Reishi

Grzyby Reishi – Właściwości, działanie, zastosowanie i przeciwwskazania

Grzyby przez wiele osób wciąż uznawane są za jedzenie o niewielkiej wartości dla ludzkiego zdrowia. Jest to jednak błąd. Niektóre gatunki, jak np. grzyby reishi, już od setek lat są stosowane w celu zwalczania wielu dolegliwości. Jak działają one na ludzki organizm, gdzie rosną i kiedy warto je stosować? Poznaj najważniejsze właściwości grzybów reishi.

Grzyby reishi, z łaciny zwane ganoderma lucidum, to gatunek grzybów z rodziny lakownicowatych. Cieszą się one popularnością zwłaszcza w medycynie tradycyjnej Dalekiego Wschodu, gdzie od lat są wykorzystywane do zwalczania uciążliwych dolegliwości. Preparaty z dodatkiem takich grzybów, a nawet rośliny w formie całej i sproszkowanej, można obecnie znaleźć także na rynku polskim. Są one wykorzystywane przede wszystkim jako dopełnienie zbilansowanej diety. Cenne składniki odżywcze pozwalają bowiem na wspieranie organizmu na wielu polach.

Grzyb reishi występuje w sześciu odmianach:

  • lakownica czerwonawa,

  • lakownica jasnomiąższowa,

  • lakownica żółtawa,

  • lakownica europejska,

  • lakownica brązowo-czarna,

  • lakownica spłaszczona.

Ganoderma lucidum, czyli lakownica żółtawa, to grzyb leczniczy nazywany boskim grzybem nieśmiertelności. W medycynie szerokie zastosowanie znajduje też odmiana czerwonawa. Rośliny te zawierają bowiem zdecydowanie najwięcej cennych substancji odżywczych, wpływających pozytywnie na organizm zarówno podczas stosowania zewnętrznego, jak i wewnętrznego.

Grzyby reishi rosną na obumarłych drzewach i pniach, zwłaszcza na gatunkach liściastych. Naturalnie pojawiają się one w Japonii i Chinach. W hodowlach sztucznych znaleźć je można m.in. w Korei czy USA. Uprawa grzybów reishi jest jednak dość wymagająca. Rośliny te hoduje się w celach przemysłowych, do tworzenia suplementów diety oraz kosmetyków pielęgnacyjnych. Obecnie na rynku znaleźć można wiele produktów bazujących na grzybach reishi, w tym suszone rośliny w całości, wykorzystywane m.in. do gotowania odwarów.

Reishi

Grzyby reishi – właściwości

Grzyby reishi są pełne cennych substancji odżywczych, które wpływają pozytywnie na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Wśród nich można wyróżnić m.in. takie składniki jak:

  • sterole,

  • nukleotydy,

  • kwasy tłuszczowe,

  • polisacharydy,

  • triperteny,

  • magnez,

  • mangan,

  • aminokwasy,

  • witaminy z grupy B,

  • miedź,

  • cynk,

  • kwas ganoderowy.

Składniki te wpływają bezpośrednio na właściwości grzybów reishi. Z tego powodu znajdują one zastosowanie w różnego rodzaju suplementach diety stosowanych w ramach medycyny tradycyjnej.

Grzyby reishi wykazują właściwości wspierające m.in. działanie układu immunologicznego czy regulujące ciśnienie krwi. Mogą okazać się pomocne także u osób z tendencją do występowania alergii. Zastosowań reishi jest jednak znacznie więcej.

Grzyby reishi – zastosowanie

Grzyby reishi mają wiele zastosowań. Powszechnie korzysta się z nich w ramach medycyny naturalnej, a także w kosmetyce. Na rynku znaleźć można coraz więcej preparatów na bazie tej wyjątkowej rośliny. To naturalne specyfiki, wybierane chętnie zwłaszcza przez miłośników medycyny niekonwencjonalnej i niestandardowych sposobów na wzmocnienie swojego organizmu.

Grzyby reishi dla zdrowia

Grzyby reishi cieszą się ogromną popularnością zwłaszcza w Azji, gdzie panuje kultura promowania długowieczności. Do najcenniejszych zastosowań takich roślin w formie suplementów diety można zaliczyć:

  • wspomaganie leczenia zapalenia oskrzeli,

  • łagodzenie objawów astmy,

  • ułatwianie zasypiania i wpływanie na jakość snu,

  • wspomaganie redukcji nadmiaru wolnych rodników,

  • wspomaganie walki z cukrzycą.

