Astaksantyna

Astaksantyna – Właściwości, zastosowanie, działanie i gdzie można ją znaleźć

Astaksantyna to należąca do grupy karotenoidów prozdrowotna substancja ciesząca się coraz większą popularnością. Działa przeciwzapalnie, wspiera procesy regeneracyjne w organizmie i wykazuje silne właściwości przeciwutleniające, dzięki którym redukuje ryzyko wielu chorób i zapobiega przedwczesnemu starzeniu się. Z uwagi na intensywne działanie i niezwykle korzystny wpływ na zdrowie okrzyknięta została królową karotenoidów. Kiedy warto sięgnąć po astaksantynę? W jaki sposób wspomaga funkcjonowanie organizmu i na co pomaga? Jak ją dozować i jakie są przeciwwskazania do jej stosowania?

Astaksantyna szturmem weszła na rynek naturalnych preparatów wspomagających zdrowie. Jest też przedmiotem coraz liczniejszych badań, które wypadają bardzo korzystnie. Analizowany jest między innymi potencjał astaksantyny w zwalczaniu chorób nowotworowych i neurodegeneracyjnych.

Co więcej, badania wykazują, że substancja ta może odgrywać istotną rolę w kontrolowaniu masy ciała, poprawianiu pracy mięśni, a także stymulowaniu układu odpornościowego. Jednak pozytywnych działań na organizm wykazuje astaksantyna o wiele więcej. Co to za substancja?

Astaksantyna (C40H52O4) to organiczny związek chemiczny zaliczany do grupy karotenoidów, a dokładniej do wchodzących w ich skład ksantofili. Karotenoidy to organiczne związki chemiczne będące pochodnymi węglowodorów nienasyconych i spełniające w roślinach funkcje barwników.

Karotenoidy charakteryzują się żółtą, pomarańczową lub czerwoną barwą, występują w chromatoforach i chloroplastach, biorą udział w fotosyntezie i spełniają funkcje ochronne w roślinie. Wykazują silne działanie antyoksydacyjne i są prekursorami witaminy A. Są bardzo korzystne dla naszego organizmu. Mają działanie przeciwstarzeniowe, wspierają pracę organów, zmniejszają stany zapalne i chronią komórki przed stresem oksydacyjnym.

Obok astaksantyny inne karotenoidy to: luteina, zeaksantyna, kantaksantyna, rubiksantyna (ksantofile) oraz likopen, alfa-karoten, beta-karoten (karoteny).

W środowisku naturalnym astaksantyna występuje przede wszystkim w algach morskich i fitoplanktonie. Można ją też znaleźć w niektórych roślinach, drożdżach i bakteriach. Jest także obecna w organizmach, które się nimi żywią, w tym w rybach i owocach morza. Astaksantyna to bardzo silny przeciwutleniacz (antyoksydant), co czyni ją bezcenną substancją w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym. Badania pokazują, że jej właściwości przeciwutleniające są o ponad 50% silniejsze niż w przypadku witaminy C, beta-karotenu czy witaminy E.

Organizm ludzki nie potrafi syntetyzować astaksantyny, może być ona jedynie dostarczana do organizmu z zewnątrz – w formie suplementów diety albo w pożywieniu (np. w rybach, owocach morza). Naturalna astaksantyna jest stosunkowo rzadką substancją, dlatego pozyskiwana jest ona również w laboratorium za pomocą syntezy chemicznej.

Astaksantyna

Astaksantyna – właściwości

Astaksantyna to jeden z najsilniejszych antyoksydantów. Unieszkodliwia wolne rodniki i usprawnia mechanizmy obronne w naszym ustroju. Z łatwością przenika do wszystkich tkanek organizmu, dzięki czemu wykazuje wysoką aktywność biologiczną. Pokonuje barierę krew-mózg, chroni komórki nerwowe przed uszkodzeniami i pozytywnie wpływa na sprawność umysłową. Łagodzi stany zapalne i stymuluje proces usuwania z ciała szkodliwych toksyn.

