Liść laurowy to popularna przyprawa, ale może być toksyczny. Sprawdź, jakie objawy zatrucia może wywołać i jak bezpiecznie go stosować w kuchni.
Mięta – Właściwości, zastosowanie, działanie i negatywne skutki picia mięty
Strona główna - Blog - Mięta – Właściwości, zastosowanie, działanie i negatywne skutki picia mięty
- Opublikowano: 04.07.2022 - Aktualizacja: 13.07.2022
Mięta kojarzy się głównie z herbatą wypijaną na różnorodne dolegliwości żołądkowe. Pomaga w problemach trawiennych i bólach brzucha. Tymczasem sama mięta nie jedno ma imię i na rynku dostępne są jej różnorodne odmiany, a do tego jej zastosowanie jest niezwykle szerokie i zróżnicowane. Ponieważ jest łatwo dostępna, warto zapoznać się z jej możliwym działaniem i właściwościami.
Spis treści
ToggleMięta — co to jest i jak wygląda
Mięta jest jedną z najstarszych roślin leczniczych, które stosowane jest praktycznie od wieków. Ciekawostką jest, że pierwsze wzmianki na jej temat znaleźć można już w Starym Testamencie, co dowodzi jej wielowiekowego rodowodu.
Jedną z odmian mięty jest mięta pieprzowa (mentha piperita), pochodząca z Anglii. Powstała przez połączenie dwóch gatunków: mięty nadwodnej oraz dzikiej mięty zielonej. Jest najbardziej popularną odmianą i to właśnie ona głównie uprawiana jest w celach leczniczych.
Najważniejszym zdrowotnym elementem rośliny są jej liście, zrywane zanim roślina zakwitnie. Liście mięty pieprzowej stosuje się w postaci ususzonej lub poddaje procesowi destylacji, żeby uzyskać etetyczny olejek miętowy.
Ma intensywnie zielony kolor i silny zapach. Liście mięty pieprzowej są owalne i lekko zaostrzone na końcach. Jest miła w dotyku i bardzo delikatna.
Jakie są rodzaje mięty?
Jak wspomniano, najbardziej popularną odmianą mięty jest mięta pieprzowa. Ten gatunek jest bardzo łatwy w uprawie, zimoodporny i bogaty w substancje aktywne o leczniczym działaniu. Wśród stosunkowo znanych i popularnych odmian znajdują się również: mięta zielona, mięta imbirowa, wonna, polna, długolistna i mięta nadwodna. Mięta zielona wykorzystywana jest do produkcji past do zębów i gum, a mięta polna bardzo często stosowana jest przy problemach trawiennych.
Warto wiedzieć, że wśród około 30 gatunków mięty są też takie, które mają działanie szkodliwe. Jednym z nich jest mięta trująca, na którą trzeba szczególnie uważać. Zawiera w sobie niebezpieczny dla człowieka olejek eteryczny pulegon.
Mięta — właściwości
Swoje właściwości lecznicze mięta zawdzięcza obecności dużej ilości substancji aktywnych o dobroczynnym dla człowieka działaniu. Wskazuje się na działanie przeciwutleniające ekstraktów z mięty pieprzowej, co powoduje, że spowalnia procesy starzenia i działa profilaktycznie w przypadku wielu chorób cywilizacyjnych, w tym otyłości, miażdżycy czy nawet nowotworów. Jej antyoksydacyjne działanie powoduje, że redukuje liczbę wolnych rodników odpowiedzialnych za destrukcję na poziomie komórkowym, uszkadzanie białek (w tym również DNA) czy aktywizację procesów starzenia. Jej spożywanie jest więc jednym ze sposobów „zatrzymania czasu” czy też spowolnienia i opóźnienia skutków jego upływania.
Działa też pozytywnie na układ pokarmowy. Wspomaga jego pracę, a spożywana w postaci gum pomaga odświeżyć oddech.
Mięta od lat znana jest ze swoich przeciwzapalnych właściwości. Do nich zaś można dołączyć również właściwości bakteriobójcze, żółciopędne i żółciotwórcze. Pobudza apetyt i procesy trawienia, a także obniża ciśnienie krwi.
