kumkwat

Kumkwat – Właściwości, wartości odżywcze, przeciwwskazania i wskazania

Kumkwat (Fortunella Swingle) to egzotyczny owoc przypominający wydłużoną, małą pomarańczę o bardzo miękkiej i cienkiej skórce. Jest to jedyny cytrus, który może być spożywany w całości bez uprzedniego pozbywania się skóry. Kumkwat chroni przed chorobami oczu, ma pozytywny wpływ na skórę, jest skarbnicą witaminy C i antyoksydantów i wzmacnia odporność organizmu. Na tym jednak nie kończy się lista zalet kumkwatu. Niestety nie jest on tak popularny u nas jak inne cytrusy i nieczęsto można go spotkać na półkach sklepowych. Choć jest rzadkością, niewątpliwie warto zwrócić na ten niebanalny owoc uwagę. Dlaczego warto sięgać po kumkwat, gdzie go kupić i jak wykorzystać w kuchni?

Kumkwat (zwany także pomarańczą chińską lub pomarańczą karłowatą) to obok pomelo czy cytronów jeden z mniej znanych cytrusów. Zaliczany jest do rodziny rutowatych. Owoce kumkwatu rosną na wiecznie zielonym, niewielkim drzewku wyposażonym w ciemnozielone, błyszczące liście, kolce umiejscowione w miejscach wyrastania liści oraz białe, drobne, intensywnie pachnące kwiaty.

Owoce kumkwatu przypominają pomarańcze, ale są od nich mniejsze i mają lekko wydłużony kształt. Ich skórka wydziela bardzo przyjemny, słodki aromat. Jest na tyle delikatna, miękka i cienka, że spokojnie nadaje się do spożycia. Miąższ kumkwatu ma niewielką ilość soku. Podzielony jest na segmenty, w których znaleźć można zielone pestki. W smaku jest wyraźnie kwaskowaty.

Kumkwat mieści w sobie 6 różnych gatunków. Te najbardziej znane to:

  • kumkwat perłowy, inaczej kumkwat Nagami (Fortunella margarita) – najbardziej rozpowszechniony gatunek kumkwatu uprawiany na szeroką skalę m.in. w USA, jego owoce są podłużne i mają dość cierpki smak,

  • kumkwat japoński (Fortunella japonica) – ma lekko owalne lub okrągłe owoce, w smaku jest słodko-kwaśny,

  • kumkwat Meiwa (Fortunella crassifolia) – dużą popularnością cieszy się w Chinach, ma kulistą formę i bardzo słodki smak.

Inne gatunki kumkwatu to Fortunella hindsii, Fortunella obovata i Fortunella polyandra.

kumkwat

Skąd pochodzi kumkwat?

Miejscem pochodzenia kumkwatu są Chiny. Początkowo uprawiany był w Chinach, Japonii, Tajwanie i Indiach. Współcześnie uprawy kumkwatu umiejscowione są też w innych obszarach, między innymi w gorących rejonach Stanów Zjednoczonych (np. w Kalifornii i na Florydzie), w Ameryce Południowej, w krajach śródziemnomorskich (w tym w Grecji). Do Europy trafił w XIX stuleciu. Nazwa tego owocu w języku kantońskim oznacza „złota pomarańcza”.

Kumkwat – jak go jeść

Owoce kumkwatu mogą być wykorzystane w kuchni na dziesiątki sposobów. Zadowolą zarówno zwolenników spożywania owoców na surowo w całości, jak i miłośników deserów, wypieków i sałatek z udziałem owoców. Przypadną też do gustu osobom lubującym się w przygotowywaniu owocowych przetworów takich jak dżemy, marmolady i konfitury.

Z kumkwatów zrobimy też smaczne przetwory do picia – kompoty, syropy, soki. Co więcej, kumkwaty nadają się do przyrządzania domowych trunków, w tym likierów i nalewek.

Owoce kumkwatu doskonale pasują do pieczonych i grillowanych mięs. Świeże owoce kumkwatu można dodawać do koktajli, herbat i grzańców. Taki owoc może być też alternatywą dla oliwki w martini. Zaś suszone kumkwaty kandyzowane sprawdzą się jako dodatek do owsianek i jogurtów. Spożywać je można także samodzielnie, jako przekąskę.

W bardzo prosty i szybki sposób z kumkwatów przyrządzimy wyjątkowo udaną salsę o tropikalnych nutach smakowych, idealną do dań mięsnych lub rybnych. Wystarczy kilka posiekanych kumkwatów połączyć z sokiem z połowy limonki, pokrojoną drobno cebulką, świeżą kolendrą i posiekanym kawałkiem papryczki chili.

