Seler naciowy

Seler naciowy – Właściwości, działanie, zastosowanie, wartości odżywcze i przeciwwskazania

Seler naciowy bardzo często jest składnikiem diet z uwagi na to, że jest nisko kaloryczny. Ma ciekawy smak i świetnie pasuje do wielu różnorodnych dań. Jednocześnie, co znacznie rzadziej niż jego niska kaloryczność jest podnoszone, to warzywo o wielu właściwościach prozdrowotnych. Jego spożywanie niesie więc nie tylko dietetyczne efekty, ale również poprawia zdrowie. Jakie są te właściwości lecznicze selera naciowego? W jakich obszarach może pomóc i jak wzmacnia organizm człowieka? Jakie wartości odżywcze ma to warzywo? Jakie wyjątkowe właściwości w sobie skrywa? Oto najważniejsze informacje.

W Polsce zdecydowanie większą popularnością cieszy się seler korzeniowy. Na szczęście, w ostatnim czasie coraz częściej i my sięgamy po seler naciowy. Jego właściwości są znacznie szersze niż tylko wpływ na odchudzanie. Owszem, często jest on składnikiem diet ze względu na swoją bardzo niską kaloryczność. Jednak jego stosowanie powinny też rozważyć osoby, które dbają o swoje zdrowie i chcą w naturalny sposób wspomóc funkcjonowanie swojego organizmu. Szczególnie że jest to warzywo bardzo bogate w składniki mineralne, witaminy i błonnik i ma niski indeks glikemiczny. Bogactwo składników odżywczych jest tajemnicą jego zdrowotnego działania.

Seler naciowy to roślina dwuletnia, która należy do rodziny selerowatych. Największą popularność ma w Europie Zachodniej i Stanach Zjednoczonych. Może dorastać do jednego metra wysokości. Łodyga selera jest chrupka i zakończona drobnymi listkami.

Seler naciowy i korzeniowy różnią się od siebie nie tylko wyglądem i jadalną częścią rośliny. Seler naciowy zawiera w sobie znacznie więcej kwasu foliowego i beta karotenu, natomiast korzeniowy jest bogatszy w żelazo, magnez i fosfor.

Seler naciowy

Seler naciowy – właściwości

Seler naciowy właściwości lecznicze zawdzięcza wartościowym składnikom, które skrywa w swoim wnętrzu. Przede wszystkim jest to warzywo nisko kaloryczne, dlatego też świetnie sprawdza się jako uzupełnienie diety osób, które są właśnie w trakcie odchudzania. Ponadto ma niski indeks glikemiczny, a to przekłada się na fakt, że jest bezpieczny dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.

Z uwagi na obecność błonnika seler naciowy doskonale sprawdza się w przypadku zaparć. Poprawia perystaltykę jelit i działa korzystnie na procesy trawienia. Ponadto działa odtruwająco i oczyszczająco. Pomaga w usunięciu toksyn z organizmu i usprawnia przemianę materii.

W dietetyce doceniane jest również to, że seler naciowy daje uczucie sytości – za sprawą dużych ilości błonnika. Zmniejsza więc apetyt i redukuje chęć podjadania między posiłkami.

Seler naciowy zawiera w sobie flawonoidy. Dzięki temu ma właściwości antyoksydacyjne. Zwalcza wolne rodniki, redukuje ich wpływ na ludzki organizm, a co za tym idzie może mieć też właściwości przeciwnowotworowe. Dodatkowo, właściwości antyoksydacyjne powodują, że seler ma pozytywny wpływ na zdolności poznawcze. Sprzyja namnażaniu komórek nerwowych oraz wspomaga leczenie i profilaktykę chorób neurodegeneracyjnych.

Badania wykazały ponadto, że seler naciowy ma właściwości przeciwzapalne. Jednocześnie działa ochronnie na układ sercowo – naczyniowy. Obniża ciśnienie krwi i chroni nabłonek śródnaczyniowy. Rozwój miażdżycy powoduje, że wspomniany nabłonek nie pracuje prawidłowo. Przywracając jego funkcje, przywraca się jednocześnie zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych.

Właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające mogą również przeciwdziałać rozwojowi dny moczanowej, co może przynieść ulgę wielu cierpiącym na to schorzenie pacjentom.

Bogactwo składników mineralnych powoduje, że regularne spożywanie selera naciowego poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci, a ze względu na obecność dużych ilości potasu i sodu, seler naciowy poprawia gospodarkę elektrolitową organizmu oraz pomaga w pozbyciu się obrzęków.

Na koniec warto dodać, że seler naciowy ma też właściwości moczopędne. Tym samym poprawia pracę nerek i pomaga zapobiegać kamicy nerkowej.