Ponadto:
- ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów;
- łagodzi nieżyt górnych dróg oddechowych;
- łagodzi stany zapalne błony śluzowej jamy ustnej;
- działa kojąco w przypadku zapalenia zatok, przeziębienia i grypy;
- pomaga w migrenowych bólach głowy;
- miejscowo znieczula;
- ma działanie przeciwświądowe;
- pomaga w leczeniu łupieżu;
- działa antywirusowo;
- ma właściwości wiatropędne
- działa rozkurczowo.
Mięta — działanie mięty pieprzowej
Z uwagi na tak rozbudowane właściwości zdrowotne, wskazuje się na bardzo szerokie działanie mięty pieprzowej. Może się okazać pomocna w wielu dolegliwościach i bólach, łagodzi dyskomfort związany z problemami trawiennymi i infekcjami.
Mięta na zgagę
Bardzo często mięta stosowana jest na zgagę, a to niestety poważny błąd. Faktem jest, że zaraz po wypiciu naparu można odczuć ulgę i złagodzenie objawów, ale efekt jest tylko chwilowy. Mięta działa rozluźniająco i rozkurczająco, a to pomaga w pozbyciu się zgagi. Wspomaga też procesy trawienia, co również ma ogromne znaczenie, ale jednocześnie stymuluje produkcję soków trawiennych, które zwiększają dyskomfort i dolegliwości związane ze zgagą.
Mięta na żołądek i ból brzucha
W przypadku bólu brzucha czy dolegliwości żołądkowych, zastosowanie mięty pieprzowej może się okazać niezwykle pomocne. Zwiększa ona wydzielanie soków trawiennych, przyspiesza procesy zachodzące w żołądku, a to prowadzi do uporania się z dolegliwościami.
Stosuje się ją często na bóle żołądka, zaburzenia trawienia, nudności, wymioty, niestrawność, kolki jelitowe i w nieżytach żołądka.
Warto jednak pamiętać, że zbyt częste picie zbyt dużych ilości mięty pieprzowej może doprowadzić do zgagi.
Mięta na opryszczkę
Liście mięty pieprzowej stosowane miejscowo mają działanie przeciwzapalne, przeciwświądowe i miejscowo znieczulające. Dlatego też przygotowanie specjalnego mazidła czy nacierki na opryszczkę może przynieść bardzo zadowalające rezultaty. Mięta pieprzowa znieczuli zmienione miejsce, złagodzi świąd i zredukuje stan zapalny, co przyspieszy proces gojenia. Liść mięty pieprzowej, a dokładnie wyciąg, dodatkowo hamuje aktywność wirusa opryszczki.
Olejek z mięty na ból głowy
Olejek miętowy stosowany miejscowo pomaga w bólach głowy i to nie tylko tych zwykłych, ale również silniejszych. Można się nim wspomagać, gdy dokuczają migrenowe bóle głowy. Efekty uzyskuje się po wcieraniu go w skórę głowy.
Olejek z mięty na kaszel
Od lat w medycynie ludowej olejek z mięty jest znany jako świetny środek na infekcje górnych dróg oddechowych i stanów zapalnych jamy ustnej. Można go też stosować w przypadku zapalenia zatok, grypy lub przeziębienia. Pomaga w łagodzeniu kaszlu i bólu gardła. Można go stosować w postaci inhalacji. Do szklanki gorącej wody wystarczy dodać 3-4 krople olejku i wdychać unoszące się opary, by wykorzystać te właściwości zdrowotne. Można też nasmarować olejkiem miętowym okolice nosa i klatki piersiowej, co ułatwia oddychanie. Z tej praktyki jednakże należy zrezygnować w przypadku małych dzieci i niemowląt. Olejek miętowy może doprowadzić do skurczu krtani i oskrzeli.
