Pokrzywa, choć zdrowa, nie każdemu może poprawić samopoczucie, zobacz, dla kogo może być niebezpieczna i kto powinien na nią uważać.
Kopytnik pospolity – Właściwości, działanie, zastosowanie, przeciwwskazania i efekty uboczne
Strona główna - Blog - Kopytnik pospolity – Właściwości, działanie, zastosowanie, przeciwwskazania i efekty uboczne
- Opublikowano: 03.03.2023
Kopytnik pospolity to jedna z roślin wykorzystywanych w naturalnym ziołolecznictwie. Wszystko ze względu na jej cenne cechy i zawartość różnych substancji potrzebnych ludzkiemu organizmowi. Do czego najczęściej używa się kopytniku? Co warto wiedzieć na temat tej rośliny?
Spis treści
ToggleKopytnik pospolity – co to takiego i jak wygląda?
Kopytnik pospolity, czyli asarum europaeum, to roślina z rodziny kokornakowatych. Najczęściej pojawia się w lasach środkowej i południowej Europy oraz na Syberii. Rośnie w zaroślach, zazwyczaj w bliskim otoczeniu drzew liściastych. Roślina ta prezentuje się bardzo atrakcyjnie, dlatego niekiedy jest uprawiana w celach dekoracyjnych. W takiej postaci pojawia się w parkach i prywatnych ogrodach, jako roślina okrywowa. Kopytnik najlepiej rośnie na glebach żyznych, wilgotnych i próchniczych. Jeśli chcesz uprawiać go w przydomowym ogrodzie, pamiętaj o tym, by ziemia miała odczyn zasadowy.
Kopytnik jest dość niewielki. To roślina płożąca ze skręconymi, mocno rozgałęzionymi kłączami o długości do kilkudziesięciu centymetrów. Kopytnik rodzi też kwiaty. Mają one formę dzwonków wyrastających tuż przy ziemi. Zwisają na szczytach, przypominając mięsiste szypułki. Często są przykryte liśćmi i leżą na ziemi. Kopytnik ma bardzo charakterystyczny zapach – przypomina pieprz. Jego nazwa pochodzi od kształtu liści, podobnego do kopyta końskiego.
Rozgałęzione kłącze kopytnika potrafi szybko zazielenić płaskie powierzchnie i osiągać długość kilkudziesięciu centymetrów. Roślina ta może być wykorzystywana także tam, gdzie przebywają zwierzęta, pomimo toksycznych właściwości. Nie zauważono bowiem przypadków zatrucia kopytnikiem u zwierzyny. Roślina zniechęca do spożywania ostrym, charakterystycznym zapachem.
Czy kopytnik jest trujący?
Świeże ziele kopytnika jest trujące. Zawiera bowiem azaron, który drażni błonę śluzową w jamie ustnej, powodując pieczenie języka i przełyku, kichanie oraz bóle brzucha i wymioty. Spożywanie surowej rośliny może doprowadzić do pojawienia się stanów zapalnych w obrębie jelit. W przypadku kobiet niekiedy występuje też krwawienie z macicy, a podczas ciąży – poronienie.
Jeszcze kilkadziesiąt lat temu właściwości toksyczne kopytnika nie były do końca potwierdzone. Obecnie wiadomo już, że roślina ta może powodować poważne zagrożenie dla organizmu. Jest więc wykorzystywana coraz rzadziej. W medycynie alternatywnej stosuje się ją zwykle w ramach homeopatii.
Kopytnik w walce z alkoholizmem – skutki dodania kopytnika do alkoholu
Wiele lat temu kopytnik był wykorzystywany w celu zmniejszania chęci osób uzależnionych na alkohol. Ziele dodawano do napojów, przez co po ich spożyciu dochodziło do wymiotów i bólu brzucha. Ówczesne społeczeństwo wierzyło, że jest to skuteczny sposób na obrzydzenie alkoholikowi wódki. Obecnie kopytnik jest wykorzystywany m.in. do przygotowywania nalewek. Takie napoje pije się jednak w niewielkich ilościach, po maksymalnie kilkadziesiąt kropli, w celach leczniczych.
Kopytnik pospolity – właściwości zdrowotne
Kopytnik pospolity obecnie nie jest wykorzystywany w medycynie. Pojawia się jednak w niektórych preparatach homeopatycznych oraz w preparatach zgodnych z tradycyjnym ziołolecznictwem. Od lat jest wykorzystywany jako naturalny środek poronny lub odwykowy w przypadku osób uzależnionych od alkoholu.
