Kwas kaprylowy

Kwas kaprylowy – Właściwości, działanie i zastosowanie. Wsparcie w walce z grzybami i bakteriami

Ludzki organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania różnych związków chemicznych, substancji odżywczych korzystnie wpływających na wiele aspektów zdrowotnych. Niektóre z nich wytwarzamy samodzielnie, niestety zazwyczaj w zbyt małych ilościach, a inne muszą być dostarczane ze źródeł zewnętrznych. Powinniśmy między innymi pamiętać o takich związkach, jak średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, a jednym z ważniejszych jest kwas kaprylowy.

Kwas kaprylowy - co to jest?

Kwas kaprylowy, Caprylic Acid, to nasycony kwas tłuszczowy, o średniej długości łańcucha (MCT), który naturalnie występuje w tłuszczach zwierzęcych, a spore jego ilości zawierają również tłuszcze roślinne. Jest to kwas oktanowy, ma cząsteczki złożone z ośmiu atomów węgla i postać oleistej cieczy o specyficznym zapachu. Jako ciekawostkę warto podać, że jego nazwa pochodzi od włoskiego słowa „capro” oznaczającego kozę, występuje bowiem także w tłuszczu tego sympatycznego zwierzęcia. Jeśli zaś chodzi o źródła roślinne, to najwięcej znajdziemy go w oleju palmowym i oleju kokosowym.

Kwas kaprylowy - działanie

Suplementacja kwasem kaprylowym ma olbrzymie znaczenie, biorąc pod uwagę działanie korzystne dla ogólnego stanu zdrowia. Sprawdza się jako środek wspomagający leczenie wielu chorób, a przeprowadzane badania naukowe potwierdzają następujące działanie kwasu kaprylowego:

  • radzenie sobie z przerostem drożdżaków, grzybów takich, jak np. Candida albicans, kwas powoduje uszkodzenie połączeń pomiędzy błonami komórek drożdżaków, a następnie ich rozerwanie i całkowite zniszczenie;

  • przyspieszenie leczenia stanów zapalnych i owrzodzeń jelita grubego;

  • szybszą regenerację nabłonka jelita grubego, a przyczyną jego uszkodzeń może być np. zapalenie jelit czy inne choroby przewodu pokarmowego;

  • zapobieganie biegunkom, szczególnie w połączeniu z odpowiednią dawką wapnia, cynku i potasu;

  • panowanie nad nadmiernym apetytem, stymuluje bowiem ośrodek sytości w mózgu;

  • lepsza ochrona przed infekcjami i chorobami, ponieważ wzmacnia układ odpornościowy;

  • utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu we krwi;

  • działanie bakteriostatyczne, chroniące nie tylko przed patogennymi drożdżakami, ale i innymi mikroorganizmami, takimi jak komórki bakteryjne, w tym szczególnie groźna Escherichia coli, mogąca stać się przyczyną wrzodziejącego zapalenia jelita grubego.

Kwas kaprylowy

Kwas kaprylowy - właściwości

Wiemy już, w jakich sytuacjach warto stosować kwas kaprylowy, powinniśmy również poznać jego rozliczne właściwości prozdrowotne. Jest zalecany przede wszystkim podczas zakażenia wspomnianymi grzybami z rodziny Candida albicans, a za ich usunięcie odpowiadają jego właściwości przeciwgrzybicze. Docenia się go również za:

  • działanie przeciwzapalne;

  • pomoc w regulacji ciśnienia krwi;

  • wsparcie procesów trawiennych i metabolicznych;

  • szybsze rozpuszczanie i zwiększenie przyswajalności innych składników odżywczych.

Kwas kaprylowy - zastosowanie

Jak widać na powyższych przykładach, zarówno działanie, jak i właściwości lecznicze, sprawiają, że Caprylic Acid znajduje szerokie zastosowanie, wspomagając skuteczne leczenie i profilaktykę wielu schorzeń, spośród których przede wszystkim musimy wymienić:

  • zespół jelita drażliwego (IBS), zaburzający naturalne środowisko jelit, dający wyraźne objawy, bolesne skurcze jelit, biegunki, zaparcia, przewlekłe zmęczenie, brak energii, bóle głowy;

  • zapalenie jelita grubego, zwłaszcza jego nieswoista odmiana IBD, stan zapalny obejmujący po pewnym czasie cały układ pokarmowy;

  • infekcje o podłożu grzybiczym, zlokalizowane głównie w przewodzie pokarmowym, w większości powodowane przez grzyby z rodzaju Candida;

  • pleśniawki w jamie ustnej, spotykane nie tylko u dzieci;

  • infekcje pochwy, zarówno grzybicze, jak i bakteryjne;

  • grzybica paznokci rąk lub stóp, niekiedy trudna do wyleczenia;

  • grzybica wewnątrzustrojowa, nazywana kandydozą lub grzybicą ogólnoustrojową, której przyczyną jest właśnie destrukcyjne działanie Candida albicans, a jednym z objawów może być spadek libido;

  • stany zapalne skóry, między innymi trądzik;

  • niepohamowany apetyt, ciągłe podjadanie pomiędzy posiłkami, co kończy się rosnącą masą ciała, nadwagą lub otyłością.

