Świeży sok z buraka przez niektórych jest uznawany za niebezpieczny. Sprawdź, jakie są przeciwwskazania do jego stosowania i kto powinien zachować szczególną ostrożność.
Galgant – Właściwości, działanie, zastosowanie, przeciwwskazania i skutki uboczne
Strona główna - Blog - Galgant – Właściwości, działanie, zastosowanie, przeciwwskazania i skutki uboczne
- Opublikowano: 17.05.2023 - Aktualizacja: 08.08.2023
Galgant to krewny znanego i szanowanego imbiru. Chociaż posada liczne właściwości prozdrowotne, nadal nie zyskał jeszcze popularności odpowiadającej swoim zasługom. Z jakimi schorzeniami radzi sobie galgant? Dlaczego warto go stosować?
Spis treści
ToggleGalgant – co to takiego?
Galgant (Alpinia officinarum) to bylina z rodziny imbirowatych znana także pod nazwami alpinia lekarska, galgant chiński, czy dziki kardamon. Spotykana naturalnie na tropikalnych obszarach Azji, obecnie galgant uprawia się przede wszystkim na plantacjach w Cejlonie, Chinach, Tajlandii i na Sri Lance. Niekiedy jednak spotkać go można rosnącego dziko, tak jak ma to miejsce w Malezji.
Galgant może dorastać nawet do 2,5 metra wzwyż. Najcenniejszym surowcem tej rośliny jest kłącze, które można wykopywać co najmniej 4 lata od posadzenia rośliny, aby uzyskać jak najlepsze właściwości. Galgant posiada ostro-gorzki posmak i wyrazisty aromat, za które odpowiadają olejki eteryczne: alpinon i galganol. Alpinię lekarską wykorzystywano już w tradycyjnej medycynie chińskiej, a największą popularność zyskała dzięki św. Hildegardzie z Bingen. Największa znana zielarka średniowiecza uznawała galgant za jedną z istotniejszych przypraw. Według Hildegardy wskazane jest regularne jego stosowanie. Obecnie znajduje szerokie zastosowanie w kuchni oraz w medycynie naturalnej.
Galgant – właściwości
Galgant to roślina, która wykazuje wiele cennych właściwości leczniczych, dlatego zaleca się ją często w ramach naturalnej terapii popularnych schorzeń. Galgant odbudowuje zdrowie psychiczne oraz fizyczne, a w niektórych krajach zyskał nawet miano leku.
Najbardziej znane właściwości galgantu:
Galgant i wzmocnienie układu odpornościowego
Alpinia lekarska poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego i pomaga uchronić się przed częstymi przeziębieniami. Warto pomyśleć o zastosowaniu galgantu szczególnie w okresach zwiększonej zachorowalności lub po zaobserwowaniu u siebie okresowego spadku odporności.
Galgant i właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze
Galgant posiada właściwości przeciwzapalne, a dodatkowo pomaga także przeciwdziałać grzybom i bakteriom — hamuje ich namnażanie i zapobiega wystąpieniu chorób, które one wywołują.
Galgant i działanie przeciwwirusowe
Stosowane rośliny zapobiega występowaniu infekcji wirusowych. Galgant przeciwdziała też gorączce wirusowej.
Galgant i wspomaganie trawienia
Substancje zawarte w korzeniu galgantu mają pozytywny wpływ na działanie przewodu pokarmowego. Dodatkowo wykazują też właściwości łagodzące w przypadku kolek jelitowych oraz innych dolegliwości od strony układu trawiennego. Częste stosowanie galgantu w celu poprawy trawienia jest więc całkowicie uzasadnione.
Galgant i korzyści dla układu krążenia
Galgant przyczynia się w naturalny sposób do obniżenia ryzyka udaru lub zawału — wzmacnia serce i normuje krążenie krwi, w tym krążenie wewnątrzczaszkowe.
Galgant dla serca
Galgant wykazuje właściwości wzmacniające, przez co może stanowić wsparcie dla osób leczących się na serce. Łagodzi napadowe bóle serca, także te spowodowane przewlekłym stresem.
Galgant na gorączkę
Galgant rozpuszczony w wodzie pomaga obniżyć gorączkę i przeciwdziała podnoszeniu się temperatury. Zastosowanie galgantu w naturalny sposób przywraca siły, które gorączka może odbierać.
