Korzeń kudzu, o szerokich właściwościach leczniczych, kompleksowo wspomagający osłabiony organizm, pomagający zerwać z nałogami, w tym chorobą alkoholową i paleniem papierosów.
Papaja – Właściwości, działanie, stosowanie, zastosowanie, gdzie kupić i jak ją jeść
Strona główna - Blog - Papaja – Właściwości, działanie, stosowanie, zastosowanie, gdzie kupić i jak ją jeść
- Opublikowano: 03.04.2023
Papaja to stosunkowo dobrze znany egzotyczny owoc. Bardzo często stanowi skład musli owocowego lub mieszanki suszonych owoców. Poza tym, że ma fantastyczny smak, to okazuje się, że ma też liczne właściwości zdrowotne. Papaja może pomóc w trawieniu i odchudzaniu, a dodatkowo może wzmocnić nasze wysiłki w ramach profilaktyki przeciwnowotworowej. Zobacz, jak papaja może Ci pomóc, jak ją stosować i o jakich środkach ostrożności koniecznie pamiętać.
Spis treści
TogglePapaja – co to takiego i jak wygląda?
Papaja to melonowiec właściwy. Naturalnie pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej oraz południowych rejonów Ameryki Północnej. Obecnie można się z nią spotkać poza jej naturalnymi obszarami. Uprawiana jest również w rejonach tropikalnych i subtropikalnych. Co ciekawe, można ją też spotkać w południowych regionach Europy.
Ciekawostką jest to, że melonowiec właściwy może się wielu obserwatorom kojarzyć z drzewem. Trzeba jednak pamiętać, że jest to roślina, która nie ma gałęzi. Dorasta do wysokości 5 – 10 metrów, a jej owoce mają owalny lub gruszkowaty kształt. Warto wspomnieć, że są one stosunkowo duże. Okazuje się bowiem, że mogą mieć do 45 cm długości i 30 cm średnicy.
Papaja – właściwości
Okazuje się, że spożywanie egzotycznej papai może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Wynika to z wykazywanych przez owoc właściwości. Przede wszystkim może ona mieć działanie profilaktyczne. Prawdopodobnie chroni przed rozwojem choroby nowotworowej.
Ponadto, owoc ten zawiera w sobie duże ilości likopenu, a to jest naturalny przeciwutleniacz. Może to oznaczać, że papaja świetnie sprawdzi się jako surowiec, wykazujący działanie przeciwzapalne. Do tego, może mieć zdolność do ochrony przed wolnymi rodnikami, które są przyczyną stresu oksydacyjnego. W skutek trwającego stresu oksydacyjnego może dojść do rozwoju wielu poważnych chorób.
Prawdopodobnie papaja może mieć też bardzo pozytywny wpływ na prace układu trawiennego, a w tym może usprawniać procesy trawienne, wspierać oczyszczanie organizmu z toksyn czy też pobudzać układ do regeneracji. Do tego nasiona papai oczyszczają wątrobę i wspierają jej regenerację.
Wskazuje się, że roślina ta może też stymulować układ odpornościowy do pracy. Wszystko za sprawą dużej zawartości witaminy C. Przypuszcza się, że ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, a to może sprawiać, że łagodzi przebieg choroby i skraca infekcje sezonowe.
Papaja zawiera w sobie fibryny a te mogą pozytywnie wpływać na proces krzepnięcia krwi. Są to substancje, które w miejscu zranienia tworzą specyficzną sieć i przyspieszają tworzenie zakrzepu. Z tego względu stosowanie papai w miejscu zranienia może wpłynąć na szybsze gojenie rany oraz stać się sposobem na uniknięcie infekcji.
Ze względu na obecność argininy papaja ma też właściwości poprawiające płodność. U mężczyzn może wpływać pozytywnie na jakość nasienia. U kobiet zaś jej działanie może poprawić ukrwienie macicy i wspierać dojrzewanie komórki jajowej.
Ponadto okazuje się, że papaja może mieć korzystny wpływ na kondycję oczu i chronić przed procesami zwyrodnieniowymi, do których dochodzi wraz z procesami starzeni owymi. To również doskonały sposób na poprawienie kondycji włosów, a przez to, że wspomaga trawienie, również na odchudzanie.
