Poznaj lebiodkę pospolitą, czyli powszechnie występujące w kuchni i oregano, które wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, uspokajające czy antyoksydacyjne.
Zioła na cholesterol – Jakie wybrać skuteczne i jak stosować? Działanie, właściwości i przeciwwskazania
Strona główna - Blog - Zioła na cholesterol – Jakie wybrać skuteczne i jak stosować? Działanie, właściwości i przeciwwskazania
- Opublikowano: 29.11.2022
Wysoki poziom cholesterolu lub podwyższony poziom cholesterolu we krwi spowodowany jest zazwyczaj złą dietą, jedzeniem w pośpiechu, stosowaniem używek, brakiem ruchu lub uwarunkowaniami rodzinnymi. Niezdrowe odżywianie powoduje, że w organizmie człowieka nie ma wystarczającej ilości witamin i mikroelementów. Stężenie cholesterolu we krwi na podwyższonym poziomie może doprowadzić do chorób układu krążenia, choroby serca i wielu innych.
Na obniżenie cholesterolu i na prawidłowy poziom cholesterolu dobry wpływ będzie mieć odpowiednia dieta bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz naturalne preparaty oparte na ziołach.
Spis treści
ToggleDlaczego wysoki cholesterol jest niebezpieczny?
Cholesterol jest to związek z grupy steroli – lipidów, czyli tłuszczów. To niezbędny element do syntezy witaminy D3 oraz do produkcji kwasów żółciowych, które ułatwiają trawienie. Cholesterol bierze udział w procesie wytwarzania hormonów płciowych i jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Nadmiar cholesterolu w organizmie stanowi ryzyko, ponieważ w konsekwencji może doprowadzić do wystąpienia groźnych chorób układu krążenia. Podwyższony poziom cholesterolu ldl, brak aktywności fizycznej, uboga dieta, otyłość, to wszystko może skutkować takimi problemami, jak miażdżyca, zawał serca lub udar niedokrwienny mózgu.
Jakie są normy cholesterolu? W przypadku prawidłowego poziomu cholesterolu całkowitego we krwi mówimy, gdy wynosi on poniżej 200 mg/dL. Zaleca się, by stężenie dobrego cholesterolu (HDL) było większe od 40 mg/dl (u kobiet powyżej 46 mg/dl). Z kolei dla frakcji LDL (dla złego cholesterolu) nie może przekraczać 115 mg/dl. Poziom trójglicerydów nie powinien być większy od 150 mg/dl.
Czym są zioła na cholesterol?
Wysoka śmiertelność z powodu chorób układu krążenia to problem globalny. Na nasze serce korzystnie wpływają nie tylko zioła, ale przede wszystkim zmiana stylu życia, w tym więcej ruchu i zdrowa dieta. Dbajmy zatem o jadłospis, nie zapominając o tym, co dobrego ma dla nas natura.
Zioła na cholesterol to rośliny o bogatych właściwościach leczniczych, obniżające poziom cholesterolu ldl i wspierające dobry cholesterol. Poznajmy bliżej konkretne gatunki i ich działanie.
Czy zioła to naturalny lek na obniżenie cholesterolu?
Medycyna naturalna od lat zna roślinne sposoby na podwyższony cholesterol. Wiele ziół o wielokierunkowym działaniu wykazuje właściwości obniżające cholesterol. Wpływają one korzystnie na układ krążenia oraz układ trawienny. Część z nich działa przeciwmiażdżycowo, wykazuje działanie antyoksydacyjne, także wykazuje działanie żółciopędne.
Zioła obniżające cholesterol wspierają nasze zdrowie (podobnie jak każdy suplement diety na cholesterol) w przypadku pacjentów, którzy są leczeni farmakologicznie. Warto pamiętać, że roślinne substancje mogą się sprawdzić u osób w różnym wieku, zarówno w początkowym stadium problemów z cholesterolem, jak i u osób obciążonych genetycznie.
Na co mogą pomóc zioła na cholesterol?
Odpowiednie zioła pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, obniżyć trójglicerydy, wzmóc wydzielanie żółci i poprawić pracę wątroby, obniżyć także poziom glukozy. Zioła na obniżenie cholesterolu stosowane zgodnie z zaleceniami lekarza i zgodnie z wytycznymi na etykiecie to dobry sposób na prawidłowy metabolizm cholesterolu.
Jak działają zioła na cholesterol?
Jest wiele ziół, które wykazują pozytywne działanie na nasz organizm. Sprawdźmy działanie ziół na przykładzie stosowanego od lat na obniżenie cholesterolu karczocha. Karczoch zwyczajny wpływa na hamowanie wątrobowej syntezy cholesterolu (dzięki luteolinie), obniża poziom trójglicerydów, wykazuje działanie antyoksydacyjne (zawiera kwas askorbinowy) i działa żółciopędnie.
