syrop z pokrzywy 00

Syrop z pokrzywy - Przepis, jak zrobić, właściwości, działanie, zastosowanie, przeciwwskazania i efekty uboczne

Pokrzywa nie powinna kojarzyć ci się wyłącznie z rośliną, która nieprzyjemnie parzy skórę. Można zrobić z niej syrop zawierający składniki, które m.in. mogą pomóc pozbyć się szkodliwych produktów przemiany materii i pobudzają wydzielanie soków żołądkowych. Taki specyfik można zrobić samemu – przyda się on, kiedy jednego z domowników dopadną np. dolegliwości trawienne. Poznaj bliżej syrop, który może powstać zarówno z korzenia, jak i z liści pokrzywy.

Syrop z pokrzywy to ziołowy przetwór, który jest pełen składników wspierających funkcjonowanie organizmu. Ma też przyjemny, słodki, ziołowy i trawiasty posmak. Ze względu na zawarty w nim rozpuszczony cukier jest lepki i ma gęstą konsystencję. Niektórzy do jego przygotowania wykorzystują jedynie liście pokrzywy, a inni dodają do niego również korzeń.

Od najdawniejszych czasów pokrzywa uważana jest za remedium na wiele dolegliwości. Obecnie wiadomo, że jest ona źródłem zarówno witamin, jak i minerałów oraz innych, cennych składników odżywczych. Dlatego syrop z pokrzywy może zająć ważne miejsce w domowej spiżarni, a nawet w apteczce.

syrop z pokrzywy 01

Gdzie i kiedy zbierać pokrzywę na syrop?

Pokrzywa rośnie w lasach, na nieużytkach, przy drogach i można spotkać ją również w parkach czy na podwórkach. Nie oznacza to jednak, że każda roślina może być wykorzystana do przygotowania domowego syropu.

Pokrzywa kumuluje w sobie groźne dla ludzkiego zdrowia pierwiastki – kadm, ołów oraz azotany. Dlatego do przyrządzenia syropu należy wybierać jedynie rośliny rosnące z dala od dróg. Chcąc zebrać zapas pokrzywy, warto szukać jej na terenach wiejskich. Należy jednak zwrócić uwagę, czy tam, gdzie ona rośnie, nie spływa woda z pól i sadów. Takie stanowiska są zagrożone skażeniem przez nawozy stosowane przez rolników.

Jeżeli syrop ma być pełen witamin i składników odżywczych, to pokrzywę trzeba zebrać, zanim zakwitnie. Do przygotowania domowego specyfiku świetnie sprawdzi się ta, która rośnie wczesną wiosną. Są w niej wtedy skumulowane sole mineralne i witaminy, które pomogły zregenerować się roślinie po zimie. Pokrzywa na syrop może być zebrana również w maju i w czerwcu, kiedy jej liście nie są jeszcze włókniste.

Jak zrobić syrop z pokrzywy? – przepis na domowy syrop z pokrzywy

Zanim zaczniesz przyrządzać syrop z pokrzywy, przygotuj rękawiczki. Roślina ta jest znana z tego, że parzy, dlatego ochrona dla dłoni jest w tej sytuacji konieczna. Dość czasochłonnym zajęciem będzie zbieranie rośliny – do syropu będziesz potrzebować jej większej ilości.

By powstała podstawowa wersja syropu z pokrzywy, potrzebne są:

  • liście pokrzywy – 1 kg;

  • cukier 70 dag;

  • sok z 1 cytryny;

  • 2 l wody.

Liście oberwij z łodyżek. Starannie je opłucz, aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń, a także ziemi. Następnie włóż je do garnka i zalej wodą – tak aby jedynie przykrywała liście. Całość gotuj przez 5 minut. Odstaw przygotowany napar i poczekaj 24 h, aby nabrał mocy, aromatu i by składniki odżywcze miały szansę przeniknąć do wody. Po tym czasie odcedź go, wykorzystując sitko lub gazę. Dopiero wtedy dodaj do niego cukier oraz wyciśnięty sok z cytryny. Całość gotuj przez 15 minut lub nieco dłużej – część wody musi odparować. Na końcu przelej gorący syrop do wyparzonych butelek lub słoików i odwróć naczynia do góry dnem.

Jeżeli chcesz, aby twój samodzielnie przygotowany syrop zawierał jeszcze więcej składników odżywczych, to zamiast cukru dodaj do niego miód. Recepturę możesz urozmaicić też miętą, lawendą albo melisą. W ten sposób przygotujesz syrop, który będzie bombą witaminową.

syrop z pokrzywy 02

Jak zrobić syrop z pokrzywy i mięty?