Grzyby reishi od setek lat są przyjmowane także w celu poprawienia funkcjonowania układu immunologicznego. Same obniżają ciśnienie krwi, wykazują właściwości antybakteryjne i stanowią uzupełnienie diety w cenne antyoksydanty. Na rynku pojawiają się one przede wszystkim w formie całej, jako wysuszone kapelusze grzybów, a nawet jako proszek i kapsułki.

Grzyby reishi w kosmetyce

Składniki aktywne zawarte w grzybach reishi sprawiają, że rośliny te są stosowane także przy produkcji kosmetyków. Mowa tu przede wszystkim o preparatach pielęgnacyjnych, które mają za zadanie opóźniać procesy starzenia. Grzyby reishi zawierają bowiem cenne antyoksydanty i składniki rozjaśniające skórę oraz regulujące zawartość wody. Pomagają one zmniejszać widoczność zmarszczek i zapobiegać powstawaniu nowych. W takiej formie grzyby reishi wykorzystuje się przede wszystkim w przypadku kremów dla kobiet dojrzałych.

Reishi

Jak działają grzyby reishi i na co pomagają?

Grzyby reishi są powszechnie wykorzystywane w celu walki z wieloma dolegliwościami. Wpływają one pozytywnie także na wiele organów, w tym również układ immunologiczny. Wiele osób decyduje się na regularne przyjmowanie suplementów diety z zawartością tych grzybów w celu zapobiegania wystąpieniu poważnych chorób.

Grzyby reishi w walce z nowotworami

Grzyby reishi zawierają polisacharydy i saponiny, dlatego mogą wykazywać właściwości zapobiegające występowaniu nowotworów.

Grzyby reishi jako wsparcie układu odpornościowego

Zawartość beta-glukanu wpływa pozytywnie na układ odpornościowy. To właśnie dlatego preparaty na bazie grzybów reishi są chętnie przyjmowane zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Niektóre osoby decydują się na ich stosowanie także w czasie rekonwalescencji po chorobach.

Grzyby reishi i regulowanie poziomu cukru we krwi

Grzyby reishi mogą obniżać poziom glukozy we krwi, dlatego są chętnie przyjmowane przez osoby chore na cukrzycę. Stosuje się je także w celu zapobiegania postępom cukrzycowych powikłań nerkowych.

Grzyby reishi i prawidłowe ciśnienie tętnicze

W skład grzyba reishi wchodzą m.in. triterpeny i beta-glukany, które mogą wpływać na obniżanie ciśnienia tętniczego.

Grzyby reishi i układ nerwowy

Suplementy diety na bazie grzybów reishi są stosowane jako zamiennik preparatów uspokajających. Pomagają one w zasypianiu, a nawet łagodzeniu stanów lękowych i nerwowości.

Warto jednak pamiętać, że grzyby reishi mogą działać na każdą osobę w nieco inny sposób. Regularnie przeprowadza się badania naukowe potwierdzające wpływ zawartych w nich substancji na ludzki organizm. Wciąż preparaty z grzybów reishi są jednak alternatywnym sposobem na dbanie o zdrowie. Zalicza się je do suplementów diety, dostępnych bez recepty. Korzystanie z takich specyfików wymaga jednak zastosowania się do zasad wskazanych przez producenta.

Zapotrzebowanie na grzyby reishi – dawkowanie

Grzyby reishi, jak każdy inny suplement diety, trzeba dawkować w odpowiedni sposób. W innym razie może dojść do wystąpienia nieprzyjemnych dolegliwości, a nawet pogorszenia stanu zdrowia. Grzyby reishi da się kupić w formie całej i zmielonej. W pierwszym przypadku zaleca się przygotowanie odwaru z 2-6 g z dodatkiem 500 ml wody. Szklankę odwaru należy pić dwa razy dziennie.

Reishi w proszku należy przyjmować natomiast 2-4 razy dziennie w dawce po 1 g. Istnieje również opcja przygotowania naparu. Tworzy się go z 2-5 g proszku zalanego 250 ml gorącej wody. Napar można pić 2 razy dziennie w ilości po pół szklanki. Dokładne wskazania dotyczące przyjmowania grzybów reishi znajdują siwe zwykle w ulotce dołączonej do preparatu. Trzeba jednak pamiętać, że nie jest to substytut zróżnicowanej diety, a jedynie jej dopełnienie. Dawek nie można zwiększać, ponieważ w zbyt dużych ilościach grzyby reishi wykazują negatywne działanie na ludzki organizm.