Jakie wartości odżywcze ma w sobie papaja?
Powyższe właściwości papai wynikają w dużej mierze ze składników mineralnych i odżywczych, które znajdują się w owocu i nasionach. Jakie wartości odżywcze papaja ma w swoim składzie?
Przede wszystkim są to podstawowe substancje odżywcze (wartości podane na 100 gram papai):
białko 0,47 g;
tłuszcze 0,26 g;
węglowodany 10,82 g;
Ponadto znaleźć tam można również wiele cennych składników i witamin:
błonik 1,7 g;
witamina C 60,9 mg;
Tiamina 0,023 mg;
Ryboflawina 0,027 mg;
Niacyna 0,357 mg;
Witamina B6 0,038 mg;
Kwas foliowy 37 µg;
Witamina A 950 IU;
Witamina K 2,6 µg;
Witamina E 0,30 mg;
I mikroelementy:
Wapń 20 mg;
Żelazo 0,25 mg;
Magnez 21 mg;
Fosfor 10 mg;
Potas 182 mg;
Sód 8 mg;
Cynk 0,08 mg;
Oraz inne ważne dla zdrowia człowieka substancje:
Beta karoten 1,2 mg;
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,081 g;
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,072 g;
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,058 g.
To właśnie te składniki odżywcze powodują, że papaja jest tak wartościowym owocem.
Ile cukru zawiera w sobie papaja?
Okazuje się, że papaja jest bardzo słodkim owocem. Zawiera w sobie 7,2 g cukru w 100 gramach owocu. To właśnie stąd bierze się jej słodki smak. Dla wyobrażenia: jedna łyżeczka do herbaty to około 5 gram cukru, a duża łyżka stołowa to około 15 g. Można więc powiedzieć, że w papai znajdziesz półtorej łyżeczki lub pół łyżki cukru.
Ile kalorii ma w sobie papaja?
Zawartość kaloryczną owocu również należy analizować przez pryzmat pewnego odnośnika. Owoce w naturze nieco różnią się między sobą, a to powoduje, że w każdym z nich ta zawartość kaloryczna będzie nieco inna. Dlatego dla pewnego uśrednienia przyjmuje się za miernik 100 gram danego owocu. I tak, spożywając 100 gram owocu dostarczasz do swojego organizmu 42,8 kcal.
Papaja – zastosowanie w kuchni
Okazuje się, że coraz częściej sięgamy po papaję i wdrażamy ją do potraw. Ma lekko korzenny słodki smak. To sprawia, że doskonale pasuje do potraw mlecznych. Kawałki owocu można wykorzystać, by przygotować pożywny koktajl, który przygotowywany jest na bazie mleka lub jogurtu. W ten sposób powstanie naprawdę orzeźwiający napój. Pasuje też do musli, o którym była mowa już we wstępie.
W kuchni papaja sprawdzi się nie tylko w daniach śniadaniowych. Może być również dodawana do deserów lub sałatki owocowej. Do deseru lodowego najbardziej pasuje zmiksowana papaja, a do sałatki daje się ją pokrojoną w plasterki.
Z uwagi na to, że papaja jest bogatym źródłem witamin warto włączyć ją do swojej codziennej diety. Owoc zawiera w sobie pektynę. To oznacza, że można z niego z powodzeniem przygotowywać dżemy, kompoty, syropy i soki.
Warto wiedzieć, że nie tylko miąższ owocu jest jadalny. Do spożycia nadają się również pestki, czyli nasiona papai. Trzeba jednak wiedzieć, że mają one nieco inny smak. Nasiona papai są lekko ostre i mają delikatnie gorzki smak. Można je ususzyć i zmielić. W tej postaci świetnie sprawdzą się jako przyprawa.
Papaja – zastosowanie w kosmetyce
Papaja jest nie tylko smaczna i zdrowa. Jej właściwości odżywcze sprawiają, że doskonale sprawdza się również w kosmetyce.
W zastosowaniu kosmetycznym na plan pierwszy wysuwa się, pochodzący z owocu, enzym papaina, który dodawany jest do licznych peelingów enzymatycznych czy kremów antycellulitowych. Enzym papaina działa również na różnorodne zmiany skórne szczególnie blizny. Dlatego też często jest dodawany do kremów, których celem jest zmniejszenie widoczności blizn.
