Borówka amerykańska

Borówka amerykańska – Właściwości, przeciwwskazania, działanie i zastosowanie

Borówka amerykańska to powszechnie znana i ceniona za walory smakowe roślina o dużych owocach. Wyglądem przypomina polską jagodę, ale jest od niej większa. Borówka bardzo często dodawana jest do ciast (ze względu na smaczne owoce) – zarówno do środka, jak i na zewnątrz, jako element dekoracyjny. Wykorzystywana jest do deserów i dekorowania dań. Może być dodatkiem do owsianki, ale doskonale też smakuje sama. Charakteryzuje się doskonałym smakiem, który nieco przyćmił jej wartości zdrowotne. A trzeba przyznać, że borówka amerykańska ma w sobie liczne właściwości prozdrowotne i lecznicze.

Borówka amerykańska to niewielka roślina, która wydaje okrągłe ciemnoniebieskie owoce, pokryte cieniutką skórką. Owoce te są jadalne, a w smaku słodkie. Miąższ owoców jest soczysty, co sprawia, że borówka świetnie się sprawdza w gorące dni. Ze względu na swój słodki smak może być wykorzystywana do przygotowywania soków, konfitur czy nalewek. Może być składnikiem ciast i deserów, ale doskonale też smaku spożywana osobno.

Soczyste owoce borówki amerykańskiej przypominają nasze rodzime jagody – zarówno wyglądem jak i smakiem. Główna różnica polega na tym, że borówki amerykańskie są dużo większe od jagód. Istnieją różne odmiany borówki amerykańskiej, ale nie wiele się one od siebie różnią.

Uprawa borówki amerykańskiej nie jest skomplikowana. Gleba powinna mieć kwaśny odczyn, co pozwoli jej lepiej rosnąć. Ważne jest regularne podlewanie a młode sadzonki borówki amerykańskiej warto zaszczepić, dla zabezpieczenia ich wzrostów i owocowania.

Jakie właściwości lecznicze ma borówka amerykańska?

Borówka amerykańska

Borówka amerykańska – właściwości zdrowotne

Oprócz fantastycznego smaku borówka amerykańska ma również liczne właściwości lecznicze, które kryją się zarówno w jej skórce jak i miąższu.

Borówka amerykańska ma pozytywny wpływ na pamięć, który zawdzięczamy prawdopodobnie dzięki obecności flawonoidów w owocach borówki amerykańskiej. Odwracają one pojawiające się z wiekiem ubytki w pamięci, czego dowiedli naukowcy z brytyjskich uniwersytetów. Przeprowadzili eksperyment, w którym dieta badanych została wzbogacona borówkami. Już po trzech tygodniach nastąpiła poprawa, a dalsze spożywanie owoców przyniosło jeszcze lepsze rezultaty. Przypuszczalnie borówka poprawia połączenia nerwowe w mózgu, usprawnia komunikację między nimi i wpływa na regeneracje neuronów. Tym samym może też być bardzo pomocna w profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych, w tym Alzheimera.

Borówki amerykańskie bogate są w antocyjany, a te natomiast zmniejszają ryzyko zachorowania na nadciśnienie. W swoim składzie zawierają również fitoestrogen, czyli hormon roślinny. Jedną z jego zalet jest to, że blokuje działanie niektórych enzymów, które są odpowiedzialne za powstawanie i rozwój nowotworów hormonozależnych, jak na przykład rak piersi. Podobnie działa również znajdujący się w borówkach kwas elagowy.

Jedna z odmian borówki amerykańskiej borówka rózgowata ma zdolność do hamowania replikacji wirusa, który jest odpowiedzialny za rozwój zapalenia wątroby typu C. Hamowanie replikacji oznacza, że borówka rózgowata nie pozwala mu na namnażanie, a tym samym ogranicza jego zdolność działania i atakowania wątroby. Jednocześnie stwierdzono, że borówka ma właściwości hepatoprotekcyjne. Oznacza to, że działa ochronnie na komórki wątroby i zabezpiecza organ przed wystąpieniem marskości wątroby.

