Zielares kurkuma

Kurkuma – Właściwośc lecznicze, działanie, zastosowaniena i na co pomaga

Pochodząca z rodziny imbirowatych kurkuma to nie tylko pyszna przyprawa o złotym kolorze, ale również element tradycyjnej medycyny chińskiej i ajurwedyjskiej o niezwykle szerokim zastosowaniu i znaczeniu. W tych tradycyjnych kulturach stosowana była od lat zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Ma szereg dobroczynnych właściwości, które wspomagają leczenie, działają profilaktycznie i poprawiają samopoczucie.
Jak już wspomniano we wstępie, kurkuma to roślina, która należy do rodziny imbirowatych. Naturalnie występuje w Indiach, Chinach i Południowo – Wschodniej Azji. Znalazła dla siebie zastosowanie w medycynie ajurwedyjskiej, w medycynie chińskiej i w kuchni. Wykorzystywane są jej prozdrowotne właściwości, jak i smak, który nadaje potrawom. Złoty kolor, którym się charakteryzuje i który zapewnia kurkumie kurkumina, powoduje, że często jest porównywana z szafranem. Mówi się nawet o niej czasem „indyjski szafran”.
Jest pozyskiwana z kłącza rośliny o nazwie ostryż długi. Najważniejszą substancją, która znajduje się w kurkumie i odpowiada za jej właściwości jest kurkumina. Sama w sobie jest trudno przyswajalna przez organizm, a jej dzienne spożycie nie powinno przekraczać 3 mg na kilogram masy ciała osoby spożywającej.
Kurkumina jest to bardzo silny przeciwutleniacz. Wykazuje działanie przeciwzapalne, a przez to również przeciwnowotworowe, ponieważ stany zapalne są częstą przyczyną rozwijania się nowotworów.
Kurkuma znana jest również pod kilkoma innymi nazwami. Wśród nich najbardziej popularne to:
  • ostryż bawarski;
  • ostryż domowy;
  • ostryż jawajski;
  • kurkuma długa.
Zielares kurkuma

Właściwości kurkumy

Kurkuma dzięki obecności kurkuminy ma wiele prozdrowotnych właściwości. Najczęściej wymienia się wśród nich:
  • działanie antyoksydacyjne;
  • przeciwzapalne;
  • przeciwbakteryjne;
  • antywirusowe;
  • przeciwgrzybiczne;
  • wspiera zdrowie i mechanikę stawów.
Kurkuma ma właściwości żółciopędne. Oznacza to, że stymuluje produkcję żółci, co przekłada się na sprawniejsze funkcjonowanie wątroby i całego układu trawiennego człowieka. Wspiera również w stanach chorobowych niektórych elementów układu pokarmowego. Najczęściej pomaga na:
  • stan zapalny wątroby;
  • stan zapalny pęcherzyka żółciowego;
  • kamicę dróg żółciowych;
  • żółtaczkę mechaniczną;
  • upośledzenie wydzielania soków trawiennych;
  • nieżyt żołądka.
Sprawdzi się również w przypadku częstego doświadczania uczucia sytości, wzdęć i zaparć.
Kurkuma stosowana zewnętrznie sprzyja gojeniu się ran. Już od lat w medycynie chińskiej i ajurwedyjskiej zalecano posypywanie ran kurkumą dla przyspieszenia procesu regeneracji.
Jest silnym antyoksydantem. Zwalcza wolne rodniki, a tym samym działa przeciwzapalnie, których obecność może być jednym z powodów rozwijania się choroby nowotworowej.
Kurkuma jest też naturalnym spalaczem tłuszczu. Oznacza to, że jej spożywanie stymuluje organizm do produkowania większej ilości energii, niż przy spożywaniu innych produktów. To zaś wymaga metabolizowania rezerw tkanki tłuszczowej. Poprzez podniesienie temperatury ciała organizm dostarcza energię niezbędną do jej strawienia, a więc wykorzystuje swoje zasoby tłuszczowe. W ten sposób dochodzi do redukcji tej tkanki.
Wspiera regenerację komórek nerwowych, co powoduje, że stosowana jest w przypadku urazów i chorób wpływających na ich kondycję. Właściwości kurkumy to również wygładzanie zmarszczek i wyrównywanie kolorytu skóry.