W małych ilościach roślina ta wspiera w walce z infekcjami wirusowymi, bakteryjnymi i grzybiczymi. Może pomóc pobudzić krążenie krwi i wydzielanie żółci. Jest stosowana przez osoby, które borykają się z silnymi skurczami i bólami. Kopytnik może pomóc pobudzić wydzielanie śluzu w drogach oddechowych, wzmocnić siłę skurczów serca oraz nasilić odruch odkrztuszania w trakcie choroby.
Kopytnik pospolity – zastosowanie
Kopytnik pospolity w tradycyjnym ziołolecznictwie był wykorzystywany w celu pobudzenia wymiotów. Substancje w nim zawarte powodują bowiem podrażnienie błony śluzowej w obrębie układu pokarmowego. Już dwie łyżki ziela mogą doprowadzić do intensywnych wymiotów.
Kopytnik przyjmuje się zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. W tradycyjnym ziołolecznictwie przygotowuje się z niego okłady, które można umieszczać na częściach ciała po kontuzjach i urazach. To roślina o szerokim zastosowaniu, choć obecnie sięga się po nią znacznie rzadziej niż jeszcze kilkadziesiąt lat temu.
Z kopytnika można przygotowywać napary i nalewki. Pod postacią proszku ta ciekawa roślina ozdobna jest wykorzystywana w homeopatii. Niezależnie od tego, w jaki sposób chcesz korzystać ziela kopytnika, pamiętaj, że jest ono trujące. Z tego powodu tak ważne jest zachowanie szczególnej ostrożności.
Jak działa kopytnik pospolity i na co może pomóc?
Wyciąg z kopytnika pospolitego może pomóc rozkurczyć jelita i oskrzela. Wspiera w stanach bolesności organów w układzie pokarmowym i oddechowym. Może pomóc ułatwić wykrztuszanie wydzieliny zalegającej w gardle. Ziele kopytnika jest stosowane również przez osoby, które borykają się z przewlekłym stresem. Roślina ta może także przyczynić się do zwiększenia ilości wydzielanego potu i moczu.
Suplementy diety z dodatkiem kopytnika są stosowane nie tylko w trakcie przeziębienia, lecz także przy astmie, stanach skurczowych oskrzeli, zapaleniu gardła czy przewlekłych zapaleń występujących u palaczy.
Kopytnik może być też stosowany zewnętrznie. W takiej postaci wspiera walkę z dolegliwościami bólowymi po urazach ciała.
Jak stosować kopytnik pospolity – porcjowanie
Kopytnika nie powinno się spożywać na własną rękę, bez konsultacji z lekarzem. Odpowiednia porcja powinna zostać dobrana przez specjalistę, biorąc pod uwagę stan zdrowia pacjenta, jego wiek, płeć czy masę ciała. W wielu przypadkach już dwie łyżki ziela spożyte w ciągu dnia mogą przyczynić się do wystąpienia wymiotów i innych problemów żołądkowych.
Jak zrobić nalewkę z kopytnika?
Ta ciekawa roślina pojawiająca się w towarzystwie drzew liściastych już lata temu była wykorzystywana do tworzenia nalewek. Aby przygotować taki napój, należy zalać około 20 g rozdrobnionego ziela 100 ml alkoholu w stężeniu około 70%. Taka mieszanka powinna być macerowana przez 10 dni. Warto regularnie potrząsać naczyniem. Po przecedzeniu można umieścić preparat w innej butelce. Wskazane jest spożywanie go w ilościach po 20 kropli 2-3 razy dziennie, choć dokładna porcja powinna zależeć od potrzeb i możliwości organizmu danej osoby. Roślina nie traci bowiem swoich toksycznych właściwości nawet w kontakcie z alkoholem.
Kopytnik pospolity – przeciwwskazania
Kopytnik pospolity nie może być stosowany przez kobiety w ciąży i karmiące piersią. Roślina ta nie jest wskazana również w przypadku osób chorych na astmę oskrzelową. Większe porcje tego ziela powodują przykre dolegliwości, dlatego chęć przyjmowania kopytnika zawsze powinna być konsultowana z lekarzem.
Kopytnik nie jest zielem dla każdego. To jednak z bardziej toksycznych roślin wykorzystywanych w tradycyjnym ziołolecznictwie. osoby, które zdecydowały się na suplementację tego surowca, powinny dokładnie obserwować zachowanie swojego organizmu i reagować na wszelkie zmiany.
