Soplówka jeżowata

Soplówka jeżowata – Właściwości, działanie, zastosowanie i przeciwwskazania

Soplówka jeżowata to jadalny grzyb, który jest doceniany zarówno za ciekawy smak, jak i za właściwości prozdrowotne. Jest on składnikiem suplementów diety, zjawiskowo wygląda oraz jest cennym okazem przyrodniczym. Rzadko występuje w środowisku naturalnym, a w Polsce jego uprawa jest zabroniona. Dowiedz się, kiedy stosowanie soplówki jeżowatej może przysłużyć się zdrowiu, poznaj jej działanie i właściwości.

Soplówka jeżowata (Hericium erinaceus) to grzyb z rodziny soplówkowatych. Wyróżnia go efektowny, oryginalny wygląd.

Owocnik tego grzyba ma kulisty lub strzechowaty kształt i osiąga wielkość nawet do 30 cm. Przyrasta on do drzewa, ma biały, kremowy lub jasnożółty, a w przypadku starszych okazów brązowy odcień. Pokrywają go grube i osiągające długość do 6 cm kolce. Ponadto z biegiem czasu owocnik soplówki jeżowatej drewnieje.

We wnętrzu grzyba znajduje się sprężysty, mięsisty miąższ. Ma on słodki smak i charakterystyczny zapach. Bywa, że walory smakowe soplówki jeżowatej są porównywane do tych, które są specyficzne dla owoców morza – krabów, krewetek i homarów.

Grzyb ten rośnie w starych lasach. Występuje zwykle na pniach osłabionych drzew liściastych – buków, dębów, jabłoni i orzechów włoskich. Owocnik zawsze rozwija się na ich dolnej części. Jednak znalezienie soplówki jeżowatej to wielkie szczęście – jest to rzadki i zagrożony wyginięciem grzyb. Dlatego znajduje się on pod ścisłą ochroną gatunkową zarówno w Polsce, jak i w wielu innych krajach Europy – w Anglii, Austrii, Czechach, Belgii, Szwajcarii, Niemczech, Słowacji, Holandii i Szwecji

Soplówka jeżowata jest od wieków wykorzystywana w tradycyjnej medycynie chińskiej. Ponadto zarówno w Chinach, jak i w Japonii jest uprawiana na plantacjach. Traktuje się ją tam jako remedium na wiele dolegliwości, ale także jako przysmak.

Soplówka jeżowata

Wiele nazw soplówki jeżowatej

Soplówka jeżowata jest znana pod kilkoma nazwami. W zależności od części świata określa się ją jako Hou Tou Gu, Yamabushitake, Lion’s Mane Mushroom.

W Polsce soplówka jeżowata bywa nazywana lwią grzywą. Nawiązuje to do jej wyglądu – przypomina ona nieco pukiel kudłatych włosów. Jej japońską nazwę – Yamabushitake- tłumaczy się jako „kapłan górski”, a chińską Hou Tou Gu jako „głowa małpy”. Natomiast łacińskie słowo hericium oznacza jeża.

Do końca lat 60. ubiegłego wieku grzyb ten był nazywany w Polsce kolczakiem. Nazwę soplówka jeżowata wprowadzili do użytku polska specjalistka od mykologii Barbara Gumińska i biolog Władysław Wojewoda.

Soplówka jeżowata - właściwości Yamabushitake

Suplement diety, w skład którego wchodzi soplówka jeżowata, może wszechstronnie wesprzeć funkcjonowanie organizmu. Lion’s Mane Mushroom – a zwłaszcza znajdujące się w nim składniki aktywne – docenia się za:

  • działanie przeciwnowotworowe;

  • właściwości przeciwbakteryjne;

  • działanie przeciwzapalne;

  • właściwości przeciwutleniające;

  • doskonały wpływ na odporność organizmu;

  • wspomaganie neurogenezy – spożywanie tego grzyba – i to pod różną postacią – wspiera wzrost komórek nerwowych oraz tworzenie się osłonek mielinowych, które otaczają neurony;

  • działanie nootropowe – oznacza to, że składniki aktywne obecne w lwiej grzywie, mogą poprawić nastrój, wspomóc procesy myślowe, a w tym koncentrację, funkcje poznawcze;

  • wspomaganie obniżania poziomu cukru i cholesterolu we krwi;

  • wspieranie układu pokarmowego;

  • wspomaganie obniżania poziomu nitrotyrozyny w organizmie – dzięki temu jedzenie soplówki jeżowatej hamuje śmierć komórek nerwowych.