Ciekawym domowym smarowidłem jest też kumkwatowe masło. Wystarczy połączyć tradycyjne masło z masą powstałą po zblendowaniu 7-8 kumkwatów, 1 cebulki, garści natki pietruszki i szczypty pieprzu. Takie masełko świetnie urozmaici nam smak kanapek i tostów.

Jak smakuje kumkwat?

Owoc kumkwatu wyróżnia się atrakcyjnym smakiem, w którym znaleźć można wiele różnych nut. Są tu wyraźne akordy słodkie, ale nie brakuje też akcentów cierpkich, kwaskowych, cytrusowych, gorzkawych, a nawet pikantnych. Całość stanowi orzeźwiające, niebanalne połączenie. Ciekawostką jest, że skórka kumkwatu wyróżnia się dużo większym poziomem słodkości niż miąższ i to głównie ona jest odpowiedzialna za słodki smak owocu.

kumkwat

Jakie wartości odżywcze ma kumkwat?

Kumkwat posiada nieprzeciętne właściwości odżywcze, które są wynikiem bogatego składu tego owocu. Znajdziemy w nim bardzo duże pokłady witaminy C będącej łatwo przyswajalnym sposobem na poprawę odporności i wzmocnienie naczyń krwionośnych. Na uwagę zasługuje także znaczna ilość przeciwutleniaczy, między innymi karotenoidów, w tym beta-karotenu (będącego prekursorem witaminy A w organizmie).

Co warto podkreślić, kumkwat jest jednym z mniej kalorycznych owoców. Ma też niski indeks kaloryczny. Dlatego nie stanowi zagrożenia ani dla osób z nadwagą, ani cukrzycą.

Wartości odżywcze w 100 g kumkwatu:

  • wartość energetyczna – 71 kcal

  • węglowodany – 15,9 g, w tym błonnik pokarmowy 6,5 g

  • tłuszcz – 0,86 g

  • białko – 1,88 g

  • witaminy: witamina C, witaminy z grupy B, witamina A, witamina E

  • minerały: żelazo, magnez, potas, wapń, fosfor, miedź, cynk

  • luteina i zeaksantyna

  • flawonoidy

  • cholina

  • foliany

  • β-karoten

  • β-kryptoksantyna

  • olejki eteryczne

Kumkwat – właściwości zdrowotne

Kumkwat oprócz dostarczania ciekawych doznań smakowych wzmacnia nasze zdrowie na wiele sposobów. Wykazuje liczne właściwości, w tym silne właściwości przeciwutleniające. Przeciwutleniacze w kumkwacie to między innymi karotenoidy, witamina C, witamina A, witamina E. Dzięki nim neutralizuje wolne rodniki, przeciwdziała mutacjom komórek i zwalcza stany zapalne w ustroju.

Za sprawą dużej ilości przeciwutleniaczy kumkwaty działają na nasz organizm rewitalizująco, opóźniają procesy starzenia i wspomagają regenerację. Chronią też organy przed zmianami chorobowymi i zmniejszają ryzyko nowotworów.

Kumkwaty wspierają układ odpornościowy i pomagają lepiej bronić się przed infekcjami. Działając wzmacniająco, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie są cennym wsparciem w okresie jesienno-zimowym, kiedy to bardzo łatwo o przeziębienia.

Owoce kumkwatów wspomagają także układ krążenia. Dzięki zawartości znacznej dawki witaminy C i flawonoidów uszczelniają i uelastyczniają naczynia krwionośne. Dzięki błonnikowi sprzyjają utrzymaniu prawidłowego stężenia cholesterolu we kwi. Silne właściwości antyoksydacyjne kumkwatów sprawiają, że chronią one serce przed szkodliwymi wolnymi rodnikami i zmniejszają ryzyko miażdżycy i innych schorzeń układu krążenia.

Kumkwaty korzystnie wpływają także na układ pokarmowy. Wysoka zawartość błonnika sprawia, że poprawiają przemianę materii, usprawniają procesy trawienia pokarmów i stymulują perystaltykę jelit. W ten sposób przeciwdziałają zaparciom, wzdęciom i innym dolegliwościom trawiennym. Wykazując lekkie właściwości moczopędne, wspierają też oczyszczanie organizmu z toksyn.

Wysoka zawartość składników odżywczych, w tym witaminy A i C sprawia, że kumkwaty mają dobroczynny wpływ na skórę. Przeciwdziałają powstawaniu zmarszczek i ogólnemu starzeniu się skóry, stymulują produkcję kolagenu, odżywiają i rewitalizują. Wykazują też właściwości ochronne. Zabezpieczają skórę przed zgubnym wpływem promieniowania UV i innych szkodliwych czynników.