Ekstrakt z papai może się sprawdzić jako składnik mydeł czy preparatów pod prysznic. Jego stosowanie może nawilżyć skórę, oczyścić ją, nadać jej elastyczności, a na koniec pozostawić specyficzne uczucie odprężenia.
Specjalne masło kosmetyczne z dodatkiem papai może się sprawdzić, jako produkt do pielęgnacji skóry suchej. Jego zastosowanie nawilży ją, zmiękczy i sprawi, że stanie się gładka.
Jak działa papaja i na co może pomóc?
Papaja działa głównie przez zawarte w niej substancje odżywcze i składniki mineralne. To właśnie ich wpływ na organizm ludzki powoduje, że zachodzą w nim pozytywne zmiany.
W medycynie naturalnej na przykład, papaja stosowana była, jako środek pomagający uporać się z wrzodami żołądka czy infekcjami dróg moczowych. Z uwagi na działanie papainy wykorzystywano ją również do leczenia różnorodnych zmian skórnych, takich jak na przykład czyraki.
Badania prowadzone nad wpływem papai na zdrowie człowieka potwierdzają, że może się ona sprawdzić, jako produkt o działaniu profilaktycznym w zakresie różnego rodzaju nowotworów. Dzieje się tak prawdopodobnie za sprawą likopenu. Jest to jeden z naturalnych przeciwutleniaczy, który ogranicza działanie wolnych rodników, a to właśnie one są odpowiedzialne za mutacje DNA i rozwój nowotworów.
Naukowcy wskazują, że stosowanie papai, a dokładnie właśnie wspomnianego likopenu może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór szyjki macicy, prostaty, piersi, trzustki oraz płuc.
Okazuje się też, że papaina ma nie tylko kosmetyczne zastosowanie. Badania wykazały że poprawia trawienie, ponieważ działa w sposób podobny do enzymów, które znajdują się w soku żołądkowym. Co ciekawe, wspomniany enzym działa również w środowisku zasadowym. Oznacza to, że jego obecność nie powoduje wzrostu kwasów żołądkowych. Może więc być bardzo pomocny w przypadku łagodzenia refluksu.
Witamina A i zeaksantyna, które również stanowią składniki owocu mogą być ważnym uzupełnieniem diety osób starszych. W podeszłym wieku dochodzi bowiem do zwyrodnienia plamki żółtek oka i pogorszenia wzroku. Wspomniane substancje znacznie spowalniają ten proces.
Co jeszcze warto wiedzieć o działaniu papai?
Papaja na układ trawienny
Papaja ułatwia trawienie i oczyszczanie organizmu. Przy czym usuwa nie tylko toksyny, ale również różnorodne uszkodzenia DNA. Dezynfekuje układ trawienny i stymuluje go do regeneracji.
Papaja na ukłed odpornościowy
Obecność witaminy C wzmacnia odporność i stymuluje układ immunologiczny do pracy. Do tego pomaga w odbudowywaniu uszkodzonych ścianek jelita cienkiego, a to właśnie w jelitach znajduje się centrum odpornościowe człowieka.
Papaja na raka
Obecność antyoksydantów redukuje działalność wolnych rodników, co przekłada się również na jej właściwości profilaktyczne przeciwnowotworowe.
Papaja dla płodności
Spożywanie papai powoduje, że poprawia się jakość nasienia, a macica staje się lepiej ukrwiona. Dodatkowo pomaga ona w dojrzewaniu komórek jajowych.
Papaja jako wsparcie przy słabo krzepnącej krwi
W owocach papai znajdują się duże ilości fibryny, a ta bierze udział w procesach krzepnięcia krwi. Stosowanie ekstraktów z papai może przyspieszyć gojenie ran i zapobiegać infekcjom.
Papaja jako antyoksydant
Wspomniano już, że w papai znajdują się liczne antyoksydanty, które spowalniają procesy starzenia i redukują skutki stresu oksydacyjnego.
Papaja dla oczu
Witamina A i zeaksantyna to świetny sposób na wsparcie jakości widzenia, a także uchronienie się przed chorobami zwyrodnieniowymi, do których może dochodzić wraz z wiekiem.
