papryczki piri piri

Papryczki Piri Piri – Właściwości, działanie, zastosowanie, skutki uboczne i przeciwwskazania

Papryczka Piri piri jest uprawiana w krajach afrykańskich, a jej cechą charakterystyczną jest jej niezwykła ostrość. W skali ostrości utworzonej przez Scovill’a wynik papryczki wynosi 47 000 punktów. W krajach, w których jest powszechnie uprawiana stosuje się ją do osób, past czy olejków przyprawowych. Wykorzystuje się ją jako marynatę do mięs i ryb.

Okazuje się jednak, że nie tylko smak papryczek jest ciekawy, ale również ich skład. Strączki papryczki zawierają duże ilości witaminy A i wielu innych wartościowych składników. Dzięki nim papryczka może mieć działanie wspierające Twoje zdrowie. Zobacz, na co pomaga, jak ją wykorzystywać i jakie środki ostrożności zachować.

Papryka piri piri dotarła do Europy właśnie z krajów afrykańskich, gdzie nie tylko jest szeroko uprawiana, ale również bywa, że rośnie dziko. Jej największe skupiska znajdują się w południowej Afryce. Co ciekawe można ją spotkać również w kilku innych tropikalnych krajach. Papryczka występuje również w Brazylii i Indiach.

Roślina, której owocem jest papryczka osiąga od 45 cm do 120 cm wysokości. Same owoce natomiast mają długość maksymalnie 2,5 cm. Biologicznie są to jagody, które niedojrzałe są zielone, a gdy dojrzeją zmieniają kolor na czerwony lub fioletowy. Charakteryzują się szczególnym „strzelistym” kształtem.

Byliny piri piri rosną krzaczasto, a owoce rozmieszczone są nierównomiernie i rosną w różnych kierunkach.

papryczki piri piri

Jak ostre są papryczki Piri Piri?

Okazuje się, że papryczki piri piri zajmują czołowe miejsce w klasyfikacji ostrości. Według skali Scovill’a ich ostrość mieści się w granicach od 80 000 SHU do 150 000 SHU. Wyprzedza je tylko odmiana papryki o nazwie red savina.

Papryka piri piri to jednak nie tylko pikantność. Okazuje się, że ma ona też bardzo specyficzny i wyjątkowy smak, w którym na plan pierwszy wysuwa się delikatna słodycz i posmak wędzenia. Sama ostrość ujawnia się dopiero na końcu, jako wisienka na torcie tej gamy smaków.

Papryczki Piri Piri – właściwości

Choć papryka piri piri doskonale sprawdza się w kuchni i nadaje potrawom bardzo charakterystyczny smak, to nie on jeden stanowi o jej zaletach. Warto się nią zainteresować również dlatego, że ma ona liczne dobroczynne właściwości.

Przede wszystkim intensywnie stymuluje węch i pozytywnie wpływa na układ pokarmowy człowieka. Jej spożywanie powoduje, że błony śluzowe żołądka zostają podrażnione, a to przyczynia się do zwiększonego wydzielania soków żołądkowych. Za to podrażnienie odpowiada kapsaicyna, która dodatkowo chroni organizm człowieka przed namnażaniem się szkodliwych mikroorganizmów i to właśnie ona wpływa na ostrość papryczek.

Papryka piri piri już od najdawniejszych czasów stosowana była w medycynie plemiennej, jako środek na przeziębienia. Pomaga udrożnić drogi oddechowe i pozbyć się kataru. Należy jednak przy tym pamiętać, by z nią nie przesądzać. Zbyt duże ilości mogą podrażniać gardło. Nie wolno jej też podawać alergikom i astmatykom, ponieważ może u nich wywołać duszności.