Dzięki dużej ilości witaminy A, luteiny i zeaksantyny kumkwaty bardzo korzystnie wpływają na wzrok i zmniejszają ryzyko takich chorób jak zwyrodnienie plamki żółtej, zaćma, jaskra, kurza ślepota.

kumkwat

Kumkwat – przeciwwskazania

Jak każdy owoc, kumkwat jest bezpieczny dla zdrowia. Ponieważ zawiera bogatą paletę cennych składników, jego spożywanie jest wręcz bardzo wskazane. Co prawda mogą zdarzyć się reakcje alergiczne po zjedzeniu kumkwatu, ale są one niezwykle rzadkie. Oprócz uczulenia na owoce cytrusowe nie ma więc żadnych przeciwwskazań do konsumowania apetycznego owocu kumkwatu.

Kto szczególnie powinien jeść kumkwat?

Po kumkwaty warto sięgać zarówno w przypadku dobrej kondycji zdrowotnej, jak i przy rozmaitych dolegliwościach. W obu przypadkach korzystnie odbije się na stanie naszego organizmu. Owoc ten jest szczególnie polecany osobom osłabionym, borykającym się z obniżoną odpornością i rekonwalescentom. Pomoże szybciej stanąć na nogi, wzmocni, wspomoże procesy odnowy tkanek i odżywi organizm. Świetnie nadaje się także do diety osób aktywnych, narażonych na duży wysiłek umysłowy oraz szukających naturalnych sposobów na wzrost energii i walkę ze zmęczeniem.

Ze względu na dobroczynny wpływ na wzrok kumkwat polecany jest również osobom zmagającym się z problemami z widzeniem i narażonym na choroby oczu, szczególnie związane z wiekiem. Ponieważ kumkwat ma duży potencjał antyoksydacyjny, warto go też spożywać w przypadku zwiększonego ryzyka wystąpienia nowotworów oraz chorób serca i układu krążenia, w tym miażdżycy, choroby wieńcowej, zawałów i udarów.

Z uwagi na dużą ilość błonnika rekomendowany jest dla cukrzyków, osób narzekających na problemy trawienne oraz osób z nadwagą i otyłością.

Czy można jeść kumkwat podczas ciąży?

Owoce kumkwatu są nie tylko dozwolone, ale wręcz wskazane dla kobiet ciężarnych. Uzupełniają niedobory witamin i minerałów, dodają witalności i energii, poprawiają trawienie i redukują dokuczliwe dolegliwości pojawiające się w czasie ciąży, takie jak osłabienie, pogorszenie stanu cery i włosów, zaparcia, niestrawność.

Gdzie kupić kumkwat i ile kosztuje?

Świeże owoce kumkwatu są stosunkowo rzadkim produktem na naszym rynku, ale można je spotkać w hipermarketach i dużych sklepach spożywczych. Dużo łatwiej dostępne są suszone kumkwaty. Kupimy je w większości sklepów ze zdrową żywnością. Pojawiają się także w marketach. Cena kumkwatu nie jest zbyt niska i waha się między 30 zł a 40 zł za kg.

Kumkwaty w temperaturze pokojowej można przechowywać kilka dni, a w lodówce około 2-3 tygodnie.

Dlaczego warto jeść kumkwaty?

Ze względu na intensywne działanie prozdrowotne oraz nieprzeciętne walory smakowe kumkwat od wielu lat cieszy się dużą sławą w krajach azjatyckich. Powoli znajduje też uznanie w Europie. Z całą pewnością warto poszerzyć paletę spożywanych cytrusów o kumkwat. Poprawi naszą odporność, oczyści z toksyn, zwiększy ochronę przed szkodliwymi czynnikami cywilizacyjnymi, wspomoże wzrok, polepszy trawienie i spowolni proces starzenia.

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOODS

SUPERFOODS

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Olejek geraniowy to naturalny olejek eteryczny, który zaskakuje mnóstwem dobroczynnych właściwości. Dowiedz się, jak możesz go wykorzystać we własnym zakresie.
Olej rycynowy, naturalny, od dawna używany w medycynie i kosmetyce. Wzmacnia osłabione włosy, brwi, rzęsy i paznokcie, korzystnie działa na skórę i pomaga w leczeniu wielu schorzeń.
Miód malinowy to jeden z najzdrowszych produktów żywnościowych, a jednocześnie doskonała alternatywa dla białego cukru i niebanalny specjał, który urozmaici każdy jadłospis.
Olej konopny to prawdziwy mocarz w regeneracji tkanek, poprawie kondycji skóry i zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym. Jest też cennym dodatkiem kulinarnym wzbogacającym smak dań.
Olejek pichtowy to silny antyoksydant i niezawodny sposób na poprawę krążenia. Dowiedz się więcej o wschodniej recepcie na długowieczność, dobre zdrowie i nienaganną urodę.