Na uwagę zasługuje także korzystny wpływ astaksantyny na skórę. Zapobiega powstawaniu zmarszczek, chroni skórę przed szkodliwymi czynnikami (m.in. działa jak naturalny filtr słoneczny), poprawia elastyczność cery. Do swojej diety powinny ją zatem wprowadzić osoby szukające naturalnych sposobów na utrzymanie skóry w doskonałej kondycji przez długie lata. Co warto podkreślić, dzięki swym niecodziennym właściwościom, astaksantyna znajduje zastosowanie w coraz liczniejszych kosmetykach, w tym tych z linii anti-aging.

4 właściwości, które sprawiają, że warto wprowadzić astaksantynę do codziennej diety

  • Właściwości immunostymulujące – astaksantyna poprawia odpowiedź układu immunologicznego w razie zetknięcia ze szkodliwymi czynnikami. Przenikając przez błony komórkowe, wzmacnia barierę ochronną przed wolnymi rodnikami i patogenami, tym samym podnosi odporność organizmu.

  • Właściwości antyoksydacyjne – dzięki silnemu potencjałowi antyoksydacyjnemu astaksantyna zabezpiecza komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników (wychwytuje je i dezaktywuje), zmniejsza stres oksydacyjny, wykazuje działanie przeciwzapalne, hamuje proces starzenia oraz chroni układ sercowo-naczyniowy i nerwowy przed procesami degeneracyjnymi.

  • Właściwości wzmacniające – astaksantyna korzystnie wpływa na wydolność fizyczną organizmu. Poprawia siłę i wytrzymałość mięśni, zapobiega ich uszkodzeniom po dużym wysiłku oraz wspiera procesy regeneracji. Zmniejsza też podatność na zmęczenie. Jest dzięki temu doskonałą opcją dla osób trenujących.

  • Właściwości antystarzeniowe, poprawa kondycji skóry – astaksantyna opóźnia starzenie skóry, chroni przed promieniowaniem UV, pobudza regenerację, przeciwdziała zmarszczkom, poprawia koloryt i poziom nawilżenia. Niwelując stany zapalne skóry, zmniejsza widoczność wykwitów. Pobudzając syntezę kolagenu i elastyny, zwiększa stopień sprężystości i jędrności skóry.

Jak działa astaksantyna i na co pomaga?

Astaksantyna to jedna z najbardziej obiecujących naturalnych substancji, jeśli chodzi o zastosowanie farmakologiczne. Przenikając do ludzkiego organizmu, wnika w błony komórkowe, zapewniając komórkom obustronną ochronę. Substancja pomaga oczyszczać organizm z toksyn i wolnych rodników, wzmacnia układ odpornościowy i chroni DNA komórek przed uszkodzeniami, tym samym staje się cennym narzędziem do walki ze schorzeniami cywilizacyjnymi, w tym nowotworami.

W jaki sposób astaksantyna może wspomóc nasze zdrowie?

  • Poprawia elastyczność naczyń krwionośnych, działa przeciwzakrzepowo, poprawia pracę serca, usprawnia krążenie krwi.

  • Poprawia ukrwienie mózgu, chroni neurony przed uszkodzeniami, zmniejsza ryzyko chorób neurodegeneracyjnych (choroby Alzheimera, demencji, choroby Parkinsona).

  • Redukuje dolegliwości na tle zapalnym, m.in. bóle stawów, reumatyzm.

  • Pozytywnie wpływa na wzrok.

  • Przeciwdziała wrzodom żołądka, hamuje rozwój bakterii Helicobater pylori.

  • Pomaga zachować młodość skóry na dłużej.

  • Chroni serce i mózg, pomaga zapobiegać zawałom i udarom.

  • Zmniejsza podatność na przeziębienia i infekcje, redukuje reakcje alergiczne.

  • Zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę i stymuluje pracę trzustki do wydzielania tego hormonu, tym samym jest pomocna w profilaktyce cukrzycy.

  • Podnosi poziom sił witalnych organizmu, poprawia ogólne samopoczucie.

Astaksantyna w medycynie

Kolejne badania wykazują, że astaksantyna posiada wysoki potencjał w zwalczaniu stanów zapalnych w organizmie, pobudzaniu funkcji odpornościowych, wspieraniu pracy gruczołów wydzielania wewnętrznego i organów oraz zapobieganiu chorobom nowotworowym i neurodegeneracyjnym.