Mięta — zastosowanie
Mięta pieprzowa pomaga w wielu różnorodnych dolegliwościach, stąd jej zastosowanie jest również bardzo szerokie. Może być stosowana zarówno w postaci herbatki, olejku, naparu, nalewki czy maści. Wiele zależy od powodu jej wykorzystania i dolegliwości, w których ma pomóc. Ciekawostką jest również fakt, że wykorzystywana jest nie tylko w lecznictwie i ziołolecznictwie, ale również w kosmetyce i kuchni.
Mięta i jej zastosowanie lecznicze
W lecznictwie herbata czy napar z mięty mogą pomóc na problemy trawienne i ogólnie dolegliwości żołądkowe. Pobudza apetyt i przyspiesza procesy trawienne. Inhalacje okażą się pomocne w przypadku nieżytu górnych dróg oddechowych, kaszlu i przeziębienia. Nacieranie olejkiem złagodzi doświadczenia związane z migrenowymi bólami głowy, miejscowym bólem czy nerwobólami. Napar złagodzi dolegliwości wynikające z zapalenia dziąseł i gardła.
Mięta w pielęgnacji skóry i włosów
Dodanie kilku kropel mięty do szamponu pomoże uporać się z uporczywym łupieżem. Natomiast olejek z mięty wmasowany w skórę głowy wpływa pozytywnie na porost włosów.
Mięta w kuchni
Mięta pieprzowa znalazła również szereg zastosowań w kuchni. Przynosi uczucie orzeźwienia i odświeżenia dlatego jej liście stosowane są jako składnik lemoniad, koktajli i drinków. Można ją też dodawać do potraw z ryb i jagnięciny, deserów, sałatek, twarożku, wielu sosów i dipów.
Mięta — dawkowanie i jak długo stosować
Herbatę z mięty można pić godzinę przed posiłkiem lub po. Tak przyjmowana usprawni procesy trawienia i usunie uczucie ociężałości po posiłku. Profilaktycznie powinno się wypijać dwie szklanki mięty dziennie, a przy problemach z trawieniem można zwiększyć liczbę do pięciu szklanek. Zasadniczo jest bezpieczna i nie ma ograniczeń co do okresu, przez jaki można ją spożywać. Niektórzy jednak po nadmiernych ilościach spożytej mięty dostrzegają u siebie wzmożone wypróżnianie i luźniejsze stolce.
Dawkowanie mięty na bóle
Stosowana w celu łagodzenia bólu migrenowego nie ma ograniczeń co do stosowania. Zwykle bowiem wykorzystuje się ją okazjonalnie, w czasie trwania dolegliwości. Po ich ustąpieniu zazwyczaj przerywa się stosowanie.
W przypadku przeziębienia, grypy czy innych infekcji górnych dróg oddechowych najczęściej wykorzystywana jest dwa razy dziennie do inhalacji i wieczorem do nasmarowania klatki piersiowej. Po zakończeniu infekcji należy zrezygnować z inhalacji i smarowania.
Mięta w ciąży
Mimo tego, że mięta pieprzowa może złagodzić dolegliwości związane z porannymi mdłościami zaleca się ostrożność w jej stosowaniu w przypadku kobiet w ciąży. Nadal nie ma jednoznacznej pewności, co do bezpieczeństwa stosowania mięty w ciąży, dlatego lepiej skonsultować się z lekarzem i nie podejmować decyzji samodzielnie.
Mięta dla dzieci
W przypadku dzieci niedozwolone jest stosowanie mięty do smarowania okolic nosa i klatki piersiowej. Wiąże się to z ryzykiem wystąpienia skurczu oskrzeli i krtani, gdyż u małych dzieci mięta pieprzowa może wywołać reakcje alergiczne.
Herbata czy napar z mięty mogą być stosowane już u maluchów, ale nie wcześniej niż po ukończeniu przez nie 2 – 4 roku życia. Taka herbata może się okazać bardzo pomocna na dolegliwości żołądkowe. Należy też pamiętać, by nie podawać dziecku więcej jak jedną szklankę mięty w ciągu dnia.