Kwas kaprylowy na gronkowca

Spośród wielu infekcji, z jakimi możemy się zetknąć, jedną z najgroźniejszych jest zakażenie gronkowcem, zwłaszcza złocistym. Jesteśmy w stanie go uniknąć z pomocą kwasu kaprylowego, wykazującego skuteczność także przy niektórych odmianach paciorkowca oraz pałeczkach czerwonki oraz okrężnicy. Zaniedbanie leczenia takich infekcji może mieć tragiczne konsekwencje, z rozwojem sepsy i śmiercią chorego włącznie.

Kwas kaprylowy na grzybicę pochwy

Kolejnym schorzeniem, którego leczenie jesteśmy w stanie przyspieszyć z pomocą kwasu kaprylowego, jest grzybica pochwy oraz inne infekcje w obrębie układu moczowo-płciowego u kobiet. Ogromne spustoszenie czynią tu drożdżaki, dostające się do wnętrza organizmu i osłabiające układ odpornościowy. Infekcja objawia się upławami, swędzeniem okolic intymnych, zdarzają się też częste infekcje pęcherza, które łagodzi kwas kaprylowy, dostępny w aptekach jako suplement diety.

Kwas kaprylowy

Kwas kaprylowy na trądzik

Coraz częściej kwas kaprylowy obecny jest w preparatach przeciwdziałających i łagodzących symptomy chorób skóry, również trądziku. Dzięki swojemu działaniu antybakteryjnemu i przeciwgrzybiczemu pomaga usunąć szpecące wypryski i pryszcze, trafiając prosto w źródło problemu tkwiące w głębokich warstwach skóry. Dzięki temu uda się skutecznie uniknąć nawrotów choroby, a skóra będzie idealnie gładka i odzyska swój naturalny koloryt, bez żadnych przebarwień.

Kwas kaprylowy na układ pokarmowy i jelita

Jeśli chodzi zastosowania, jakie znajduje kwas kaprylowy działanie na układ pokarmowy i jelita należy do najważniejszych. Ta część ludzkiego organizmu jest szczególnie narażona na negatywny wpływ bakterii i grzybów, których pozbędziemy się z pomocą preparatów z tym nasyconym kwasem tłuszczowym. Poprawie ulega mikroflora bakteryjna jelit, odbudowany zostaje ich uszkodzony nabłonek, zmniejsza się ryzyko chorób, w tym nieswoistego zapalenia jelita grubego, kwas znajduje też zastosowanie w leczeniu zespołu jelita drażliwego.

Kwas kaprylowy - przyczyny niedoboru

Ten rodzaj kwasu nasyconego musimy regularnie dostarczać naszemu organizmowi, jeśli chcemy uniknąć wymienionych wyżej dolegliwości. Warto również znać czynniki powodujące powstanie niedoborów kwasu kaprylowego:

  • źle zbilansowana, ciężkostrawna dieta;

  • brak niezbędnych substancji odżywczych;

  • osłabiona naturalna odporność organizmu, zakłócenia pracy układu immunologicznego;

  • nieprawidłowe funkcjonowanie wątroby;

  • zaburzenia występujące w układzie pokarmowym;

  • zażywanie niektórych leków, przede wszystkim silnych antybiotyków wręcz niszczących mikroflorę bakteryjną jelit.

Kwas kaprylowy - dawkowanie

Jeśli kuracja prowadzona z pomocą kwasu kaprylowego, ma być skuteczna, należy ściśle przestrzegać jego zalecanego dawkowania. Maksymalna dzienna ilość to trzy dawki po 500-1000 mg, można je zwiększyć w przypadku chorób jelit do 1000-2000 mg. Dotyczy to zarówno kwasu dostarczanego wraz z pożywieniem, jak i zawierających go tabletek, które należy zawsze brać zgodnie z zaleceniami producenta, popijając dużą ilością wody.

Kwas kaprylowy - przeciwwskazania

Niestety, nie każdy może skorzystać z zalet kwasu kaprylowego. Chociaż przeciwwskazań do jego stosowania jest stosunkowo niewiele, to muszą na niego uważać:

  • kobiety w ciąży i podczas karmienia piersią;

  • chorzy na niedociśnienie tętnicze, u których może je jeszcze bardziej obniżyć;

  • osoby narzekające na schorzenia wątroby, od jej stanów zapalnych aż po marskość.

