla osób, które często chorują. Suplementy diety z dodatkiem tej rośliny mogą być przyjmowane w okresach, gdy istnieje największe ryzyko infekcji wirusowych i bakteryjnych.

Krokosz barwierski w kosmetykach

Olej z krokosza może pomóc nawilżyć skórę i ją zregenerować. Wspiera w walce ze stanami zapalnymi. Pojawia się zwłaszcza w formułach kremów i balsamów, stworzonych z myślą o potrzebach skóry trądzikowej, tłustej i mieszanej ze skłonnościami do pojawiania się wyprysków.

Krokosz barwierski w wielu kosmetykach jest wykorzystywany również jako naturalny barwnik spożywczy. W tej formie pojawia się w produktach do makijażu o organicznych składach. Barwnik w kwiatach krokosza, nazywany hiszpańską czerwienią, jest nietoksyczny dla skóry.

Z krokosza można przygotować także domowe kosmetyki. Olej sprawdzi się świetnie w trakcie olejowania włosów. Taki zabieg może pomóc uchronić kosmyki przed wysychaniem i czynnikami zewnętrznymi. W oleju z krokosza znajdują się też cenne substancje odżywcze, które wspierają regenerację zniszczonych włosów. Surowiec pozyskiwany z tej ciekawej rośliny z rodziny astrowatych sprawdza się również jako składnik maseczek czy dodatek do gotowych kremów. Można stosować go także bezpośrednio na miejsca dotknięte trądzikiem.

krokosz barwierski

Na co może pomóc krokosz?

Krokosz barwierski i ochrona skóry przed starzeniem

Olej z krokosza zawiera witaminę E i A, które są antyoksydantami. Może więc pomóc ochronić skórę przed działaniem wolnych rodników, a co za tym idzie – opóźnić procesy starzenia.

Krokosz barwierski i hamowanie stanów zapalnych skóry

Krokosz barwierski może pomóc złagodzić stany zapalne skóry, występujące m.in. w przypadku trądziku i łuszczycy. Roślina ta sprawdza się także przy podrażnieniach po goleniu.

Krokosz barwierski i wsparcie górnych dróg oddechowych

Olej krokoszowy jest stosowany przy infekcjach górnych dróg oddechowych. Może pomóc ułatwić odkrztuszanie i rozrzedzić zalegającą wydzielinę.

Krokosz barwierski na wzrost nowych włosów

Ta jednoroczna roślina jest wykorzystywana także w celu przyśpieszenia porostu włosów. Wspiera mikrokrążenie w skórze głowy, co przyczynia się do odżywienia cebulek.

Krokosz barwierski i ochrona serca

Krokosz zawiera cenne kwasy tłuszczowe, które wspierają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Roślina ta może pomóc uregulować działanie gospodarki lipidowej.

Krokosz barwierski i łagodzenie objawów PMS

Krokosz zawiera kwas linolowy, który może pomóc regulować poziom prostaglandyny, odpowiedzialnej za wiele objawów kojarzonych z PMS.

Jak stosować krokosz barwierski – porcjowanie

Napar z krokosza barwierskiego można pić w ilości do 750 ml dziennie. W przypadku wina jest to maksymalnie 1 kieliszek na dobę. Dopuszczalna porcja nalewki to natomiast 5 ml do 3 razy dziennie.

Krokosz występuje nie tylko pod postacią suszu, lecz także tabletek, kapsułek czy herbatek zapakowanych w pojedyncze saszetki. Niekiedy jest dodatkiem do bardziej złożonych suplementów diety, w których skład wchodzą inne zioła.

Informacje o dokładnym porcjowaniu suplementu można znaleźć na jego opakowaniu. Nie należy przekraczać ilości wskazanej przez producenta, ponieważ może to doprowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Jeśli masz wątpliwości, czy przyjmujesz krokosz w odpowiedni sposób, możesz skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.

Olej krokoszowy – dlaczego warto stosować olej z krokosz barwierskiego

Olej z nasion krokosza jest bogaty w cenne kwasy tłuszczowe. Zawiera m.in. kwas oleinowy, stearynowy, palmitynowy czy arachidonowy. Składniki te mogą przyczynić się do szybszej rozbudowy masy mięśniowej, a także usprawnienia przemiany materii. W skład oleju krokoszowego wchodzi też witamina E i A. Są one zaliczane do grupy silnych antyoksydantów.

Olej z krokosza może również pomóc przyspieszyć gojenie ran i unormować poziom cholesterolu we krwi. Jest polecany osobom, które borykają się z problemami skórnymi, a także ludziom w trakcie diety odchudzającej. Olej z krokosza jest określany także jako pogromca wolnych rodników. Może bowiem pomóc ograniczyć stres antyoksydacyjny.

Olej kartamusowy, czyli substancja wytwarzana z krokosza barwierskiego, często pojawia się w kosmetykach, jak kremy, odżywki, balsamy czy olejki do zmywania makijażu. Nadaje im lekko tłustą konsystencję.