Do przygotowania syropu z pokrzywy i mięty możesz wykorzystać roślinę rosnącą w domowym zielniku. Warto też pomyśleć, aby cukier zastąpić ksylitolem – to niskokaloryczny zamiennik białego cukru. Przygotuj:

  • 80 dag liści pokrzywy;

  • 30 dag liści mięty;

  • 100 g ksylitolu;

  • sok z połowy cytryny;

  • 200 ml wody.

Po umyciu liści pokrzywy i mięty włóż je do garnka i zalej wodą. Gotuj je przez ok. 20 minut. Pozwól takiemu naparowi nabrać mocy, a roślinom „oddać” do niego substancje odżywcze – przykryj garnek przykrywką i odstaw go na całą dobę. Dopiero po 24 h dodaj do niego sok z cytryny i ksylitol. Całość zagotuj – niech syrop gotuje się przez 20 minut. Gorący, gęsty płyn przelej do wyparzonych, szklanych naczyń.

Jak zrobić syrop z pokrzywy z miodem?

Miód zawiera składniki aktywne pomagające wzmocnić organizm, zwalczać bakterie oraz łagodzić objawy przeziębienia i obniżać ciśnienie krwi. Dlatego będzie świetnym dodatkiem do syropu pokrzywowego. Recepturę można urozmaicić też przyprawami, które dodadzą wyrazistego smaku.

Sięgnij po:

  • 4 większe garście liści pokrzywy,

  • ok. 3 l wody,

  • 1 l płynnego miodu,

  • pokruszoną laskę cynamonu lub 2 łyżeczki sproszkowanej przyprawy,

  • 10 goździków.

Czyste liście pokrzywy włóż do garnka, zalej wodą i dodaj do nich przyprawy (goździki i cynamon). Całość zagotuj, aby powstał aromatyczny napar. Odstaw go na noc, a nabierze on jeszcze więcej smaku. Następnie wlej do niego miód i zagotuj go. W ten sposób powstanie gęsty syrop, który należy przecedzić. Wtedy jest gotowy do tego, aby przelać go do butelek (za pomocą lejka) lub słoiczków. Na końcu naczynia te odwróć do gór dnem.

Domowy syrop z pokrzywy to produkt w pełni naturalny. Nie zawiera konserwantów, dlatego jest zdatny do spożycia przez zaledwie kilka dni. By móc spożyć go nawet do 6 miesięcy później, wystarczy poddać go pasteryzacji.

Jak pić syrop z pokrzywy?

Syrop z pokrzywy to skarbnica składników odżywczy. To właśnie one wspomagają:

  • przemianę materii;

  • pozbycie się nadmiaru wody i toksycznych substancji z organizmu – pokrzywa już wieki temu była uważana za zioło oczyszczające krew;

  • leczenie niedokrwistości – pokrzywa może być pomocna w leczeniu anemii, gdyż jest źródłem żelaza;

  • odporność organizmu;

  • przywrócenie apetytu;

  • zwalczanie opuchlizny powstającej na skutek nadmiaru wody w organizmie.

Syrop z pokrzywy – zastosowanie

Syrop z pokrzywy może znaleźć się w domowej apteczce. Może być stosowany jako antidotum na przeziębienie, spuchnięte nogi i osłabioną odporność. Można go pić w okresie jesienno-zimowym, aby wspomóc działanie układu immunologicznego.

Jak działa syrop z pokrzywy i na co może pomóc?

W syropie z pokrzywy jest skoncentrowana duża dawka witamin i składników odżywczych. To one wspierają:

  • zwalczanie infekcji oraz działanie układu moczowego;

  • oczyszczanie organizmu – efektem picia soku z pokrzywy może być działanie moczopędne. Wraz z moczem usuwane są znajdujące się w organizmie toksyny;

  • profilaktykę i leczenie anemii – znajdujące się w nim żelazo pomaga stymulować produkcję erytrocytów;

  • pracę żołądka, wątroby i trzustki;

  • kondycję włosów – mogą pomóc wzmocnić ich strukturę i zapobiegać ich wypadaniu.

syrop z pokrzywy 03

Jakie składniki aktywne zawiera syrop z pokrzywy?

Syrop z pokrzywy zawiera witaminy:

  • A – wspomaga ona produkcję czerwonych krwinek oraz kondycję włosów i paznokci;

  • B2 – bierze ona udział w metabolizmie lipidów i aminokwasów. Oprócz tego wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego;

  • B6 – wspomaga pracę serca i odporność;

  • K – może pomóc zapobiegać zwapnieniu naczyń krwionośnych i wspiera prawidłowy proces krzepnięcia krwi.