Ostre papryki piri piri są również bogatym źródłem witamin z grupy B. Ich obecność powoduje, że papryka piri piri ma pozytywny wpływ na pracę układu mięśniowego, układu nerwowego oraz serca (witamina B1). Ponadto dzięki witaminie B2 wpływa na procesy przemiany materii, a witamina B3 jest odpowiedzialna za syntezowanie hormonów płciowych. Witamina B9, którą również można znaleźć w papryczce prawdopodobnie może chronić przed rozwojem nowotworów. W tych niepozornych z wyglądu, ale mocnych w smaku owocach znaleźć można również liczne składniki mineralne, jak fosfor, potas, wapń i żelazo.

Ciekawostką może być fakt, że w Amazonii zmielone kłącza papryki były stosowane do leczenia epilepsji i chorób układu nerwowego, a w Ekwadorze do leczenia gorączki i grypy. W Peru i Kolumbii stosowana była jako afrodyzjak. Znane są również jej zastosowania jako antidotum na jad węży.

papryczki piri piri

Papryczki Piri Piri – wartości odżywcze

Papryka piri piri, choć niewielka, mieści w sobie wiele wartościowych składników, wśród których znajdują się przeciwutleniacze i mikroelementy. Chcąc wymienić wartości odżywcze owoców nie można pominąć też witamin. Papryka piri piri zawiera więc:

  • witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B9 – kwas foliowy);

  • minerały (fosfor, wapń, żelazo, potas);

  • witaminę A (więcej nawet niż marchewka);

  • kapsaicynę (która działa jak naturalny antybiotyk);

  • błonnik pokarmowy.

Papryczka ma bardzo mało kalorii i niewielką zawartość tłuszczu. Mówi się też, że jest to produkt o działaniu termogenicznym. Oznacza to, że podnosi temperaturę metabolizmu, a to powoduje, że do strawienia pokarmów potrzebna jest większa energia, którą organizm produkuje poprzez spalanie zapasów tłuszczów. Innymi słowy, jej spożywanie może wspierać odchudzanie.

Papryczki Piri Piri w medycynie ludowej

W medycynie ludowej papryka piri piri stosowana była na wiele różnorodnych sposobów. Niektórzy wykorzystywali ją do sporządzania miłosnych napojów, a inni jako antidotum na ugryzienie węża. W niektórych społecznościach wierzono, że sproszkowane kłącze rośliny może pomóc wyleczyć z epilepsji i chorób nerwowych. Natomiast z uwagi na jej rozgrzewające właściwości wykorzystywana była do leczenia kataru i przeziębień.

Papryczki Piri Piri – zastosowanie w kuchni

Papryki pili pili można wykorzystywać do sporządzania różnego rodzaju sosów, przypraw i marynat. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs i ryb. Można ją wykorzystywać również jako dodatek do zup czy dań z grilla.

Warto jednak przy tym pamiętać, że kapsaicyna której papryczka zawdzięcza swoją ostrość nie rozpuszcza się w wodzie. Jeżeli więc zechcesz złagodzić zbyt silne pikantne uczucie, to nie wolno popijać dań wodą. Woda tylko wzmaga uczucie ostrości przepłukując kubki smakowe i narażając je na jeszcze silniejsze odczucia. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie wypicie szklanki mleka lub wina/piwa (lub innego alkoholu). Kapsaicyna rozpuszcza się bowiem w tłuszczach i alkoholu i tylko one mogą zneutralizować jej moc.

Do czego można dodawać papryczki Piri Piri?

W kuchni afrykańskiej papryczka jest niemalże w każdym daniu. Dodaje się ją do zup, sosów czy gulaszów. Wielokrotnie można ją znaleźć w przygotowywanej marynacie do mięsa. Stanowi też składnik past kanapkowych. Najczęściej łączy się ją z daniami z drobiu, ryb i owoców morza. Bardzo popularne są krewetki w towarzystwie piri piri.

Papryczka może być dodawana już na etapie gotowania lub dopiero po nałożeniu potrawy na talerz.

Jak działają papryczki Piri Piri i na co mogą pomóc?