Jak przyrządzić napar z krokosz barwierskiego

Z krokosza najczęściej przygotowuje się napar. Wystarczy zalać suszone kwiaty gorącą wodą i zostawić na kilka minut. Taka herbatka może pomóc oczyścić organizm, poradzić sobie z bólem i skurczami. Napar jest polecany osobom, które borykają się z żylakami i problemami ze strony układu krwionośnego.

Krokosz można kupić zarówno w wersji suszu do samodzielnego porcjowania, jak i gotowych saszetek, które wystarczy jedynie zalać gorącą wodą. Produkty te często zawierają także dodatkowe zioła. W ten sposób można połączyć cenne cechy kilku roślin w jednym suplemencie.

krokosz barwierski

Jak przygotować wino z krokosz barwierskiego?

Z rośliny tej można przygotować też wino. Wystarczy zalać suszone kwiaty krokosza w proporcjach 1:5 już gotowym winem, najlepiej w temperaturze 40 stopni Celsjusza. Warto wybrać napój czerwony, wytrawny. Po upływie kilku tygodni mieszankę należy przefiltrować i przelać do butelek. Gotowy napój smakuje jak wino z ciekawą, ziołową nutą.

Krokosz barwierski – przeciwwskazania

Krokosza barwierskiego nie powinny przyjmować kobiety w ciąży, w okresie karmienia piersią i w czasie starań o dziecko. Ekstrakt i olej z tej rośliny mogą bowiem przyczynić się do nadmiernego rozkurczenia mięśni macicy.

Krokosz nie jest wskazany także u osób z nadwrażliwością na tę roślinę. Przyjmowany w połączeniu z lekami, może doprowadzić od osłabienia lub wzmocnienia ich działania, co jest niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jeśli jesteś w trakcie farmakoterapii, upewnij się, że krokosz nie będzie wchodził w reakcję z przyjmowanymi preparatami.

Krokosz barwierski – skutki uboczne i działania niepożądane

Krokosz barwierski przyjmowany przez osoby z tendencją do alergii może spowodować pojawienie się krostek, wysypki, bąbli, a nawet duszności. W przypadku kobiet w ciąży przyjmujących tę roślinę istnieje ryzyko poronienia.

Krokosz barwierski – efekty stosowania

Ekstrakt z suszonych kwiatów i olej z nasion krokosza mogą pomóc poradzić sobie z bolesną menstruacją, skąpymi miesiączkami, osłabionym krążeniem czy bólami brzucha. Wspierają funkcjonowanie układu krwionośnego i krążenie krwi. Są stosowane m.in. w stanach napięcia nerwowego i długotrwałego stresu. Mogą przyczynić się do poprawienia odporności, a także pomóc poradzić sobie z problemami skórnymi. Kosmetyki z krokoszem często są stosowane przez osoby, które preferują naturalną pielęgnację.

Dlaczego warto stosować krokosz barwierski?

Krokosz barwierski jest rośliną bardzo uniwersalną. Znajduje zastosowanie w przemyśle kosmetycznym i przy produkcji suplementów diety, a niekiedy także wyrobów medycznych. Surowiec ten może przyczynić się do poprawienia wyglądu skóry, a także ograniczenia dolegliwości związanych z menstruacją.

Krokosz jest polecany osobom, które borykają się z cerą problematyczną, a także chcącym zadbać o funkcjonowanie serca czy układu pokarmowego. Roślina ta jest łatwo dostępna, dlatego od lat cieszy się tak dużą popularnością w medycynie alternatywnej.

KATEGORIE

ZIOŁA

ZIOŁA

WITAMINY I MINERAŁY

WITAMINY I MINERAŁY

SUPLEMENTACJA

SUPLEMENTACJA

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Odkryj, jak hipokalcemia wpływa na Twoje zdrowie. Przeczytaj nasz artykuł, by zrozumieć znaczenie wapnia i jak zapobiegać jego niedoborom.
Smocza krew wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, ochronne, przeciwbakteryjne i odnawiające, przez co staje się coraz bardziej pożądanym składnikiem w świecie kosmetyki.
Poznaj gotu kolę - zioło długowieczności, które jest podstawą medycyny chińskiej i indyjskiej, bo zwiększa zdolności umysłowe, wspiera leczenie problemów skórnych i żołądkowych!
Jeśli rozglądasz się za silnymi antyoksydantami zapewniającymi długą młodość, wysoką witalność i kompleksową ochronę przed patogenami, astaksantyna powinna zwrócić twoją uwagę!
Kwas foliowy kojarzy się głównie z kobietami w ciąży, a tymczasem jego znaczenie i zastosowanie jest znacznie szersze; pomaga w utrzymaniu sprawności mózgu, prawidłowej pracy serca i syntezie DNA.