W syropie z pokrzywy znajdują się także:

  • żelazo – bierze ono udział w transporcie tlenu w organizmie i w produkcji czerwonych krwinek;

  • flawonoidy – wspomagają detoksykację organizmu oraz jego ochronę przed wolnymi rodnikami;

  • garbniki – wspierają funkcjonowanie układu immunologicznego;

  • sterole – wspomagają obniżenie poziomu cholesterolu we krwi;

  • kwasy fenolowe – mogą pomóc zapobiegać chorobom sercowo-naczyniowym, cukrzycy i nowotworom.

Jak stosować syrop z pokrzywy – dawkowanie

Liście pokrzywy to przede wszystkim źródło witamin, a jej korzeń zawiera kwasy organiczne – cenne dla ludzkiego zdrowia. Mimo tego przyrządzony z nich syrop należy pić z umiarem. Zalecana dawka to od 10 do 20 ml tego specyfiku dziennie. 30 ml syropu mogą pić osoby chorujące na anemię.

Czy syrop z pokrzywy można pić codziennie?

Domowy syrop to bezpieczna dla zdrowia mikstura. Można ją pić codziennie, uważając jednak, aby nie przekroczyć zalecanej porcji do spożycia.

Czy można pić syrop z pokrzywy w czasie ciąży?

Liście pokrzywy nie powinny być stosowane przez kobiety w ciąży bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem. Mimo tego syrop pokrzywowy jest na ogół uważany za bezpieczny dla ciężarnych. Bywa nawet zalecany kobietom spodziewającym się dziecka, które chorują na anemię.

Syrop z pokrzywy – przeciwwskazania

Zarówno korzeń pokrzywy, jak i jej liście są dla niektórych niebezpieczne. Syropu pokrzywowego nie mogą pić osoby cierpiące na:

  • choroby narządów rodnych – nowotwory, mięśniaki, cysty – i skarżące się na nieprawidłowe krwawienia;

  • przewlekłe choroby nerek;

  • cukrzycę.

Syropu z pokrzywy nie można też pić po zabiegach chirurgicznych.

Syrop z pokrzywy – skutki uboczne i działania niepożądane

Skutki uboczne picia syropu z pokrzywy są związane z jednoczesnym stosowaniem niektórych farmaceutyków. Może on spowodować odwodnienie organizmu, jeżeli jest spożywany wraz z lekami moczopędnymi. Skutkiem ubocznym mogą być również problemy z krzepliwością krwi. Stanie się tak, gdy osoba pijąca syrop, przyjmuje jednocześnie środki rozrzedzające krew.

Dlaczego warto stosować syrop z pokrzywy?

Pokrzywa to często składnik mieszanek ziołowych. W pełni rozwinięte liście suszy się w przewiewnym miejscu, a następnie dodaje do naturalnych specyfików stosowanych m.in. w wypadku osłabienia potencji czy mechanizmów obronnych organizmu. Jednak syrop z tej rośliny to skoncentrowana dawka żelaza, witamin i składników odżywczych. Nie trzeba go parzyć tak jak w przypadku mieszanek ziołowych, a jego picie to codzienny zastrzyk zdrowia.

Pokrzywa może wspomagać leczenie chorób dróg moczowych oraz przewodu pokarmowego i skóry. Pomaga także zatroszczyć się o tłustą cerę ze skłonnością do trądziku. Poznaj ją bliżej.

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOODS

SUPERFOODS

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Czubryca zielona to pełna walorów prozdrowotnych mieszanka ziołowa rodem z kuchni bułgarskiej. Dodaje potrawom nietuzinkowego smaku, a zarazem wspomaga procesy trawienne.
Miód faceliowy to niezwykłe właściwości lecznicze i wyjątkowo atrakcyjny smak, bardzo delikatny i nie przesłodzony. Poznaj jak korzystnie wpływa na organizm dorosłych i dzieci.
Olej konopny to prawdziwy mocarz w regeneracji tkanek, poprawie kondycji skóry i zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym. Jest też cennym dodatkiem kulinarnym wzbogacającym smak dań.
Złote mleko to napój przyjmowany przede wszystkim w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienie. Jak przygotować tę miksturę i kiedy najlepiej ją pić? Sprawdź.
Zaparcia to uciążliwe dolegliwości, które mogą wynikać z chorób, przyjmowanych leków czy nieprawidłowej diety. Przeczytaj, by poznać domowe sposoby na walkę z tym problemem.