Kava kava jest znana jako pieprz metystynowy. Wykazuje szereg cennych właściwości, m.in. wspiera układ nerwowy i pokarmowy, pomaga łagodzić ból. Sprawdź szczegóły.
Borówka brusznica – Właściwości, działanie, zastosowanie, jak stosować i jakie są efekty uboczne i przeciwwskazania
Strona główna - Blog - Borówka brusznica – Właściwości, działanie, zastosowanie, jak stosować i jakie są efekty uboczne i przeciwwskazania
- Opublikowano: 24.01.2023
Borówka brusznica to roślina od lat wykorzystywana w tradycyjnym ziołolecznictwie. Może pomóc poradzić sobie z wieloma dolegliwościami, zwłaszcza ze strony układu moczowego. Co warto wiedzieć o tym niewielkim krzewie, wydającym czerwone, kwaśne owoce? Przy jakich dolegliwościach najczęściej stosuje się borówkę brusznicę?
Spis treści
ToggleBorówka brusznica – co to takiego?
Borówka brusznica to niewielki, miododajny krzew z rodziny wrzosowatych, określany również jako borówka czerwona, czerwona jagoda czy borówka wiecznozielona. Wydaje czerwone, kwaśne owoce, które na pierwszy rzut oka przypominają żurawinę. Borówka brusznica dorasta do maksymalnie 20-30 cm. Występuje naturalnie w lasach sosnowych, na glebach umiarkowanie suchych. Rośnie w niemal całej Polsce, choć w chłodniejszych regionach wydaje zwykle mniej owoców.
Owoce borówki są podobne do żurawiny, ale mają znacznie mniejsze rozmiary. Pojawiają się w sierpniu. Na początku przyjmują jasny, kremowy odcień. Z czasem czerwienieją. Krzewy rosnące na południu Polski często zakwitają drugi raz w sezonie – w październiku, a nawet w listopadzie. Wówczas wydają nieco mniejsze owoce niż latem.
Borówka brusznica – właściwości zdrowotne
W medycynie alternatywnej korzysta się przede wszystkim z owoców i liści borówki brusznicy. Są one bogate w garbniki, kwasy organiczne, flawonoidy, sole mineralne, antocyjany, cukry, pektyny oraz witaminy A, P i C.
Liście i owoce borówki brusznicy są chętnie wykorzystywane przez osoby, które borykają się z problemami ze strony układu moczowego. Roślina ta może pomóc również w przypadku dolegliwości trawiennych oraz przy stanach zapalnych.
W wielu preparatach borówka brusznica jest łączona z innymi surowcami roślinnymi. To m.in. korzeń pietruszki, naowocnia fasoli, liść brzozy czy rumianek. Wszystkie te rośliny wspierają funkcjonowanie układu moczowego, dlatego dopełniają borówkę brusznicę.
Borówka brusznica – zastosowanie
Borówka brusznica jest wykorzystywana głównie w przypadku problemów z układem moczowym. Mowa tu o zapaleniu pęcherza, a także niewielkiej ilości dobowej wydalanego moczu. Borówka może pomóc poradzić sobie z infekcjami bakteryjnymi, zakażeniami oraz utrudnionym usuwaniem zbędnych produktów przemiany materii z organizmu.
Liście borówki brusznicy stosuje się również w przypadku problemów żołądkowych i chorób układu pokarmowego, jak np. helicobacter pylori. Roślina ta może pomóc zmniejszyć płynność stolców oraz zregenerować florę bakteryjną żołądka. Borówka wspiera też w walce z otyłością, biegunkami, wzdęciami czy nieżytami żołądkowo-jelitowymi. Jest wykorzystywana przez osoby borykające się z kamicą nerkową.
Borówka brusznica – zastosowanie w kosmetyce
Borówka brusznica to roślina często wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym. Powstają z niej preparaty na zmiany pigmentacyjne. Ekstrakty z borówki najczęściej pojawiają się w dermokosmetykach, ze względu na wysoką zawartość arbutyny. Na rynku znaleźć można maceraty, ochronne pomadki do ust, kremy, sera i esencje przygotowane z tej cennej rośliny.
Borówka brusznica – zastosowanie w kuchni
Owoce borówki brusznicy są jadalne. Mają intensywnie kwaśny smak. Najczęściej przygotowuje się z nich dżemy, konfitury czy kompoty. Możliwe jest również zalanie owoców alkoholem, tworząc nalewkę.
Co ciekawe, borówka brusznica wchodzi również w skład tradycyjnego sosu Cumberland pochodzącego z Anglii. W połączeniu ze skórką pomarańczową, chrzanem i gruszkami tworzy kompozycję, która pasuje idealnie do mięs, zwłaszcza dziczyzny.