Papaja na włosy
Witamina A jest dobra nie tylko na oczy. Wzmacnia również włosy, sprawia, że są lepiej nawilżone i odżywione, a przez to gładkie i znacznie ładniejsze.
Papaja na pasożyty
Okazuje się, że nasiona papai mogą być skutecznym wsparciem w leczeniu pasożytów. Zawarte w nasionach składniki niszczą pasożyty przewodu pokarmowego poprzez zakłócanie ich procesów fizjologicznych. Spożywanie nasion papai powoduje też, że w przypadku pasożytów zaburzone zostaje również ich rozmnażanie.
Papaja dla wątroby
Skoro już przy nasionach jesteśmy, to okazuje się, że mogą one rownież oczyszczać z toksyn wątrobę. Ponadto, kuracja z nasion prowadzona przez około miesiąc może poprawić stan wątroby uszkodzonej przez nadmierne spożywanie alkoholu, żółtaczkę czy nadwagę, otyłość.
Jak jeść papaję – dawkowanie
Papaję należy umyć i dokładnie obrać. Następnie przekroić na pół. Ze środka należy wydrążyć nasiona wraz z otaczającym je śluzem. Następnie pozostały miąższ można jeść łyżeczką. Dla przełamania słodkiego smaku można delikatnie skropić ją cytryną.
W przypadku papai przyjmowanej w kapsułkach jako suplement diety należy bezwzględnie kierować się zaleceniami producenta. Najczęściej sugeruje się spożywać po jednej kapsułce od 2 do 3 razy na dobę.
Papaja – przeciwwskazania
Niestety, dobroczynne działanie papai nie każdemu służy. Owoc może być przyczyną alergii. Jeżeli nie masz pewności, co do swojego uczulenia, lepiej podejść do papai ostrożnie.
Nasion papai nie powinny spożywać kobiety w ciąży. Istnieją przypuszczenia, że substancje zawarte w nasionach mogą prowadzić do uszkodzenia płodu. Nie ma natomiast przeciwwskazań do tego, by włączyć do swojej diety miąższ owoców. Ze względu na bogactwo składników odżywczych jest on wręcz zalecany.
Papaja – skutki uboczne i działania niepożądane
Kobiety w ciąży powinny uważać przede wszystkim na niedojrzałe owoce. Niedojrzałe owoce papai są bogate w lateks, a ten może wywoływać skurcze macicy i prowadzić do poronienia, urodzenia martwego dziecka lub uszkodzeń płodu. Z tego samego powodu powinny unikać liści papai.
Warto pamiętać, że papaina jest bardzo silnym alergenem i może powodować uczulenia.
Przypuszcza się, że cały owoc papai może zawierać nawet 300% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. O ile witamina ta w ograniczonych dawkach może przynieść bardzo pozytywne skutki, o tyle jej nadmiar może stać się przyczyną powstawania kamieni nerkowych. Z tego powodu nie powinno się spożywać całej papai na raz.
Ważne, by wiedzieć, że nadmiar papai może doprowadzić do rozstroju żołądka i dolegliwości ze strony układu trawiennego, takich jak: bóle brzucha, skurcze, krwawienia, wzdęcia, nudności.
Stosowanie papai na skórę może wywołać wysypkę i podrażnienia.
Substancje wchodzące w skład owoców, nasion i liści papai mogą wchodzić w reakcję z lekami rozrzedzającymi krew – potęgować ich działanie, a to może doprowadzić do poważnych krwotoków, również wewnętrznych.
Zawarta w roślinie karnityna, która przyczynia się do usuwania pasożytów z organizmu może się okazać toksyczna, gdy jest przyjmowana w zbyt dużych ilościach.
Osoby, które cierpią na zaburzenia pracy serca również powinny zachować ostrożność, ponieważ po spożyciu papai może dojść do spowolnienia bicia serca w sposób niekontrolowany.
Jak widać, tych działań niepożądanych trochę jest, dlatego tak ważne jest zachowanie wszelkich środków ostrożności.
