durian

Durian – Właściwości, zastosowanie, wartości odżywcze, smak, zapach i przeciwwskazania

Durian jest owocem kojarzonym przede wszystkim z charakterystycznym, nieprzyjemnym zapachem. Naturalnie pojawia się on w Azji Południowo-Wschodniej. Owoc ten może być wykorzystywany jako składnik wielu ciekawych dań. Wykazuje on bowiem szereg cennych właściwości, wpływających pozytywnie na ludzkie zdrowie. Czym dokładnie jest durian, jakie składniki zawiera i do czego warto go wykorzystać?

Durian to najbardziej śmierdzący owoc świata, którego woń przypomina zgniłą cebulę. Cecha ta sprawiła, że durian jest swego rodzaju ciekawostką turystyczną. Osoby odwiedzające rejon Azji Południowo-Wschodniej chętnie kupują ten owoc, by poznać jego zapach i smak. Roślina ta ma charakterystyczny, kremowy miąższ i skórkę porośniętą dużymi kolcami. Zapach duriana potrafi zniechęcić, jednak owoc ten jest pełen cennych substancji odżywczych, dlatego warto włączyć go do swojej diety – zwłaszcza, gdy mieszkasz w miejscu, gdzie można kupić go świeżego.

Owoc duriana może ważyć nawet kilka kilogramów. Największe egzemplarze są rozmiaru arbuza, Durian jest nazywany także zybuczkowcem lub rościanem. Naturalnie owoce te występują na wiecznie zielonych, wysokich drzewach tropikalnych z rodziny ślazowatych. Osiągają one nawet 50 m wysokości.

Nazwa duriana nie jest przypadkowa. Pochodzi ona od słowa duri, oznaczającego kolce. Owoce są bowiem pokryte charakterystycznymi wypustkami. Aby dostać się do wnętrza, czyli jadalnej części, konieczne jest usunięcie twardej i grubej skóry. W środku znajduje się kremowy miąższ, o charakterystycznym, nieprzyjemnym zapachu.

Smak duriana jest dość trudny do określenia. Okazuje się on lepszy niż zapach tej rośliny. Durian jest dość neutralny w smaku – wiele osób określa go jako delikatnie słodki. Z tego powodu znajduje on zastosowanie w deserach, koktajlach i wypiekach. Duriana dodaje się na ogół do słodkich dań, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by połączyć go z wytrawnymi składnikami. Jego spożywanie to prawdziwa atrakcja w trakcie zagranicznych wycieczek.

durian

Durian – dlaczego tak śmierdzi?

Durian, czyli azjatycki owoc bardzo smaczny, choć o nieprzyjemnym zapachu, stał się ciekawostką na całym świecie. Jego aromat nie jest przypadkowy. Owoc pachnie jak zepsuta cebula zmieszana z rozkładającym się mięsem, jednak mimo tego jest uwielbiany przez Azjatów. Charakterystyczny zapach duriana wynika z faktu, że owoc zawiera aż 41 substancji zapachowych. Wśród nich pojawiają się m.in. związki odpowiedzialne za odczuwanie aromatów występujących naturalnie także miodzie, smażonej cebuli, kapuście, karmelu, siarki i zgnilizny.

Jak smakuje i jak jeść owoc duriana?

Rozłupane owoce duriana odsłaniają kieszonki z miąższem o konsystencji budyniu. Je się go zwykle na surowo, łyżeczką. W durianie ludzie doszukują się smaku orzechów, malin czy nawet serka waniliowego. Inne osoby uważają natomiast, że durian ma delikatny posmak prażonej cebulki. Odczucia dotyczące jego smaku są bardzo indywidualne. Jedzenie duriana dla wielu osób jest obowiązkową atrakcją podczas dalekich, zagranicznych podróży. Jego smak jest bowiem tak charakterystyczny, że trudno jednoznacznie określić go słowami.

Durian – wartości odżywcze

Durian jest nazywany królem owoców nie bez powodu. Oprócz ciekawej skórki, miąższu o konsystencji budyniu i nietypowego smaku wykazuje on bowiem szereg właściwości prozdrowotnych. Cechuje się on wysoką kalorycznością – w 100 g ma nawet 185 kcal. Jest cennym źródłem błonnika pokarmowego. Zawiera też dość dużo białka w porównaniu do innych owoców.

