wywar z lisci laurowych skutki uboczne

Wywar z liści laurowych – Skutki uboczne, przeciwwskazania, środki ostrożności, ryzyko i bezpieczeństwo stosowania

Liść laurowy to popularna przyprawa stosowana w praktycznie w każdym polskim domu. Jest to aromatyczny produkt wykazujący również właściwości lecznicze. W medycynie ludowej olej laurowy oraz inne produkty z tego ziela wykorzystywane były w celu wspomagania pracy wątroby czy wsparcia kondycji stawów. Choć jest to roślina o właściwościach leczniczych, spożywana w nadmiernych ilościach może mieć działanie toksyczne. Jakie skutki uboczne może powodować wywar z liści laurowych i co warto wiedzieć o właściwościach tego ziela?

Liście laurowe stosowane na co dzień w kuchni to wysuszone liście drzewa laurowego, które naturalnie rośnie głównie na południu Europy, w Zachodniej Azji i Afryce Północnej. W Polsce powszechnie możemy znaleźć suszone liście laurowe praktycznie w każdym sklepie spożywczym. Jest to popularna przyprawa, dodawana do zup, sosów czy mięs. Mało kto wie, że medycyna ludowa ceni sobie wywar z liści laurowy, który może wspomóc zdrowie stawów, pomaga oczyścić organizm z toksyn, a stosowany miejscowo działa korzystnie na kondycję skóry. W czasach starożytnych z liści laurowych tworzyło się wieńce, które miały być znakiem uhonorowania osób, które czymś się zasłużyły, np. poetów, sportowców czy władców. W dawnych czasach liść laurowy uważany był za talizman, który miał chronić przed nieszczęściami.

Liść laurowy znany także pod nazwą wawrzyn szlachetny to roślina, która wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości, jednak spożywana w bardzo dużych ilościach wykazuje działanie narkotyczne. Przedawkowanie tego zioła zwiększa ryzyko wystąpienia krwotoku wewnętrznego i może obniżać ciśnienie tętnicze krwi. Spożywanie liści laurowych w nadmiarze może wywołać reakcje alergiczne i powodować zatrucia. Warto jednak zaznaczyć, że skutki uboczne stosowania zioła dotyczą głównie ekstraktów z liści laurowych, w których stężenie substancji czynnych jest znacznie wyższe, niż w wywarze.

Zbyt duża dawka liści laurowych może powodować dolegliwości żołądkowe i zaburzać pracę wątroby. Dlatego bardzo ważne jest picie tylko zalecanych ilości naparu. Nie ma natomiast specjalnych ograniczeń w zakresie stosowania wywaru z liścia laurowego zewnętrznie w postaci okładów. Najczęściej obserwowane skutki uboczne w takim przypadku to kontaktowe reakcje alergiczne. Warto pamiętać, że silne stężenie substancji odżywczych zawartych w wywarze może wykazywać intensywne działanie, przez co u osób wrażliwych mogą pojawić się objawy uczuleniowe.

Wywar z liści laurowych stosuje się także ze względu na właściwości moczopędne, jednak należy pamiętać, że takie działanie sprzyja wypłukiwaniu z organizmu niektórych ważnych minerałów. Liście laurowe nie są zalecane kobietom w ciąży, nie powinny ich też spożywać matki karmiące piersią ze względu na brak wystarczających badań, dotyczących bezpieczeństwa takiej kuracji. Liść laurowy bardzo często stosowany jest w kuchni jako przyprawa i w takiej postaci nie stanowi zagrożenia, oczywiście jeżeli kucharz zachowa rozwagę i umiar.

Liście laurowe skutecznie podkreślają smak potrawy, a właściwości liścia laurowego mogą w pewien sposób wspomóc kondycję zdrowotną. Wawrzyn szlachetny wykazuje działanie przeciwzapalne, może wpływać korzystnie na poziom cukru we krwi, wykazuje właściwości przeciwbólowe, antyseptyczne i antyoksydacyjne. Samo zioło ma charakterystyczny zapach, który dodaje posiłkom aromatu, a ze względu na wsparcie pracy układu pokarmowego, jest to przyprawa, która może regulować perystaltykę jelit.

wywar z lisci laurowych skutki uboczne

Czy wywar z liści laurowych może być trujący?

