Tapioka

Tapioka – Co to jest? Właściwości zdrowotne, zastosowanie, wartości odżywcze i proste przepisy

Egzotycznie brzmiąca tapioka to nic innego jak określenie mąki powstałej z bulw południowoamerykańskiej rośliny — manioku. Ze względu na swoje niezwykłe właściwości kosmetyczne i lecznicze tapioka zyskuje stopniowo popularność na innych kontynentach. Dlaczego warto zainteresować się tapioką? Jak przygotować zdrowy i sycący przysmak z drogocennych kulek tapioki?

Tapioka wytwarzana jest ze zmielenia bulw manioku jadalnego (Manihot esculenta). Mączka stanowi produkt skrobiowy i może przybierać także postać perełek lub płatków. Maniok jest egzotycznym krzewem należącym do rodziny wilczomleczowatych. W naturalnych warunkach może osiągać nawet do 3 metrów wysokości. Tapioka składa się z długich podłużnych liści w kolorze ciemnozielonym i kwatów, które są raczej drobne i przybierają barwę brudnożółtą. Najistotniejszą częścią manioku są bulwy korzeniowe o długości ok. 30-60 cm. Mają brązowy kolor z zewnątrz i biały w środku i mogą ważyć nawet do 4 kg. Tapioka określana także jako skrobia z manioku – powstaje w procesie mielenia bulwy manioku, przez co powstaje mąka lub perełki tapioki.

Maniok nie jest specjalnie wymagającą rośliną. Uprawa udaje się nawet na piaszczystych glebach. W krajach takich jak Peru, Brazylia, czy Boliwia maniok jest równie popularnym produktem spożywczym jak ziemniak w Polsce.

Tapiokę pozyskuje się z bulwy manioku, które są zdatne do spożycia wyłącznie po ugotowaniu. Zawierają w sobie glikozyd manihotoksyna, który bez obróbki termicznej może być szkodliwy dla organizmu. Tapiokę stosuje się najczęściej, aby zagęścić sos, mus lub pudding. Można ją również traktować jako zamiennik mąki, makaronu lub kaszy.

Tapioka

Tapioka — właściwości zdrowotne

Tapioka jest cennym źródłem witamin i minerałów wykazujących korzystny wpływ na zdrowie. Posiada właściwości neuroprotekcyjne, usprawniające pracę układu pokarmowego, wzmacniające kości oraz obniżające ciśnienie krwi.

Tapiokę warto stosować zarówno jako codzienne urozmaicenie zdrowej diety, jak i w ramach naturalnego wsparcia przy występowaniu konkretnych dolegliwości:

– Tapioka na trawienie

Tapioka jest także źródłem skrobi opornej, co sprawia, że z tej egzotycznej rośliny korzystać mogą także osoby cierpiące z powodu różnych problemów trawiennych. Po tapiokę bez obaw sięgać mogą osoby z wrażliwym układem pokarmowym: wrzodami żołądka, chorobą Leśniowskiego-Crohna oraz wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego. Tapioka w diecie jest też lekkostrawnym produktem, wspomaga prawidłowe działanie układu pokarmowego i przeciwdziała występowaniu dolegliwości z nim związanych, takie jak np. wzdęcia.

– Tapioka na anemię

Tapioka dostarcza do organizmu dobrze przyswajalne żelazo. Jej regularne spożywania usprawnia produkcję czerwonych krwinek, poprawia krążenie krwi i przeciwdziała rozwojowi anemii.

– Tapioka na zmęczenie

Tapioka to źródło żelaza, które zwiększając poziom hemoglobiny, redukuje zmęczenie oraz cenne źródło magnezu będącego nośnikiem energii dostarczanej do każdej komórki w organizmie.

– Tapioka dla zdrowego mózgu

Regularne spożywanie tapioki pobudza do pracy neurony i dzięki dostarczaniu do organizmu odpowiedniej dawki witaminy K, pomaga zwalczać choroby wpływające negatywnie na mózg i system nerwowy.

– Tapioka na trądzik i przebarwienia

Wśród właściwości tapioki można wymienić także jej działanie oczyszczające, które pozwala usuwać na bieżąco toksyny zalegające w organizmie. Wpływa to pozytywnie na kondycję skóry i pomaga załagodzić zmiany trądzikowe i inne zmiany pojawiające się na skórze.

– Tapioka dla układu sercowo naczyniowego

Flawonoidy oraz alkaloidy zawierające się w tapioce wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego. Potas obniża napięcie, pomaga regulować ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko rozwoju choroby miażdżycowej.

– Tapioka dla zdrowych kości

Wśród cennych składników tapioki znaleźć można także wapń, który wzmacnia kości i zwiększa ich gęstość. W ten sposób włączenie tapioki do stałej diety może pomóc przed wystąpieniem osteoporozy.