Seler naciowy – składniki odżywcze

Opisane powyżej właściwości selera naciowego wynikają w dużym stopniu z jego zawartości. Jakie składniki odżywcze można w nim znaleźć? Otóż, seler naciowy zawiera w sobie:

  • wodę (95% swojej masy);

  • witaminę K;

  • witaminę A;

  • kwas foliowy;

  • potas;

  • wapń;

  • mangan;

  • magnez;

  • fosfor;

  • witaminy z grupy B;

  • kwas foliowy;

  • flawonoidy;

  • witaminę C;

  • białka;

  • tłuszcze;

  • węglowodany;

  • błonnik;

  • witaminę E.

Seler naciowy

Seler naciowy – zastosowanie

Taki skład i zawarte w nim wartości odżywcze skutkują bardzo szerokim zastosowaniem selera naciowego zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Przede wszystkim jest on ważnym składnikiem diet odchudzających. Wszystko za sprawą jego niskiej kaloryczności, zawartości błonnika oraz poprzez jego dobroczynny wpływ na układ pokarmowy.

– Seler naciowy w kuchni

W kuchni seler naciowy może być stosowany jako składnik surówek i sałatek warzywnych oraz owocowo warzywnych. Doskonale nadaje się do wytwarzania bardzo zdrowego i wzmacniającego soku. Na ciepło zaś można przygotować z niego zupę, która ma bardzo charakterystyczny smak.

Może też stanowić zdrową przekąskę w ciągu dnia lub na wieczór. Wystarczy pociąć łodygi selera naciowego na mniejsze części i podawać z dipem. Można też nadziać ją serkiem feta, białym lub kozim.

– Seler na zdrowie

Coraz powszechniej seler naciowy jest też stosowany w celach zdrowotnych. Jak wspomniano, stanowi składnik diety odchudzającej, ale nie tylko. Wspomaga trawienie i daje uczucie sytości, co pozwala odmówić sobie przekąsek między posiłkami.

Można go spożywać na surowo w sałatkach lub solo, pić sok z selera naciowego oraz jeść go w różnorodnych daniach na ciepło. Może to być seler naciowy gotowany, pieczony lub smażony.

Jak działa seler naciowy i na co pomaga?

Skoro ma tak wartościowy skład i szerokie właściwości, warto zastanowić się, jak działa seler naciowy.

– Seler na stany zapalne

Seler jest bogatym źródłem antyoksydantów i innych składników roślinnych, które mają działanie przeciwzapalne. Dzieje się tak dlatego, że zmniejsza aktywność białek, które w ciele człowieka odpowiedzialne są za powstawanie stanów zapalnych. Ponadto, hamuje wzrost bakterii helicobacter pylori, która odpowiedzialna jest za stan zapalny błony śluzowej żołądka oraz ogranicza rozwój stanu zapalnego w komórkach mózgu.

– Seler na nowotwory

Seler naciowy jest bogatym źródłem witaminy C i flawonoidów. To przeciwutleniacze, które jednocześnie mają działanie przeciwnowotworowe. Zwalczanie wolnych rodników i hamowanie ich działania zapobiega uszkodzeniom DNA, co jest jedną z przyczyn powstawania nowotworów. Jednocześnie ograniczają skutki stresu oksydacyjnego, a ten też sprzyja rozwojowi tej choroby.

– Seler na wysokie ciśnienie krwi

Spożywanie selera naciowego skutkuje rozluźnieniem ścian tętnic, a to pozwala na zwiększony przepływ krwi, w efekcie obniżając jej ciśnienie. Większe światło naczyń powoduje, że krew płynie swobodniej, nie generując wysokich wartości ciśnienia krwi. Znaczenie ma również duża zawartość błonnika, magnezu i potasu.

– Seler na cukrzycę

Seler naciowy ma również bardzo dobry wpływ na stan zdrowia osób cierpiących na cukrzycę. Zwiększa wrażliwość komórek na działanie insuliny, tym samym zwiększa również jej skuteczność. Jednocześnie obniża poziom cukru i chroni komórki beta trzustki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez stres oksydacyjny. To właśnie one są odpowiedzialne za produkcję insuliny i regulację poziomu glukozy we krwi.

– Seler przeciw chorobie Alzheimera

Ekstrakt z nasion selera naciowego może zapobiegać rozwojowi choroby Alzheimera. Niektóre badania wskazują, że być może możliwe będzie nawet jej leczenie z pomocą tej rośliny. Ekstrakt z nasion selera naciowego hamuje postęp uszkodzeń zachodzących w mózgu, a jednocześnie poprawia funkcje poznawcze i pamięciowe. Dzieje się tak między innymi za sprawą lanoliny, która hamuje rozwój stanów zapalnych w mózgu, a to właśnie one skutkują zanikami pamięci.