Soplówka jeżowata - zastosowanie

Ekstrakt z soplówki jeżowatej stanowi przede wszystkim suplement diety – jest on dostępny zwykle w formie kapsułek lub proszku. Spożywanie takiego specyfiku może wspierać:

  • walkę z depresją

    Uważa się, że lwia grzywa – pod warunkiem jej regularnego stosowania – wspomaga regenerację tych obszarów mózgu, które są odpowiedzialne za emocje i wspomnienia. Suplement diety z soplówką jeżowatą w składzie może zostać zalecony osobie, która ma gorszy nastrój, przewlekle odczuwającej lęk i niepokój;

  • leczenie cukrzycy

    Spożywanie lion’s mane mushrooms wspomaga radzenie sobie zarówno z przyczyną tej choroby, jak i z jej objawami. Znajdujące się w tym grzybie składniki aktywne hamują aktywność alfa-glukozydazy – enzymu, który umożliwia rozkładanie cukrów w jelicie cienkim i przyswajanie ich przez organizm. Dzięki temu są one wydalane i nie przedostają się do krwiobiegu.

    Oprócz tego uważa się, że regularne stosowanie suplementów z soplówką pomaga uporać się z bólem kończyn towarzyszącym cukrzycy

  • profilaktykę chorób Alzheimera i Parkinsona

    Badanie dowiodły, że spożywanie soplówki przyczynia się do większej aktywności NGT, czyli nerve growth factor – neuropeptydu odpowiedzialnego za wzrost komórek nerwowych;

  • osoby z obniżoną odpornością

    Soplówka jeżowata ma pozytywny wpływ na odporność organizmu, gdyż znajdujące się w niej substancje wspomagają produkcję białych krwinek;

  • leczenie chorób żołądka i dwunastnicy

    Prozdrowotne właściwości hericium erinaceus dotyczą także układu pokarmowego. Po pierwsze spożywając tego grzyba, można ograniczyć nieprzyjemne dolegliwości związane z chorobą wrzodową. Po drugie ekstrakt z tego soplówki jeżowatej działa ochronnie na błonę śluzową żołądka i jelit.

Sproszkowana lwia grzywa bywa dodawana do kawy – dzięki temu napój ten w jeszcze większym stopniu naturalnie pobudza, dodaje energii, zwiększa zdolności poznawcze i wpływa na pracę mózgu. Oprócz tego jest ona składnikiem kosmetyków produkowanych w Azji. Stało się tak, gdyż dowiedziono, że jej stosowanie doskonale wpływa ona na stan skóry, włosów i paznokci.

Soplówka jeżowata

Składniki aktywne soplówki jeżowatej

Za właściwościami prozdrowotnymi soplówki jeżowatej stoi jej skład – znajduje się w niej cały szereg cennych dla ludzkiego zdrowia substancji, a w tym:

  • polisacharydy grzybowe – działanie biologiczne polisacharydów grzybowych polega m.in. na wspomaganiu przez nie układu odpornościowego. Związki te mają też działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne;

  • aldehydy benzoesowe – erinacyny i hericenony – to one wspomagają produkcję NGT;

  • aminokwasów białkowych;

  • olejków eterycznych;

  • potasu, fosforu, cynku, selenu, żelaza.

Jak działa soplówka jeżowata i na co pomaga?

Ekstrakt z soplówki jeżowatej wspomaga leczenie wielu chorób, wspiera walkę z uciążliwymi dolegliwościami, a jego spożywanie stanowi element profilaktyki całego szeregu schorzeń. Sięganie po taki suplement diety jest zalecane osobom:

  • starszym

    Soplówka jeżowata ma dobry wpływ na układ nerwowy. Jej spożywanie wspiera procesy mielinizacji – tworzenia się otoczki tłuszczowej wokół neuronów. Z tego względu może okazać się ona pomocna w przeciwdziałaniu schorzeniom neurodegeneracyjnym takim jak np. choroba Alzheimera;

  • mającym problemy z sercem i układem krwionośnym

    Stosowanie soplówki jeżowatej pomaga obniżyć poziomu trójglicerydów we krwi oraz zapobiegać zakrzepom;

  • którym dokuczają choroby układu pokarmowego

    Ekstrakt z soplówki jeżowatej wspiera pracę jelit. Ponadto już w tradycyjnej medycynie chińskiej był on traktowany jako remedium na wrzody żołądka. Dzisiaj wiadomo, że suplementacja soplówki stanowi element profilaktyki tej choroby. Wynika to z faktu, że znajdują się w niej związki rozpuszczalne w wodzie, które chronią wyściółkę żołądka;

  • które często skarżą się na złe samopoczucie, uczucie zmęczenia

    Lion’s mane mushroom poprawia koncentrację, łagodzi objawy depresji, wspiera funkcje poznawcze. Uważa się, że jest to zasługa amycenonu, któremu przypisuje się właściwości przeciwdepresyjne.