Regularne spożywanie borówki amerykańskiej wpływa na poprawę widzenia. Zdaniem naukowców jest ona szczególnie zalecana w leczeniu zaćmy oraz zwyrodnienia plamki żółtej.

Niewątpliwie ogromną wartością borówki amerykańskiej jest również jej wpływ na układ pokarmowy. Obecne w owocach garbniki mają właściwości przeciwbakteryjne, zwalczają drobnoustroje chorobotwórcze, szczególnie bakterie ze szczepu E. Coli.

Błonnik i antyoksydanty, znajdujące się w owocach borówki amerykańskiej mają właściwości oczyszczające, przyspieszają eliminację z organizmu toksyn i innych szkodliwych produktów przemiany materii.

Borówka amerykańska – wartości odżywcze

Borówka amerykańska właściwości lecznicze czerpie przede wszystkim poprzez wartości odżywcze, które znajdują się w jej owocach. A co można w niej znaleźć?

W borówce amerykańskiej znajdują się:

  • białka;

  • tłuszcze;

  • węglowodany;

  • błonnik;

  • cukier;

  • witamina C;

  • tiamina;

  • ryboflawina;

  • niacyna;

  • witamina B6;

  • kwas foliowy;

  • witamina A;

  • witamina E;

  • witamina K;

  • wapń;

  • żelazo;

  • magnez;

  • fosfor;

  • potas;

  • cynk;

  • sód.

Jak widać, jest to zbiornik wszystkiego, co dla człowieka najlepsze i najzdrowsze. Jednocześnie, borówka ma bardzo niewiele kalorii. W stu gramach owoców znajduje się 57 kcal.

Borówka amerykańska

Borówka amerykańska – zastosowanie

Z uwagi na smak, skład i właściwości borówka znalazła bardzo szerokie zastosowanie. Może być wykorzystywana nie tylko w kuchni, ale również w medycynie naturalnej.

W kuchni najczęściej dodaje się ją do ciast i tortów. Jest więc doskonałym elementem różnorodnych deserów. Jednocześnie świetnie sprawdza się do dań śniadaniowych. Można ją dołożyć do owsianki, płatków na mleko lub kaszy. Może też być składnikiem koktajli i szejków. Świetnie pasuje do jogurtu naturalnego, naleśników i placków bananowych. Po przetworzeniu może być wykorzystywana jako sok, nalewka, konfitura lub inne przetwory, ze względu na swoje słodkie owoce.

Obok tego zastosowania kulinarnego, borówka amerykańska świetnie sprawdza się również w medycynie naturalnej. Może być stosowana jako uzupełnienie diety osób, które chcą uchronić się przed chorobami nowotworowymi, nadciśnieniem czy zapaleniem wątroby. Jednocześnie jest to bardzo ważny składnik diety osób, które cierpią na problemy ze wzrokiem i pamięcią. Jej suplementowanie pomoże pokonać pojawiające się problemy i przywrócić sprawność zarówno wzroku, jak i pamięci. A jak działają borówki amerykańskie?

Jak działa borówka amerykańska i na co pomaga?

Borówka działa przede wszystkim poprzez zawarte w niej składniki odżywcze i substancje typowo roślinne o zdrowotnym wpływie na organizm człowieka. A jak dokładnie wygląda to działanie?

– Borówka amerykańska a ochrona przed rakiem

Borówka amerykańska chroni przez chorobami nowotworowymi głównie dzięki zawartości antyoksydantów i antocyjanów. Działa tak również kwas egalowy, który stanowi składnik borówki amerykańskiej. Te substancje pomagają zapobiegać nowotworom wątroby, przewodu pokarmowego i płuc. Borówka jest cennym źródłem kwasu foliowego, którego obecność w organizmie zapobiega nowotworowi macicy. Natomiast fitoestrogeny hamują działanie enzymów odpowiedzialnych za powstanie i rozwój nowotworów hormonozależnych, takich jak rak piersi, tarczycy, czy również wątroby.

