Poznajcie macierzankę, powszechnie używane zioło i smaczną przyprawę, wspomagającą leczenie i łagodzenie wielu schorzeń oraz wydatnie poprawiającą smak Waszych ulubionych potraw.
Lubczyk – Właściwości, działanie, zastosowanie i przeciwwskazania
Strona główna - Blog - Lubczyk – Właściwości, działanie, zastosowanie i przeciwwskazania
- Opublikowano: 27.09.2022
Lubczyk (łakotne ziele, lubiśnik lekarski, levisticum officinale) znany jest już od wielu lat. To roślina, które najbardziej zasłynęło z tego, że jest afrodyzjakiem, czyli wpływa na popęd i zwiększa chęć na zbliżenie. Lubczyk używany był do rosołu, a i dziś w wielu tradycyjnych recepturach się znajduje, ponieważ nadaje mu niepowtarzalny smak i aromat. Okazuje się jednak, że to tylko kropla w morzu zalet tej rośliny. Lubczyk jest bowiem zielem o wielu leczniczych właściwościach. Pomaga nie tylko w sferze seksualnej, ale również wielu innych obszarach funkcjonowania ludzkiego organizmu. Sprawdź, jakie korzyści możesz czerpać ze stosowania lubczyku i ciesz się jego niezwykłym smakiem.
Spis treści
ToggleLubczyk – co to takiego i jak wygląda?
Lubczyk jest rośliną z rodziny selerowatych, czyli baldaszkowatych. To roślina wieloletnia, która tworzy okazałe krzaki. Wielokrotnie jest on znacznie większy niż inne popularne zioła. W sprzyjających warunkach lubczyk potrafi urosnąć nawet do półtora metra wysokości.
Ma charakterystyczny smak i aromat. W kuchni wykorzystuje się przede wszystkim jego liście. Sprawdzają się zarówno te ususzone, jak i świeże. W celach leczniczych natomiast stosuje się głównie korzeń. To z niego przygotowywane są nie tylko leki, znajdujące zastosowanie w medycynie naturalnej, ale również naturalne kosmetyki.
Roślina ta pierwotnie występowała na terenie Persji. Obecnie uprawiana jest niemalże na całym świecie, również w Polsce.
Lubczyk – właściwości
Lubczyk, choć popularnie znany jest jako przyprawa i afrodyzjak, niesie ze sobą liczne właściwości lecznicze. Przede wszystkim ma on właściwości moczopędne, co przekłada się na to, że jest ogromnym wsparcie w różnorodnych chorobach układu moczowego oraz wspiera pracę nerek.
Wpływa rozluźniająco na mięśnie jelit oraz ma właściwości oczyszczające. Pomaga więc pozbyć się z organizmu wielu szkodliwych toksyn. Do tego przyspiesza przemianę materii oraz wspiera w problemach z niestrawnością. Działanie rozkurczowe neutralizuje ból wywołany skurczami. Działanie rozkurczowe pomaga również na bóle menstruacyjne.
Dzięki zawartości kumaryny, lubczyk wykazuje działanie przeciwzakrzepowe. Natomiast obecność steroli roślinnych (fitosterole) przekłada się na jego właściwości przeciwmiażdżycowe. Korzeń lubczyku wpływa na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu, chroni przed chorobami serca, poprawia stan i kondycję skóry oraz zapobiega chorobom prostaty.
Lubczyk ma działanie wykrztuśne. Może więc być stosowany w przypadku suchego i uporczywego kaszlu, z którym trudno się uporać. Zwiększa wydolność fizyczną, wspiera w leczeniu wrzodów żołądka oraz w dolegliwościach związanych z łuszczycą.
Ponadto lubczyk ma też właściwości przeciwbakteryjne i antyoksydacyjne. Wzmaga apetyt i pomaga oczyścić jelita ze złogów.
Warto wspomnieć, że lubczyk uważany jest za naturalny afrodyzjak.
Jest to więc roślina o szerokim spektrum działania.
