chlorella

Chlorella – Właściwości, działanie, zastosowanie i dlaczego warto ją stosować

Chociaż chlorella nie jest żadną nowością, dopiero niedawno zrobiło się o niej głośno. Zaliczana do grupy superfoods, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka na wielu płaszczyznach jednocześnie. Poznaj tę algę morską o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych i dowiedz się, jak spożywać chlorellę.

Chlorella zwyczajna (z łac. Chlorella vulgaris) jest słodkowodną zieloną algą pochodzącą z rodziny Chlorellaceae. Znaleźć ją można głównie w zbiornikach Dalekiego Wschodu – przede wszystkim Korei Południowej.

Chlorella jest jednokomórkowym glonem, który nie tworzy kolonii. Zalicza się ją do organizmów autotroficznych. Przyjmuje zieloną barwę i kulisty kształt. o zielonej barwie.

Ta niezwykła alga pochodząca z obszarów Dalekiego Wschodu jest zaliczana do najstarszych żyjących organizmów – szacuje się, że jest obecna na świecie od ponad 2,5 mld lat. Od wieków spożywana jest przez Azjatów, którzy doceniają ją także nie tylko za właściwości odżywcze, ale i szereg właściwości prozdrowotnych. Warto podkreślić, że chlorella jest określana mianem superfood. Została zatwierdzona przez Komisję Europejską jako składnik spożywczy. Między innymi z tego powodu dostępna jest nie tylko jako dodatek do żywności, ale także występuje jako suplement diety. Szczególnie popularna jest wśród osób będących na diecie roślinnej.

Chlorella – właściwości odżywcze

Chlorella vulgaris – jako superfood – jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Charakteryzuje się doskonałymi wartościami odżywczymi, ponieważ dostarcza wiele substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Jeśli chodzi o witaminy, chlorella zawiera m.in. witaminy z grupy B (B1, B2, B5, B6, B12). Dostarcza także sporą ilość kwasu foliowego, witaminy K, witaminy A (jako beta karoten), witaminy C, czy witaminy E. Te ostatnie należą do grupy przeciwutleniaczy, dzięki którym alga wykazuje działanie antyoksydacyjne. Wśród składników mineralnych wymienia się m.in. wapń, żelazo, magnez, cyn, fosfor.

Cenne wartości odżywcze zawdzięcza także obecności kwasów tłuszczowych. Na szczególną uwagę zasługuje przede wszystkim spora ilość kwasów tłuszczowych omega-3, które wspierają prozdrowotnie organizm na wielu płaszczyznach. Poza kwasami tłuszczowymi dostarcza też błonnik pokarmowy.

Warto podkreślić, że chlorella zawiera inne składniki odżywcze, wśród których ogromne znaczenie ma chlorofil (3-5%). Jest to substancja wspiera oczyszczanie organizmu, a także pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej.

chlorella

Chlorella – właściwości zdrowotne

Cenne wartości odżywcze chlorelli przekładają się na dobroczynne właściwości zdrowotne. To przede wszystkim zasługa sporej ilości chlorofilu, a także witamin odpowiadających za prozdrowotne działanie tej algi.

Jeśli chodzi o chlorellę, uważa się ją za pierwszorzędną substancję detoksykującą – odgrywa ważną rolę w oczyszczaniu organizmu. Dlaczego? Ma ona zdolność wiązania metali ciężkich i usuwania ich ustroju człowieka. To szczególnie ważne, ponieważ człowiek żyjący w zanieczyszczonym środowisku jest bardziej narażony na toksyczne działanie niektórych substancji. Chlorella wspomaga więc wydalanie kadmu, rtęci czy ołowiu, a także pestycydów. Wiąże jednak nie tylko metale ciężkie, ale jest w stanie uchronić przed nadmiernym spożyciem alkoholu, tj. jego skutkami.

Chlorella, z uwagi na zawartość silnych antyoksydantów oraz chlorofilu, wspomaga układ odpornościowy. Przyczynia się m.in. stymuluje produkcję leukocytów – krwinek białych, które wspierają walkę z wirusami oraz drobnoustrojami.

Z uwagi na bogactwo składników odżywczych (np. kwasy tłuszczowe omega-3), chlorella wspomaga prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego, wspiera właściwą pracę mózgu (np. zmniejsza ryzyko zachorowania na Alzheimera).

Chlorella – zastosowanie i działanie

Zawartość cennych składników odżywczych wpływa na właściwości zdrowotne chlorelli, a co za tym idzie – działanie i wykorzystanie. Jej dobroczynny wpływ na organizm sprawia, że znajduje zastosowanie w medycynie alternatywnej.

Detoksykacja

Chlorella działa poprzez wspomaganie oczyszczania organizmu z substancji toksycznych. Wiąże zarówno metale ciężkie, jak i alkohol. Dzięki temu zmniejsza ryzyko zatruć pokarmowych i innych nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Zwalczanie brzydkiego zapachu

Włączenie chlorelli do diety może pomóc w zwalczaniu brzydkiego zapachu z ust – niezależnie od przyczyny. Alga ta nie tylko wspiera procesy oczyszczania organizmu, ale i działa przeciwbakteryjnie, wspomaga procesy przeciwzapalne, wspiera prawidłowe trawienie.