Kwas kaprylowy - skutki uboczne

Występujące najczęściej w przypadku przedawkowania kwasu kaprylowego, dające charakterystyczne, dosyć przykre objawy, spośród których trzeba wymienić:

  • dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, nudności, wymioty, biegunki, wzdęcia;

  • spadek poziomu wapnia, hipokalcemię;

  • spadek poziomu cukru we krwi, hipoglikemię;

  • nieprzyjemny, specyficzny zapach potu.

Kwas kaprylowy

Kwas kaprylowy - efekty stosowania

Regularna suplementacja kwasem kaprylowym niesie ze sobą liczne korzyści zdrowotne, brak problemów z opisanymi powyżej przypadłościami, lecz tylko przy przestrzeganiu dziennej, zalecanej dawki, której w żadnym przypadku nie wolno nam przekraczać. Poprawie ulegnie ogólny stan zdrowia, zarówno fizycznego, jak i psychicznego.

Kwas kaprylowy - występowanie

Zanim zaczniemy uzupełnianie ewentualnych braków kwasu kaprylowego, powinniśmy poznać jego najważniejsze, bogate źródła. Są to nie tylko suplementy diety mające go w składzie, duże ilości znajdziemy też w produktach spożywczych:

  • miąższu kokosa używanym do produkcji oleju kokosowego;

  • oleju palmowym wyciskanym z pestek palmowca;

  • tłuszczu mlekowym królików oraz w innych tłuszczach pochodzenia zwierzęcego;

  • produktach robionych z mleka koziego lub owczego np. w serach.

Kwas kaprylowy - opinie

W Internecie, przede wszystkim na forach dyskusyjnych poświęconych zdrowemu odżywianiu, znajdziemy liczne pozytywne opinie na temat kwasu kaprylowego. Wystawiają je zarówno specjaliści z różnych dziedzin, jak i osoby stosujące kwas jako element wspomagający leczenie swoich schorzeń. Chwalą sobie jego działanie oraz takie zalety, jak pozbycie się praktycznie wszystkich „nieproszonych gości” zalegających w organizmie i nieustannie zakłócających jego prawidłowe funkcjonowanie.

Olej kaprylowy - do czego się go stosuje

Warto na koniec zrobić małe podsumowanie, jakie pozytywne zmiany w naszym organizmie zachodzą pod wpływem działania kwasu kaprylowego. Jeśli dostarczymy go w precyzyjnie dobranych dawkach, możemy liczyć na szereg korzyści zdrowotnych, których naprawdę nie da się zbagatelizować. Kwas kaprylowy spowoduję poprawę pracy poszczególnych elementów układu pokarmowego, żołądka, wątroby i przede wszystkim jelit. W przypadku tych ostatnich zachowamy prawidłową mikroflorę jelitową, poprawie ulegnie też trawienie i przemiana materii.

Szybciej pozbędziemy się bakterii i grzybów, których pojawienie się we krwi oznacza poważne kłopoty, niejednokrotnie zagrażające życiu infekcje. Grzybica, czy zakażenie paciorkowcem szybko staną się tylko przykrym wspomnieniem, uda się również złagodzić objawy zakażenia spowodowanego działaniem gronkowca złocistego.

KATEGORIE

ZIOŁA

ZIOŁA

WITAMINY I MINERAŁY

WITAMINY I MINERAŁY

SUPLEMENTACJA

SUPLEMENTACJA

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Karczoch, znany już w starożytności, ceniony przez smakoszy z całego świata. Jedząc go, skutecznie zadbasz o swoje zdrowie, serce, układ krążenia i wątrobę, a nawet schudniesz.
Kolendra to orientalna przyprawa o charakterystycznym smaku i zapachu, co jednak ważniejsze, jest to nieprzebrane źródło witamin i antyoksydantów, które mogą być wsparciem Twojego zdrowia.
Poznajcie macierzankę, powszechnie używane zioło i smaczną przyprawę, wspomagającą leczenie i łagodzenie wielu schorzeń oraz wydatnie poprawiającą smak Waszych ulubionych potraw.
Odkryj bezcenne właściwości odżywcze aromatycznej bazylii, która jest cennym źródłem wielu niezbędnych mikroelementów i witamin, poprawiających odporność i samopoczucie!
Żelazo jest mikroelementem, którego niedobór może doprowadzić m.in. do anemii. Pierwiastek wspomaga odporność i utrzymanie sprawności umysłowej. Dowiedz się więcej.