Inne wsparcie roślinne to miłorząb japoński. Reguluje on poziom cholesterolu, wspiera krążenie krwi, zmniejsza napięcie naczyń krwionośnych, zwiększa też ich drożność. Miłorząb wpływa na zmniejszenie krzepliwości krwi za sprawą flawonoidów oraz terpenoidów.
Poziom cholesterolu można optymalizować także dzięki kozieradce, która obniża też poziom cukru we krwi. Roślina zawiera flawonoidy, izoflawonoidy i saponiny. Kozieradka pospolita wykazuje działanie żółciopędne i przeciwzapalne.
Jakie są właściwości ziół na cholesterol?
Wspomnieliśmy już o prozdrowotnym działaniu ziół na cholesterol. Podsumujmy ich właściwości:
zioła te działają na obniżenie cholesterolu i trójglicerydów,
wiele z nich wspomaga trawienie,
wspierają pracę wątroby i woreczka żółciowego,
mogą hamować rozwój blaszek miażdżycowych,
mają korzystny wpływ na serce.
Jakie są najsilniejsze zioła na cholesterol?
Na obniżenie poziomu cholesterolu najlepiej mogą działać zioła znane od wieków, jak ziele karczocha zwyczajnego, kozieradka pospolita, ostropest plamisty oraz lucerna siewna, a także imbir lekarski i czosnek pospolity. Stosując zioła, możemy obniżyć stężenie złego cholesterolu od 20 do 30 procent. Wśród pozostałych, które polecają specjaliści, są:
miłorząb japoński,
czarnuszka siewna,
mięta pieprzowa,
len zwyczajny,
ekstrakt z czerwonego ryżu,
kłącze perzu,
owoc jarzębiny,
korzeń mniszka,
czarny bez,
kwiat kocanki.
Jakie są popularne zioła na cholesterol?
Zielona herbata
Zielona herbata nie tylko jest smacznym napojem, który dodaje energii, ale dzięki polifenolom może działać przeciwmiażdżycowo. Może zmniejszyć stężenie cholesterolu LDL, a także obniżyć ciśnienie tętnicze. Flawonoidy w niej mogą hamować aktywność enzymów tworzących wolne rodniki. Zielona herbata wpływa także na obniżenie trójglicerydów.
Karczoch zwyczajny
Ziele karczocha, z którego wytwarzane są wyciągi płynne lub suche o gorzkim smaku, sprawiają, że ta roślina od lat znajduje zastosowanie w przypadku problemów z produkcją i przepływem żółci. Karczoch zawiera polifenole – cynarynę i luteolinę, a także duże ilości inuliny. Wpływa na obniżanie poziomu cholesterolu, bo może zwiększać jego wydalanie wraz z żółcią, a także zwiększać jego przemianę w kwasy żółciowe. Może też chronić komórki wątroby.
Imbir lekarski
Znany od tysiącleci korzeń imbiru wspomaga obniżanie cholesterolu, dzięki zawartości takich substancji aktywnych, jak m.in. przeciwutleniające gingerole. Imbir może regulować poziom cholesterolu we krwi oraz zmniejszać utlenianie cząsteczek złego cholesterolu.
Len zwyczajny
Siemię lniane to jedno z najbogatszych roślinnych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3. Posiada w składzie kwasy tłuszczowe jednonienasycone (oleinowy i linolowy), zawiera też błonnik i witaminy: C, E, B1, B2, B3, B5, kwas foliowy i minerały: wapń, magnez, fosfor, miedź, potas, cynk. Len zwyczajny może obniżyć cholesterol dzięki wysokiej zawartości kwasu alfa linolenowego, błonnika i lignanów, które mają właściwości antyoksydacyjne i regulujące gospodarkę hormonalną.
Czarnuszka siewna
Czarnuszka może poprawić profil lipidowy krwi, dzięki zawartości tłuszczów roślinnych omega-3 i fitosteroli. Fitosterole zmniejszają wchłanianie cholesterolu w jelitach, przez co ograniczają rozwój i odkładanie się blaszki miażdżycowej w tętnicach.
Ostropest plamisty
Ostropest jest popularnym składnikiem w ziołolecznictwie, który wspiera zdrowie wątroby. Zawiera sylimarynę, która oczyszcza, wykazuje też działanie przeciwzapalne, żółciopędne oraz żółciotwórcze. Jak wynika z badań, ostropest może obniżać poziom glukozy i poziom złego cholesterolu, jednocześnie podnosząc poziom dobrego cholesterolu. Możemy stosować to zioło w przypadku zaburzeń gospodarki lipidowej.