Na kaca

Chlorella pomoże uporać się z nadmiernym spożyciem alkoholu. Jako że wykazuje zdolność wiązania substancji toksycznych, pomaga w neutralizowaniu objawów zatrucia alkoholowego – to zasługa wysokiej zawartości chlorofilu.

Zaleca się, aby przyjęcie chlorelli odbyło się jeszcze przed spożyciem alkoholu.

Na trawienie i zaparcia

Chlorella wspomaga pracę układu pokarmowego, m.in. z uwagi na obecność błonnika pokarmowego. Pomaga zniwelować uczucie ociężałości.

Alternatywa mięsa w diecie wegetariańskiej

Szacuje się, że chlorella zawiera nawet 10 g białka pochodzenia roślinnego. Dostarcza przy tym sporą ilość cennych aminokwasów. To główne powody, dla których ta wyjątkowa alga może stanowić doskonałe źródło białka dla osób będących na diecie roślinnej – wegetarian i wegan.

Na odporność

Chlorella wpływa na układ odpornościowy człowieka, o czym zadecydowały doskonałe wartości odżywcze. Suplementacja chlorelli wspomaga układ immunologiczny – wspiera produkcję białych krwinek. A to wszystko m.in. dzięki zawartości antyoksydantów, cynku.

Na anemię

Niedostateczna ilość żelaza czy kwasu foliowego sprzyja anemii. Chlorella, jako że dostarcza sporą ilość tych składników odżywczych, pomaga przeciwdziałać niedokrwistości. W przypadku dolegliwości wskazujących na anemię, warto włączyć ją do diety. Szczególnie polecana jest dla kobiet w ciąży, które często borykają się z niedokrwistością.

Antynowotworowe

Wsparcie oczyszczania organizmu, a także działanie antyoksydacyjne powodują, że chlorella może wspomagać walkę z chorobami nowotworowymi.

Z wielu badań wynika, że chlorella pyrenoidosa wspomaga leczenie raka piersi, zaś chlorella ellipsoidea może wspierać walkę z komórkami nowotworowymi jelita grubego.

Oczyszczające

Chlorella, poprzez detoksykację, pomaga pozbyć się metali ciężkich obecnych w organizmie człowieka. Jest więc odpowiednia dla osób, które chcą prowadzić zdrowy tryb życia.

Wsparcie wątroby

Chlorella vulgaris to alga, która może wspomagać pracę wątroby. Wsparcie polega nie tylko na oczyszczaniu organizmu , ale również zmniejszaniu poziomu markera odpowiedzialnego za zapalenie wątroby typu C.

chlorella

Chlorella – w tabletkach czy proszku

Zastanawiasz się, czy chlorella w formie sproszkowanej będzie lepsza od tabletek? Skuteczność zależy przede wszystkim od jej ilości w preparacie.

Alga w formie tabletek może być wygodniejsza do spożycia – wtedy, gdy nie masz możliwości np. przygotowania koktajlu. Jej stosowanie w formie sproszkowanej będzie lepszym rozwiązaniem wówczas, gdy masz problem z łykaniem tabletek.

Chlorella – objawy oczyszczania

Jeśli oczekujesz oczyszczenia organizmu po spożyciu chlorelli, z pewnością zastanawiasz się nad objawami takiego procesu. Po czym rozpoznać, że jej przyjmowanie przyniosło oczekiwane efekty?

W pierwszej fazie detoksykacji możesz zauważyć np. zaostrzenie zmian trądzikowych, zmęczenie czy ospałość. Jest to jednak etap przejściowy, który dość szybko minie. Następnie zaczniesz odczuwać przypływ energii, Twoje samopoczucie ulegnie poprawie, zmieni się wygląd skóry, włosów czy paznokci.

Chlorella – przeciwwskazania

Zarówno chlorella vulgaris, jak i chlorella pyrenoidosa są dobrze tolerowane przez organizm. Jednak nie wszyscy mogą skorzystać z alg o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych.

Wśród przeciwwskazań do jej stosowania wymienia się m.in.:

  • przyjmowanie leków z grupy immunosupresantów – przypuszcza się, że przyjmowanie chlorelli może wykazywać działanie odwrotne (tj. stymulować układ immunologiczny);

  • przyjmowanie leków przeciwzakrzepowych – zawartość witaminy K powoduje, że chlorella działa odwrotnie tj. odpowiada za zwiększenie krzepliwości krwi.

Chlorella – skutki uboczne

Chlorella może dawać pewne skutki uboczne, wśród których wymienia się m.in. uczucie ociężałości, wzdęcia, biegunka. Na szczęście dolegliwości te trwają dość krótko i samoistnie ustępują.