Grzyby reishi – przeciwwskazania

Grzyby reishi cieszą się ogromną popularnością wśród osób zainteresowanych medycyną tradycyjną. Są one pełne cennych substancji odżywczych, ale nie powinny być przyjmowane przez każdego. Do najważniejszych przeciwwskazań można zaliczyć:

  • problemy z krzepnięciem krwi,

  • problemy z ciśnieniem tętniczym,

  • okres ciąży i karmienia piersią,

  • okres przed i bezpośrednio po operacjach.

Nie zaleca się stosowania grzybów reishi także w przypadku dzieci. Co więcej, roślina ta i zawarte w niej składniki niekiedy wchodzą w niekorzystne reakcje z lekami, przyjmowanymi m.in. w związku z nadciśnieniem tętniczym. Jeśli więc przyjmujesz takie środki, dobrym pomysłem jest skonsultowanie suplementacji grzybami reishi ze specjalistą. Przeciwwskazania do stosowania suplementów diety z tą rośliną zawsze powinny być wymienione w ulotce dołączonej do preparatu.

Reishi

Grzyby reishi – skutki uboczne

Reishi stosowane zgodnie z zaleceniami producenta danego preparatu są dość bezpieczne. Nie można jednak przesadzać z ich ilością. Co więcej, nie poleca się przyjmowania suplementów diety z grzybami reishi dłużej niż przez 30 dni. W przeciwnym razie istnieje ryzyko wystąpienia wysypki, swędzenia, bólów i zawrotów głowy, a nawet niestrawności czy krwawień.

Bezpieczeństwo stosowania zależy przede wszystkim od tego, czy w Twoim przypadku nie występują przeciwwskazania do przyjmowania grzybów reishi, a także od dawkowania suplementów. Zaleca się konsultowanie tych kwestii z lekarzem. Grzyby reishi wchodzące w reakcje z lekami mogą doprowadzić nawet do uszkodzenia wątroby i poważnych problemów zdrowotnych. Podobnie jest także w sytuacji, gdy odwary lub napary z tej rośliny przyjmuje się przez okres dłuższy niż miesiąc.

Grzyby reishi – efekty długotrwałego stosowania

Grzyby reishi można stosować jedynie przez okres do 30 dni. Należy przestrzegać dopuszczalnych porcji oraz wskazań producenta zawartych w ulotce konkretnego preparatu. Grzyby reishi działają pozytywnie na funkcjonowanie i odporność organizmu tylko wtedy, gdy są przyjmowane regularnie, ale nie za długo.

Dlaczego warto stosować grzyby reishi?

Grzyb reishi, znany jako ganoderma lucidum, to doskonały sposób na naturalne wsparcie swojego organizmu w walce z różnego rodzaju chorobami autoimmunologicznymi, wysokim ciśnieniem czy innymi problemami. Cieszą się one popularnością zwłaszcza wśród zwolenników tradycyjnej medycyny. Napary i odwary z grzybów są łatwe do przygotowania, a cenne substancje w nich zawarte mogą wykazywać pozytywny wpływ na wiele obszarów ludzkiego organizmu.

KATEGORIE

ZIOŁA

ZIOŁA

WITAMINY I MINERAŁY

WITAMINY I MINERAŁY

SUPLEMENTACJA

SUPLEMENTACJA

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Rzepik pospolity stanowi bogactwo składników aktywnych, które wspierają m.in. układ pokarmowy, pracę wątroby i nerek. Poznaj więcej jego dobroczynnych właściwości.
Trudny do usunięcia chwast, ale nie tylko; to również bardzo wartościowy, naturalny sposób na różnorodne infekcje dróg moczowych - a co jeszcze potrafi? Sprawdź!
Kozieradka pospolita zwana również koniczyną grecką to świetny środek profilaktyczny, zapobiega między innymi nowotworowi jelita grubego.
Niepokalanek słynie z właściwości wspierających kobiecy organizm, np. przy nieregularnych cyklach miesiączkowych. Ponadto pomaga w ograniczaniu nadmiernej pobudliwości. Sprawdź.
Dolegliwości ze strony woreczka żółciowego potrafią być niezwykle dotkliwe i nieść ryzyko poważniejszych problemów. Dlatego warto zadbać o woreczek, stosując kuracje ziołowe.