Cykoria
Cykoria wspiera prawidłowy poziom cholesterolu, trawienie i pracę wątroby. Może wpływać korzystnie na produkcję żółci i rozwój dobrych bakterii jelitowych. Działa podobnie jak błonnik pokarmowy. Pobudza jelita do pracy, dzięki czemu ułatwia wypróżnianie i zapobiega zaparciom. Może obniżać zły cholesterol i jest zalecana osobom z wysokim poziomem glukozy we krwi. Zawiera flawonoidy i hydroksykumarynę, dzięki czemu działa moczopędnie.
Kozieradka pospolita
Znana od starożytności kozieradka wspiera trawienie, zwiększa apetyt i zmniejsza wzdęcia. Może obniżać poziom glukozy, wykazuje też działanie żółciopędne, rozkurczowe oraz żółciotwórcze. Wspiera gospodarkę lipidową, obniża poziom całkowitego cholesterolu, dobrego i złego oraz trójglicerydów. Jej saponiny przyspieszają metabolizm cholesterolu. Trygonelina w kozieradce ma właściwości neuroprotekcyjne.
Aloes
Substancje czynne w aloesie mogą chronić przed miażdżycą i mogą obniżać tak zwany zły cholesterol. Wspierają prawidłowe działanie układu trawiennego i układu krążenia.
Czosnek
Ząbki czosnku posiadają właściwości lecznicze, wykazując działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, antyoksydacyjne i przeciwmiażdżycowe. Czosnek może obniżać poziom lipidów we krwi, szczególnie złego cholesterolu LDL, ogólnego cholesterolu oraz trójglicerydów. Może też chronić przed hipercholesterolemią.
Miłorząb japoński
Ponieważ roślina ta wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, wpływa ona na utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu we krwi (zapobiegając utlenianiu lipidów). Może stanowić formę profilaktyki w rozwoju miażdżycy. Miłorząb zawiera flawonoidy, proantocyjanidyny oraz terpeny.
Mięta pieprzowa
Mentol zawarty w popularnej mięcie również może wpłynąć na obniżenie cholesterolu poprzez zmniejszenie czynności enzymów wątrobowych. Mięta jest dobra także na wszelkiego rodzaju nerwobóle oraz w problemach z układem pokarmowym.
Kłącze perzu
Oczyszczające krew kłącze perzu wykazuje działanie bakteriobójcze, przeciwgorączkowe i żółciopędne. Stosuje się je w przypadku wielu problemów zdrowotnych, ale również jako sposób na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi przy cukrzycy. Także przy otyłości i w przypadku nadciśnienia tętniczego oraz chorób wątroby.
Owoc jarzębiny
Jarzębina wspiera regenerację wątroby i odtruwanie organizmu. Może chronić przed wzrostem cholesterolu i cukrzycą.
Czarny bez
Kwiaty i owoce czarnego bzu zawierają m.in.: flawonoidy, fenolokwasy, triterpeny, sterole, olejki eteryczne, które mają korzystny wpływ na nasz organizm. Uważa się, że ekstrakt z czarnego bzu wpływa na zwiększenie wydzielania insuliny przez trzustkę, co zapobiega zbyt dużemu stężeniu glukozy w organizmie. Czarny bez może obniżać cholesterol i trójglicerydy, tym samym wspierając układ sercowo-naczyniowy.
Kwiat kocanki
Kwiatostan kocanki zawiera flawonoidy, olejki eteryczne i woski. Roślina wpływa na prawidłowe funkcjonowanie wątroby, regulując problemy trawienne. Może oczyszczać organizm, działać żółciopędnie i antyoksydacyjnie.
Mniszek lekarski, korzeń mniszka
Mniszek zawiera wiele substancji czynnych, dzięki którym odtruwa organizm. Wpływa pozytywnie na trawienie i odporność. Może pobudzać produkcję soków żołądkowych i żółci. Inulina, jedna z substancji w mniszku, to rozpuszczalny błonnik, który obniża poziom cholesterolu, utrzymuje prawidłową mikroflorę jelit, obniża też poziom cukru we krwi.
Wierzba biała
Ta roślina również wykazuje prozdrowotne właściwości. Może obniżać zły cholesterol, uszczelniać naczynia włosowate, zapobiegać nadmiernej krzepliwości krwi i być wsparciem w leczeniu miażdżycy.
Wiesiołek dwuletni
Olej z wiesiołka to także dobry sposób na dolegliwości układu sercowo – naczyniowego. Może obniżać poziom cholesterolu LDL, ale też przyczyniać się do obniżenia ciśnienia tętniczego. Substancje aktywne w wiesiołku mogą zmniejszać odkładanie tłuszczów w żyłach, zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia miażdżycy. Roślina może przeciwdziałać chorobie wieńcowej, zawałom serca i udarom mózgu.