Jak stosować soplówkę jeżowatą - dawkowanie

Grzyb ten jest trudno dostępny, dlatego zwykle spożywa się go w formie suplementów diety. Są to kapsułki wypełnione sproszkowany ekstraktem z soplówki lub sam proszek.

Trzeba spożywać je dokładnie tak, jak opisał to ich producent i nie należy przekraczać dziennej porcji suplementu. Z instrukcji umieszczonej na opakowaniu zwykle wynika, że w ciągu dnia można połknąć tylko jedną kapsułką. Uznaje się też, że dzienna porcja soplówki jeżowatej nie powinna być większa niż od 500 do 1000 mg.

Ponadto po taką kapsułkę lepiej sięgać rano – spożycie jej wieczorem może spowodować trudności z zasypianiem.

Soplówka jeżowata - przeciwwskazania

Mimo przeprowadzonych do tej pory badań nie stwierdzono przeciwwskazań do spożywania tego grzyba. Testy i prace naukowców nad soplówką jednak trwają, dlatego w niektórych przypadkach należy być ostrożnym, jeśli chodzi o jej suplementację. Dotyczy to zwłaszcza małych dzieci, kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Odradza się spożywanie soplówki jeżowatej tym, którzy są uczuleni na grzyby. Ponadto z sięgania po suplementy diety na jej bazie powinny zrezygnować osoby po przeszczepach i chorujące na hashimoto.

Soplówka jeżowata

Soplówka jeżowata - efekty stosowania

Regularne stosowanie soplówki pomoże ci:

  • poprawić nastrój i polepszyć funkcje poznawcze – będziesz miał więcej energii, a jednocześnie nie będziesz odczuwał permanentnego stresu, niepokoju;

  • zadbać o odporność – tym samym będziesz mniej podatny na infekcje;

  • obniżyć poziom cukru i cholesterolu we krwi;

  • usprawnić działanie układu pokarmowego.

Ponadto korzyści ze spożywania lion’s mane mushroom możesz odczuć za wiele lat – efektem tego może być brak problemów z żołądkiem czy z pamięcią w podeszłym wieku.

Soplówka jeżowata - skutki uboczne

Nie ma danych, źródeł, z których wynikałoby, że spożywanie tego grzyba, może mieć poważne, przykre konsekwencje zdrowotne. Niektórzy zgłaszają jednak po sięgnięciu po suplement z soplówką odczuwają dolegliwości ze strony układu pokarmowego – nudności i biegunkę.

Skutkiem ubocznym może być również odrzucenie przeszczepionego organu, dlatego osoby po transplantacjach nie mogą spożywać lwiej grzywy.

Soplówka jeżowata - gdzie kupić i ile kosztuje?

Suplementy z soplówką znajdziesz w sklepie ze zdrową żywnością. Wybierając specyfik dla siebie, zwróć uwagę, aby nie zawierał on zbędnych dodatków np. konserwantów.

W sklepach możesz kupić lwią grzywę w formie sproszkowanego ekstraktu i kapsułek. Cena tego pierwszego produktu będzie wynosiła ok. 50 złotych za 30 g. Natomiast cena kapsułek jest uzależniona od ich liczby w opakowaniu. Najtańsze suplementy z lion’s mane mushroom będą kosztowały ok. 20 zł.

Soplówka jest ceniona w Azji za ciekawy smak, ale w Europie robi furorę jako grzyb o prozdrowotnych właściwościach. Mimo że jest pod ścisłą ochroną, to możesz spożywać ją w formie suplementów, a tym samym zadbać o swoje zdrowie.

KATEGORIE

ZIOŁA

ZIOŁA

WITAMINY I MINERAŁY

WITAMINY I MINERAŁY

SUPLEMENTACJA

SUPLEMENTACJA

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Poznaj niezwykłe właściwości witaminy B12, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego u osób starszych, ale także dla płodu - w przypadku zajścia w ciążę.
Babka płesznik to świetne wsparcie w problemach z trawieniem, które dotykają różnych obszarów układu pokarmowego, ponadto działa też świetnie na skórę i włosy. Sprawdź jak!
Czarny bez jako naturalne antidotum na przeziębienia? Zobacz jakie działanie dla zdrowia i urody oferuje ta niezwykła roślina!
Poznajcie macierzankę, powszechnie używane zioło i smaczną przyprawę, wspomagającą leczenie i łagodzenie wielu schorzeń oraz wydatnie poprawiającą smak Waszych ulubionych potraw.
Potas jest niezbędny do prawidłowej pracy organizmu. Wspomaga utrzymanie równowagi elektrolitowej, funkcjonowanie mięśni - w tym serca. Sprawdź, jak zadbać o jego optymalny poziom.