Papryczki działają poprzez zawarte w nich składniki i substancje odżywcze. Bogactwo witamin, niska kaloryczność i działanie termogeniczne sprawiają, że jest to naprawdę bardzo wartościowy produkt.

Papryczki Piri Piri na trawienie

Spożywanie papryki pobudza wydzielanie soków trawiennych, a przez to przyczynia się do sprawniejszego przebiegu procesów trawienia. Kapsaicyna działa stymulująco na żołądek, błony śluzowe jamy ustnej i jelita, co sprawia, że organy te pracują wydajniej. Papryka może też działać delikatnie przeczyszczająco.

Papryczki Piri Piri na odchudzanie

Z uwagi na niską kaloryczność i termogeniczne działanie papryka może przyczyniać się do utraty nadmiarowych kilogramów. Przez to, że podnosi temperaturę metabolizmu, wymusza wykorzystanie przez organizm większych ilości energii, którą ten pozyskuje z zapasów zgromadzonych w tkance tłuszczowej. Dochodzi więc do spalania tkanki tłuszczowej, a to przekłada się na utratę nadmiarowych kilogramów.

Papryczki Piri Piri jako przeciwutleniacz

Okazuje się, że papryka piri piri zawiera w sobie duże ilości przeciwutleniaczy, jak chociażby kwercetynę i luteolinę oraz flawonoidy. Wymiatają one wolne rodniki z organizmu, chronią przed skutkami stresu oksydacyjnego i spowalniają procesy starzenia. Nie bez znaczenie jest też fakt, że usuwanie wolnych rodników przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na choroby serca i nowotwory.

Papryczki Piri Piri na cukier we krwi

Okazuje się, że kapsaicyna może przyczyniać się do obniżenia poziomu cukru we krwi, co dla cukrzyków jest bardzo dobrą wiadomością. Trzeba jednak pamiętać o zachowaniu ostrożności, ponieważ zbyt niski poziom glukozy również jest szkodliwy. Warto w tej kwestii skonsultować się z lekarzem prowadzącym leczenie.

Papryczki Piri Piri i działanie antybakteryjne

Przypuszcza się, że główny składnik papryczki ma również działanie antybakteryjne, szczególnie silnie działa na te szczepy bakterii, które odpowiedzialne są za infekcje jelitowe. Z tego względu papryczka uchodzi za naturalny antybiotyk i może wspomóc w leczeniu różnorodnych dolegliwości wywołanych przez bakterie.

Papryczki Piri Piri i działanie przeciwzapalne

Przeciwzapalne właściwości papryczki również wynikają z obecności kapsaicyny. Z tego względu spożywanie tej pikantnej przyprawy może przynieść ulgę w przypadku bólów reumatycznych, bólu stawów i kości (np. na rwę kulszową). Prawdopodobnie może się okazać pomocna w przypadku fibromialgii i skurczów mięśniowych.

Papryczki Piri Piri i działanie napotne i moczopędne

Papryczka podnosi temperaturę ciała, a to powoduje, że organizm zaczyna się pocić. Z potem zaś wydalane są z organizmu nie tylko nadmiary wody, ale również substancje toksyczne i szkodliwe dla naszego organizmu (między innymi niewielkie ilości mocznika). W ten sposób dochodzi do oczyszczania organizmu. Papryczki więc przyczyniają się w pewnym stopniu również do detoksykacji.

Jak stosować papryczki Piri Piri i w jakiej formie je jeść

Papryczki można jeść świeże na surowo lub jako składnik dań gotowanych, pieczonych lub grillowanych. Mogą również być suszone, a jako takie najczęściej stanowią składnik różnorodnych sałatek.

Co to jest kapsaicyna?

Kapsaicyna jest to związek chemiczny należący do grupy alkaloidów (to organiczne związki chemiczne). Produkowana jest przez rośliny z rodziny pieprzowców (capsicum). Po raz pierwszy wyodrębniono ją w roku 1876 przez amerykańskiego chemika Johna Clougha Thresha.

