Zielares spirulina

Spirulina – Co to jest, właściwości, skutki uboczne, efekty stosowania i przeciwwskazania

Mianem spiruliny określa się spreparowane algi w kolorze niebiesko – zielonym. Naturalnie występują w ciepłych jeziorach Afryki oraz Ameryki Południowej i Środkowej. Sprzyjające warunki klimatyczne i środowiskowe sprawiają, że jest tam też specjalnie hodowana. Jest uważana za jeden z najbardziej wartościowych produktów żywnościowych. Wykorzystuje się ją do produkcji kosmetyków oraz jako suplement diety. Takie zastosowanie znalazła z uwagi na jej dobroczynne i prozdrowotne właściwości. A jak działa i na co pomaga spirulina?
Spirulina to sproszkowane algi, które pozyskuje się ze słodkich ciepłych wód jeziornych. W ostatnim czasie prowadzone są nawet komercyjne hodowle tej rośliny z uwagi na jej pozytywny wpływ na organizm człowieka. Bywa nazywana zielonym mięsem i stanowi świetne uzupełnienie diety wegetarian z uwagi na wysoką zawartość pełnowartościowego białka.
Suplement diety ze spiruliną dostępne są w postaci proszku lub tabletek. To tak naprawdę ten sam produkt, który różni się jedynie sposobem podania. Sproszkowaną spirulinę można dodawać do koktajli owocowych i warzywnych oraz innych produktów.
Spirulina jest stosunkowo bezpiecznym suplementem i najczęściej sięgają po nią sportowcy, osoby, które prowadzą aktywny lub wyczerpujący tryb życia, odchudzające się lub chcące utrzymać szczupłą sylwetkę. Zalecana jest również tym, którzy chcą się zdrowo odżywiać i jak najdłużej zachować dobre zdrowie. Tak szerokie możliwości jej wykorzystania wynikają przede wszystkim z zawartości składników odżywczych, które znajdują się w algach i wynikających z nich właściwości prozdrowotnych.
Zielares spirulina

Właściwości zdrowotne spiruliny

Spirulina działa bardzo pozytywnie na unormowanie profilu lipidowego. Co to oznacza? Obniża stężenie cholesterolu całkowitego oraz jego frakcji LDL (obniżenie złego cholesterolu) oraz podnosi stężenie dobrego cholesterolu (frakcja HDL). Wyrównanie tych wartości do prawidłowego poziomu może zapobiegać poważnym chorobom układu sercowo – naczyniowego. Wykazuje właściwości przeciwmiażdżycowe. Badania wykazały, że zmniejsza też ryzyko wystąpienia udaru mózgu. To jednak nie jedyne właściwości spiruliny.
Algi wpływają też pozytywnie na wyrównanie poziomu glukozy we krwi.
Spirulina zawiera silne przeciwutleniacze. Zwalcza wolne rodniki, które przyczyniają się do powstawania stanów zapalnych i chorób neurodegeneracyjnych. Przyjmuje się więc, że może mieć w tym obszarze działanie profilaktyczne. Zmniejsza ryzyko wystąpienia takich schorzeń, jak na przykład choroba Parkinsona.
Wspiera też redukcję masy ciała. Nie przyniesie takiego efektu stosowana jako jedyny sposób, ale w połączeniu ze zdrowym trybem życia, racjonalnym odżywianiem i aktywnością fizyczną pomaga uzyskać lepsze efekty w krótszym czasie.
Wśród właściwości spiruliny warto też wspomnieć, że spirulina ma również działanie odtruwające. Pomaga pozbyć się z organizmu metali ciężkich. Stosuje się ją na przykład przy zatruciach arsenem.
Algi pozytywnie działają też na układ odpornościowy człowieka. Ich stosowanie powoduje, że działa on wydajniej i skuteczniej. Spirulina zwiększa produkcję przeciwciał.
Spirulina redukuje występujące w organizmie stany zapalne, pomaga leczyć anemię, HIV, grypę i opryszczkę. Działa ochronnie na komórki wątroby, a przez to chroni przed marskością tego organu.
Algi, z których produkowana jest spirulina są bogatym źródłem kwasu linolenowego i kwasów Omega 3, które trudno uzupełniać w typowej codziennej diecie, a są one niezwykle ważne dla rozwoju i prawidłowego funkcjonowania mózgu. Ich obecność w organizmie obniża też ciśnienie krwi, zapobiega stanom zapalnym, a w razie ich rozwoju – wspiera ich leczenie.
Sproszkowana spirulina zawiera w sobie liczne witaminy i wiele składników mineralnych. Dostarcza do organizmu:
  • wapń;
  • żelazo;
  • beta karoten;
  • magnez;
  • cynk;
  • sód;
  • potas;
  • mangan;
  • fosfor;
  • selen;
  • kwas GLA (gamma – linolenowy);
  • osiem egzogennych aminokwasów (nieprodukowanych przez człowieka)
  • witaminy: A, C, D, E oraz witaminy z grupy B.
Algi hamują wydzielanie histaminy, co pomaga redukować i zwalczać objawy alergii takie, jak wysypka, łzawienie, obrzęk czy nieżyt nosa.