Wartości odżywcze tapioki

Tapioka odznacza się przede wszystkim lekkostrawnością: dostarcza nieobciążające przewodu pokarmowego lekkostrawne białko oraz węglowodany, a jednocześnie także szereg wartości odżywczych, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. W składzie tapioki znaleźć można witaminy i minerały takie jak:

– Tiamina (wit. B1) – wspiera działanie układu nerwowego, mięśniowego i sercowo-naczyniowego.

– Ryboflawina (wit. B2) – wspomaga funkcjonowanie systemu nerwowego, wspiera prawidłowe widzenie i bierze udział w procesach dotyczących lipidów i aminokwasów.

– Witamina C – przyspiesza regenerację organizmu i gojenie się ran, zmniejsza ciśnienie krwi, reguluje wartości lipidogramu, pomaga ochronić się przed drobnoustrojami wywołującymi choroby.

– Niacyna (wit. PP) – wspiera działanie układu nerwowego, bierze udział w syntezie czerwonych ciałek i wchodzi w skład enzymów, które uczestniczą w przemianach aminokwasów, cukrów i tłuszczów.

– Cynk – wspomaga kondycję włosów, skóry i paznokci.

– Magnez – poprawia pracę układu immunologicznego, mięśniowego i nerwowego. Chroni przed rozwojem chorób serca oraz nadciśnieniem.

– Żelazo – uczestniczy w transporcie tlenu do poszczególnych tkanek i jest istotny dla odpowiedniej pracy enzymów komórkowych.

Ważnym składnikiem tapioki jest skrobia oporna, czyli węglowodan, który jest cenną pożywką dla bakterii wykazujących dobroczynny wpływ na układ pokarmowy.

Tapioka

Tapioka — zastosowanie

Podstawowe zastosowanie tapioki związane jest z gotowaniem oraz zdrową dietą. Mąka z tapioki może posłużyć do pieczenia chleba, przygotowywania słodkich wypieków oraz słonych przekąsek. Może służyć także do zagęszczania potraw lub poprawiania konsystencji, jak w przypadku zdrowych burgerów. Perełki tapioki wykorzystywane są najchętniej do deserów i puddingów z mleczkiem kokosowym oraz popularnych bubble tea.

Poza zastosowaniem kulinarnym tapioka cieszy się też popularnością w przemyśle kosmetycznym — stanowi cenny składnik preparatów i kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji skóry twarzy lub całego ciała. Skrobia będąca istotnym elementem składu tapioki stanowi naturalny nośnik dla olejków eterycznych np. w kosmetykach przeznaczonych do kąpieli.

Jak działa tapioka i na co pomaga?

Skrobia oporna pod wpływem fermentacji wytwarza krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, będące pokarmem dla dobrych bakterii w ludzkim organizmie. W ten sposób usprawnia funkcjonowanie układu trawiennego.

Skrobia oporna ma również pozytywny wpływ na regulację poziomu cukru we krwi, poprzez zwiększenie wrażliwości na insulinę, dlatego zalecana jest osobom z cukrzycą typu 2. Spożywanie tapioki poprawia produkcję glukozaminy, dzięki czemu usprawnia działanie stawów, a także łagodzi bóle zwyrodnieniowe.

Tapioka jest doskonałym rozwiązaniem dla osób z celiakią oraz wszystkich, którzy mają problemy z trawieniem glutenu. Skrobia z manioku nie zawiera glutenu, jest również lekkostrawna i nie wywołuje dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Można nią śmiało zastąpić mąkę lub makaron, czyli produkty zakazane u osób z nietolerancją glutenu.

Jak stosować tapiokę — dawkowanie

Zastosowanie tapioki w kuchni jest niezwykle szerokie pod warunkiem, że odpowiednio się ją przygotuje. Nie należy spożywać surowych bulw tapioki — zawsze należy je ugotować, wysuszyć lub upiec. Tapioka niepoddana tego typu obróbce może zawierać trujące związki.

Surowa tapioka zawiera ok. 350 kcal w 100 gramach. Warto jednak zauważyć, że po obowiązkowej obróbce termicznej, wartość ta spada do ok. 160 kcal. Nie ma określonych limitów dziennego spożycia tapioki, dlatego należy się kierować przede wszystkim zdrowym rozsądkiem oraz kalorycznością tego produktu.

Dodatkowo, w tapioce nie występuje gluten, więc mogą po nią sięgnąć nawet osoby z celiakią. Tapioka wykazuje też korzystny wpływ na poziom cukru we krwi — zwiększa wrażliwość na insulinę, przez co może być stosowana przez cukrzyków typu II.

Tapioka — przeciwwskazania

Tapioka to produkt uważany za wysoce bezpieczny i nie istnieją żadne potwierdzone ograniczenia co do jej stosowania. Należy jedynie pamiętać, że spożywanie surowych bulw manioku nie jest wskazane, ponieważ w tej formie maniok może zawierać glikozy cyjanogenne, które z dużym prawdopodobieństwem doprowadziłyby do zatrucia.