– Borówka amerykańska a poprawa wzroku

Bogactwo witaminy A w owocach borówki amerykańskiej sprawia, że wpływają one na poprawę organu, jakim jest oko, jak i samej funkcji widzenia. Jest ona antyoksydantem, przez co hamuje szkodliwe działanie wolnych rodników na narząd wzroku. Działa również na fotoreceptory, co poprawia jakość widzenia o zmierzchu. Antocyjany borówki amerykańskiej mają właściwości regenerujące, przez co poprawiają stan oka i jego pracę.

Ponadto borówka poprawia mikrokrążenie. To przekłada się na lepsze ukrwienie tęczówki i siatkówki oka, a co za tym idzie, również lepszy wzrok. Borówka amerykańska może też być stosowana wspomagająco w leczeniu zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej oka.

– Borówka amerykańska a choroby przewodu pokarmowego

Borówka amerykańska zawiera w sobie substancje, które spowalniają ruchy perystaltyczne jelit oraz działają przeciwbiegunkowo. Jednocześnie owoc ten działa przeciwbakteryjnie, szczególnie na szkodliwy dla człowieka szczep E. Coli. Garbniki uszczelniają błonę śluzową, co wspiera procesy trawienia i wchłaniania wody. Jednocześnie borówka zawiera w sobie błonnik, który usuwa z organizmu toksyny i szkodliwe produkty procesu przemiany materii. Dzięki temu cały układ pokarmowy zostaje oczyszczony, a jego praca przebiega sprawniej i szybciej. Chroni też przed wystąpieniem marskości wątroby.

– Borówka amerykańska a choroby serca

Nie bez znaczenia jest również wpływ borówki amerykańskiej na stan i funkcjonowanie serca. Fitoestrogeny i błonnik działają na obniżenie poziomu „złego cholesterolu” (LDL), jednocześnie podnoszą poziom „dobrego”(HDL). W efekcie przyczynia się ona do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób miażdżycowych. Antocyjany natomiast regulują ciśnienie krwi, szczególnie w przypadku jego nadmiernych wartości.

– Borówka amerykańska a cukrzyca

Borówka amerykańska jest szczególnie wskazana, jako uzupełnienie diety osób z insulinoopornością. Jej regularne spożywanie przyczynia się do zwiększenia wrażliwości komórkowej na działanie insuliny, a to pozwala zapobiegać wystąpieniu zespołu metabolicznego. Jednocześnie, zwiększenie wrażliwości na insulinę chroni przed rozwojem cukrzycy typu drugiego, której początkiem bardzo często bywa właśnie insulinooporność.

– Borówka amerykańska a infekcje układu moczowego

Owoce borówki amerykańskiej można również stosować w przypadku zapalenia pęcherza moczowego. I choć w tym przypadku najskuteczniejsza wydaje się żurawina, to borówka, jako jej bliski krewny, również może przynieść ulgę.

– Borówka amerykańska jako silny antyoksydant

Zawartość antocyjanów, witaminy A i witaminy C sprawia, że borówka amerykańska, jak inne owoce jagodowe, ma działanie antyoksydacyjne. Zwalcza wolne rodniki i ogranicza ich wpływ na ludzki organizm. W efekcie redukuje również skutki stresu oksydacyjnego, który jest poważnym zagrożeniem dla zdrowia.

Zahamowanie wpływu wolnych rodników sprawia, że spowolniony jest proces starzenia, ale nie tylko. To również mniejsza ilość i zasięg stanów zapalnych, zabezpieczenie DNA przed mutacjami i w efekcie profilaktyka przeciwnowotworowa.