Niektóre osoby uskarżają się także na zaostrzenie zmian trądzikowych. W tym przypadku ma to związek z zachodzącą detoksykacją organizmu, co ma charakter przejściowy.

Spożywanie dużej ilości chlorelli może skutkować także zielonkawym zabarwieniem stolca. Ma to związek z obecnością w aldze chlorofilu – zielonego barwnika roślinnego.

Aby zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych, warto nie przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia.

Chlorella – jak stosować – dawkowanie

Odpowiednie dawkowanie chlorelli jest niezwykle ważne. Zastosowanie się do zalecanej dziennej porcji do spożycia warunkuje skuteczność suplementacji.

Jeśli decydujesz się na chlorellę w formie tabletek, należy przyjmować nie więcej niż 6-12 tabletek dziennie. Zaleca się rozłożyć to w 3-4 porcjach.

Jeśli wybierasz formę sproszkowaną, wówczas optymalna ilość do 2-3 g dziennie.

Efekty stosowanie chlorelli

Jeżeli będziesz stosować preparaty zawierające chlorellę zgodnie z zaleceniami, możesz liczyć na zadowalające efekty. Ta niezwykła alga pochodząca z Korei Południowej :

  • obniża poziom cukru,

  • łagodzi bóle mięśniowo-szkieletowe,

  • pomaga walczyć z nadmierną potliwością,

  • wspomaga proces odchudzania,

  • pomaga utrzymać prawidłowe stężenie cholesterolu we krwi,

  • przyspiesza gojenie ran,

  • pomaga zredukować wartości nadciśnienia związanego ze zmianami miażdżycowymi,

  • wspomaga redukcję zmian trądzikowych,

  • przyczynia się do poprawy kondycji skóry,

  • wspomaga pracę układu pokarmowego,

  • oczyszcza organizm z substancji toksycznych.

chlorella

Chlorella – opinie

Chlorella, z uwagi na wspomaganie funkcjonowania organizmu, ma pozytywne opinie. Wiele osób sięga po suplementy diety z tą algą, aby poprawić swoją kondycję zdrowotną.

Chlorella a Spirulina

Chlorella i spirulina to algi, które należą do grupy produktów zwanych superfoods. Wykazują wiele podobieństw w swoich właściwościach, ale mają też sporo różnic. Przede wszystkim chlorella zawiera znacznie więcej dobroczynnego chlorofilu.

Chlorella – jaka najlepsza

Trudno wskazać, jaka chlorella jest najlepsza. Znaczenie ma przede wszystkim jej ilość w suplemencie diety, a także systematyczność stosowania.

Chlorella dla dzieci

Mówi się, że chlorella może być przyjmowana przez dzieci po 1. roku życia. Warto jednak upewnić się, że podawany produkt pochodzi ze sprawdzonego źródła – nie zawiera żadnych zanieczyszczeń.

Chlorella w ciąży

Warto podkreślić, że ciąża nie jest przeciwwskazaniem do przyjmowania chlorelli. Panie spodziewające się dziecka mogą korzystać z jej dobroczynnych właściwości – szczególnie, że zawiera kwas foliowy i pomaga uporać się z anemią u kobiet w ciąży.

Dlaczego warto stosować chlorellę?

Wiele osób decyduje się stosować chlorellę z uwagi na cenne właściwości prozdrowotne. Regularna suplementacja, zgodnie z zaleceniami producenta, pomaga w poprawie odporności, wspiera funkcjonowanie mózgu, dostarcza wiele niezbędnych składników odżywczych.

Kto powinien sięgnąć po chlorellę

Z dobroczynnych właściwości chlorelli powinien skorzystać każdy, kto chce wspomóc pracę organizmu poprzez dostarczenie cennych witamin i minerałów. To także propozycja dla osób na diecie roślinnej, które potrzebują uzupełnić ją w niezbędne białko.

KATEGORIE

ZIOŁA

ZIOŁA

WITAMINY I MINERAŁY

WITAMINY I MINERAŁY

SUPLEMENTACJA

SUPLEMENTACJA

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Psianka słodkogórz, toksyczna roślina mająca jednocześnie cenne właściwości, korzystna dla zdrowia, kiedy używamy jej w ściśle określonych, zalecanych przez ekspertów dawkach.
Karczoch, znany już w starożytności, ceniony przez smakoszy z całego świata. Jedząc go, skutecznie zadbasz o swoje zdrowie, serce, układ krążenia i wątrobę, a nawet schudniesz.
Poznaj tajemnice tauryny! Dowiedz się, jak ten kluczowy aminokwas wpływa na Twoje zdrowie, wytrzymałość i umysł. Przeczytaj nasz artykuł już teraz
Tarczyca bajkalska to bardzo cenna roślina, której działanie profilaktyczne pomoże utrzymać dobre zdrowie, spokój i energię przez dłuższy czas.
Rdest ptasi to pospolita roślina o niebanalnym znaczeniu dla zdrowia człowieka; zobacz, jak różnorodne ma właściwości i jak może Ci pomóc!