Wartości odżywcze lubczyku
Lubczyk właściwości i zastosowanie czerpie przede wszystkim z wartości odżywczych zgromadzonych w korzeniu rośliny. Wśród najważniejszych z nich należałoby wymienić:
kumarynę;
fitosterole;
związki terpenowe;
kwasy organiczne;
garbniki;
skrobia;
błonnik;
witaminy B;
witaminę C;
ftalidy;
alfa-terpineol;
pinen;
estry linalolu;
kwasy polifenolowe;
olejki eteryczne.
Lubczyk – zastosowanie
Z uwagi na tak bogaty skład zastosowanie lubczyku jest bardzo szerokie. Wykorzystuje się go zarówno w kuchni, medycynie ludowej, jak i kosmetyce. Jego różnorodne właściwości można bowiem wykorzystać zarówno dla poprawienia smaku przygotowywanych potraw, wzmocnienia swojego zdrowia, jak i zadbania o swoją urodę.
– Lubczyk w kuchni
W kuchni najczęściej wykorzystuje się liście lubczyku. Mogą być w formie świeżej i suszonej. Do niektórych potraw dodaje się je w całości, a do innych wymagają one posiekania. Ciekawostką jest to, jak lubczyk „zmienia” swój smak. Początkowo jest bowiem lekko gorzkawy, następnie staje się lekko ostry, aż później zyskuje przyjemnie cierpki posmak.
Lubczyk pasuje do dań mięsnych, rybnych i warzywnych. Można go dodawać do owoców morza. Sprawdza się w sałatkach, sosach, zupach i twarożku. To naprawdę uniwersalne ziele, które praktycznie codziennie mogłoby gościć na stole. Wzbogaci smak niemalże każdego dania.
W kuchni czasem stosuje sie tęż nasiona lubczyu.
– Lubczyk na układ moczowy
Lubczyk ma liczne właściwości lecznicze. Przede wszystkim ma działanie moczopędne. W ten sposób wspiera pracę nerek i chroni przed wieloma chorobami układu moczowego. Pomaga też w usuwaniu z organizmu kwasu moczowego. Jako uzupełnienie diety może być ogromnym wsparciem dla osób, które borykają się z kamicą nerkową. Zapobiega też powstawaniu piasku w nerkach. Nie bez znaczenia jest tu również jego działanie przeciwbakteryjne, które pomaga w leczeniu infekcji dróg moczowych (np. w infekcjach pęcherza) i wielu schorzeń ze strony układu moczowego.
– Lubczyk na układ pokarmowy
Lubczyk ma działanie wiatropędne, a to pozwala w pozbyciu się bolesnych i nieprzyjemnych wzdęć. Ma właściwości rozkurczowe działające na mięśnie gładkie (powoduje rozluźnienie mięśni gładkich), a co za tym idzie pomaga w dolegliwościach skurczowych jelit i żołądka. Usuwa ból wywołany skurczem i przywraca prawidłowe funkcjonowanie tych organów. Jego właściwości bakteriobójcze pomagają w zneutralizowaniu drobnoustrojów, które są przyczyną zatruć pokarmowych. Lubczyk pomaga przy niestrawności, wzmaga apetyt i reguluje procesy trawienne. Łagodzi dolegliwości związane z wrzodami żołądka i zapobiega ich powstawaniu, wspomaga proces trawienia tłuszczów, a zawarte w nim ftalidy mają działanie hepatoprotekcyjne. Oznacza to, że chronią komórki wątroby przed uszkodzeniami. Obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi. Hamuje nadmierną fermentację zachodzącą w jelitach. Pomaga w licznych dolegliwościach ze strony układu pokarmowego.
– Lubczyk na serce i układ krwionośny
Z uwagi na jego zdolność do obniżania poziomu cholesterolu, lubczyk ma też ogromne znaczenie dla serca i układu krążenia. Zapobiega miażdżycy i innym chorobom serca, w tym zawałowi. Kumaryna natomiast chroni człowieka przed zakrzepicą i wpływa na rozszerzanie naczyń krwionośnych. Lubczyk wpływa na wyregulowanie ciśnienia tętniczego krwi (obniża ciśnienie) i wzmacnia serce.