Jakie są składniki aktywne galgantu?
Prozdrowotne działanie galgantu pochodzi ze składników, które zawarte są w jego kłączu:
galangina — związek z grupy flawonoli. Jest naturalnym antyoksydantem, który zwalcza szkodliwe działanie wolnych rodników i spowalnia rozrost komórek rakowych.
alpinon i galganol — olejki eteryczne, które stanowią całkowicie naturalne wyciągi roślinne. Odpowiadają za gorzki smak galgantu przywodzący na myśl imbir.
Galgant – zastosowanie
Galgant chiński zawiera bioaktywne substancje, które wykorzystywane są chętnie w ramach medycyny naturalnej. Wyciąg z korzenia galgantu pomaga szczególnie osobom cierpiącym z powodu częstych dolegliwości trawiennych, czy kolek jelitowych.
Galgant znajduje swoje zastosowanie także jako wsparcie w leczeniu chorób serca różnego typu. Po napary z galgantu sięgnąć mogą także osoby narażone na chroniczny stres.
Wyciągi z dzikiego kardamonu są wskazane szczególnie kobietom — zmniejszają dolegliwości związane z PMS oraz menstruacją. Jest to związane także z przeciwbólowymi właściwościami galgantu.
Ponadto galgant sprawdza się jako środek łagodzący bóle kręgosłupa, poprawia trawienie i zmniejsza dolegliwości spowodowane chorobą lokomocyjną. Może być stosowany wewnętrznie — jako suplement lub napar do picia — albo też zewnętrznie jako okład np. w przypadku bólów mięśni.
Galgant – zastosowanie w kuchni
Korzeń galgantu można zakupić w formie zmielonego proszku. Stanowi on bazę wielu potraw kuchni tajskiej, wietnamskiej oraz indonezyjskiej. Doskonale zgrywa się z innymi przyprawami, jak chociażby curry, imbir, czy trawa cytrynowa. Galgant podkreśla smak zup, marynat oraz sosów, można go zastosować także do ryb oraz mięsa wołowego.
Jak działa galgant i na co może pomóc?
Galgant działa przeciwzapalnie, przeciwstresowo, rozkurczowo i antybakteryjnie. Wykazuje wysoką skuteczność w przypadku dolegliwości takich jak:
– bóle wynikające z chorób autoimmunologicznych
– ból głowy
– ból brzucha
– rwa kulszowa
– problemy trawienne
– przewlekłe zmęczenie
– bóle serca
– problemy z krążeniem
– zespół napięcia przedmiesiączkowego
– gorączka wirusowa
– problemy z krążeniem
– kolka żółciowa
– uderzenia gorąca
– chrapanie
– uderzenia gorąca
– omdlenia wynikające z nieprawidłowej pracy serca
W jakiej formie galgant jest obecny na rynku
Galgant sprzedawany jest jako zmielony korzeń galgantu. Czasami można natrafić także na drobno krojone kłącze lub kapsułki i tabletki stanowiące podstawę codziennej suplementacji.
Proszek z galgantu jest ogólnie dostępnym produktem, z którego wykonuje się nalewki i ekstrakty. Są one na tyle łatwe do przyrządzenia, że poza niewielkim naczyniem, świeżo zagotowaną wodą (lub alkoholem w przypadku nalewki) oraz zmielonym korzeniem galgantu, nie potrzeba już niczego więcej.
Jak stosować galgant?
Dawkowanie galgantu może różnić się w zależności od tego, w jakiej formie jest stosowany. W przypadku gotowych produktów na bazie galgantu należy podążać ściśle za wytycznymi przedstawionymi przez producenta. Inną możliwością włączenia galgantu do swojej diety jest samodzielne wykonanie preparatów takich jak: nalewki, napary i wywary z galgantu.
Przygotowanie naparów i wywarów
Wystarczy łyżka suszonego korzenia galgantu (lub 1 łyżeczka mielonego), aby przygotować intensywny, korzenny napar lub wywar. Napar należy parzyć przez ok. 30 minut, wywar gotować przez 10 minut.