Liście laurowe (Laurus nobilis) są uważane za ogólnie bezpieczne do stosowania jako aromatyczna przyprawa w kuchni. Jednak ich spożycie w dużych ilościach lub w formie koncentratu (np. olejek z liści laurowych) może być szkodliwe dla zdrowia. W składzie liści laurowych znajdują się olejki eteryczne i związki organiczne, takie jak eukaliptol, kamfora, pinen, linalool, które spożyte w nadmiarze mogą być toksyczne dla organizmu.

Zbyt duża ilość związku zwanego eukaliptolem, obecnego w liściach laurowych, może prowadzić do problemów neurologicznych, takich jak drżenie mięśni, zawroty głowy i zaburzenia równowagi. Wywar z liści laurowych spożyty w nadmiarze może mieć działanie przeczyszczające i doprowadzić do utraty płynów.

Przeciwwskazania do picia wywaru z liści laurowych

Suche liście laurowe są powszechnie stosowane w kuchni, a w medycynie ludowej znane są właściwości lecznicze tej rośliny. Należy jednak pamiętać, że składniki liścia laurowego, takie jak olejki eteryczne i inne substancje, mają bardzo silne działanie na organizm, a to oznacza, że wywar należy pić tylko i wyłącznie zgodnie z ogólnymi zaleceniami.

Kierowcy oraz pracujący w obsłudze maszyn, a także wszystkie osoby, które po spożyciu wywaru z liścia laurowego planują prowadzenie jakichkolwiek pojazdów, powinni zachować szczególną ostrożność, ponieważ liście laurowe w postaci naparu mogą powodować senność. Trzeba pamiętać, że liść laurowy spożywany w nieodpowiedniej dawce może mieć niekorzystny wpływ na naczynia krwionośne i zwiększa ryzyko krwawienia, co ma duże znaczenie u osób chorujących na choroby, związane z krzepliwością krwi oraz dla przyjmujących leki przeciwzakrzepowe.

Co więcej, napar z liści laurowych obniża poziom cukru we krwi, co zwiększa ryzyko wystąpienia hipoglikemii u pacjentów z cukrzycą oraz u stosujących leki i zioła obniżające poziom cukru. Suplementacji liściem laurowym nie powinny stosować osoby, u których stwierdzono alergię na ten składnik. Reakcje uczuleniowe, które występują najczęściej to: zapalenie skóry i wysypka. Konsultację z lekarzem przed rozpoczęciem stosowania liścia laurowego powinny odbyć osoby:

  • stosujące leki na cukrzycę;

  • zażywające antykoagulanty;

  • stosujące niesteroidowe leki przeciwzapalne i leki przeciwdrgawkowe;

  • przyjmujące antydepresanty.

Liście laurowe mogą wchodzić w interakcje z alkoholem, inhibitorami konwertazy angiotensyny (ACE), lekami przeciwnowotworowymi oraz niektórymi antybiotykami. Nie zaleca się także stosowania produktów zawierających liść laurowy z suplementami i innymi produktami z gingko biloba.

wywar z lisci laurowych skutki uboczne

Toksyczność liści laurowych: jak duże dawki są szkodliwe?

Dawki liścia laurowego, które uznawane są za bezpieczne w żywności, są stosunkowo małe i zwykle używane do aromatyzowania potraw. Liść laurowy zawiera wiele związków chemicznych, w tym olejki eteryczne, które nadają mu charakterystyczny smak i aromat. Najważniejszym składnikiem liścia laurowego jest olejek eteryczny zawierający głównie eukaliptol (1,8-cineol), linalol i eugenol. Te składniki w większych ilościach mogą powodować reakcje alergiczne lub niepożądane efekty.

Zazwyczaj zalecana dzienna dawka liścia laurowego w żywności wynosi około 1-2 liści na porcję potrawy. Należy pamiętać, że liść laurowy jest używany głównie do aromatyzowania potraw i nie jest przeznaczony do spożywania w dużych ilościach.

Bezpieczeństwo stosowania wywaru z liści laurowych w ciąży i karmienia piersią

Ze względu na brak wystarczających badań, dotyczących wpływu, jaki liść laurowy może mieć na płód lub proces laktacji, nie zaleca się stosowania wywaru z liści laurowych kobietom w ciąży i u kobiet karmiących piersią. Wiadomo, że olej laurowy oraz liście laurowe w postaci wywaru, spożywane w większych ilościach, mogą zaszkodzić zarówno matce, jak i dziecku. Między innymi dlatego nie zaleca się kobietom w ciąży stosowania wywaru z liści laurowych w celach leczniczych.