Poza tym tapioka wykazuje łagodne działanie i może być stosowana nawet przez osoby z cukrzycą typu II, celiakią oraz przez osoby z wrażliwym układem trawiennym.

Tapioka — skutki uboczne

Tapioka to produkt wysoce bezpieczny i nie odnotowano wystąpienia niepożądanych efektów ubocznych po jej spożyciu. Prawidłowe przygotowanie tapioki nie powinno wywoływać żadnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Jeśli pojawią się symptomy zatrucia, należy niezwłocznie odstawić tapiokę i udać się na konsultację lekarską.

Tapioka

Dlaczego warto stosować tapioka?

Tapioka to produkt pożywny, lekkostrawny i hipoalergiczny. Nie zawiera glutenu i może stanowić doskonały zamiennik za mąkę lub makaron w diecie. Tapioka może być bazą do przygotowania wielu deserów oraz potraw wytrawnych, a jednocześnie zapewnia również całą skarbnicę witamin i minerałów: wapń, fosfor, magnez, potas, witaminę B6, sód, żelazo, tiaminę i kwas foliowy.

Stosowanie tapioki może okazać się korzystne zwłaszcza w przypadku osób z różnymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego — pomaga urozmaicić dietę bez obaw o uciążliwe następstwa jej spożycia. Po odpowiednim przyrządzeniu, 100 g tapioki dostarcza do organizmu ok. 160 kcal, a korzyści zdrowotne, dotyczące układu neurologicznego, układu sercowo-naczyniowego, układu kostnego oraz odporności są nie do przecenienia.

Gdzie kupić tapiokę i ile kosztuje?

Tapioka to produkt powszechnie dostępny w większości sklepów ze zdrową żywnością. Coraz częściej można ją spotkać także na półkach w większych supermarketach dysponujących szerszym asortymentem. Cena za 500 g tapioki waha się między 7 a ok. 10 zł. Kwota ta może różnić się w zależności od formy sprzedawanego produktu – dostępne są granulki tapioki, kulki, perełki, skrobia oraz mąka.

Gdzie można wykorzystać mąkę z tapioki?

Mąka z tapioki znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. Może posłużyć zarówno do pieczenia ciasteczek, ciast, naleśników, racuchów i chlebów, jak i do zagęszczania sosów, czy zup. Niezaprzeczalną zaletą mąki z tapioki są jej własności wiążące – jest ona dość elastyczna, a jednocześnie nie wpływa na smak przyrządzanych potraw.

Proste przepisy z tapioki

Tapioka w postaci kuleczek wykorzystywana jest powszechnie w coraz popularniejszej bubble tea. Napój ten można przyrządzić również samodzielnie w domu mieszając wraz z kulkami tapioki herbatę oraz dowolne dodatki (syrop, owoce, mleko, napoje roślinne).

Po tapiokę można sięgnąć także przy pieczeniu chleba. Jeden z prostszych przepisów polega na zrobieniu zaczynu z drożdży, wody, cukru i 1 łyżki mąki (np. ryżowej). Po wyrośnięciu należy dodać ok. połowy szklanki tapioki, 2 łyżki oliwy z oliwek oraz szczyptę soli, cukru, siemienia lnianego i sezamu (lub innych ulubionych nasion). Po godzinie w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni chleb powinien być gotowy.

Jednym z prostszych przepisów z wykorzystaniem tapioki jest ugotowanie kuleczek w mleku kokosowym i dodanie dowolnych dodatków, takich jak np. owoce, cukier trzcinowy, syrop, miód, czy orzechy.

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOODS

SUPERFOODS

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Poznaj najlepszy i najtańszy sposób na kaszel i przeziębienie, czyli syrop z cebuli, który m.in. wspiera odporność organizmu i pomaga łagodzić infekcje górnych dróg oddechowych.
Poznaj siemię lniane – Twój klucz do zdrowia! Odkryj jak je przyrządzić, parzyć i pić. Dowiedz się ile czasu je parzyć i jak je przechowywać. Wykorzystaj potencjał siemienia lnianego.
Kumin rzymski to przyprawa wykorzystywana w kuchni. Wykazuje wiele cennych właściwości, głównie wspierając pracę przewodu pokarmowego. Dowiedz się więcej.
Ocet jabłkowy to fenomen prozdrowotny ostatnich lat. Ma szeroki wachlarz zastosowań, a co najważniejsze, w większości przypadków wykazuje bardzo wysoką skuteczność działania.
Nalewka z orzecha włoskiego jest nie tylko prosta w przygotowaniu, ale również niezwykle pomocna na wiele schorzeń, w tym układu pokarmowego; zobacz, jak ją przygotować i przyjmować