Król owoców jest również pełen potasu, miedzi, manganu, magnezu, fosforu, żelaza, cynku i wapnia. Jest ceniony także ze względu na zawartość witaminy C i witamin z grupy B. Jego owoce są pełne polifenoli i przeciwutleniaczy. Dostarczają one też niewielkich ilości karotenoidów i kwas foliowy.

Durian – właściwości

Właściwości zdrowotne duriana to m.in. wspieranie organizmu w walce z różnego rodzaju dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Pomaga przede wszystkim w podrażnieniach żołądka po zjedzeniu pikantnych potraw. Wspiera organizm w anemii, gorączce oraz przy osłabionej odporności. Pomimo swojego odpychającego zapachu jest powszechnie wykorzystywany także w celu radzenia sobie z problemami skórnymi. Wywar z liści duriana pomaga natomiast w depresji.

Durian – zastosowanie

Durian to owoc, dlatego najczęściej znajduje swoje zastosowanie w potrawach na słodko. Jego uniwersalny smak pozwala jednak na wykorzystanie rośliny także w słonych przekąskach. Wystarczy posolić duriana podsmażyć – w ten sposób powstaje danie przypominające smakiem frytki. Durian jest też ciekawym dodatkiem do mięsa, zwłaszcza jeśli odpowiednio go przyprawisz. Z tej rośliny można robić cukierki, dżemy, a nawet zupy.

Spożywanie duriana jest doskonałym pomysłem w sytuacji, gdy chcesz zadbać o swoje zdrowie, a jednocześnie poznać nowe smaki, które nie są dostępne w Europie. W Polsce możliwe jest znalezienie tego owocu jedynie pod postacią suszonych przekąsek i cukierków. Wynika to z faktu, że duriana nie da się transportować na duże odległości w świeżej postaci – jest on bowiem bardzo podatny na psucie.

durian

Jak działa durian i na co pomaga?

Owoce duriana są wykorzystywane przede wszystkim w pielęgnacji skóry. Zawierają one bowiem antyoksydanty, hamujące procesy starzenia się organizmu. Wywar z liści stosuje się natomiast jako sposób na poprawienie nastroju w depresji. Co więcej, może być on wykorzystywany też w walce z obrzękami, a nawet próchnicą. W przypadku tego ostatniego schorzenia wystarczy korzystać z wywaru w formie płukanki, nawet kilka razy dziennie. W medycynie alternatywnej durian jest uznawany także za owoc wspierający organizm w walce z żółtaczką.

W Azji durian od lat jest wykorzystywany m.in. w trakcie przeziębienia, jako naturalny sposób na poradzenie sobie z gorączką. Wspiera odporność, dlatego warto go jeść zwłaszcza w sezonie, gdy temperatury stają się niższe.

Durian – przeciwwskazania

Durian jest prawdziwą bombą witaminową, jednak nie każdy może go spożywać. Odkryto, że jednoczesne jedzenie tego owocu i picie alkoholu prowadzi do poważnych działań niepożądanych, takich jak kołatanie serca, wymioty, nudności, zatrzymanie krążenia, senność czy zaczerwienienie twarzy. W skrajnych przypadkach takie połączenie może doprowadzić nawet do zgonu. W durianie znajdują się bowiem związki odpowiedzialne za obniżanie aktywności enzymu dehydrogenazy aldehydowej. Wówczas rośnie stężenie aldehydu octowego toksycznego dla organizmu bardziej niż etanol.

Dlaczego owoc duriana jest niebezpieczny?

Durian jest owocem bardzo popularnym w Azji, wykorzystywanym do przygotowywania dań słodkich i potraw mięsnych. Połączenie go z alkoholem może być jednak bardzo niebezpieczne. Wszystko ze względu na wzrost stężenia aldehydu octowego w ludzkim organizmie. Jeśli jesz duriana i nie pijesz w tym czasie alkoholu, możesz uniknąć wspomnianych dolegliwości i pozostać bezpiecznym.

W krajach azjatyckich często można natknąć się także na znaki zakazujące wnoszenia duriana np. do komunikacji miejskiej. Wynika to z jego zapachu. Sam owoc nie powoduje bezpośredniego niebezpieczeństwa.

