Geranium to niegdyś niezwykle popularna roślina doniczkowa. Dziś znów wraca do łask, nie tylko ze względu na swe walory dekoracyjne. Poznaj cenne właściwości prozdrowotne geranium!
Młody jęczmień - Właściwości, działanie, stosowanie, efekty, przeciwwskazania i skutki uboczne
Strona główna - Blog - Młody jęczmień – Właściwości, działanie, stosowanie, efekty, przeciwwskazania i skutki uboczne
- Opublikowano: 06.07.2023 - Aktualizacja: 07.08.2023
Młody jęczmień to surowiec wykorzystywany w medycynie alternatywnej. Stanowi ciekawy dodatek do niektórych dań, a także może być przyjmowany osobno, jako suplement diety. Co warto wiedzieć o młodym jęczmieniu? Kiedy warto postawić na przyjmowanie tego produktu?
Spis treści
ToggleMłody jęczmień – co to takiego?
Młody zielony jęczmień to niedojrzałe pędy jęczmienia zwyczajnego, czyli bardzo popularnego zboża uprawianego również w Polsce. Te części rośliny są niedojrzałe, ale nie oznacza to, że nie można ich spożywać. Młody jęczmień zawiera bowiem wiele cennych substancji odżywczych, jak witaminy i minerały. Jest on stosowany jako dodatek do różnych potraw.
Jęczmień zwyczajny cieszy się dużym zainteresowaniem zwłaszcza na Bliskim Wschodzie. W tamtym rejonie z rośliny tej przygotowuje się soki, herbaty, susze i tabletki. Jęczmień jest zaliczany do superfoods, czyli grupy produktów, które zawierają duże ilości cennych substancji odżywczych.
Młody jęczmień – właściwości
Młody jęczmień zawiera szereg składników odżywczych wspierających funkcjonowanie ludzkiego organizmu. To przede wszystkim witaminy i minerały. To substancje w pełni naturalne, które mogą pomóc uzupełnić niedobory w ludzkim organizmie.
Młody jęczmień zawiera wiele składników z grupy antyoksydantów. To substancje, które wspierają walkę z wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi za procesy starzenia organizmu i niszczenie DNA. Młody jęczmień jest stosowany także w walce z infekcjami wirusowymi, nowotworami i stanami zapalnymi. Może pomóc oczyścić organizm z toksyn.
Młody jęczmień – zastosowanie
Młody jęczmień jest chętnie wybierany przez osoby, które borykają się ze zbędnymi kilogramami. Błonnik zawarty w produkcie pęcznieje w żołądku, dzięki czemu może pomóc zachować uczucie sytości na dłużej. Młody jęczmień jest stosowany również w przypadku dolegliwości ze strony układu pokarmowego, jak np. problemy z wypróżnianiem.
Młody jęczmień może być stosowany również przez cukrzyków w celu zapobiegania gwałtownemu wzrostowi cukru po zjedzeniu posiłku. Suplementacja tego produktu jest wskazana także w przypadku osób, które borykają się z wysokim cholesterolem i schorzeniami układu krążenia.
Jak działa młody jęczmień i na co może pomóc?
Młody jęczmień na zdrową skórę
Młody jęczmień zawiera selen, dlatego wspiera kondycję skóry i jej napięcie. Może pomóc uchronić organizm przed czynnikami zewnętrznymi, jak zimne powietrze, promieniowanie UV czy smog. Spożywanie młodego jęczmienia może przyczynić się też do spowolnienia starzenia się skóry i wzmocnienia naskórka.
Młody jęczmień na odchudzanie
Młody jęczmień jest produktem niskokalorycznym. Zawiera błonnik, który pęcznieje w żołądku. Dzięki temu produkt ten może pomóc utrzymać uczucie sytości na dłużej, niwelując głód. Młody jęczmień może również pomóc zapobiec zaparciom i uregulować poziom ciśnienia we krwi.
Młody jęczmień przy detoksykacji
Młody jęczmień może pomóc usunąć szkodliwe metale ciężkie z organizmu. Produkt ten wspiera prawidłowy przebieg procesów metabolicznych. Zawiera przeciwutleniacze, dlatego może przyczynić się do ograniczenia działania wolnych rodników.
Młody jęczmień na odporność
Spożywanie młodego jęczmienia może pomóc poprawić odporność organizmu. Wspiera produkcję białych krwinek. Produkt ten jest stosowany przy trudno gojących się ranach i przeziębieniu.
Jakie są efekty stosowania młodego jęczmienia?