Na co może pomóc borówka brusznica?
Borówka brusznica jest wykorzystywana w medycynie alternatywnej ze względu na fakt, że wspiera organizm w wielu dolegliwościach.
Borówka brusznica na układ moczowy
W liściach borówki znajduje się duża ilość arbutyny. Z tego powodu roślina ta jest wykorzystywana w wielu schorzeniach układu pokarmowego. Może przyczynić się do zwalczenia objawów kamicy czy zapalenia pęcherza moczowego. Borówka wspiera w walce z infekcjami bakteryjnymi. Może pomóc w problemach z cewką moczową i pęcherzem.
Borówka brusznica na biegunkę
Borówka brusznica jest najczęściej kojarzona z preparatami na biegunkę. Może ona bowiem przyczynić się do ściągnięcia błon śluzowych układu pokarmowego, a więc także zmniejszenia ilości płynu w stolcu. Roślina ta wspiera funkcjonowanie żołądka i jelit oraz utrzymanie właściwej flory bakteryjnej. Może również pomóc pozbyć się toksyn z organizmu.
Borówka brusznica przy wrzodach
Liście i czerwone owoce borówki są stosowane przy wrzodach żołądka. Mogą one bowiem pomóc zwalczyć bakterie odpowiedzialne za występowanie tego typu schorzeń.
Borówka brusznica przy otyłości
Po borówkę czerwoną sięgają osoby, które borykają się z problemami ze strony układu pokarmowego. Roślina ta może pomóc zmniejszyć trawienie tłuszczów i zwiększyć ich wydalanie. Przekłada się to bezpośrednio na ilość energii przyswajanej przez organizm.
Inne kierunki działania borówki brusznicy
Borówka brusznica może również pomóc poradzić sobie z nieprzyjemnymi skutkami niestrawności i zahamować wymioty. W kosmetyce roślina ta jest stosowana zwłaszcza w walce z przebarwieniami.
Jak stosować borówkę brusznicę – porcjowanie
Z borówki brusznicy przygotowuje się przede wszystkim napar. Wystarczy zalać około 10 g suszonych owoców lub liści szklanką gorącej wody. Całość należy pozostawić pod przykryciem na kwadrans. Napar można pić 2-3 razy dziennie po około 120 ml. Nie należy przekraczać tej porcji.
Z borówki czerwonej można przygotować również wywar. 15 g suszu należy zalać ciepłą wodą i gotować przez 5 min na wolnym ogniu. Po tym czasie należy zostawić mieszankę na kolejne 10 min, a następnie odcedzić. Wywar można pić w ilości po 100-120 ml 2-3 razy dziennie.
Oczywiście na rynku znaleźć można także gotowe preparaty z borówką czerwoną. To herbaty, tabletki, kapsułki, a nawet płynne ekstrakty. Wszystkie produkty tego typu należy stosować zgodnie z zaleceniami producenta, lekarza lub farmaceuty. Maksymalna dopuszczalna porcja różni się bowiem w zależności od formy, w jakiej występuje borówka brusznica.
Borówka brusznica – przeciwwskazania
Po borówkę brusznicę na ogół nie powinny sięgać kobiety w ciąży i w trakcie karmienia piersią. W tym szczególnym okresie ewentualną suplementację należy skonsultować z lekarzem.
Wśród przeciwwskazań można wyróżnić także alergię na borówkę brusznicę oraz prowadzoną farmakoterapię. Wszelkie preparaty ziołowe są potencjalnym zagrożeniem dla przebiegu leczenia farmakologicznego. Mogą one bowiem powodować osłabienie lub wzmocnienie działania leków przepisanych przez specjalistę. Dobrą praktyką jest konsultowanie chęci suplementacji preparatów ziołowych z lekarzem bez względu na swój stan zdrowia.
Borówka brusznica – skutki uboczne i działania niepożądane
Napary, wywary i gotowe preparaty z liści brusznicy stosowane w nadmiernych ilościach mogą powodować podrażnienia żołądka, co przyczynia się do wystąpienia wymiotów, biegunek oraz bólów brzucha. Niekiedy przy długotrwałym nadużywaniu tej rośliny może także dojść do niedokrwistości i stanów pobudzenia. Z tego powodu tak ważne jest korzystanie z borówki brusznicy zgodnie z informacjami zawartymi w ulotce, także jeśli chodzi o napary i wywary przygotowane samodzielnie.