Durian – skutki uboczne

Skutki uboczne pojawiają się jedynie w sytuacji, gdy spożywasz duriana w połączeniu z alkoholem lub ignorujesz inne przeciwwskazania, jak np. alergia. Wśród symptomów pojawiających się po spożyciu tego owocu w zestawieniu z etanolem można wyróżnić kołatanie serca, wymioty, nudności czy nawet zatrzymanie krążenia. Osoby uczulone mogą nabawić się także wysypki i zaczerwienienia skóry, w zależności od rodzaju alergii. Warto więc próbować go w niewielkich ilościach i obserwować reakcję swojego organizmu na tę ciekawą roślinę.

Dlaczego warto spróbować durianu?

Durian śmierdzi i właśnie ta cecha sprawiła, że cieszy się on tak ogromną popularnością wśród turystów odwiedzających Azję. W innych zakątkach świata na próżno szukać tego owocu w świeżej wersji. Z tego powodu warto spróbować go w trakcie zagranicznych wycieczek. Trzeba jednak pamiętać, że w krajach azjatyckich zabronione jest wnoszenie duriana do komunikacji miejskiej. Na stacjach metra czy przystankach można zobaczyć znaki z przekreślonym owocem informującym o tym zakazie.

Durian jest swego rodzaju ciekawostką. Osoby z Europy mogą uważać go za mało smacznego, jednak w Azji jest on traktowany jako prawdziwy rarytas. Trzeba jednak pamiętać, że owocu nie można przewieźć do Polski. Z tego powodu jest to ciekawostka zarezerwowana jedynie dla osób podróżujących do Azji osobiście.

durian

Durian – gdzie kupić i ile kosztuje?

Duriana na próżno szukać w polskich supermarketach. Owoc ten jest dostępny w Europie tylko w formie suszonej. Za 500 g takiego produktu trzeba zapłacić kilkadziesiąt złotych. Świeży durian w krajach azjatyckich także jest drogi. Jeden owoc kosztuje nawet 250 zł, także w miejscach, gdzie roślina ta występuje naturalnie. Na szczęście istnieje opcja zakupienia duriana pokrojonego na mniejsze fragmenty.

W krajach europejskich produktów z durianem warto szukać w sklepach z azjatycką żywnością oraz w internecie. Najczęściej owoc ten jest dostępny pod postacią suszonych cząstek czy cukierków. W krajach azjatyckich i sklepach z importowaną żywnością znaleźć można także takie przekąski, jak chipsy o smaku duriana. Opcji jest wiele – owoc ten jest bowiem bardzo pożądany, co wpływa na jego wysoką cenę.

Zakazany owoc durian – dlaczego się go tak nazywa?

Durian to zakazany owoc w wielu państwach azjatyckich. Nie można poruszać się z nim komunikacją miejską, a także przebywać w miejscach użyteczności publicznej. W wielu punktach pojawiają się znaki obrazujące przekreślonego duriana. Takie restrykcje mają związek z charakterystycznym zapachem, który często jest wyczuwalny nawet przez folię wykorzystywaną do pakowania owocu. Z tego powodu duriana można znaleźć przede wszystkim na targowiskach. Warto jeść go na miejscu lub zabrać do domu własnym samochodem. Za łamanie restrykcji dotyczących wnoszenia duriana do środków transportu publicznego grożą wysokie mandaty. Z tego powodu warto respektować te osobliwe przepisy w trakcie zagranicznych wycieczek.

KATEGORIE

ZDROWA DIETA

ZDROWA DIETA

PRZEPISY

PRZEPISY

OLEJE

OLEJE

MIODY

MIODY

SUPERFOODS

SUPERFOODS

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Poznaj siemię lniane – Twój klucz do zdrowia! Odkryj jak je przyrządzić, parzyć i pić. Dowiedz się ile czasu je parzyć i jak je przechowywać. Wykorzystaj potencjał siemienia lnianego.
Koszenila, niekiedy mylona z czerwienią koszenilową, jest naturalnym, często stosowanym w przemyśle żywieniowym barwnikiem, który nadaje produktom intensywną czerwoną barwę.
Odkryj zdrowotne sekrety miodu z mniszka lekarskiego! Jak go zrobić, jakie ma właściwości, jak go przechowywać i na co pomaga? Uważaj na przeciwwskazania. Dowiedz się więcej!
Jarzębina znajduje zastosowanie m.in. w kuchni oraz kosmetyce. Można z niej przyrządzić jadalne sosy do mięsa, a także preparaty do pielęgnacji skóry. Sprawdź.
Olej żywokostowy z gojnikiem to świetny sposób na różnorodne bóle o charakterze kostno mięśniowym; zobacz, jak może Ci pomóc!