Spożywanie młodego jęczmienia może przyczynić się do wyeliminowania niedoborów wielu substancji. Produkt ten wspiera funkcjonowanie różnych organów – całego układu pokarmowego, immunologicznego czy skóry. Może być stosowany w celu przyspieszenia metabolizmu.
Trzeba jednak pamiętać, że suplementacja jęczmienia powinna być stała. Składnik ten można dodawać do różnych potraw spożywanych w ciągu dnia.
Jakie składniki zawiera młody jęczmień?
Młody jęczmień zawiera wiele cennych substancji odżywczych, takich jak:
witaminy – zwłaszcza te z grupy B, a także witamina C, E, K i beta-karoten,
żelazo,
magnez,
cynk,
wapń,
mangan,
aminokwasy,
błonnik,
naturalne hormony.
Młody jęczmień zawiera o wiele więcej wspomnianych substancji w stosunku do nasion zboża, które również wykorzystuje się do produkcji suplementów diety. Wybierając odpowiedni produkt, warto jednak upewnić się, że pochodzi on ze sprawdzonego źródła.
Jak stosować młody jęczmień – porcjowanie i sposób przyjmowania
Młody jęczmień występuje nie tylko pod postacią kiełków. Na rynku znaleźć można proszek, susz czy tabletki z tą rośliną. Produkty tego typu warto spożywać zgodnie z zaleceniami producenta. Najczęściej jest to około 1 g jęczmienia na szklankę wody.
Trzeba pamiętać, że dania z dodatkiem młodego jęczmienia nie powinny być poddawane obróbce termicznej. W wyniku działania wysokiej temperatury może bowiem dojść do utraty ważnych składników mineralnych i witamin z grupy B.
W jakiej formie stosować młody jęczmień – w płynie czy tabletkach?
Młody jęczmień jest dostępny w wielu różnych postaciach. Na rynku znaleźć można m.in. susz, przygotowywany bez użycia wysokiej temperatury. W ten sposób możliwe jest zachowanie w produkcie cennych substancji odżywczych. Popularnym wyborem są też tabletki z młodym jęczmieniem.
Roślina ta nie musi przyjmować jedynie formy suchej. W sklepach pojawiają się soku z jęczmienia. Takie produkty można wymieszać z czystą wodą, a następnie wypić od razu po przygotowaniu. Do mieszanki warto dodać też odrobinę miodu. Sok z młodego jęczmienia może być dodawany także do innych zimnych napojów.
Największe znaczenie ma jakość produktu z młodym jęczmieniem. Warto sprawdzać skład wybieranych wyrobów. Najlepszym rozwiązaniem jest stawianie na preparaty zawierające wyłącznie jęczmień, bez dodatkowych składników.
Wybór odpowiedniej postaci suplementu diety zależy przede wszystkim od preferencji danej osoby. Najbardziej uniwersalnym rozwiązaniem jest sproszkowany jęczmień, który można dodawać do potraw i mieszać z płynami.
Młody jęczmień – interakcje z lekami
Nie ma jednoznacznych informacji na temat możliwości stosowania młodego jęczmienia w połączeniu z lekami. Jeśli jednak przyjmujesz farmaceutyki, przed rozpoczęciem suplementacji rośliny skonsultuj się z lekarzem.
Młody jęczmień – przeciwwskazania
Młody jęczmień jest pełen błonnika, dlatego nie jest wskazany w przypadku osób, które borykają się z poważnymi schorzeniami układu pokarmowego. Na suplementację tej rośliny nie powinny decydować się też osoby z tendencją do występowania uczuleń. Młody jęczmień wykazuje bowiem duży potencjał alergizujący.
Czy można stosować młody jęczmień w ciąży?
Nie ma jednoznacznych przeciwwskazań do stosowania rozdrobnionej trawy jęczmiennej w ciąży, jednak panie spodziewające się dziecka lub karmiące piersią powinny skonsultować chęć suplementacji z lekarzem prowadzącym.
Młody jęczmień – skutki uboczne i działania niepożądane
Młody jęczmień jest substancją dość bezpieczną dla ludzkiego organizmu. Spożywany w odpowiednich ilościach, może przyczynić się do uzupełnienia niedoborów ważnych substancji – w tym witamin. U niektórych osób przyjmowanie jęczmienia może przyczynić się do wystąpienia takich dolegliwości, jak:
rozwolnienie,
nudności,
bóle brzucha.
Takie objawy najczęściej pojawiają się w przypadku osób, których układ pokarmowy jest podatny na działanie błonnika. Dolegliwości występujące po spożyciu jęczmienia mogą nasilać się wraz ze zwiększeniem przyjmowanej porcji. Jeśli po wprowadzeniu rośliny do swojej diety zauważysz wspomniane skutki uboczne, skonsultuj się z lekarzem.