Papaja – efekty stosowania
Spożywanie papai, z uwzględnieniem oczywiście powyższych ostrzeżeń może jednak przynieść bardzo wiele pozytywnych rezultatów. Bogactwo witaminy C (jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy) poprawi odporność i zmniejszy skutki stresu oksydacyjnego. Substancje czynne sprawią, że papaja poprawia trawienie i może sprzyjać odchudzaniu.
Obecność witaminy A i zeaksantyny, która hamuje szkodliwe promieniowanie słoneczne, uchroni przed chorobami degeneracyjnymi oczu.
Roślina może pomóc w oczyszczeniu organizmu z toksyn i pasożytów. Wesprze ochronę i regenerację wątroby. Może działać profilaktycznie w zakresie przeciwdziałania nowotworom, a także wspomagać płodność kobiet i mężczyzn (może stymulować do produkcji nasienia). Do tego jej stosowanie może się przyczynić do poprawienia kondycji włosów i skóry.
Dlaczego warto stosować papaję?
Warto stosować dojrzałą papaję, ponieważ jest to naturalny sposób na wsparcie swojego organizmu. Papaja świetnie łączy się z niektórymi produktami mlecznymi, można więc przygotowywać sobie pyszne koktajle, które będą miały właściwości lecznicze.
Papaja wykazuje właściwości antyoksydacyjne, które dodatkowo zbogacone są przez obecne w roślinie wartości odżywcze.
Trzeba tylko pamiętać, by zawsze sięgać po dojrzałe owoce. Niedojrzały owoc pani może przynieść negatywne konsekwencje.
Gdzie kupić papaję?
Papaję można kupić w dobrych sklepach spożywczych. Natomiast tę w kapsułkach w sklepach ze zdrową żywnością i naturalnymi suplementami diety, w sklepach zielarskich i niektórych aptekach.
Ile kosztuje papaja?
Cena papai będzie się wahać zależnie od regionu i sklepu. Mniej więcej szacuje się, że kilogram może kosztować od 10 do 20 zł, choć zdarza się, że cena może sięgać nawet 40 zł.
Jeżeli chcesz kupić kandyzowaną papaję, to koszt opakowania, w którym znajduje się 500 g produktu, to około 15 – 20 zł.
Jak jeść nasiona papai?
Nie warto wyrzucać nasion papai, ponieważ one również mają wiele wartościowych substancji odżywczych. Mają zupełnie inny smak niż sam owoc. Papaja jest słodka, a jej nasiona mają gorzkawy i pikantny smak. Można je suszyć i mielić – wówczas (podobnie jak pieprz) sprawdzą się jako przyprawa do dań wytrawnych. Mogą też stanowić bardzo ciekawy składnik smoothie owocowo – warzywnego.
Nasion papai nie powinny spożywać kobiety w ciąży.
Zielares
Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.
Czytaj także
Zioła na gorączkę to warty uwagi zamiennik standardowych leków przeciwgorączkowych. Oprócz zbijania gorączki wzmacniają odporność, oczyszczają z toksyn i odżywiają tkanki.
Chcesz wiedzieć, jak rozpoznać podagrycznik? Dowiedz się, jakie są jego charakterystyczne cechy, z jakimi roślinami można go pomylić i dlaczego warto go znać. Naucz się dobrze go rozróżniać.
Polecane dla Ciebie
Kwas foliowy kojarzy się głównie z kobietami w ciąży, a tymczasem jego znaczenie i zastosowanie jest znacznie szersze; pomaga w utrzymaniu sprawności mózgu, prawidłowej pracy serca i syntezie DNA.
Grzyby Reishi cieszą się popularnością jako składnik suplementów diety. Wspomagają pracę organizmu m.in. poprzez wsparcie odporności, łagodzenie objawów astmy. Sprawdź.
Odkryj tajemnice spiruliny, algi pełnej witamin i minerałów! Czy wspiera odchudzanie? Jak wpływa na włosy i skórę? Dowiedz się więcej i wzbogać swoją dietę!
Odkryj wpływ maślanu sodu na zdrowie i dowiedz się o jego 5 potencjalnych skutkach ubocznych. Czytaj teraz, by świadomie korzystać z maślanu!
Magnez jest życiodajnym pierwiastkiem, od którego zależy prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Wspomaga odporność, pracę układu nerwowego czy sercowo-naczyniowego.