Według badań astaksantyna zapewnia między innymi:

  • ochronę przed nowotworami – wykazuje działanie protekcyjne wobec DNA organizmu, wychwytuje i likwiduje zmienione komórki, pomaga hamować replikację komórek nowotworowych;

  • ochronę przed powikłaniami cukrzycy – usprawnia proces wydzielania insuliny i zmniejsza insulinooporność, tym samym reguluje poziom glukozy we krwi;

  • wspomaganie pracy mózgu – ochrania tkankę mózgową, opóźnia starzenie się komórek mózgu, zmniejsza ryzyko otępienia starczego;

  • ochronę aparatu wzroku – zaopatrując siatkówkę oka w substancje antyoksydacyjne, pomaga chronić aparat wzroku przed wolnymi rodnikami, poprawia widzenie, zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, zaćmy, jaskry;

  • ochronę skóry – zabezpiecza skórę przez zgubnym wpływem promieni słonecznych, działa przeciwstarzeniowo;

  • poprawę lipidogramu – pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu i podwyższyć poziom dobrego cholesterolu;

  • poprawę odporności – zmniejsza skłonność do „łapania” infekcji, poprawia odpowiedź odpornościową.

Astaksantyna

Astaksantyna – zastosowanie

Astaksantyna stosowana jest przede wszystkim w celu podniesienia odporności, wzmocnienia organizmu, poprawy wydolności fizycznej, zabezpieczenia przed infekcjami (np. w sezonie jesienno-zimowym) i profilaktycznej ochrony przed schorzeniami układu krążenia, układu nerwowego czy nowotworami. Jest też dobrym patentem na zahamowanie rozwoju niektórych chorób, uniknięcie powikłań i minimalizację objawów.

Najważniejszą zdolnością astaksantyny bez wątpienia jest skuteczne zwalczanie szkodliwych wolnych rodników, co ma wpływ na lepszy stan organizmu, większą witalność i dłuższą młodość.

Astaksantyna a tarczyca

Dzięki silnym właściwościom przeciwutleniającym astaksantyna dodatnio wpływa na tarczycę. Jest pomocna w łagodzeniu stanów zapalnych tego gruczołu i zwalczaniu niekorzystnych wolnych rodników. Redukuje zaburzenia pracy tarczycy i przeciwdziała powikłaniom związanym z jej złym funkcjonowaniem.

Astaksantyna a odchudzanie

Astaksantyna może być cennym pomocnikiem w walce ze zbędnymi kilogramami, głównie dzięki pozytywnemu wpływowi na gospodarkę węglowodanową i lipidową w organizmie.

Gwarantuje lepszą przemianę kwasów tłuszczowych, wpływa na sprawniejsze spalanie tkanki tłuszczowej, normuje poziom cholesterolu. Regulując poziom cukru we krwi, przeciwdziała zbyt szybkiemu trawieniu węglowodanów i spychaniu ich nadwyżek do zapasów tłuszczowych.

Pochodzenie astaksantyny, źródła astaksantyny – gdzie ją znaleźć

Gdzie występuje astaksantyna? Jej obecność w naturze jest mocno ograniczona. Nie jest to tak powszechna substancja jak inne karotenoidy, np. beta-karoten, który możemy znaleźć niemal we wszystkich warzywach i owocach. Jej główne źródła to algi (glony). Na skalę przemysłową astaksantyna jest pozyskiwana z jednokomórkowych alg Haematococcus pluvialis. Również algi Chlorella zofingensis są jej dobrym źródłem. Astaksantyna przenika też do organizmów zwierząt morskich, które się owymi algami żywią.

Główne źródła astaksantyny to:

  • krewetki,

  • langusta,

  • krab,

  • kryl,

  • łosoś,

  • pstrąg różowy.

Astaksantyna – stosowanie i dawkowanie

Na ogół zalecane jest od 4 mg astaksantyny do 16 mg astaksantyny na dobę, jednak jej dokładne dawkowanie jest zależne od stanu organizmu, dolegliwości, w jakiej ma pomóc, celu suplementacji (czy jest zażywana profilaktycznie, czy jako wspomaganie leczenia jakiejś choroby). Dawkując dany preparat z astaksantyną, warto też wziąć pod uwagę rekomendacje producenta zawarte na ulotce lub opakowaniu.