Zastosowanie kurkumy

Kurkuma znalazła dla siebie zastosowanie zarówno w kuchni, jak i medycynie naturalnej. W kuchni wykorzystywana jest jako przyprawa dodawana do mięs i warzyw. Jest jednym ze składników popularnej mieszanki przypraw „curry” stanowi też składnik panierek, musztard, a niekiedy również masła.
Stosowana jest również w medycynie naturalnej. Pomaga w chorobach układu pokarmowego, pobudza wydzielanie soków trawiennych, obniża poziom cukru we krwi oraz poziom cholesterolu. Chroni komórki wątrobowe.
Hamuje działanie enzymów, prowadzących do powstania stanu zapalnego, tym samym działa profilaktycznie i zapobiegawczo.
Kurkumina moduluje aktywność niektórych genów, które odpowiedzialne są za rozwój choroby nowotworowej. Stymuluje również proces apoptozy komórek nowotworowych – ich programowanej śmierci. W efekcie choroba nowotworowa może zostać nie tylko zahamowana (brak kolejnych komórek nowotworowych), ale również redukowana. Szczególnie jej rola wskazaywana jest przy nowotworach układu pokarmowego. Nie ma jednak co do tego jednoznacznych i wystarczających badań. By mogła być wdrożona do systemowego programu leczenia chorób nowotworowych konieczne są dodatkowe badania, które potwierdzą jej skuteczność i bezpieczeństwo dla chorego.
Kurkuma może być stosowana również jako uzupełnienie diety osób, które chcą stracić kilka zbędnych kilogramów. Jest naturalnym spalaczem tłuszczu, więc przyspiesza proces redukcji tkanki tłuszczowej. Z tego samego powodu może być też wdrożona do diety sportowców.
Pobudza namnażanie i różnicowanie komórek nerwowych w mózgu. To oznacza, że znajduje swoje zastosowanie, jako wsparcie w leczeniu chorób neurodegeneracyjnych. Wspomaga regenerację neuronów po chorobach i urazach.
Dodawana do koktajli kurkuma pomaga usuwać toksyny z organizmu, wspomaga metabolizm i pomaga w redukowaniu apetytu.
Szafran indyjski może też być dodawany jako składnik maseczek na twarz. Taki kosmetyk działa oczyszczająco na skórę i rozjaśnia plamy potrądzikowe. Wyrównuje koloryt skóry, działa przeciwzmarszczkowo i antycellulitowo. Pomaga w walce z łupieżem, wzmacnia włosy i wpływa na ich zdrowy wygląd. Zyskują połysk i naturalny blask.

Jak działa kurkuma i na co pomaga

Ze względu na swoje właściwości kurkuma ma bardzo szerokie działanie. Świetnie sprawdzi się na dolegliwości związane z układem pokarmowym. Pobudza wydzielanie żółci. Ma działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Zwalcza przewlekły stan zapalny w organizmie, a w ten sposób przeciwdziała rozwinięciu się chorób nowotworowych. Ma działanie odchudzające – pomaga w redukcji nadmiaru tkanki tłuszczowej. Jednocześnie działa oczyszczająco na organizm. Spożywana pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu. Pomaga w stanach zapalnych miąższu wątroby.
Działa również wspierająco na jamę ustną. W połączeniu z olejem kokosowym działa wybielająco na zęby, a przy tym hamuje rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób przyzębia.

Dlaczego warto stosować kurkumę?

Stosowanie kurkumy to naturalny sposób na poprawę swojego samopoczucia, kondycji i ogólnego stanu zdrowia. Wspiera wysiłki związane ze zrzuceniem kilku zbędnych kilogramów. Wspiera działanie ochronne organizmu oraz działa profilaktycznie na stany zapalne i choroby nowotworowe.
Przyspiesza proces gojenia ran, wygładza i rozjaśnia skórę, minimalizuje zmarszczki i oczyszcza pory. Rozjaśnia koloryt zębów i pomaga w zwalczaniu mikroorganizmów chorobotwórczych, które znajdują się w jamie ustnej.
Kurkuma ma pozytywny wpływ na namnażanie i różnicowanie się komórek w mózgu, co skutkuje regeneracją neuronów. To zaś może przynieść bardzo pozytywne skutki w przypadku chorób neurodegeneracyjnych lub po urazach.
Dodatkowo, niektóre badania wskazują, że może pomagać w dolegliwościach bólowych związanych z zespołem napięcia przedmiesiączkowego, jak również może łagodzić objawy depresji. To bardzo ważne aspekty, ponieważ stosowanie kurkumy pomaga dzięki temu podnieść komfort życia na co dzień.

Jak stosować kurkumę — dawkowanie

Kurkuma może być stosowana w jej naturalnej postaci, jako dodatek do potraw i koktajli. Trzeba jednak pamiętać, że jej przyswajanie nie jest na wysokim poziomie. Badania wykazały, że stopień przyswajania kurkuminy rośnie nawet o 2000%, jeżeli przyjmuje się ją w połączeniu z piperyną. Piperyna to substancja zawarta chociażby w pieprzu. W ten sposób, samo przyprawianie potraw kurkumą i pieprzem już podnosi przyswajalność kurkuminy.
Należy jednak pamiętać, by nie nie przekraczać dobowej dawki na poziomie 3 mg kurkuminy na kilogram masy ciała.
Można też sięgnąć po suplementy diety, w których została zawarta kurkuma. Zwykle są one już skomponowane z piperyną właśnie ze względu na ich interakcję. Decydując się na stosowanie kurkumy w formie suplementu należy kierować się sugestiami zaleceniami producenta lub lekarza. Zwykle zalecana dawka mieści się w wartościach od 500 mg do 2000 mg wyciągu z kurkumy dziennie.