Borówka brusznica – efekty stosowania
Borówka brusznica może pomóc poradzić sobie z wieloma problemami. Wspiera zwłaszcza układ moczowy i pokarmowy. W kosmetyce jest stosowana w walce z przebarwieniami skóry. To roślina, która może przyczynić się do ograniczenia niestrawności, wymiotów, wzdęć czy zakażeń bakteryjnych w obrębie układu pokarmowego. Jest chętnie używana także przez osoby, które borykają się z kamicą nerkową czy nawracającym zapaleniem pęcherza.
Borówka brusznica może być przyjmowana również przez osoby, które chcą zapobiec pojawieniu się zapalenia pęcherza. To popularny wybór zwłaszcza w sezonie zimowym, kiedy to najczęściej dochodzi do infekcji.
Dlaczego warto stosować borówkę brusznicę?
Borówkę brusznicę można znaleźć podczas spacerów po polskich lasach. To roślina łatwo dostępna i tania. Naturalnie pojawia się na terenach z dala od ulic i pól uprawnych, dlatego można zbierać ją samodzielnie. Roślina ta jest niezwykle uniwersalna. Wspiera w walce z wieloma dolegliwościami, zwłaszcza ze strony układu pokarmowego i moczowego.
Borówka brusznica cieszy się dużą popularnością także ze względu na fakt, że można z niej przygotować pyszne przetwory. Kwaśne owoce w połączeniu z cukrem stają się smacznymi dżemami, konfiturami, kompotami, a nawet sosami. Borówka brusznica jest ceniona przez miłośników eksperymentów kulinarnych. Pasuje świetnie także do innych produktów pochodzących z lasu, jak grzyby czy dziczyzna.
Przepisy z wykorzystaniem borówki brusznicy
Z borówki przygotowuje się zarówno preparaty stosowane w medycynie alternatywnej, jak i przetwory na zimę. Wśród nich warto wyróżnić:
sok – świeże owoce należy lekko rozgnieść, zasypać niewielką ilością cukru i zalać wodą w proporcjach 2:1. Całość trzeba gotować przez 10 min, a na koniec przelać przez sitko i wlać do butelek. Sok warto poddać pasteryzacji, by nie zepsuł się w trakcie przechowywania,
dżem – 1,5 kg owoców należy zasypać 0,5 kg cukru i zalać 250 ml wody. Mieszankę gotuje się przez 30 min do zgęstnienia masy. Dżem należy przełożyć do słoiczków i poddać pasteryzacji,
nalewka- 1 kg należy oczyścić i pognieść, a następnie włożyć do dużego słoja i zalać 1 l spirytusu. Mieszankę maceruje się w ciepłym miejscu do wyblaknięcia jagód. Kolejnym krokiem jest dodanie 0,5 kg cukru i 1 l wody i zagotowanie. Całość należy ostudzić, przefiltrować, a następnie przelać do butelek. Zaleca się przechowywanie nalewki w ciemnym, chłodnym miejscu.
Oczywiście z brusznicy można przygotować także wiele innych przetworów. Owoce zachowują się podobnie do żurawiny. Z brusznicy powstają więc kompoty, konfitury, syropy, a także sosy.
Zielares
Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.
Czytaj także
Bylica bożego drzewka wspomaga m.in. pracę układu pokarmowego, łagodzenie dolegliwości bólowych w trakcie menstruacji, szybsze gojenie się ran. Poznaj więcej cennych właściwości.
Klitoria ternateńska, egzotyczna roślina, z której kwiatów robi się gorący, leczniczy napar o charakterystycznym niebieskim kolorze, wykazujący skuteczność na różne dolegliwości.
Polecane dla Ciebie
Zauważyłeś łamliwe włosy czy słabe paznokcie? Może to być sygnał niedoboru biotyny! Dowiedz się, jak ta witamina wpływa na zdrowie i jak jej brak może się objawiać. Nie przegap!
Żelazo jest ważnym składnikiem w ludzkim organizmie. Wiele osób decyduje się na jego suplementację. Jakie skutki uboczne mogą powodować preparaty z żelazem? Sprawdź.
Triphala to preparat wykorzystywany w medycynie ajurwedyjskiej od wieków. Sprawdź, jakie ma właściwości i jak może wspomóc funkcjonowanie organizmu.
Kwas kaprylowy, najlepszy na choroby jelit i układu pokarmowego, działający przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie. Dostarczając go organizmowi, szybko poprawisz swój stan zdrowia.
Poznaj 19 czynników wypłukujących krzem i jak możesz temu przeciwdziałać. Zobacz proste sposoby na utrzymanie optymalnego poziomu krzemu dla Twojego zdrowia!