Działanie spiruliny — Na co pomaga

Spirulina obniża ciśnienie krwi i reguluje poziom cukru. To oznacza, że może być stosowana profilaktycznie, zapobiegając chorobom układu sercowo – naczyniowego. Regularne spożywanie spiruliny przyjmowanie zmniejsza ryzyko zachorowania, chroni organizm i wzmacnia go w czasie codziennego funkcjonowania.
Badania wykazały, że spirulina zmniejsza też ryzyko wystąpienia miażdżycy i udaru mózgu. Regularne spożywanie tego produktu przyczynia się do zmniejszenia błony wytworzonej przez cholesterol, a tym samym zwiększenia przepustowości naczyń krwionośnych. W efekcie nie dochodzi do zatorów czy utrudnień w krążeniu krwi. Co istotne, wdrożenie spiruliny do swojej diety nie tylko zapobiega dalszemu odkładaniu się cholesterolu na ścianach naczyń krwionośnych, ale redukuje również już istniejącą warstwę. Oznacza to, że cofa szkody powstałe na skutek nieprawidłowej diety. Jeżeli suplementację spiruliną połączy się ze zdrowymi nawykami żywieniowymi i aktywnością fizyczną – wówczas zapewni się swojemu sercu zdrowie i przedłuży jego dobrą kondycję.
Algi mają również zdolność do wiązania metali ciężkich, których obecność w organizmie jest szkodliwa i toksyczna. Dzieje się to za sprawą znajdującego się w nich chlorofilu. Okazuje się, że na świecie nadal wiele jest miejsc, w których woda pitna jest zanieczyszczona arsenem, a nie istnieje specyficzny sposób leczenia zatrucia tym pierwiastkiem. Wdrożenie leczenia algami przyniosło pozytywne rezultaty. Podczas eksperymentalnej kuracji (grupa pacjentów przyjmowała algi i grupa przyjmowała placebo) uzyskano 47% spadek arsenu wśród osób, które przyjmowały spirulinę.
Spożywanie alg redukuje tkankę tłuszczową dzięki bogatej zawartości błonnika. Ów błonnik osadza się na ściankach jelit i ogranicza w ten sposób wchłanianie tłuszczów i nadmiaru cukrów. Organizm musi więc, dla wytworzenia energii, korzystać ze zgromadzonych wcześniej zasobów. W tym celu metabolizuje rezerwy tworzące tkankę tłuszczową. Jednocześnie spirulina pobudza metabolizm, co przyspiesza procesy spalania. Reguluje poziom cholesterolu; obniżając stężenie „złego cholesterolu” i podnosząc „dobry cholesterol” oraz obniża poziom cukru we krwi.
Jest silnym antyoksydantem oraz pobudza produkcję przeciwciał i komórek, które w chodzą w skład układu odpornościowego i odpowiadają za zwalczanie infekcji. W ten sposób poprawia działanie układu odpornościowego. To sprawia, że działa ochronnie na organizm człowieka. Spowalnia procesy starzenia, za które odpowiadają wolne rodniki, zapobiega powstawaniu stanów zapalnych i infekcji, a badania przeprowadzone przez University of Maryland Medical Center sugerują, że spirulina może mieć duże znaczenie w zapobieganiu nawet takim chorobom jak nowotwory.

Dlaczego warto stosować Spirulinę?

Spirulina niesie ze sobą wiele bardzo pozytywnych zmian w organizmie człowieka, dlatego też warto wdrożyć ją do swojej codziennej diety. Wzmacnia organizm i jego siły ochronne (układ odpornościowy), uzupełnia niedobory pierwiastków, mikroelementów i kwasów Omega 3 oraz działa profilaktyczne w zakresie chorób układu sercowo – naczyniowego, marskości wątroby i udaru mózgu. Oczyszcza organizm, odżywia go i dodaje energii. Wspomaga w procesach odchudzania i przyspiesza utratę tkanki tłuszczowej. Reguluje poziom cholesterolu i cukru, pomaga w utrzymaniu zgrabnej sylwetki.