Kurkuma — przeciwwskazania do stosowania

Przed wdrożeniem suplementów warto również zapoznać się z przeciwwskazaniami do ich stosowania. Wśród nich jest wiek: nie zaleca się jej osobom do osiemnastego roku życia. Ponadto, nie jest wskazana dla kobiet w ciąży oraz karmiących piersią. Producenci ostrzegają też przed łączeniem jej z lekami przeciwzakrzepowymi, ze względu na to, że może nasilać ich działanie.

Efekty stosowania kurkumy — Najważniejsze rezultaty

Wśród najważniejszych efektów systematycznego stosowania kurkumy wymienić należy przede wszystkim uzyskanie uczucia „lekkości”. Chodzi przede wszystkim o to, że kurkuma pozytywnie wpływa na pracę układu trawiennego. Usprawnia metabolizm, przyspiesza procesy trawienia, a jednocześnie wspiera odchudzanie. W efekcie człowiek czuje się lżejszy i mniej przemęczony po posiłku. Wspiera też funkcjonowanie wątroby, co przekłada się na jej mniejsze obciążenie. Można uwolnić się od wzdęć i zaparć.
Pozytywnie wpływa na proces regeneracji neuronów. Pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym, zwalcza wolne rodniki, leczy stany zapalne i zapobiega powstawaniu nowych. Łagodzi dolegliwości związane z zapaleniem trzustki i stanami zapalnymi stawów. Kosmetyki na bazie kurkumy wygładzają zmarszczki i wyrównują koloryt skóry.

Skutki uboczne stosowania kurkumy

Badania nad stosowaniem kurkumy nie wykazały, by generowała ona znaczące skutki uboczne, szczególnie gdy przestrzega się zalecanego dawkowania (3 mg na kilogram masy ciała lub 8 g w rozliczeniu dobowym) lub jest to długotrwałe stosowanie kurkumy. Niektórzy obserwują u siebie uczucie mdłości, nudności lub inne reakcje ze strony narządów związanych z trawieniem. W razie dostrzeżenia takich objawów należy przerwać suplementację i skonsultować się z lekarzem. Być może konieczne będzie całkowite odstawienie kurkumy, a może wystarczy jedynie modyfikacja przyjmowanej dawki.

Występowanie kurkumy

Kurkuma naturalnie występuje w kłączu rośliny o nazwie ostryż długi. Należy ona do rodziny imbirowatych, a z wyglądu nawet nieco przypomina imbir. Można ją spotkać na terenie Indii, Chin i Azji Południowo – Wschodniej. Ze względu na jej właściwości prozdrowotne i specyficzny smak staje się coraz bardziej popularna również w Europie.

Skład kurkumy

Kurkuma składa się w dużym stopniu z kurkuminy – to najważniejsza substancja odpowiadająca za jej dobroczynne właściwości. Znajdują się w niej również olejki eteryczne, skrobia, arabinoza, glukoza i fruktoza. Warto również wymieć znajdukące się w niej składniki mineralne:
  • wapń;
  • żelazo;
  • fosfor;
  • magnez;
  • potas;
  • sód;
  • cynk.
One również powodują, że spożywanie kurkumy niesie ze sobą tyle pozytywnych efektów. Bardzo ważną rolę odgrywa też obecność polifenoli (właściwości przeciwbólowe, działanie przeciwbakteryjne) oraz turmeronów, które wpływają na większą wchłanialność kurkuminy.

KATEGORIE

ZIOŁA

ZIOŁA

WITAMINY I MINERAŁY

WITAMINY I MINERAŁY

SUPLEMENTACJA

SUPLEMENTACJA

Zielares

Zielares

Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.

Czytaj także

Polecane dla Ciebie

Grzyby shiitake to azjatycki patent na długowieczność, witalność i wysoką odporność. Oprócz właściwości zdrowotnych mają walory kulinarne. Są też sojusznikiem szczupłej sylwetki.
Laktoferyna to białko, które ze względu na dobroczynny wpływ na układ odpornościowy i silne właściwości antybakteryjne, jest coraz częściej stosowane w formie suplementów diety.
Inozytol to substancja produkowana przez organizm, która wspiera jego prawidłowe funkcjonowanie. Wspomaga pracę układu hormonalnego, rozrodczego oraz nerwowego. Sprawdź szczegóły.
Maślan sodu to naturalne wsparcie dla Twoich jelit, zobacz, w jakich sytuacjach warto go przyjmować i jak robić to bezpiecznie!
Dowiedz się więcej o znanej od setek lat w medycynie chińskiej i ajurwedzie substancji, która obniża poziom cukru we krwi, powoduje utratę wagi i poprawia zdrowie serca!