Mięta — przeciwwskazania
Mimo tego, że mięta jest stosunkowo bezpiecznym preparatem, warto zachować ostrożność przy jej wykorzystywaniu. Przeciwwskazaniem do stosowania mięty jest okres ciąży i alergia. Nie wolno jej podawać bardzo małym dzieciom, poniżej drugiego roku życia. Wstrzymać się powinny osoby, które cierpią na zgagę i refluks przełyku, ponieważ dolegliwości mogą się wówczas nasilić. Ostrożność powinni zachować cierpiący na cukrzycę, ponieważ mięta obniża stężenie glukozy we krwi.
Negatywne skutki picia mięty
Negatywne skutki picia mięty mogą wystąpić, gdy nie przestrzega się przeciwwskazań, ani zaleconego dawkowania. Nadmierne zażywanie mięty może spowodować skutki uboczne jak: zgaga, refluks żołądkowo – przełykowy, skurcze krtani lub oskrzeli. Może też poskutkować podrażnieniami błony śluzowej żołądka. Nadmierne spożycie kropli miętowych może wywołać też inne skutki uboczne:
- wymioty,
- biegunkę,
- senność,
- zaburzenia równowagi,
- apatię,
- ospałość.
Herbata miętowa w zbyt dużych ilościach może mieć działanie przeczyszczające. Olejek mięty pieprzowej stosowany bezpośrednio na skórę może wywołać podrażnienia i zaczerwienienie, dlatego też lepiej dodać kilka kropli olejku do wody i stosować taką rozcieńczoną miksturę.
Czy mięta szkodzi na wątrobę?
Zasadniczo mięta nie szkodzi na wątrobę, wręcz przeciwnie. Wspomaga jej pracę i działa na nią osłonowo. Pomaga w schorzeniach wątroby i dróg żółciowych, w zapaleniu pęcherzyka żółciowego, lekkiej niewydolności wątroby i zmniejszonym wydzielaniu żółci.
Czy mięta szkodzi na serce?
Mięta nie szkodzi na serce. Może wspomagać jego działanie i zapobiega odkładaniu się cholesterolu.
Dlaczego warto stosować miętę?
Warto stosować miętę pieprzową, ponieważ dzięki niej sprawniej i szybciej przebiegają procesy trawienia. Jest naturalnym wsparciem dla układu pokarmowego. Picie mięty usuwa dolegliwości takie jak nudności, wymioty czy zaparcia. Działa wiatropędnie i żółciopędnie. Pomaga w łagodzeniu miejscowego bólu i nawracającego bólu migrenowego. Usprawnia codzienne funkcjonowanie.
Herbata z mięty — jak parzyć z mięty
Herbatę z mięty można parzyć zarówno ze świeżych liści, jak i z suszu. Wystarczy zalać liście mięty wrzątkiem, przykryć i odstawić na 3 do 6 minut. W tym czasie uwalniają się wszystkie wartościowe składniki, zarówno te wonne, jak i bioaktywne. Tak samo działa suszona mięta, jak i świeża.
Zielares
Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.
Czytaj także
Zioła na odchudzanie to naturalne wsparcie Twojego organizmu w walce o szczupłą sylwetkę, sprawdź, co może Ci pomóc.
Zmagasz się z gorzkim posmakiem w ustach? Dowiedz się, jakie są przyczyny, objawy i kiedy koniecznie odwiedzić lekarza. Sprawdź domowe sposoby łagodzenia
Polecane dla Ciebie
Soplówka jeżowata to grzyb, którego składniki aktywne wspierają funkcjonowanie organizmu. Wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, wspomagające odporność.
Dowiedz się więcej o znanej od setek lat w medycynie chińskiej i ajurwedzie substancji, która obniża poziom cukru we krwi, powoduje utratę wagi i poprawia zdrowie serca!
Potas jest niezbędny do prawidłowej pracy organizmu. Wspomaga utrzymanie równowagi elektrolitowej, funkcjonowanie mięśni - w tym serca. Sprawdź, jak zadbać o jego optymalny poziom.
Melatonina to naturalny hormon snu, ale w razie zaburzeń jej wydzielania można skorzystać z syntetycznych odpowiedników, które przywrócą równowagę