Jak stosować Spirulinę — Dawkowanie

Spirulinę można stosować zarówno w tabletkach/kapsułkach, jak i w formie proszku. Jak zatem dawkować spirulinę? Zaleca się dawkowanie spiruliny zgodne z zaleceniami producenta produktu. Najczęściej przyjmuje się jedną kapsułkę lub tabletkę trzy razy dziennie przed posiłkiem. Trzeba przy tym pamiętać, by nie przekroczyć dziennej dawki na poziomie 1 – 4 g, a w przypadku silnego wyczerpania organizmu lub w czasie regeneracji i rekonwalescencji 10 g na dobę.
W przypadku proszku dawkowanie jest nieco inne. Łyżeczkę spiruliny rozpuszcza się w ciepłej wodzie lub smoothie i wypija całość. Można też przygotować sobie specjalne kostki do napojów. W tym celu rozpuszcza się łyżeczkę proszku w 350 ml soku z limonki i tak przygotowany preparat wlewa do tacki do lodu, a następnie zamraża. Przygotowane lodowe kostki można dodawać do wody lub soków. Trzeba jednak pamiętać, by nie wrzucać więcej niż jedną kostkę na szklankę napoju.
Zielares spirulina

Spirulina w proszku czy tabletkach

Spirulina w tabletkach jest prosta do przyjęcia i nie wymaga wiele zachodu. Wystarczy popić dużą ilością wody i już. Spirulina w proszku wymaga nieco więcej przygotowań przed spożyciem. Dodaje się ją do koktajli owocowych lub warzywnych oraz do musów owocowych czy owsianki. Jej główną zaletą jest łatwa przyswajalność. Część spiruliny wchłania się bowiem już przez śluzówkę jamy ustnej i stamtąd od razu wykorzystywana jest przez organizm. Sproszkowana spirulina jest po prostu przyswajana szybciej.

Spirulina — przeciwwskazania

Spirulina uważana jest za produkt nie tylko wartościowy, ale też bezpieczny. Niemniej warto skonsultować jej przyjmowanie z lekarzem, szczególnie w przypadku osób, które cierpią na choroby przewlekłe. Dla bezpieczeństwa odradza się ją osobom, cierpiącym na choroby autoimmunologiczne (niepotrzebnie dochodzi wówczas do dodatkowego pobudzenia układu odpornościowego), fenyloketonurię oraz przyjmującym leki immunosupresyjne. Istotne jest również pamiętanie o nieprzekraczaniu zalecanego dawkowania. Ewentualne reakcje niepożądane występowały bowiem wśród osób, które przyjmowały powyżej 1 g spiruliny na dobę.

Efekty stosowania Spiruliny

Systematyczne stosowanie spiruliny pomaga w walce z alergią poprzez blokowanie wydzielania histaminy. W efekcie objawy alergii są mniejsze, łagodniejsze i mniej dokuczliwe. Obniża poziom cukru we krwi, przez co pomaga w utrzymaniu go na odpowiednim poziomie. Reguluje też równowagę profilu cholesterolowego poprzez obniżanie poziomu złego cholesterolu i podnoszenie dobrego. Ma działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Zwalczanie wolnych rodników zapobiega powstawaniu stanów zapalnych, niszczeniu DNA oraz mutacjom (co przekłada się na mniejsze ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej). Spowalnia też procesy starzenia się organizmu.
Algi wzmacniają odporność poprzez pobudzenie produkcji komórek wchodzących w skład układu immunologicznego oraz oczyszczają organizm z metali ciężkich. Obecność witaminy A korzystnie wpływa na jakość widzenia – poprawia wzrok i chroni go przed zaburzeniami. Dzięki obecności kwasów Omega 3 poprawia pracę mózgu: myślenie, abstrakcyjne myślenie, pamięć, kreatywność i funkcje poznawcze. Łagodzi skutki stresu i bezsenności oraz chroni przed chorobami neurodegeneracyjnymi.
Jej bogaty w substancje odżywcze skład doda energii, siły i ogólnie wzmocni cały organizm.

Skutki uboczne stosowania Spiruliny

Spirulina uważana jest za jeden z bezpieczniejszych suplementów diety, który zasadniczo nie przynosi większych szkód. Jednakże zdarza się, że dawkowanie większe niż zalecane może przynieść pewne skutki uboczne ze strony układu pokarmowego. Wśród najczęstszych skutków ubocznych wymienia się nudności, biegunkę, wzdęcia i skurcze.
Można im zapobiec poprzez rozpoczęcie przyjmowania alg od małych dawek i stopniowe budowanie tolerancji.