Zastosowanie w potrawach
Galgant może być też wykorzystywany podczas gotowania. Nie zaleca się spożywania wyłącznie suszonego korzenia galgantu, ale biorąc pod uwagę jego charakterystyczny — ostro-korzenny aromat i gorzki smak, można śmiało dodawać go do potraw, zwłaszcza tych pochodzących z kuchni azjatyckiej.
Jak przygotować nalewkę ze sproszkowanego korzenia galgantu?
Do sporządzenia naparu potrzebne jest ok. 100 g galgantu w postaci sproszkowanej oraz ok. 500 ml alkoholu o zawartości co najmniej 40%. Zalany alkoholem galgant powinien przebywać co najmniej 7-10 dni w ciemnym pomieszczeniu, a następnie przefiltrowany. Po tym kroku nalewka będzie już gotowa i zdatna do spożycia.
Tak przygotowaną nalewkę warto wprowadzić do swojego jadłospisu w okresie zwiększonej podatności na infekcje, na każdym etapie przeziębienia, przy bólach reumatycznych lub profilaktycznie, dla wzmocnienia odporności.
Galgant – przeciwwskazania
Galgant jest rośliną na ogół bezpieczną. Istnieją jednak pewne przeciwwskazania w kwestii jej przyjmowania: ze stosowania galgantu powinny zrezygnować przede wszystkim osoby nadwrażliwe na którąś z substancji aktywnych zawartych w galgancie (np. alergicy), a także kobiety w ciąży oraz kobiety karmiące piersią. Nie istnieją nadal badanie, które mogłyby potwierdzić jednoznacznie bezpieczeństwo rośliny na płód lub karmione dziecko.
Galgant – skutki uboczne i działania niepożądane
Preparaty z galgantu są na tyle bezpieczne, że nie odnotowano efektów niepożądanych po ich zastosowaniu. Galgant wykazuje także skuteczność w przypadku różnych schorzeń sercowych, nie wywierając jednak negatywnego wpływu na samopoczucie lub inne obszary zdrowia.
Jak w każdej tego typu kuracji należy jedynie pamiętać o zachowaniu umiaru i nienadużywaniu przyjmowania ekstraktów z galgantu.
Dlaczego warto stosować galgant ?
Poza byciem wyrazistą i aromatyczną przyprawą galgant to także bogactwo zdrowia i źródło dobrego samopoczucia. Alpinia lekarska zawiera cały szereg składników, które wykazują korzystne działanie na obszary takie jak: układ krążenia, układ trawienny, czy układ immunologiczny.
Systematyczne stosowanie galgantu poprawia trawienie, wspiera mechanizmy odpornościowe organizmu i przeciwdziała rozwojowi infekcji. Galgant jest także naturalnym sposobem na uśmierzanie bólu różnego pochodzenia.
KATEGORIE
ZDROWA DIETA
ZDROWA DIETA
PRZEPISY
PRZEPISY
OLEJE
OLEJE
MIODY
MIODY
SUPERFOODS
SUPERFOODS
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
Zielares
Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.
Czytaj także
Gorzki melon to specyficzny owoc, który może znacząco wesprzeć Twoje zdrowie, sprawdź, w jaki sposób działa i co jest jego najmocniejszą stroną!
Zobacz w jaki sposób wyciąg z karczocha może wpłynąć na Twoje zdrowie - Poznaj 10 obszarów pomocy w których działa karczoch.
Polecane dla Ciebie
Olej kokosowy uchodzi za produkt typu superfoods, sprawdź jakie korzyści niesie jego stosowanie i na co warto w tym kontekście uważać.
Ocet jabłkowy to fenomen prozdrowotny ostatnich lat. Ma szeroki wachlarz zastosowań, a co najważniejsze, w większości przypadków wykazuje bardzo wysoką skuteczność działania.
Picie kurkumy z wodą to coraz powszechniej stosowana metoda na poprawę kondycji organizmu, jednak jak każda roślina lecznicza, kurkuma niesie ryzyko wystąpienia skutków ubocznych.
Znany z orzechowego posmaku olej z pestek dyni to wyjątkowe źródło zdrowych tłuszczów i sposób na problemy z prostatą, odpornością, skórą i włosami, sercem, a także z pasożytami.
Olej z krokosza to świetny dodatek do wielu potraw. Jest stosowany także w medycynie ludowej. Może pomóc poprawić stan włosów i cery oraz zmniejszyć objawy PMS. Dowiedz się więcej.