– Borówka amerykańska na procesy poznawcze i możliwości umysłowe

Owoce borówki amerykańskiej wpływają na poprawę pamięci i procesów poznawczych. Badania wykazały, że systematyczne spożywanie borówki poprawa zapamiętywanie. Przypuszcza się, że zawarte w niej substancje regenerują neurony i poprawiają połączenia nerwowe w mózgu. Dzięki temu łatwiej jest przyswoić informacje i odtworzyć je z pamięci.

Badania prowadzone na zwierzętach wykazały, że suplementacja swojej diety borówką spowalnia rozwój choroby Parkinsona i Alzheimera. Może więc to być naturalny sposób na zapobieganie chorobom neurodegeneracyjnym, a przynajmniej na zmniejszenie ryzyka ich występowania.

Borówka amerykańska

Borówka amerykańska – przeciwwskazania

Mimo tego, że borówki amerykańskie są i pyszne i zdrowe, nie każdy może je spożywać. Głównym przeciwwskazaniem jest alergia. W takiej sytuacji spożywanie borówki może wywołać wstrząs. Nie zaleca się ich również osobom, które maja wysoki poziom potasu i problemy z nerkami. Do tego dochodzi fawizm (choroba genetyczna, która powoduje, że skraca się żywotność erytrocytów), nietolerancja fruktozy (naturalnego cukru obecnego w owocach) oraz przyjmowanie niektórych leków. Chcąc włączyć borówkę do swojej codziennej diety, warto więc skonsultować to z lekarzem prowadzącym.

Borówka amerykańska – skutki uboczne

Surowe świeże lub mrożone borówki raczej nie wywołują skutków ubocznych. Okazuje się jednak, że stosowanie ich w formie sproszkowanej (koktajle w proszku, proszki antyoksydacyjne) może wywołać działania niepożądane. Wśród nich najczęściej wymienia się biegunki i mdłości. Czasem dochodzić może nawet do wymiotów. Dlatego osoby spożywające sproszkowaną borówkę powinny obserwować reakcję swojego organizmu.

Dlaczego warto stosować borówkę amerykańską?

Borówka amerykańska, jak inne owoce jagodowe (w tym polskie jagody), jest naturalnym antyoksydantem i to główny powód, dla którego warto ją stosować. Nie tylko usuwa wolne rodniki z organizmu, ale również chroni przed skutkami stresu oksydacyjnego i spowalnia procesy starzenia się organizmu. To zaś pozwala zachować na dłużej dobrą kondycję włosów, skóry i paznokci, chroni przed obumieraniem komórek oraz stopniowym pogarszaniem się procesów pamięciowych i związanych z koncentracją. Mogą być spożywane jej soczyste świeże owoce, ale doskonale sprawdzają się również jej przetwory. Dlatego właśnie warto jeść owoce jagodowe, a borówki amerykańskie szczególnie.

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOODS

SUPERFOODS

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Miód malinowy to jeden z najzdrowszych produktów żywnościowych, a jednocześnie doskonała alternatywa dla białego cukru i niebanalny specjał, który urozmaici każdy jadłospis.
Poznaj olejek eukaliptusowy, który zachwyci Cię swoimi właściwościami. Dowiedz się, jakie znajduje zastosowanie i w czym może Cię wspomóc.
Olej cbd wytwarzany jest z nasion konopi siewnej i znany głównie z działania przeciwbólowego i uspokajającego. CBD wykazuje jednak wiele więcej właściwości zdrowotnych.
Ból gardła? Poznaj 24 skuteczne i naturalne sposoby na pozbycie się dyskomfortu! Dowiedz się także, kiedy czas udać się do lekarza. Odkryj teraz!
Olejek arganowy, idealny do wzmocnienia włosów, brwi, rzęs i skóry. Jego składniki odżywcze nawilżają i odżywiają skórę, sprawiają, że włosy stają się mocne, puszyste i lśniące.