Lucerna siewna
To dobre źródło saponin, które mają zdolność łączenia się z cząsteczkami cholesterolu. Zmniejsza to wchłanianie frakcji LDL w jelitach, dzięki czemu zostaje ona usunięta z organizmu. W ten sposób lucerna może obniżać poziom cholesterolu.
Jak stosować zioła na cholesterol? – Dawkowanie
Ogólna zasada to stosowanie się do zaleceń lekarzy lub producentów danego zioła czy mieszanki ziołowej. Jednakże większość ziół na cholesterol możemy przyjmować, zalewając wrzątkiem susz lub w postaci suplementu diety. Starajmy się nie przekraczać dziennej dawki danego składnika.
Kiedy warto stosować zioła na cholesterol? – Zastosowanie
Jeśli nasze wyniki poziomu cholesterolu są podwyższone lub mamy inne wskazanie od lekarza, warto rozważyć suplementację ziołami. Pamiętajmy, że mogą nas do tego skłaniać takie czynniki, jak otyłość (BMI ponad 30), palenie tytoniu, alkoholizm lub nadużywanie alkoholu, genetyczne obciążenie nadciśnieniem tętniczym, cukrzyca, czy brak aktywności fizycznej.
Czy zioła na cholesterol są bezpieczne? – Przeciwwskazania
Na ogół zioła są bezpieczne i dobrze tolerowane przez organizm. Niezależnie od tego na niektóre rośliny warto uważać, szczególnie gdy mamy problemy z układem sercowym. Skonsultujmy nasze decyzje z doświadczonym lekarzem. W przypadku uczulenia na jakikolwiek składnik ziołowy lub w razie niepożądanych interakcji z lekami, należy zaprzestać stosowania ziół.
Czy kobiety w ciąży mogą stosować zioła na cholesterol?
Przed podaniem ziół lub ziołowych suplementów diety kobietom w ciąży należy skonsultować się z lekarzem prowadzącym. Rośliny i ich składniki mogą zmienić gospodarkę hormonalną, zatem ich wpływ na ciążę może okazać się niepożądany.
Skutki uboczne stosowania ziół na cholesterol
Podobnie jak w przypadku ziół przeznaczonych na inne dolegliwości, także i zioła na cholesterol mogą powodować skutki uboczne. Najczęściej są one związane z niepożądaną reakcją układu pokarmowego, np. niestrawnością. Wiele zależy od naszego stanu zdrowia, naszego wieku i leków, które na co dzień bierzemy. W takiej sytuacji warto skonsultować się z lekarzem, który dostosuje nam dawkowanie.
Dlaczego warto stosować zioła na cholesterol?
Jeśli nasz poziom cholesterolu jest zbyt wysoki, a nie chcemy przyjmować statyn, które mogą wywoływać szkodliwe skutki uboczne, warto zastosować zioła. Pamiętajmy jednak, że na obniżenie cholesterolu we krwi wpływa także odpowiednia dieta oraz ruch fizyczny.
Dieta wspomagająca obniżenie poziomu cholesterolu powinna wyeliminować z menu produkty jak tłuste mięso, mięso czerwone i tłuste przetwory mięsne i mleczne. Najlepsza jest żywność bogata w błonnik pokarmowy, który ogranicza wchłanianie cholesterolu do krwi, a przede wszystkim codzienna porcja ruchu na świeżym powietrzu.
Zielares
Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.
Czytaj także
Odkryj tajemnice kwasu Bołotowa! Przeczytaj nasz artykuł, by dowiedzieć się o jego wpływie na zdrowie i jak bezpiecznie go stosować
Dzięgiel chiński jest wykorzystywany w medycynie alternatywnej. Zapewnia m.in. wsparcie przy problemach z układem krwionośnym, bolesnymi miesiączkami. Dowiedz się więcej.
Polecane dla Ciebie
Odkryj moc maści z witaminą F! Zyskaj gładką i zdrową skórę, poznaj jej wszechstronne zastosowanie, korzyści i ewentualne ryzyka. Dowiedz się więcej o witaminie F!
Kreatyna wpływa na większą wydolność organizmu i wzrost masy mięśniowej, ale nie dla każdego jest bezpieczna, dlatego sprawdź przeciwwskazania i możliwe skutki uboczne!
Odkryj wpływ maślanu sodu na zdrowie i dowiedz się o jego 5 potencjalnych skutkach ubocznych. Czytaj teraz, by świadomie korzystać z maślanu!
Glutation to składnik naturalnie syntezowany przez organizm. Wiele osób decyduje się również na jego suplementację. Czym jest glutation i w jakim celu się go przyjmuje? Sprawdź.
Lecytyna jest substancją chemiczną naturalnie występującą w komórkach ludzkiego organizmu, sprawdź, jak wpływa na Twoje zdrowie i dlaczego warto dbać o utrzymanie jej prawidłowego poziomu.