Dlaczego warto stosować młody jęczmień?
Młody jęczmień to bogactwo witamin i związków mineralnych. Składniki zawarte w tej roślinie mogą przyczynić się do poprawy funkcjonowania różnych organów w ludzkim ciele. Wspierają zachowanie prawidłowej odporności, a także może pomóc poradzić sobie z dolegliwościami związanymi z przeziębieniem. Zielony jęczmień jest stosowany także w celu zachowania atrakcyjnego wyglądu skóry. Po suplementy z dodatkiem tej rośliny sięgają m.in. osoby, które borykają się z trądzikiem i owrzodzeniami.
Jęczmień można stosować zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Proszek z tej rośliny sprawdza się doskonale jako dodatek do maseczek na twarz. W takiej postaci stosuje się go najczęściej w przypadku problemów skórnych.
Jęczmień wspiera też walkę z problemami ze strony układu pokarmowego. Może przyczynić się do złagodzenia bólów żołądka i pobudzenia perystaltyki jelit. Jest stosowany w celu usunięcia toksyn i zbędnych produktów przemiany materii z organizmu.
Młody jęczmień to suplement, który jest bezpieczny i uniwersalny. Dodatek zmielonej trawy jęczmiennej sprawdzi się doskonale w połączeniu z różnymi potrawami – zarówno słonymi, jak i słodkimi. Można mieszać go także z wodą i innymi napojami. Ważne, by nie podgrzewać jęczmienia – taka praktyka może bowiem doprowadzić do utraty cennych substancji odżywczych.
Proste przepisy na młody jęczmień do picia
Na bazie młodego jęczmienia można przygotować wiele ciekawych napojów. Warto dodawać go do koktajli czy zwykłej wody. Charakterystyczny smak młodego jęczmienia doskonale komponuje się zarówno z produktami słonymi, jak i słodkimi.
Dużą popularnością cieszą się napoje, które składają się ze sproszkowanego jęczmienia i ciepłej wody. Wystarczy wymieszać łyżkę proszku w szklance cieczy, a następnie wypić od razu po przygotowaniu. Taka mieszanka nie może stać zbyt długo, ponieważ może utracić cenne substancje.
Młody jęczmień doskonale komponuje się też z sokami owocowymi. Produkt ma neutralny smak, dlatego sprawdzi się nawet w połączeniu z dość delikatnymi napojami.
Przepisy na napoje z dodatkiem sproszkowanego zmielonego jęczmienia można oczywiście modyfikować zgodnie z własnymi preferencjami. Konieczne jest jednak trzymanie się porcji wskazanej przez producenta preparatu lub lekarza.
Zielares
Zielares to portal o zdrowiu, urodzie, suplementach diety i aktywności fizycznej. Nasz Zespół Redakcyjny publikuje merytoryczne artykuły zgodne z wynikami nowych badań naukowych. W trosce o zdrowie naszych Czytelników stawiamy na rzetelne, pogłębione podejście do zdrowia i suplementacji. Piszemy w jasny i klarowny sposób, by dotrzeć do jak największej liczby osób zainteresowanych zdrowym trybem życia.
Czytaj także
Zmagasz się z gazami i wzdęciami? W walce z nieprzyjemnymi dolegliwościami mogą pomóc odpowiednie zioła. Poznaj właściwości m.in. melisy, kopru włoskiego, prawoślazu, kardamonu.
Trudny do usunięcia chwast, ale nie tylko; to również bardzo wartościowy, naturalny sposób na różnorodne infekcje dróg moczowych - a co jeszcze potrafi? Sprawdź!
Polecane dla Ciebie
Laktoferyna to białko, które ze względu na dobroczynny wpływ na układ odpornościowy i silne właściwości antybakteryjne, jest coraz częściej stosowane w formie suplementów diety.
Kolagen to białko młodości - i choć wiadomo, że świetnie wpływa na stawy, to nawet nie wiesz, jak szerokie ma zastosowanie i jak dobroczynnie działa.
Hupercyna A - przyjaciel Twojego mózgu. Badania wykazały, że stosowanie hupercyny poprawia koncentrację i zdolność uczenia się. Jakie jeszcze zastosowanie ma ta substancja?
Tran jako cudowny środek na odporność i lepszą pamięć? Sprawdź jaki tran wybrać i zobacz dlaczego warto wypróbować wszystkie jego właściwości.
Poznaj gotu kolę - zioło długowieczności, które jest podstawą medycyny chińskiej i indyjskiej, bo zwiększa zdolności umysłowe, wspiera leczenie problemów skórnych i żołądkowych!