Suplementacja żelatyny cieszy się popularnością zwłaszcza wśród osób, które chcą poprawić zdrowie kości, skóry i paznokci. Jakie skutki uboczne powoduje spożywanie tej substancji?
Orzechy pekan - Właściwości, działanie, zastosowanie, skutki uboczne, przeciwwskazania i szkodliwość
Strona główna - Blog - Orzechy pekan – Właściwości, działanie, zastosowanie, skutki uboczne, przeciwwskazania i szkodliwość
- Opublikowano: 10.07.2023 - Aktualizacja: 07.08.2023
Orzechy pekan to ciekawy dodatek do dań, który zawiera wiele cennych substancji odżywczych. Cechują się charakterystycznym smakiem i konsystencją idealnie dopełniającą różne potrawy. Co warto wiedzieć o orzechach pekan? Kiedy sprawdzają się najlepiej?
Spis treści
ToggleOrzechy pekan – czym są i jak wyglądają?
Orzechy pekan z wyglądu przypominają orzechy włoskie. Mają podobny kształt, ale są znacznie mniej pofałdowane i nieco bardziej podłużne oraz płaskie. Cechują się charakterystycznym smakiem trudnym do opisania. Po rozgryzieniu są słodkie, ale po kilku sekundach można wyczuć goryczkę.
Orzechy pekan pojawiają się przede wszystkim w centralnej i południowej części Stanów Zjednoczonych. Rosną na bardzo dużych drzewach osiągających wysokość nawet 50 m. Inne nazwy orzechów pekan to orzesznik jadalny czy pekanowy. Jedno drzewo owocuje przez nawet 300 lat, rodząc pyszne, twarde orzeszki.
Orzechy pekan wymagają specyficznych warunków do wzrostu. Z tego powodu są uprawiane jedynie na wspomnianych terenach. Uważa się, że najlepsze orzechy pochodzą z Teksasu, a dokładniej – z hrabstwa San Saba. Potocznie rejon ten jest nazywany pekanową stolicą świata.
Orzechy pekan to idealny dodatek do słonych i słodkich potraw. Wchodzą w skład sałatek, dań pieczonych czy ciast. Doskonale pasują również do syropu klonowego.
Czy orzechy pekan są szkodliwe?
Orzechy pekan zawierają bardzo duże ilości tłuszczu. W większości są to jednak jednonienasycone kwasy tłuszczowe korzystne dla ludzkiego zdrowia. Trzeba jednak pamiętać, że produkty te są bardzo kaloryczne. W 100 g takich orzechów znajduje się aż 700 kcal. Z tego powodu spożywanie ich w dużych ilościach może doprowadzić do szybkiego przybierania na masie.
Orzechy pekan – właściwości
Orzechu pekan zawierają jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które mogą przyczynić się do zwiększenia przyswajania witaminy A, D, E i K. Składniki te rozpuszczają się bowiem jedynie w tłuszczach. Orzechy pekan są źródłem pozytywnego cholesterolu HDL. Dzięki temu ich regularne spożywanie może pomóc poradzić sobie ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu LDL. Produkty te mogą również przyczynić się do zablokowania działania enzymów rakotwórczych.
Orzechy pekan – wartości odżywcze
W skład orzechów pekan wchodzi wiele cennych substancji odżywczych, dlatego wiele osób decyduje się na ich włączenie do codziennej diety. Do najważniejszych składników, jakie można znaleźć w orzechach pekan, warto zaliczyć:
jednonienasycone kwasy tłuszczowe,
witaminy z grupy B,
składniki mineralne, jak potas, fosfor, magnez, żelazo, cynk, wapń, selen i miedź.
Orzechy pekan zawierają też antyoksydanty, które wspierają walkę z wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi za starzenie się organizmu i powstawanie nowotworów.
Orzechy pekan zawierają około 700 kcal w 100 g. Tłuszcze stanowi aż 72% ich masy. W orzechach tego typu znaleźć można też 9 g białka i 10 g błonnika. Zawierają one stosunkowo niewiele cukru i węglowodanów.
Orzechy pekan – indeks glikemiczny
Orzechy pekan mają dużo kalorii, ale cechuje je niski indeks glikemiczny. Wynosi on jedynie 15. Oznacza to, że po ich spożyciu trawienie i uwalnianie energii zachodzi dość wolno, co pozwala na zachowanie uczucia sytości na dłużej. Orzechy pekan, ze względu na niski indeks glikemiczny, są wskazane w przypadku osób chorych na cukrzycę.