– Lubczyk na skórę
Lubczyk może być stosowany nie tylko wewnętrznie, ale również zewnętrznie. Jako składnik maści pomaga w łagodzeniu różnorodnych problemów skórnych. Z uwagi na to, że zawiera w sobie witaminy z grupy B i witaminę C może być bardzo pomocny w leczeniu trądziku. Ogranicza objawy i dolegliwości związane z łuszczycą, ogranicza stany zapalne i zapobiega wypadaniu włosów.
Ponadto, poprawia kondycję skóry, wyrównuje jej koloryt i redukuje przebarwienia. Ma właściwości antyoksydacyjne, a to sprawia, że spowalnia procesy starzenia się skóry. Pomaga utrzymać jej blask, elastyczność i młodzieńczy wygląd.
– Lubczyk na układ odpornościowy
Witamina C działa nie tylko na skórę, ale również na układ odpornościowy człowieka. Jej obecność w lubczyku sprawia, że ziele wzmacnia układ odpornościowy i stymuluje jego pracę. Dzięki temu wszelkie infekcje przebiegają łagodniej i trwają znacznie krócej. Jako środek wykrztuśny pomaga też się z nimi uporać.
– Lubczyk jako afrodyzjak
Zdolność niektórych składników lubczyku do rozszerzania naczyń krwionośnych powoduje, żeroślina działa pobudzająco. Jego wpływ na potencję wynika również z działania rozkurczającego. Lubczyk pobudza libido zarówno kobiet, jak i mężczyzn, choć ten mechanizm działania nie został jeszcze dokładnie poznany. Uważa się jednak, że jest to naturalny afrodyzjak.
Jak działa lubczyk i na co pomaga?
Jak widać jest to ziele bogate w wiele cennych właściwości leczniczych. Lubczyk działa poprzez swój skład i zawartość odżywczych związków roślinnych, kwasów organicznych, jak i witamin.
Działa na układ krwionośny i serce. Obniża poziom cholesterolu, chroni przed miażdżycą, zawałem i zakrzepicą.
Wpływa na układ moczowy, zapobiega pojawianiu się piasku w nerkach, chroni przed kamicą nerkową, pomaga uporać się z infekcjami układu moczowego. Działa moczopędnie i ułatwia usuwanie kwasu moczowego.
Pomaga na układ pokarmowy. Wzmaga apetyt, przyspiesza procesy przemiany materii i spalania tłuszczów. Reguluje poziom cukru we krwi. Zapobiega chorobie wrzodowej żołądka, rozluźnia mięśnie żołądka i jelit, a przez to pomaga w uporaniu się z bólem skurczowym.
Pobudza libido i zwiększa pociąg seksualny.
Rozrzedza wydzielinę i pomaga usunąć ją z dróg oddechowych. Dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym wspiera leczenie infekcji.
Jak stosować lubczyk – dawkowanie
Zwykle dawkowanie polega na stosowaniu 2 – 3 łyżek korzenia lubczyku na szklankę wody. Nie zaleca się podawania korzenia osobom poniżej osiemnastego roku życia.
Czy można używać lubczyku w ciąży?
Kobiety w ciąży powinny unikać lubczyku z uwagi na jego właściwości rozkurczające. Wszelkie ingerencje w naturalną pracę mięśni gładkich, a z takich składa się kobieca macica, są w czasie ciąży niepożądane. Mogą doprowadzić do nieprawidłowej pracy macicy, a co za tym idzie do przedwczesnego porodu lub poronienia.
Lubczyk – przeciwwskazania
Głównym przeciwwskazaniem do stosowania lubczyku jest właśnie okres ciąży. Kilka liści ziela w zupie nie powinno zaszkodzić, natomiast jego korzeń może przynieść już negatywne efekty. Ostrożność powinny też zachować osoby, które cierpią na nadwrażliwość na kwas glutaminowy. W ich przypadku spożycie większych ilości ziela może przynieść podobne efekty jak spożycie syntetycznego glutaminianu.
Przeciwwskazaniem jest również ostre lub przewlekłe upośledzenie funkcjonowania nerek. Nie zaleca się go również przy niewydolności nerek. Lubczyk działa moczopędnie, pobudza więc nerki do pracy. A u tych pacjentów, u których nie pracują one prawidłowo, dolegliwości mogą się jedynie nasilić.