– Seler na mocne kości

W selerze naciowym znaleźć można duże ilości witaminy K. Jej obecność w organizmie człowieka wpływa na lepsze wchłanianie wapnia, a pierwiastek ten jest niezbędny do budowania mocnych kości. Ponadto, witamina K pomaga organizmowi w produkowaniu protrombiny. Jest to białko, które bierze udział w metabolizmie tkanki kostnej. Sama witamina natomiast zwiększa gęstość kości, a to zapobiega ich łamaniu.

– Seler na dobre trawienie

Przeciwutleniacze i substancje przeciwzapalne, które znajdują się w selerze, chronią cały układ pokarmowy człowieka, czym przyczyniają się do lepszego spełniania jego funkcji. Obecność pektyny zapobiega rozwojowi choroby wrzodowej żołądka i reguluje wydzielanie kwasu żołądkowego. Do tego należy dodać obecność błonnika, który oczyszcza organizm, pomaga w usuwaniu toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii oraz pomaga w sprawnym oczyszczaniu jelit ze złogów pokarmowych. Tak wzmocnione narządy z większą efektywnością wykonują swoją pracę.

– Seler dla oczu

Obecność witaminy A w selerze naciowym powoduje, że jest to produkt, który pozytywnie wpływa na oczy i wzrok. Z wiekiem może dojść do zwyrodnienia plamki żółtej oka u człowieka. Obecność przeciwutleniaczy powoduje, że procesy starzenia są spowolnione więc i zwyrodnienie postępuje znacznie wolniej. Natomiast wspomniana witamina A koncentruje się w siatkówce oka, co zapewnia jej ochronę, a to właśnie w siatkówce znajdują się komórki odpowiedzialne za widzenie (fotoreceptory) – czopki i pręciki.

Seler naciowy

Seler naciowy – przeciwwskazania i skutki uboczne

Mimo tego, że seler naciowy niesie ze sobą tak wiele pozytywnych efektów, nie każdy może go swobodnie spożywać. Przede wszystkim nie zaleca się go osobom, które mają problemy z prawidłową pracą nerek. Szkodliwość wynika przede wszystkim z obecności szczawianów w roślinie, a te mogą być wydalone wyłącznie przy prawidłowej pracy układu moczowego. Jednocześnie jest odradzany w przypadku przyjmowania leków moczopędnych.

Efekty regularnego stosowania selera naciowego

Systematyczne stosowanie selera naciowego powoduje liczne pozytywne zmiany w organizmie człowieka. Pomaga w zgubieniu kilku nadmiarowych kilogramów, z uwagi na to, że hamuje apetyt i usprawnia procesy trawienia. Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, ponieważ obniża poziom cholesterolu LDL i wpływa na wyregulowanie ciśnienia krwi. Ponadto pomaga wyregulować ciśnienie krwi, podnosi odporność i działa profilaktycznie, przeciwdziałając wielu chorobom.

Dlaczego warto stosować seler naciowy?

Warto stosować seler naciowy, ponieważ jest naturalnym źródłem witamin i antyoksydantów. Regularne spożywanie łodygi selera naciowego nie tylko stanowi formę profilaktyki przeciwnowotworowej, ale również pomaga zachować układ trawienny i sercowo – naczyniowy w dobrej formie. Obecność mikroelementów i minerałów powoduje, że pod wpływem jego przyjmowania poprawia się kondycja włosów, skóry i paznokci. Spowolnione są procesy starzenia i łatwiej ochronić się przed rozwojem stanów zapalnych. Ma też działanie moczopędne.

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOODS

SUPERFOODS

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Zastanawiasz się nad pyłkiem pszczelim? Przeczytaj i dowiedz się, jak go stosować, by poprawić zdrowie. Wszystkie kluczowe fakty w naszym artykule!
Olej lniany to niezwykle wartościowy produkt, który uchodzi również za bardzo bezpieczny, jest jednak grupa ludzi, która powinna na niego szczególnie uważać - sprawdź, czy do niej należysz!
Goździki to nie tylko aromatyczna przyprawa, lecz także ludowy sposób na walkę z bólem zęba. Stosuje się je pod postacią olejku czy papki z rozdrobnionych pąków. Sprawdź więcej.
Z siemienia lnianego wytłaczany jest niezwykle cenny dla organizmu olej lniany, który w celu zdrowotnym należy spożywać codziennie – rano na czczo albo w ciągu dnia.
Olej z awokado to jeden z najzdrowszych tłuszczy, wzmacnia serce i układ krwionośny, łagodzi ból stawów i dba o wygląd skóry i włosów; co jeszcze potrafi?