Orzechy pekan – zastosowanie w kuchni
Orzechy pekan mogą być stosowane jako samodzielna przekąska, a także dodatek do nieco bardziej złożonych dań. Pasują do ciast, babeczek, ciasteczek, deserów, owsianek czy jogurtów. Można je dodać również do sałatek oraz pesto. Komponują się świetnie z daniami mięsnymi i rybnymi. Do przygotowania marynaty warto wykorzystać gotowe masło orzechowe z pekan lub przygotować je samodzielnie, blendując orzechy.
Orzechy pekan warto łączyć z syropem klonowym. Taka mieszanka sprawdza się doskonale zarówno jako dodatek do potraw słodkich, jak i słonych.
Jak działają orzechy pekan i na co mogą pomóc?
Orzechy pekan są stosowane nie tylko jako pyszny dodatek do dań, lecz także sposób na poradzenie sobie z wybranymi dolegliwościami. Wspierają odchudzanie, poprawiając przemianę materii. Mogą również przyczynić się do poprawy stanu skóry i opóźnienia procesów jej starzenia. Są źródłem błonnika pokarmowego, dlatego wspomagają trawienie pożywienia. Zawierają też cenne witaminy niezbędne do funkcjonowania różnych organów w ludzkim ciele.
Orzechy pekan a odchudzanie
Orzechy pekan są chętnie wybierane przez osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Mogą one bowiem pomóc przyspieszyć przemianę materii. Za takie zjawisko odpowiada miedź. Składnik ten wspiera zachowanie uczucia sytości na dłużej. Orzechy pekan nie zawierają soli, dlatego nie powodują gromadzenia się wody w organizmie.
Trzeba jednak pamiętać, że orzechy pekan są bardzo kaloryczne. Z tego powodu podczas odchudzania zaleca się spożywanie kilku sztuk dziennie. Dużą popularnością cieszy się też masło z orzechów pekan. Warto wybierać produkt, który nie zawiera cukru, konserwantów, polepszaczy smaku, a najlepiej również soli.
Orzechy pekan przy PMS
Orzechy jadalne są wykorzystywane w walce z różnymi objawami PMS. To m.in. skurcze i zmiany nastroju. Orzechy te zawierają wapń, mangan, witaminę E i B6, czyli składniki, które pomagają poradzić sobie z drażliwością, lękiem i uczuciem niepokoju. Mogą również przyczynić się do zredukowania liczby dni, w trakcie których występuje bolesność.
Orzechy pekan dla mózgu
Spożywanie orzechów pekan jest zalecane osobom, które chcą zadbać o funkcjonowanie mózgu. Produkty te zawierają witaminy i składniki mineralne wspierające działanie tego organu. Kluczowa jest przede wszystkim miedź, która może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia choroby Parkinsona i Alzheimera. Wspiera też szlaki mózgowe obejmujące galaktozę i dopaminę.
Orzechy pekan a obniżenie poziomu cukru we krwi
Orzechy można spożywać także w celu zmniejszenia ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2. Są one stosowane przez osoby zagrożone wystąpieniem chorób układu krążenia. Zawierają wiele związków bioaktywnych, które wspierają funkcjonowanie organizmu. Orzechy pekan mogą przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia układu sercowo-naczyniowego u diabetyków.
Orzechy wspierają także kontrolę nad glikemią i ciśnieniem tętniczym. Mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą być stosowane przez osoby już chore na cukrzycę.
Orzechy pekan na cholesterol
Orzechy pekan wspierają profil lipidowy. Mogą przyczynić się do obniżenia frakcji cholesterolu LDL i podniesienia poziomu cholesterolu HDL. Spożywanie tych produktów jest zalecane w przypadku osób, które borykają się z hipercholesterolemią, a także tych zagrożonych występowaniem chorób układu krążenia.
Orzechy pekan przy alergii
Orzechy pekan dostarczają wielu cennych składników odżywczych, jednak nie są polecane osobom z tendencją do reakcji alergicznych. Są one bowiem mocno uczulającym produktem, po którego spożyciu w krótkim czasie mogą pojawić się problemy z oddychaniem i zmiany skórne. Zwykle na orzechy pekan są uczulone te osoby, które borykają się z alergią również na orzechy włoskie.
Jakie składniki aktywne zawierają orzechy pekan?
Orzechy pekan zawierają głównie jednonienasycone kwasy tłuszczowe i polienowe. W ich skład wchodzi też kwas linolowy i oleinowy. Zawartość wielonasyconych kwasów tłuszczowych wynosi jedynie 8%.