Czy lubczyk może zaszkodzić? – skutki uboczne
Stosowanie lubczyku zgodnie z jego przeznaczeniem oraz dawkowaniem nie powinno przynieść żadnych skutków ubocznych. Działania niepożądane obserwuje się wyłącznie wśród tych osób, które mimo przeciwwskazań sięgnęły po korzeń lubczyku i stosowały go w dużych ilościach.
Dlaczego warto stosować lubczyk?
Warto stosować lubczyk, ponieważ jest naturalnym źródłem wielu wartościowych związków roślinnych które pozytywnie wpływają na stan zdrowia człowieka. Jest to bardzo smaczne ziele, które wzbogaci smak potraw, a do tego skutecznie pomaga w walce z niestrawnością, pomaga w infekcjach układu moczowego, wspiera serce i układ krwionośny, a do tego pomaga w odkrztuszaniu wydzieliny. Jego działanie antybakteryjne skraca czas leczenia. Ponadto lubczyk poprawia kondycję skóry oraz wzmacnia włosy i zapobiega ich wypadaniu.
Proste i zdrowe przepisy z lubczykiem
Liście lubczyku można dodawać do rosołu. Można też przygotować pyszne sałatki i pasty.
Pasta z lubczyku
Pęczek lubczyku posiekać razem z łodyżkami, włożyć do blendera i posypać solą niejodowaną. Zblendować. Dodać dwie lub trzy łyżki oleju rzepakowego dobrej jakości i ponownie zblendować na jednolitą masę. Przełożyć do słoiczka i mocno ubić. Pozostałe miejsce uzupełnić olejem, tak by powietrze nie miało dostępu do pasy i gotowe. Przechowuj w lodówce.
Pesto z lubczyku
Nasiona słonecznika uprażyć na suchej patelni i wystudzić. Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach. Czosnek, zioła (lubczyk, pietruszka), parmezan i słonecznik włożyć do blendera i zblendować. Dodać sól i pieprz. Jeżeli nie zużyjesz wszystkiego naraz, przełóż resztę do słoiczka, a słoiczek uzupełnij oliwą, tak, by odciąć dostęp powietrza do pesto. Tak przygotowane może stać w lodówce do tygodnia.
O czym trzeba pamiętać przy zakupie lubczyku – jak go przechowywać
Po przyniesieniu do domu liście lubczyku umyć i owinąć w wilgotny papierowy ręcznik i schować do lodówki. Można też przechowywać go w szklance ze świeżą wodą (zanurzone same łodyżki). Lubczyk można też zamrozić.
Zielares
Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.
Czytaj także
Chcesz poprawić pracę układu trawiennego? Możesz sięgnąć po różne zioła. Dobroczynne właściwości wykazują m.in. mięta, koper włoski, rumianek. Dowiedz się o nich więcej.
Berberys to krzew, który wykorzystywany jest w ziołolecznictwie. Wspomaga pracę układu pokarmowego, stanowi wsparcie w odchudzaniu i cukrzycy typu 2. Poznaj jego właściwości.
Polecane dla Ciebie
Ziemia okrzemkowa to naturalny sposób na dokładne i efektywne oczyszczenie organizmu ze złogów, toksyn i pasożytów, zobacz, co jeszcze możesz zyskać dzięki diatomitowi.
Poznaj, jak skutecznie działa zawarty w zielonych warzywach chlorofil, który ma dobroczynny wpływ na nasz organizm, pobudza produkcję krwi oraz przeciwdziała starzeniu!
Kwas kaprylowy, najlepszy na choroby jelit i układu pokarmowego, działający przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie. Dostarczając go organizmowi, szybko poprawisz swój stan zdrowia.
Sezam i olej sezamowy to nie tylko kuchenne zastosowanie, ale prozdrowotne działanie na krew, kości, skórę, włosy, odporność, czy tarczycę, a także moc cennych minerałów i witamin!
Jak działają naturalne spalacze tłuszczu? To mityczne substancje cudotwórcze, czy realne i skuteczne suplementy diety? Czy są bezpieczne? Które są najlepsze i czy mają skutki uboczne?