Składniki aktywne spiruliny

W składzie spiruliny znaleźć można takie substancje jak:
  • wapń;
  • żelazo;
  • betakaroten;
  • magnez;
  • cynk;
  • sód;
  • potas;
  • mangan;
  • fosfor;
  • selen;
  • kwas GLA (gamma – linolenowy);
  • osiem egzogennych aminokwasów (nieprodukowanych przez człowieka)
  • witaminy: A, C, D, E oraz witaminy z grupy B;
  • białko;
  • kwas foliowy;
  • kwas linolowy;
  • fikocyjanina;
  • bioflawonoidy.

Ile kosztuje spirulina — Cena

Cena spiruliny zależna jest w dużym stopniu od tego, skąd pochodzi produkt i kto jest jego producentem. Najdroższa jest spirulina hawajska – za opakowanie 500 mg płaci się nawet 150 zł. Jednak za tą ceną idzie też bardzo wysoka jakość suplementu potwierdzona licznymi testami wewnętrznymi (producenta) i zewnętrznymi. Algi z Chin są znacznie tańsze, ale ich jakość nie zawsze jest zgodna z opisem. Warto weryfikować zatem producentów, sprawdzać opinie i skład wybranego produktu.

Czym jest niebieska spirulina

Niebieska spirulina to odwodniony proszek algi. Jej cechą charakterystyczną jest to, że nie ma rybiego posmaku. Pod względem wartości odżywczych, właściwości i składu niczym nie różni się od zielonej wersji. Główną różnicę stanowi wyłącznie posmak.

Zastosowanie niebieskiej spiruliny

Niebieską spirulinę można dodawać do posiłków przygotowywanych dla dzieci, właśnie ze względu na to, że nie ma rybiego posmaku, a przez to nie zniechęca do jej spożywania. Świetnie sprawdzi się dodana do mleka, naleśników, koktajli, shakeów, smoothie, makaronów i wypieków. Znaleźć może się w deserach i innych potrawach. Jest naturalnym barwnikiem, przez co przygotowywane z nią produkty mają ciekawy, błękitny odcień, który zachęca dzieci do jedzenia i uatrakcyjnia wygląd dań.

Czy spirulina wspomaga odchudzanie?

Spirulina wspomaga utratę tkanki tłuszczowej. Dzięki zawartości błonnika ogranicza wchłanianie tłuszczów i nadmiaru cukru, a to powoduje, że organizm zużywa dotychczas zgromadzone zapasy. Przyspiesza metabolizm, obniża poziom cukru we krwi i reguluje profil cholesterolowy. Badania wykazały, że jej działanie likwidowało również skutki wcześniejszych błędów żywieniowych. Nie zastąpi jednak zbilansowanej diety czy diet odchudzających i aktywności fizycznej.

Gdzie kupić spirulinę?

Decydując się na suplementację diety spiruliną warto wybrać tylko tę pochodzącą ze sprawdzonego źródła. Mogą to być specjalne sklepy zielarskie lub ze zdrową żywnością. Znaleźć można ja również w aptekach. Nie powinno się kupować spiruliny ze źródeł nieznanych lub niesprawdzonych.

Chlorella czy spirulina?

Alternatywą dla spiruliny jest chlorella. Zawiera ona nieco mniej białka, ale za to więcej kwasów tłuszczowych i nukleinowych. Skuteczniej usuwa metale ciężkie z organizmu niż spirulina dzięki większej zawartości chlorofilu i mniej wychładza organizm. Dlatego też wybór pomiędzy spiruliną a chlorellą powinien być podyktowany potrzebami organizmu. Jeżeli jest większe zapotrzebowanie na białko to spirulina, a jeżeli na kwasy tłuszczowe i nukleinowe lub oczyszczenie organizmu – wówczas chlorella lepiej się sprawdzi.

KATEGORIE

ZIOŁA

ZIOŁA

WITAMINY I MINERAŁY

WITAMINY I MINERAŁY

SUPLEMENTACJA

SUPLEMENTACJA

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Odkryj tajniki zbioru czarnego bzu! Dowiedz się, kiedy i jak zbierać kwiaty i owoce, by wykorzystać ich właściwości zdrowotne.
Liście laurowe mają szerokie zastosowanie w kuchni jako popularna przyprawa, wywar z liści laurowych może być wykorzystany w celach leczniczych. Sprawdź właściwości rośliny
Poznaj tajemnice tauryny! Dowiedz się, jak ten kluczowy aminokwas wpływa na Twoje zdrowie, wytrzymałość i umysł. Przeczytaj nasz artykuł już teraz
Kokoryczka to cenny składnik roślinny znakomicie radzący sobie z trudno gojącymi się ranami, obrzękami, problemami skórnymi i zaburzeniami pracy układu sercowo-naczyniowego.
Żeń - szeń koreański jest rośliną, która w naturalny sposób uspokaja nerwy, ale jednocześnie dodaje energii i witalności, czym pobudza do działania.