Jeśli chodzi o wartości odżywcze, orzechy pekan są cennym źródłem także składników mineralnych, jak potas, wapń czy magnez.
Jak stosować orzechy pekan - ile dziennie można ich zjeść?
Każdego dnia powinno się jeść około 30-50 g orzechów pekan. Większe porcje mogą bowiem przyczynić się do szybkiego przybierania na masie. Są to produkty wysokokaloryczne.
Orzechy pekan – przeciwwskazania
Orzechy pekan mogą powodować reakcje alergiczne. Pojawiają się one zwykle w ciągu kilkudziesięciu minut po spożyciu posiłku. Najczęściej są to takie objawy, jak kaszel, duszności, zawroty głowy, wymioty, obrzęk gardła, swędzenie, utrata przytomności czy świszczący oddech.
Orzechy pekan – skutki uboczne i działania niepożądane
Orzechy pekan są stosunkowo bezpieczne, jednak na ich przyjmowanie powinny uważać osoby z tendencją do alergii. W ich przypadku po spożyciu tych produktów może dojść do problemów z oddychaniem i pojawienia się zmian skórnych. W skrajnych przypadkach jest to nawet omdlenie.
Wśród działań niepożądanych warto wyróżnić także szybsze przybieranie na masie. Takie zjawisko ma miejsce jedynie w sytuacji, gdy orzechy pekan są przyjmowane w dowolnych ilościach, większych niż dzienna zalecana porcja. Spożywanie kilku sztuk w ciągu doby wspiera metabolizm i nie powoduje tycia.
Dlaczego warto stosować orzechy pekan?
Orzechy pekan cieszą się tak dużą popularnością ze względu na swój smak i zawartość cennych substancji odżywczych. Warto włączyć je do swojej diety, zwłaszcza jeśli chcesz zadbać o odpowiedni poziom cholesterolu, glikemii czy kondycję skóry. Orzechy pekan sprawdzają się w przypadku kobiet miesiączkujących oraz diabetyków. Warto dodawać je do posiłków, zwłaszcza tych, w skład których wchodzi słodki syrop klonowy. To produkty bardzo smaczne, przełamujące konsystencję miękkich dań.
Orzechy pekan spożywa się w niewielkich ilościach, dlatego ostatecznie nie są one tak drogie, jak mogłoby wydawać się na pierwszy rzut oka. Na rynku znaleźć można też mąki i masła stworzone z tych orzechów. Takie produkcji sprawdzają się świetnie jako dodatek do marynat czy słodkich wypieków. Stanowią ciekawe urozmaicenie codziennej diety, a jednocześnie dostarczają organizmowi cenne kwasy jednonienasycone. Trzeba jedna pamiętać, że są to produkty kaloryczne, a więc powinny stanowić jedynie dodatek do potraw, a nie ich główny składnik.
KATEGORIE
ZDROWA DIETA
ZDROWA DIETA
PRZEPISY
PRZEPISY
OLEJE
OLEJE
SUPERFOODS
SUPERFOODS
MIODY
MIODY
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
Zielares
Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.
Czytaj także
Spróbuj dyni, bardzo smacznej i pełnej składników odżywczych. Zrobione z niej potrawy posmakują całej rodzinie i przyniosą jej wiele korzyści, wzmocnią i poprawią stan zdrowia.
Dynia piżmowa to odmiana dyni zimowej, która może wnieść do Twojej diety bardzo wiele dobrego; sprawdź, jakie ma wartości odżywcze i jak działa!
Polecane dla Ciebie
Olej lniany to niezwykle wartościowy produkt, który uchodzi również za bardzo bezpieczny, jest jednak grupa ludzi, która powinna na niego szczególnie uważać - sprawdź, czy do niej należysz!
Odkryj sekrety kimchi, smak i zdrowie kuchni Korei! Dowiedz się, jak przygotować, serwować i czerpać korzyści z tej kultowej potrawy. Przeczytaj teraz!
Kto nie powinien jeść płatków owsianych? - Kiedy ich unikać i czy płatki owsiane mogą zaszkodzić
Miód wrzosowy - wypróbuj działanie naturalnego antybiotyku. Sprawdź jak regularne stosowanie miodu wrzosowego wpłynie na twoje zdrowie i samopoczucie!
Z siemienia lnianego wytłaczany jest niezwykle cenny dla organizmu olej lniany, który w celu zdrowotnym należy spożywać codziennie – rano na czczo albo w ciągu dnia.