Kapsaicyna występuje w pikantnych roślinach. Znaleźć ją można w papryce chili i wszystkich jej odmianach. To również ważny składnik takich owoców i warzyw jak: papryka jalapeño, piri-piri, Habanero i tabasco.

Papryczki Piri Piri – przeciwwskazania do stosowania kapsaicyny

Kapsaicyna nie jest zalecana osobom, które cierpią z powodu alergii lub astmy. W ich przypadku jej spożywanie może doprowadzić nawet do duszności. Nie jest też wskazana dla chorych na choroby układu pokarmowego/trawiennego. Ostrość papryczek może doprowadzić do zbyt silnego podrażnienia błon śluzowych i nasilić doświadczane dolegliwości. Może pogłębić wrzody żołądka, wywołać ból brzucha, zgagę, czy wzdęcia.

Nie powinny jej również stosować kobiety w ciąży i karmiące piersią.

papryczki piri piri

Papryczki Piri Piri – skutki uboczne i działania niepożądane kapsaicyny

Ważne, by wiedzieć, że kapsaicyna stosowana w rozsądnych ilościach jest nieszkodliwa, a nawet może przynieść korzyści zdrowotne. Natomiast w zbyt dużych dawkach staje się toksyczna i bardzo niebezpieczna. Dopuszczalna dawka kapsaicyny to 50 – 5000 mg na kilogram masy ciała.

Przedawkowanie tej substancji może spowodować wystąpienie różnorodnych skutków ubocznych i działań niepożądanych. Do najczęstszych z nich należą bóle brzucha, nudności, wymioty czy biegunka. Okazuje się jednak, że dolegliwości nie ograniczają się wyłącznie do układu pokarmowego. Może też wystąpić kaszel, podrażnienie gardła i problemy z oddychaniem. W niektórych przypadkach może wystąpić ból głowy czy zawroty głowy. W przypadku przedawkowania mogą też pojawić się konwulsje, sinienie skóry, a w skrajnych przypadkach nawet zgon, do którego dochodzi na skutek zaburzeń oddychania.

Dlaczego warto stosować papryczki Piri Piri?

Warto, ponieważ ma nie tylko oryginalny i interesujący smak, ale również dlatego, że jest to źródło zdrowia. Stosowanie tej papryki może pozytywnie wpłynąć na Twoje procesy trawienia, przyczynić się do utraty nadmiarowych kilogramów, czy też pomóc w przedłużeniu młodości przez spowolnienie procesów starzenia (działanie antyoksydacyjne). Papryka może przyczynić się do obniżenia poziomu cukru i cholesterolu we krwi, zwalczać niektóre bakterie, głównie jelitowe i redukować toczące się stany zapalne. Do tego działa napotnie, co ułatwia i przyspiesza leczenie infekcji takich jak grypa czy przeziębienie. Przyczynia się też do częściowej detoksykacji organizmu.

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOODS

SUPERFOODS

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Chcesz pozbyć się wzdęć i zrozumieć dlaczego powstają? Odkryj 12 praktycznych domowych sposobów na wzdęcia. Od ziołowych herbat, przez ćwiczenia, aż po modyfikacje diety.
Miód spadziowy to prawdziwa bomba zdrowia rodem z lasu. Jest skarbnicą antyoksydantów, minerałów i enzymów. Z wysoką mocą wzmacnia nasz organizm i wyjątkowo ubogaca naszą dietę.
Poznaj jeden z najbardziej zmysłowo pachnących olejków - lawendowy! Jego wszechstronne zastosowanie w kosmetyce i dla zdrowia sprawia, że jest on coraz chętniej kupowany.
Olej z ostropestu ma zbawienny wpływ na wątrobę. Ze względu na imponujące właściwości regenerujące, ochronne i detoksykujące pomaga nawet przy poważnych schorzeniach tego organu.
Kapary, kojarzone jako aromatyczny dodatek do dań, wykazują szereg cennych właściwości. Wspomagają np. pracę układu odpornościowego. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto je spożywać.