Kopytnik pospolity – skutki uboczne i działania niepożądane
Kopytnik jest przykładem rośliny modułowej o właściwościach silnie toksycznych. U kobiet w ciąży może doprowadzić do poronienia. Nie powinien być stosowany przez matki karmiące piersią, ze względu na potencjalny trujący wpływ na organizm dziecka. W ilości już dwóch łyżek kopytnik powoduje nudności. W ciężkich zatruciach występują drgawki oraz wykwity skórne. Stosowanie tej rośliny może być bardzo niebezpieczne. Z tego powodu po zioło powinny sięgać jedynie osoby świadome potencjalnych skutków ubocznych i zasad bezpieczeństwa.
Dlaczego warto stosować kopytnik pospolity?
Kopytnik pospolity może pomóc poradzić sobie z niektórymi dolegliwościami. W medycynie ludowej był wykorzystywany jako sposób na zaburzenia miesiączkowania, choroby reumatyczne czy infekcje górnych dróg oddechowych. Roślina ta może pomóc w walce z suchym kaszlem. Wspiera wydzielanie moczu.
Kopytnik pospolity może pomóc przyspieszyć krążenie krwi. Wspiera w walce z wirusami, bakteriami oraz grzybami. Może przyczynić się do zwiększenia ilości wydzielanego śluzu, zwłaszcza podczas przeziębienia. Jest chętnie stosowany przez osoby, które borykają się z utrudnionym odkrztuszaniem.
Wskazania do stosowania ziela kopytnika pospolitego to choroby górnych dróg oddechowych oraz problemy ze zbyt małą ilością wydzielanego moczu. Roślina można również pomóc wzmocnić siłę skurczów serca. Za każdym razem chęć przyjmowania ziela powinna być jednak konsultowana z lekarzem. Jest to roślina dość niebezpieczna, dlatego nie warto bagatelizować tej kwestii.
Gdzie można kupić kopytnik i jak wygląda?
Kopytnik to wieloletnia roślina płożąca, z której pozyskuje się zwłaszcza liście i kłącza. W sklepach zielarskich, zarówno stacjonarnych, jak i internetowych, występuje jako susz. Aktualnie na rynku nie da się znaleźć kopytnika pod postacią tabletek czy kapsułek. Jest jednak wykorzystywany w homeopatii, jako proszek.
Kopytnik często pojawia się w prywatnych ogrodach. To roślina, która rośnie głównie w żyznych lasach środkowej Europy, ale przystosowała się również do przydomowych warunków. Często pokrywa zacienione skalniaki. Jej błyszczące liście i brązowe, dzwonkowate kwiaty są prawdziwą ozdobą ogrodu. Taka roślina również nadaje się do zastosowania zgodnie z zasadami tradycyjnego ziołolecznictwa, jednak wymaga przygotowania w odpowiedni sposób. Z tego powodu znacznie lepszym wyborem jest postawienie na surowiec dostępny w sklepie zielarskim.
Kopytnik może być rośliną niebezpieczną, dlatego warto wybierać sprawdzone preparaty, do których dołączono ulotkę ze środkami ostrożności. Producenci wskazują maksymalną porcję preparatu. Należy bezwzględnie stosować się do ich zaleceń, a w razie wątpliwości skonsultować dodatkowe kwestie z lekarzem lub farmaceutą.
Zielares
Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.
Czytaj także
Serdecznik pospolity to zioło o wielu właściwościach zdrowotnych. Roślina znana jest przede wszystkim z działania uspokajającego. Sprawdź, kiedy i dlaczego warto stosować
Czarnuszka - nie tylko jako kuchenna przyprawa! Czy warto włączyć ją do codziennej suplementacji? Zobacz jakie właściwości może zaoferować czarnuszka.
Polecane dla Ciebie
Kwas kaprylowy, najlepszy na choroby jelit i układu pokarmowego, działający przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie. Dostarczając go organizmowi, szybko poprawisz swój stan zdrowia.
Odkryj moc maści z witaminą F! Zyskaj gładką i zdrową skórę, poznaj jej wszechstronne zastosowanie, korzyści i ewentualne ryzyka. Dowiedz się więcej o witaminie F!
Maślan sodu to substancja ciesząca się rosnącą popularnością wśród osób, które borykają się z nadmiernymi kilogramami. Dowiedz się więcej na temat jego o suplementacji.
Poznaj tajemnice tauryny! Dowiedz się, jak ten kluczowy aminokwas wpływa na Twoje zdrowie, wytrzymałość i umysł. Przeczytaj nasz artykuł już teraz
Tran jako cudowny środek na odporność i lepszą pamięć? Sprawdź jaki tran wybrać i zobacz dlaczego warto wypróbować wszystkie jego właściwości.