Co warto podkreślić, astaksantyna powinna być stosowana w towarzystwie posiłków zawierających tłuszcze, ponieważ jest w nich dobrze rozpuszczalna. Powinna też być przyjmowana regularnie.

Astaksantyna – przeciwwskazania

Astaksantyna jest substancją bezpieczną dla zdrowia. Nie jest toksyczna i nie wywołuje niepożądanych efektów, nawet gdy jest stosowana w znacznych dawkach. Istnieje jednak kilka przeciwwskazań do jej zażywania.

Nie powinna być stosowana przez osoby mające alergię na owoce morza, kobiety w ciąży i karmiące piersią. Osoby z zaburzeniami krzepliwości krwi, cierpiące na nadciśnienie i choroby autoimmunologiczne powinny zasięgnąć porady lekarza.

Astaksantyna

Astaksantyna – efekty stosowania

Astaksantyna najlepiej przyswajalna jest przy jednoczesnym spożywaniu tłuszczów, piperyny, a także witamin z grupy B. Dla uzyskania jak najlepszych efektów powinna być zażywana systematycznie (najlepiej codziennie) i przez dłuższy czas. Najczęściej obserwowane efekty działania astaksantyny to: poprawa odporności, zmniejszenie podatności na choroby i alergie, podniesienie poziomu siły i wydolności fizycznej, polepszenie wyglądu, poprawa pracy układu krążenia.

Astaksantyna – skutki uboczne

Bardzo rzadko dochodzi do zaistnienia skutków ubocznych po astaksantynie. Jeśli już, to obserwowane są: zmiany pigmentacyjne na skórze, spadek libido, spadek ciśnienia, obniżenie poziomu wapnia w ustroju.

Dlaczego warto stosować astaksantynę?

W dobie wszechobecnych zagrożeń cywilizacyjnych dobrą praktyką jest stosowanie preparatów o działaniu antyoksydacyjnym. Astaksantyna to jeden z tych najmocniejszych i najlepiej przyswajalnych. Zapewnia nam solidną ochronę przed smogiem, toksynami, alergenami, zanieczyszczeniami, niezdrowymi składnikami zawartymi z żywności i innymi negatywnymi czynnikami oraz kompleksowo poprawia nasze samopoczucie.

Czy dzieci mogą stosować astaksantynę?

Preparaty z astaksantyną nie powinny być stosowane przez dzieci.

Astaksantyna – Opinie

Choć od niedawna astaksantyna jest obecna na naszym rynku, już zdążyła zyskać sobie duże grono zwolenników. Większość użytkowników jest bardzo usatysfakcjonowana z produktu i zapowiada dalsze jego stosowanie.

Astaksantyna – najnowsze badania

Nowe badania wykazują, że astaksantyna stanowi znakomite połączenie z olejem lnianym. Gdy stosowane są razem, ich działanie antyoksydacyjne ulega nasileniu. Co więcej, astaksantyna zwiększa płodność i witalność u mężczyzn. Ma też doskonały wpływ na stan skóry i pomaga łagodzić objawy klimakterium.

KATEGORIE

ZIOŁA

ZIOŁA

WITAMINY I MINERAŁY

WITAMINY I MINERAŁY

SUPLEMENTACJA

SUPLEMENTACJA

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Odkryj bezcenne właściwości odżywcze aromatycznej bazylii, która jest cennym źródłem wielu niezbędnych mikroelementów i witamin, poprawiających odporność i samopoczucie!
Odkryj tajemnice czeremchy! Jak ją rozpoznać, z czym można ją pomylić. Zrób pierwszy krok ku świadomemu i bezpiecznemu korzystaniu z jej dobrodziejstw. Czytaj już teraz!
Kurkuma to nie tylko naturalny spalacz tłuszczu, ale również silny antyoksydant, zobacz, jak te właściwości wpływają na Twoje zdrowie!
Męczennica cielista to zioło, które znalazło swoje miejsce jako składnik suplementów diety i kosmetyków. Właściwości męczennicy obejmują przede wszystkim działanie uspokajające i nasenne
Łysiczka lancetowata to najpopularniejszy grzyb halucynogenny. Jego zażywanie, szczególnie częste i w znacznych dawkach, niesie ze sobą duże ryzyko dla zdrowia psychicznego.