Jak minimalizować ryzyko skutków ubocznych wywaru z liści laurowych?

Liść laurowy to powszechnie stosowana przyprawa, która w odpowiedniej dawce nie powinna powodować skutków ubocznych. Chcąc minimalizować ryzyko wystąpienia działań niepożądanych podczas stosowania wywaru z liści laurowych, trzeb stosować się do zaleceń i nie przekraczać rekomendowanej dawki.

wywar z lisci laurowych skutki uboczne

Czy wywar z liści laurowych jest bezpieczny?

Wywar z liści laurowych jest ogólnie uznawany za bezpieczny do spożycia, o ile jest używany w umiarkowanych ilościach. Kluczowe jest przestrzeganie zalecanych dawek i niespożywanie dużych ilości liści laurowych w jednym posiłku.

Jak przygotować wywar z liści laurowych?

Wywar z liści laurowych ma właściwości lecznicze, które mogą wspomóc ogólną kondycję zdrowotną człowieka. Napar z liści laurowych tworzy się 2 łyżki zioła zalewając szklanką wrzątku i gotować przez ok. 5 minut. Następnie odstawia się na 30-40 min. Należy pić napar 3-4 razy dziennie.

Na co może pomóc wywar z liści laurowych?

Liście laurowe stosowane są już od czasów starożytnych. Zioła znane są z tego, że obniżają poziom cukru i wykazują działanie przeciwzapalne. Co więcej, liść laurowy może redukować zły cholesterol LDL i poziom trójglicerydów u cukrzyków. Liście laurowe mają szerokie zastosowanie w kuchni, jednak w medycynie naturalnej stosowane są także jako środki na uspokojenie i bezsenność. Wywar z liści laurowych stosowany miejscowo może pomóc na bóle reumatyczne i stany zapalne stawów np. w przypadku zwyrodnienia stawów. Liście laurowe cenione są za właściwości moczopędne oraz za zawartość błonnika pokarmowego, co wpływa korzystnie na trawienie i uregulowanie procesów w przewodzie pokarmowym.

Liść laurowy stosowany jest także do produkcji kosmetyków oczyszczających i redukujących zmiany zapalne skóry. Popularne jest także zastosowanie oleju laurowego do użytku miejscowego. Zaleca się wcierać go w bolące miejsca. Liść laurowy wykazuje właściwości bakteriobójcze, a więc olej z tego ziela może być stosowany miejscowo w leczeniu trądziku, a wcierany w skórę głowy pomaga w walce z łupieżem.

Wywar z liścia laurowego znalazł swoje zastosowanie także w leczeniu przeziębienia i chorych zatok. Liście laurowe mają bogaty skład i zawierają wiele cennych składników, jednak chcąc uzyskać dobre efekty stosowania wywaru, trzeba zachować ostrożność w stosowaniu produktu. Odpowiednie dawkowanie jest kluczowe w uzyskaniu rezultatów i zminimalizowania ryzyka wystąpienia skutków ubocznych.

KATEGORIE

ZIOŁA

ZIOŁA

WITAMINY I MINERAŁY

WITAMINY I MINERAŁY

SUPLEMENTACJA

SUPLEMENTACJA

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Potas jest niezbędny do prawidłowej pracy organizmu. Wspomaga utrzymanie równowagi elektrolitowej, funkcjonowanie mięśni - w tym serca. Sprawdź, jak zadbać o jego optymalny poziom.
Poznaj niezwykłe właściwości witaminy B12, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego u osób starszych, ale także dla płodu - w przypadku zajścia w ciążę.
Dowiedz się, jak rozpoznać objawy niedoboru magnezu i dlaczego są ważne. Nasz artykuł pomoże Ci zadbać o zdrowie i zapobiegać poważnym problemom!
Melatonina to naturalny hormon snu, ale w razie zaburzeń jej wydzielania można skorzystać z syntetycznych odpowiedników, które przywrócą równowagę
Srebro koloidalne wykazuje właściwości prozdrowotne. Wykorzystywane do użytku zewnętrznego, wspiera w walce z bakteriami, wirusami, grzybami. Sprawdź.